Monday, June 01, 2009

Ljutkaste čoko kockice


Kuma me pre nekoliko meseci ubedjuje kako je ljuta čokolada nešto najlepše što je jela od slatkiša. Ja je slušam, klimam glavom iz pristojnosti, ali ne mogu da verujem da je osoba koju tako dobro znam poblesavila ;) Kako bre ljuto i slatko, to jednostavno ne ide!

Prošlo je par meseci i videh po netu da je ovo jako popularna kombinacija ukusa. Pade mi na pamet da ova moja kuma i nije baš tako blesava, nego da sam ja možda previše okovana predrasudama. Odvažih se, i upustih u ljuto-slatki test.

U stanu mi je i dalje haos, sve majstore sam ispratila i sad je u toku generalno spremanje i ribanje nakon krečenja, nema stvari koja nije prašnjava i koju ne treba prebrisati, nevažno da li je stajala u plakaru ili napolju. U tim uslovima hranimo se brzniski, polusuvo, poluinstant. Trebalo mi je nešto brzo, nešto jednostavno, da ugasim ovu slatku vatricu koja me pecka u poslednje vreme i nadjoh ovo kod Chocolate and Zuccini. Uz manje izmene dobila sam kolačiće koji bockaju i prijaju, i uče da nikad ne reci nikad nije samo fraza.

Stavila sam skoro tri pune kašičice ljute aleve paprike. Nakon prve sam liznula živo testo i ništa se nije osećalo, nakon druge jedva nešto u naznakama. Hrabro sam dodala još pola kašičice, i tada sam mogla da kažem da se diskretno oseća paprika. Kad se kolačić ispekao isekla sam ga na male kocke, veličine kocki čokolade, i progutavši prvu ostala zbunjena odsustvom ljutine. Tek par sekundi kasnije, nastupilo je blago peckanje. Nežno, provokativno, sexy :)


Šaljem par kockica Saneli, majskoj domaćici igre ajme, koliko nas je! koju je pokrenula monsoon, u kojoj je ključni sastojak - čokolada.

Sastojci:
200 g krem maslaca
200 g čokolade za kuvanje
5 jaja
200 g šećera
40 g brašna
2-3 kašičice tucane ljute paprike (zavisno od ljutine same paprike)

Postupak:
1. Čokoladu i krem maslac istopiti na najtišoj vatri, ostaviti sa strane.
2. Jaja i šećer penasto umutiti mikserom, dodati čokoladu masu, promešati. Umešati brašno i ljutu papriku, lagano.
3. Izliti u pleh od rerne obložen papirom za pečenje, pleh treba ceo da bude pokriven u tankom sloju. Peći 15 minuta na 180-200°C, dok gornja korica ne dobije svetli ton i izgledom postane suva. Testo će narasti pa splasnuti. Ostaviti da se dobro ohladi pa seći na male kocke, veličine kocki čokolade, i lagano uživati u neobičnom spoju ukusa!

komentara: 10

  1. Ja sam isprobavala te ljute čokolade. I ovisi, od čokolade do čokolade, kod neke pogođeno, kod neke ne. Ovo bi svakako valjalo pokušati. Zvuči i izgleda vrlo dobro. Što su klinci rekli?

    ReplyDelete
  2. Meni je ovo prvo ljuto cokoladno iskustvo, nisam probala kupovnu ljutu cokoladu (ali sada hocu).

    Deca su dobila prvu turu koju sam pekla bez paprike, ljutu nisu probali :)

    ReplyDelete
  3. I ja robujem predrasudama za neke stvari, verujem da bih isto posmislila kao što si i ti za tvoju kumu. A da li bih posle ipak isprobala, čisto da me ne kopka...hmmm, stvarno nisam sigurna.

    ReplyDelete
  4. Ja sam probala ljuto-cokoladno u onim mojim spagetama i nisam uopste rob predrasuda i onoga sto ide i ne ide... treba probati pa suditi... a ove kockice izgledaju tako primamljivo... :)

    ReplyDelete
  5. Ma, ja odreagujem kao "nema sanse", ali sve cesce posle dam sansu tim stvarima :) Ima stvari koje sam pocela da jedem jako kasno, i sto sam starija sve sam otvorenija za nove kombinacije, generalno.

    ReplyDelete
  6. Zanimljiva kombinacija, definitivno trebam probati!

    ReplyDelete
  7. meni izgledaju fantasticno i sigurno bi ih probala, odnosno - cu probati, definitivno sam otvorena za sve kombinacije...bas me privlace:)

    ReplyDelete
  8. Ja volim te čokoladno-ljute kombinacije. Svidja mi se jako!

    ReplyDelete
  9. izgledaju odlicno,moracu praviti da ih isprobam,Sada me bas kopkaju!

    ReplyDelete
  10. Не могу да се сетим коју сам чоколаду топила и додавала чили па филовала палачинке... али знам да је било супер, док нам се рецимо она љута милка чоколада скоро вукла по кући данима... изгледа да стварно од чоколаде зависи као што каже Т&Т :)или што сам дотераш укус...

    Добра ти ова хот школица од коцкица :)

    ReplyDelete