Wednesday, January 07, 2009

Kolač bez šećera


Hristos se rodi!

Evo jednog pravog i pravovernog kolača :) Nema šećera uopšte, sva slast dolazi od voća. Od integralnog je brašna, pun, vlažan i dugo svež. Ukus je za one trenutke u kojima je moguće uživati natenane. Nema brzog žvakanja, nema prejedanja. Povremeni mali gutljaji crnog vina upotpuniće užitak.

Kao domaćica ovomesečne igre "ajme, koliko nas je!" koju je pokrenula Monsoon, odabrala sam integralno brašno za temu, i želim da vas poslužim ovim kolačem i pozovem da se uključite, i da, ukoliko ga do sada niste koristili, dozvolite integralnom brašnu da se upozna sa vama.


Sastojci:
250 g integralnog pšeničnog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
3 srednje banane
1 jabuka
2 jaja
50 ml ulja
50 g suvog grožđa ili mešavine grožđa i brusnica
50 g seckanih suvih kajsija
50 g seckanih suvih šljiva
50 g seckanih oraha

Postupak:
1. Ispasirati banane i jabuku, trebalo bi da bude oko 400 ml kaše. Ako ima manje dodati malo ceđene pomorandže ili još malo voća do 400 ml.
2. U posudu za mešenje sipati brašno i prašak za pecivo, dodati voćnu kašu, jaja i ulje, pa mešati dok se masa ne ujednači. Na kraju umešati seckano voće i orahe.
3. Izliti u manji četvrtasti pleh obložen papirom. Peći oko 40 minuta na 180-200°C, zavisno od rerne. Kolač maltene da neće narasti, i to je ok. Ostaviti da se dobro ohladi, iseći na manje kocke i - uživati!

komentara: 5

  1. Vaistinu se rodi!

    Zaista savršen kolač za današnji dan.

    A fotkice! Predivne!

    ReplyDelete
  2. Vaistinu se rodi!

    Ovo je fenomenalno... sastojci super, fotke su ti perfektne i sve je naj-naj...:)

    ReplyDelete
  3. Sretan Božić!

    Fotke su fantastične:)

    ReplyDelete
  4. sretan božić! :)

    kolač je zaista izuzetan...

    ReplyDelete
  5. mamajac,vaistinu se rodi! baš lep predlog za ovaj mesec! Kolač je izvanredan, a ja se uvek divim tvojim prelepim fotografijama, ne znam jesam li to već rekla negde kod tebe. Ja baš nisam tako dobra u tome, ali valjda ću vremenom naučiti, pozdravi

    ReplyDelete