Friday, January 30, 2009

Piletina u mleku


Januarske kuVarijacije donose piletinu u mleku, po receptu Jamie Olivera. Pravila sam, i evo utisaka.

Prva napomena - kuvarica mamajac nikada nije ispekla celo pile u rerni. Ne znam ni sama zašto, uvek bih se radije odlučila na batake ili krilca nego na celo pile. Tako da je meni ovo pile bilo prvenac po tom pitanju.

Žalfiju sam uspela da nađem svežu, 100 din veza na Kalenić pijaci (skupo, po mom mišljenju, ali dobro). Rešila sam da izbacim cimet, nesto mi se nije dalo da ga kombinujem sa ostatkom začina. Ostalo sam sve po receptu radila, osim što nisam nasla malo pile nego neko utovljeno od 2 i kusur kg. Osim korice limuna koja ide po receptu dodala sam i malo soka od limuna u mleko, nadajući se sigurnom zgrušavanju mleka.

Poredjala ja sve što mi treba, pa pre početka uzela da slikam. Ušao dragi, merka, guta knedlicu i kaže "Mmmm, ma ovo može i odmah da se jede!" =)


Trapava sa onolikim piletom, malo sam ga nevesto przila na puteru u prvoj fazi. Iskreno, bilo mi žao da bacim onoliki puter, zapravo da upotrebim toliku količinu samo za prženje. Ali sam uradila kako Jamie kaže, prosula puter.

U fazi pecenja sam držala alu foliju prvih sat vremena, a ostatak bez, jer mislim da bi mi se gornja strana ugljenisala da se peklo sve vreme otvoreno. Nisam prelivala mlekom prilikom pečenja, samo jednom kad sam skinula foliju. I to mi je bilo nešto komplikovano, tesno, malo mesta odakle bih mogla da zahvatim preliv, a ja malo smotana sa vrućim intervencijama... Iz rerne je mirisalo čarobno.

Kad je sve bilo gotovo shvatila sam da ne umem da isečem pile, pa je tu bilo malo čerupanja gotovog proizvoda, ali smo se fino naklopali. Meni se ukus dopada, očekivala sam da će biti intenzivniji, mislila sam da će žalfija da dominira jer je sveža mirisala baš jako, a na kraju se i nije osetila toliko. Mlečna čorbica na dnu je isto fina. Nije se zgrudvala, tek ponegde. Malac je probao par zalogaja mesa, a onda tražio da mu sipam taj čorbuljak da umače hleb, i sit se najeo te popare :) Probala i ja, dobro je, nije klinac lud :)


Ipak, mislim da ću, ako se u skorije vreme osilim da opet strpam celo pile u rernu, to raditi na neki suvlji način, bez ovoliko tečnosti, mislim da je sve ovo moglo da ispadne isto i sa 2 dl mleka a i bez početnog prženja.

Suma sumarum - lepo je, mada sumnjam da će se ponovo naći na mom stolu u ovom izvođenju.


Piletina u mleku
(originalni recept)

jedno pile od oko 1,5 kg
morska so
sveže mleveni crni biber
115 g putera
maslinovo ulje
pola stapića cimeta (nisam stavila)
šaka sveže kadulje/žalfije
ribana korica 2 limuna
10 čena belog luka, sa kožicom
565 ml mleka

Zagrejati rernu na 190°C. Naći lonac koji je takav da pile taman stane u njega (da nema mnogo slobodnog prostora). Natrljati pile sa solju i biberom i pržiti ga na puteru i malo maslinovog ulja okrećući ga da porumeni sa svih strana. Kada je dobilo zlatnu boju, izvaditi ga iz lonca, baciti puter u kom se pržilo. Na dnu lonca će ostati moča koja će kasnije karamelisati i poboljšati ukus.

Vratiti pile u lonac zajedno sa ostalim sastojcima i peći u rerni sat i po vremena. Prelivati močom s vremena na vreme.

Služiti uz spanać i pire krompir.

komentara: 5

  1. Slatki mali gurman :)

    Mi smo od čorbuljka napravili sos od moče za danas sa malo gustina, fino je išlo uz krompiriće.

    A slike! Fenomenalne!

    ReplyDelete
  2. Znas sta.... pile na stranu, ali ja bih ovog slatkisa pojela koliko je sladak :)

    ReplyDelete
  3. slike su ti skroz naskroz fenomenalne... a o slatkisu da i ne govorim :)

    ReplyDelete
  4. fotke su fantastične! pile izgleda odlično...ja sam razmišljala o foliji tokom pečenja ali sam se bojala da mi se onda mlijeko neće zgusnuti pa je moje pile zato bilo više reš pečeno :)

    ReplyDelete
  5. slike su ti krasne.:)
    tvoj mali slatki gurman je fenomenalan.

    ReplyDelete