Thursday, June 25, 2009

Kiš od brokule



Poslednjih meseci moj jedini kuvar je internet. Pratim puno blogova, čitam forume, obilazim sajtove sa receptima i uopšte kulinarskom tematikom. I malo sam počela da se gubim u tom moru. Ima gomila recepata koje bih na neki na neki način izdvojila i stavila u neki queue (FIFO?) pa to radim na ovaj ili onaj način. U Google Readeru ozvezdačim postove, na Coolinariki tagujem ili dodajem u omiljene, za ostalo otvaram interna dokumenta u koja kopipejstujem recepte, linkove... I shvatam da sam se malo rasplinula i više nemam pojma gde sam šta videla i zabeležila.


Knjige o kuvanju su mi uvek bile zanimljive. Nešto sam dobila, nešto nasledila, nešto kupila. Ja jednostavno ne mogu da odolim stranim izdanjima koja stižu u velike knjižare poput Mamuta ili Platoa, jer su užasno kvalitetne i neproporcionalno jeftine. To su neke knjige koje su se vukle po npr. engleskim knjižarama i stigle kod nas kao bajata izdanja, stara par godina. Obožavam ovakve knjige jer su uradjene profesionalno od početka do kraja. Sve je vrlo precizno napisano, svaki postupak objašnjen, i uglavnom svaki recept ima i (odgovarajuću!) fotografiju. Debeo papir, prvoklasna štampa. Tako sam u par meseci kupila Mediterranean cookbook, The Chinese and Asian Kitchen Bible, The Chocolate and Coffee Bible... Svaka je bila ispod 10€ a u proseku su to velike knjige od 300 do 500 strana sa stotinama recepata i fotografija.


Poslednja koju sam donela kući je Anti Ageing Cookbook. Ne, ne. Ne mislim da zaista išta može usporiti starenje, ali cena od 300 dinara za kvalitetnu zbirku recepata za zdravije obroke me je ubrzala u odluci da knjigu ponesem na kasu.

Sad sam, osim po netu, počela da se gubim i po knjigama. Ustvari, samo ih prelistam i ostavim za detaljnije čitanje "kad budem imala vremena" (ovo vam je verovatno poznato). A vremena nikad dovoljno. Zato sam sada iz ove poslednje knjige, dok su mi utisci prelistavanja još sveži, odmah jedan recept isprobala. I obećala sebi da neću navlačiti nove knjige dok se ne naučim da ih zaista i koristim i u narednom periodu ću verovatno jednako kuvati "sa papira" i "sa ekrana". Ako ne dodje opet do neke promene plana :)


Ovo se u originalu zove Middle Eastern Broccoli Crustless Quiche with Carrot and Poppy Seed Salad (što ne volim ovoliiiiike nazive!). Ja bih ovo pre nazvala nekom pitom, jer me izostanak podloge/kore odvlači od ideje da je ovo kiš. Da ipak ne bih previše filozofirala samo sam skratila naziv u Kiš od brokule, i napravila ovu divotu. Jelo ima nula masnoće u sebi, ako se izuzme ona iz humusa. Novost mi je dinstanje luka na suvo. Ništa, bez trunke ulja ili vode. Rezultat nije onako, što bi se kod nas reklo, staklast luk, ali je opet sasvim mekan i beo. Ceo utisak je super, jelo je totalno lagano i lepo.


Stariji sin (3.5) mi je pomagao u pripremi. Natempirala sam da ručak bude gotov kad se mladji (2.5) probudi, jer u poslednje vreme maltene još žmurećki izgovara "Oce ne'to wuuucam!" i to mora da bude istog trenutka! Malac nije imao strpljenja za par minuta ekstra čekanja zbog mog škljocanja, i odmah se oklembesio u znak negodovanja. Ja mu rekla da ne dira hranu, a on se naljutio. I nije dirao hranu, ali eto, morao je samo malo da pipne tanjir! :)

Update, feb/2016: Recept šaljem Kati, domaćici igre ajme, koliko nas je!, koja je za temu odabrala brokoli i karfiol.


