Monday, June 08, 2009

Punjene pečurke i mesne loptice


Maslinka je kriva što ću se u junu hraniti malo zdravije :) Njen blog je pod istragom od strane kuvarica-blogera-inspektorki okupljenih u odeljenju zvanom FBI rukavice, koje imaju zadatak da istraže blog i isprobaju recepte.


Moj prvi test su bile punjene pečurke. Maslinka ih je punila na razne načine, a ja sam izabrala punjenje od šunke i mozzarelle. Usput sam napravila i loptice od mlevenog mesa u koje sam umešala iseckane drške pečuraka. Posebno sam napravila i jedan malo jači sos od belog luka i slanine, za kasnije prelivanje mesa. Na istom plehu sam pekla i pečurke i mesne loptice, da uštedim i vreme i sudove. Kad je sve bilo gotovo na brzaka sam slikala, jer me je miris jako mamio! Pečurke su super, Maslinka hvala!


Sastojci:
za pečurke
500-600 g krupnijih šampinjona
80-100 g šunke
80 g mozzarelle
so
malo seckanog vlašca

za mesne loptice
400-500 g mlevenog mesa
drške preostale od gornjih 500-600 g šampinjona
malo soli
na vrh noža praška za pecivo ili sode bikarbone
2-3 kašike integralnog brašna

za sos
100 g mesnate slanine
1 kašika meda
3-4 čena belog luka
10 maslina (ja sam kombinovala crne i zelene)
20 g mozzarelle
100 ml mleka
so

Postupak:
1. Veći pleh (30x40 cm) obložiti papirom.
2. Pečurke oprati. Drške skinuti i usitniti u secku. Šunku iseći na kockice. Mozzarellu takodje. Slaninu isto na sitnije kocke. Vlašac na sitno.
3. Šeširiće pečuraka poredjati na pleh u kolonama, ostavljajući mesta izmedju redova za kasnije redjanje mesnih loptica.
4. U meso dodati usitnjene drške od pečuraka, jednu kašiku brašna i na vrh noža praška za pecivo ili sode bikarbone i sve izmešati. Praviti loptice veličine oraha i ovlaš ih uvaljati u brašno pa redjati na pleh izmedju redova pečuraka. Staviti sve da se peče na 200-220°C oko 15 minuta.
5. Šunku i 80 g mozzarelle sjediniti u secku, eventualno posoliti. Nakon 15 minuta pečenja izvaditi pleh pa pečurke napuniti ovom mešavinom i sve vratiti u rernu na još 10-15 minuta.
6. Za to vreme pripremiti sos. Slaninu, beli luk i masline ustiniti u secku, da se dobije gusta pasta, pa umešati kašiku meda. U manjoj šeprici ili tiganju propržiti sve zajedno, dok se masnoća na otopi a beli luk ne zamiriše, otprilike 10 minuta. Ubaciti mozzarellu, promešati dok se ne rastopi, pa dodati mleko i krčkati još pet minuta. Dosoliti ako treba, ja nisam jer je slanina bila prilično slana. Sos će delovati retko, što je ok, jer čim se skloni sa šporeta i počne da se hladi malo će se zgusnuti, tako da nije potrebno dodavati gustin ili brašno.
7. Pečurke servirati posute vlašcem a mesne kuglice prelivene sosom.

komentara: 9