Thursday, September 17, 2020

Džambalaja


Džambalaja
Džambalaja

Jednostavno one-pot jelo od pirinča, piletine, kobasice i morskih plodova. Skroz novo za mene, a veoma ukusno!

Nastavljamo sa isprobavanjem recepata iz Američkog kuvara Ivane Lalicki, autorke bloga So i biber, i stigosmo i do večere.

Nakon što smo dan započele koktelom Bloody Mary, doručkovale američke pogačice, ručale Kob salatu i zasladile se fantasatičnom pitom od limete sa podlogom od grem krekera, u vreme večere ni Milkica ni ja realno nismo bile gladne. 

Ali džambalaja je mirisala tako dobro, da nije bilo šanse da preskočimo večeru :)

Džambalaja mi je, na prvo čitanje, zvučala malo kao džumbus-laja, sa mešanjem piletine, kobasica i gambora (lep tekst o račićima imate kod Ivane na blogu),  ali opet, istovremeno mi je delovala veoma njami, pa sam je zato i odabrala.

Ovo jelo je nastalo je u Luizijani, francusko španskoj koloniji, verovatno kao pokušaj Španaca da repliciraju voljenu paelju. Dodajte tu lokalne američke plus afričke uticaje, i dobili ste novo jelo koje je postalo pečat kuhinje ove regije. Izdvojila su se dva načina pripreme - Kreolski i Kajdžunski. Ovaj drugi daje tamniju i začinjeniju džambalaju, i ne sadrži paradajz. Recept iz Amerčikog kuvara je više kreolski, pa vam i ja pišem taj.

Jambalaya
Američki kuvar


Džambalaja se mnogo se dopala i Milkici i meni. Pravila sam je posle još nekoliko puta i to u duploj meri, jer ova single  Babićima bude za jedan ručak, a ja volim da ga imam bar za dva dana.

Posle večere zasladile smo se nečim tipično američkim - više o tome kod Milkice za nekoliko dana :)

Inače, Američki kuvar je trenutno na sniženju i možete ga poručiti putem on-line narudžbenice

Prijatno!

Džambalaja
Jambalaya


Džambalaja


Sastojci:
oko 200 g otkoštenog bataka
oko 200 g dimljene polu-suve roštiljske kobasice
250 g očišćenih gambora/kozica (koristila sam zamrznute)
150 g pirinča
150 ml soka od paradajza
400 ml pileće supe (400 ml vode + 1 kocka za supu)
2 velike crvene mesnate paprika, iseckane
1/2 veze celerovog lista, iseckanog sa sve stabljikama
1 veći crni luk, iseckan
2 kašike ulja
1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera
2 grančice sveže majčine dušice
pola kašičice suvog origana 
pola kašičice suvog peršuna
pola kašičice slatke aleve paprike
pola kašičice ljute aleve paprike
1 list lovora
1 čen belog luka

i još 
grančice sveže majčine dušice, za dekoraciju

Postupak:
1. Prvo iseckati šta je za seckanje.
Piletinu i kobasice na komadiće. 
Crni luk na sitno. 
Beli luk na skroz sitno, ili protisnuti kroz presu.
Crvenu mesnatu papriku na kockice.
Pola veze celerovog lista sa sve stabljikama, na sitno.

2. Na ugrejano ulje spustiti crni luk, pa dodati kašičicu soli, 1/4 kašičice bibera, a zatim i ostale začine - majčinu dušicu, origano, peršun, slatku i ljutu alevu papriku i list lovora. Dinstati tako nekoliko minuta, da luk malo omekša. Pred kraj ubaciti beli luk.

3. Dodati piletinu i kobasice, prethodno isečene na komadiće i pržiti desetak minuta, pa dodati papriku i iseckani celer i dinstati sve zajedno još nekoliko minuta.

4. Ubaciti pirirnač, supu i sok od paradajza, kuvati do vrenja, pa sniziti temperaturu ringle, poklopiti sud i nastaviti kuvanje dok pirinač ne bude mekan, a tečnost ne uvri, što može biti još oko pola sata. Povremeno promešati i proveriti da se nije zalepilo za dno. Pred kraj ubaciti odleđene kozice i kuvati još pet minuta. Služiti toplo.


Napomena:
Po receptu ide Andouille kobasica - francuska, dimljena, svinjska kobasica, ali pošto takvu nemamo, ja sam koristila našu dimljenu roštiljsku, polu-suvu.

Takođe, po receptu je trebalo dodati bamije isečene na kolutove, ali to sam preskočila, jer nisam imala. Zato sam stavila više paprike.


napišite komentar

Post a Comment