Kiš od brokule
recept za štampu

Sastojci:
3 glavice luka
4 čena belog luka
1 kg brokolija
6 jaja
6 kašika humusa
90 g brašna
350 ml mleka
200 ml vode
1 mala zelena ljuta paprika
so
biber
3 kašike kikirikija
400 g šargarepe
malo svežeg peršuna

Postupak:
1. Crni i beli luk iseckati sitno. Luk spustiti na potpuno hladan teflonski tiganj, bez ikakve masnoće, posuti ravnom kašičicom soli da lakše pusti vodu i tek onda zagrevati maksimalno do 2/3 jačine ringle, uz često mešanje. Kad počne da se lepi isključiti ringlu i ostaviti tiganj na njoj.

2. Brokoli oprati i podeliti na sitne “cvetove”. Po želji, odvojiti par komada za ukrašavanje jela. Ljutu papriku iseckati sitno. Šargarepu oguliti pa iseći na krupne komade, a ako je sitnija šargarepa, ostaviti ucelo. Peršun iseckati sitno.

3. Brašno razmutiti viljuškom sa malo vode, da ne bude grudvica. U dubljem sudu pomešati jaja, humus, razmućno brašno, mleko, ostatak vode, papriku i izdinstan luk. Dodati jednu kašičicu soli i 1/3 kašičice bibera. Umešati brokoli.

4. Izliti na pleh čije je dno postavljeno papirom za pečenje. Peći 10 minuta na maksimalnoj temperaturi pa kad počne da se stvara korica izvaditi i posuti kikirikijem. Peći još oko 30-35 minuta na 180-200°C. Sredina će malo narasti i popucati, ali će sve ponovo splasnuti kad se kiš izvadi.

5. Dok se kiš peče, skuvati šargarepu u vodi u kojoj je rastvorena jedna kašičica soli. Vreme kuvanja šargarepe je otprilike 25 minuta od početka ključanja vode.

6. Pečen kiš ostaviti najmanje 15 minuta da se ohladi pre sečenja, inače će biti previše mek. Servirati uz kuvanu šargarepu. Ukrasiti cvetićem svežeg brokolija i sitno seckanim peršunom.


komentara: 6

  1. predivno... jako volim ovakve stvarcice... a Malac je PRESLADAK i tako veliki decak... :)

    ReplyDelete
  2. ovo skroz zvuci fino, fotke su genijalne, a malisa je premeden, premeden!!!

    ReplyDelete
  3. Sve su fotke božanstvene, al' ona sa prstićem mi je najbolja :) A kiš - 10 bambija!

    ReplyDelete
  4. Ovo smo imali danas za rucak. Odusevljeni smo ukusom, pa ce se sigurno ubrzo ponovo naci na nasem stolu.
    Jedino sto mi je smesa zajedno sa brokolijem ispala nekako suva. Kao da nije bilo dovoljno tecnosti ili previse brokolija. Sipala sam u tepsiju, pa posto mi je povrsina izgledala suvkasto, samo sam je prelila sa malo pavlake, mleka i jednim jajetom.
    Surno sam stavila previse brokolija, tako da moram na popravku ;)
    Zorana

    ReplyDelete
  5. Draga Zorana, nemas pojma koliko mi je drago sto ste probali, i sto vam se svidja. Mene je bas odusevilo sto nema teskih sastojaka a na kraju ipak sve bude jako ukusno. Brokoli je mozda bio krupniji, tj. mozda je trebalo da iscekpas cvetice na sitnije. Da sam ja bila na tvom mesto mislim da bih uradila potpuno istu stvar, tj. dodala jos malo neceg tecnog :)

    Sve najbolje, ljubi nam onu malenu :)
    Maja

    ReplyDelete
  6. Tanja iz KalifornijeJanuary 3, 2011 at 8:25 PM

    Draga Majo, hvala ti za odlicne recepte! Kad stignes, zivota ti????

    ReplyDelete