Sunday, January 04, 2009

Špagete sa piletinom

Naša novogodišnja večera. Ništa neobično, ništa ekstravagantno, više "za po kući".

Umori me cela ta prednovogodišnja jurnjava iako se trudim da se isključim maksimalno iz svega. Poslednju nabavku pravim polovinom decembra i gledam da ne moram u hipermarket do polovine januara. Nikada nisam uspela da shvatim zašto svet poludi pred Novu godinu i svi kupuju kao da će sutra biti kraj sveta.

Na mojoj novogodišnjoj trpezi su se našle ove špagete, i jelkice kao dezert. Priprema klope i sama klopa su bili zabavniji deo večeri - ostatak se sveo na jurcanje za decom i prilično okasnelo stavljanje na spavanje, nakon čega smo i mi popadali. Da, ovo je prvi put (otkako svesno dočekujem nove godine) da nisam dočekala ponoć, jednostavno sam premorena zaspala oko 23h, i probudila se u 7.30h na dečiji jutarnji poziv za šoljom mleka, vedra i odmorna. Toliko o provodu :)


Sastojci:
500 g špageta
800 g pilećeg filea
100 ml mleka
so
kari u prahu
1 kašika ulja

za bešamel:
100 g putera
100 g brašna
1.5 l mleka
so
dve kašike iseckanog lišća celera i peršuna
beli biber

Postupak:
1. Šnicle rastanjiti pa iseći na komadiće veličine zalogaja, marinirati u slanom mleku bar pola sata.
2. U veliki lonac staviti kašičicu-dve soli, staviti da provri.
3. Dok se voda za špagete greje pripremiti sos - puter rastopiti i dodati brašno. Upržiti brašno stalno mešajući, i paziti da ne promeni boju. Naliti oko 3-4 dl mleka i kuvati uz stalno mešanje na srednjoj vatri, dok se ne dobije gusta i glatka masa. Dolivati preostalo mleko u jos 2-3 navrata, posle svakog dodavanja mešati da se ne stvore grudvice. Na kraju posoliti, sos mora da bude malo slaniji, testo će ga razblažiti. Dodati začine. Više detalja o pripremi bešamel sosa.
4. Kad je sos gotov a špagete se kuvaju, pripremiti meso - ocediti ga od marinade, posoliti i poprašiti karijem, pa na velikom tiganju sa malo ulja propržiti dok sav sok ne ispari a meso dobije rumeni ton.
5. Servirati - brdašce špageta sipati na tanjir, obilato preliti belim sosom pa odozgo spustiti komadiće mesa.

komentara: 6

  1. mmm, kako je ovo dobro! apsolutno su svi sastojci po mom guštu i jedva čekam da isprobam :) pozdrav!
    volim_kuhati

    ReplyDelete
  2. jako mi se sviđaju ovi špageti...a što se tiče samog dočeka, i ja sam ove godine nekako jedva dočekala ponoć i u pola 1 sam već bila u horizontali :))

    ReplyDelete
  3. Odlican meni i docek,spaget emoram probati,fotke senzacionalne!!

    ReplyDelete
  4. Izvanredan a jednostavan specijalitet!

    ReplyDelete
  5. Ovo sam pravila u nedelju za rucak i ispalo je super. Ukusno jelo, pravi se za cas, bas-bas fino. Pozz :)

    ReplyDelete