Saturday, January 31, 2009

Španska bura


Španski vetar je rešio da dune malo jače i poljulja celu stvar. Otuda bura. Moju prvu tortu je zahvatila bura.

Španski vetar. Probala sam ovu tortu nekoliko puta, uvek je na mene ostavljala odličan utisak, sva je nekako penasta i kremasta, i tako lagana. Kod Gage sam naišla na recept, i ostavila ga u rezervi, jer sam već bila isplanirala kad ću i šta ću da pravim za FBI rukavice, a ovo ako stignem. Nisam stručnjak za torte, tačnije nisam nikada pravila torte sa korama i kuvanim filovima, ali kad sam se na ovaj poduhvat pripremala, bila sam sigurna da nemam šta puno da pogrešim.

Sledila sam Gagin recept, samo što sam pravila od pola mere. Apsolutno sam sigurna da je Gagin recept u redu i da su sve greške na moj račun.

Prvo sam zeznula koru od belanaca. Prilikom prebacivanja na tacnu uspela sam da je prelomim, srećom ne celom dužinom nego nekako po sredini. Dobro, nekako sam je ušuškala da ne zjapi rupa.


Onda sam uspela da zeznem fil. Žumanca umutila sa šećerom i brašnom, pa zakuvala u mleku a sve na pari. Mutila sam sve zajedno, možda je trebalo da mutim samo žumanca sa šećerom a brašno dodajem kasnije? Ne znam zašto sam stavila 6 dl mleka a ne 5 dl (1l mleka podeliti na pola - stvarno je viša matematika), ali stavila sam. Možda je i brašna trebalo da stavim tri navršene kašike, a moje su bile onako ne baš ravne ali ne ni najpunije. Fil mi je bio neke srednje-redje gustine.

U ohladjen fil sam umešala razmućen puter, i jednu slatku pavlaku. Po Gaginom bi ovde trebalo da ide 60 g šlaga, praha, ali nisam imala pojma koja količina slatke pavlake bi bila odgovarajuća, pa sam stavila celu, 250 ml. Sve je bilo fino osim što nije bilo šanse da se u tom stanju nazmaže na tortu, previše je bilo retko. Onda rastopim jednu kesicu želatina pa umešam u fil, da ga koliko toliko stegne. Nakon malo hladjenja podelila sam fil na dva dela, pa u jedan umešala mlevene lešnike i bademe.


Jeeeedva sam namazala prvi fil pa ostavila da se malo stegne da mogu drugi da stavim. Drugi je išao teže jer je pritiskao donji, ali namazah ja i to. Onda se hladilo neko vreme u frižideru i uzmem još samo da premažem drugom umućenom slatkom pavlakom, za koju sam na kraju mućenja shvatila da nisam ni trunku šećera stavila, pa sam naknadno dodavala u već umućenu pavlaku i tu sam joj narušila teksturu.

Torta se hladila celu noć. Prvo parče se raspalo odmah, drugo sam nekako uspela da prebacim do tanjira, ali se siroto tako nakrivilo da sam jedva uspela par slika da napravim pre obrušavnja ;)


Parčići koje sam sekla tek popodne su bili za nijansu čvršći, a do uveče skoro da nije ništa ostalo. Ukus je super, torta je kao paperje, još da nije preživela buru mojih ruku mogla bi biti lagana kao vetar :)

Recept u nastavku je onaj po kome sam ja napravila ovaj neuspeh. Zapisujem ga za sutrašnje lakše snalaženje i poređenje sa budućim pokušajima. Dakle, nemojte po ovom receptu praviti tortu.

Sastojci:
za koru:
6 belanaca
250 g šećera
1 kašičica sirćeta

za fil:
6 žumanaca
3 kašike šećera
3 kašike brašna
6 dl mleka
160 g putera
250 ml slatke pavlake
3 kašike šećera
100 g mešavine mlevenih lešnika i badema
1 kesica želatina!

i odozgo:
250 ml slatke pavlake
3 kašike šećera

Postupak:
1. Belanca, šećer i sirće umutiti u čvrst sneg. Sipati u pleh prečnika 26 cm čije je dno obloženo papriom za pečenje. Sušiti u rerni na 100°C oko sat i po. Ivice pažljivo odvojiti nožem, koru prevrnuti na tacnu, pa polako skinuti papir. Ako ide teško papir odozgo malo pokvasiti.
2. Žumanca, šećer i brašno umutiti mikserom. Razrediti sa malo mleka (oduzeti od odnih 6 dl), pa sipati u mleko i kuvati na pari uz stalno mešanje dok ne počne da se zgušnjava.
3. U ohlađen fil umešati prethodno umućen puter i prethodno umućenu slatku pavlaku sa 3 kašike šećera. Dodati i želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice. Fil podeliti na dva dela pa u jedan umešati mlevene lešnike i bademe. Ostaviti filove da se hlade i počnu da se stežu.
4. Preko kore namazati fil sa lešnicima i bademima, pa žuti fil i na kraju sve premazati slatkom pavlakom. Dobro ohladiti.

komentara: 8

  1. ajoooj majo :(
    a što na pari mutila? ja od toga bežim samo tako, meni obično tad nikada ne uspe fil, a ovaj se inače kuva klasično, ne na pari..mislim to sad kažem da znaš ako se rešiš opet da probaš.
    meni ne uspevaju sušene kore od belanaca, ako nema brašna makar malo u njima, zato sam i napomenula tamo da sam stavila kupovne.
    joj, baš mi je žao što si se razočarala tako...

    ReplyDelete
  2. Gago, nisam se ja bas toliko razocarala, na kraju krajeva - jestivo je i to veoma. Potrosila sam puno vremena, ali ok, niko me nije terao :)

    A za kuvanje na pari - ja sam mislila da se to podrazumeva, otkud znam...

    Uvezbacu ja ovo, Gago, pa te zovem na kaficu :)

    ReplyDelete
  3. Mamajac odlicno izgleda,bas si se namucila.Vazno je da je jestivo!

    ReplyDelete
  4. to se zove snalaženje ;)..ma torta je prekrasna, pojela bi je sa slike..;))

    ReplyDelete
  5. meni super izgleda a i najbitnije je da si se snasla a ne odustala na pola puta :)

    ReplyDelete
  6. usprkos svim nedaćama, torta izgleda super! sigurna sam da i jako fina :)

    ReplyDelete
  7. Mi blogerke bas umemo da budemo stroge prema sebi. Ja jos nisam uspela da nesto napravim i da kazem da nemam primedbu. Ali mozda je bas to razlog sto su nam blogovi sa svakim postom sve bolji i bolji. S obzirom da je u filu bilo celih 100 ml vise mleka mislim da si je zavrsila majstorski. Moj fil bi najverovatnije zavrsio u cinijama i jeo bi se kao kremic :)

    ReplyDelete
  8. Torta odlično izgleda i sigurno je ukusna! Kad nešto "ne štima" s nekim jelom pred ukućanima se trebaš jednostavno praviti da to upravo tako treba biti i da si baš tako htjela da to bude:) Tako ja radim kad znam da nešto ne valja:DDD

    ReplyDelete