Friday, September 04, 2020

Kob salata

Cobb Salad
Cobb Salad

Kob salatu čini postelja od zelene salate i rukole, raspoređena na plitak oval, preko koje se ostali sastojci ređaju u redovima.


Ovo je Milkici i meni bio ručak, u danu koji smo u potpunosti posvetile isprobavanju i fotografisanju nekoliko recepata iz Američkog kuvara naše zajedničke drugarice Ivane sa bloga So i biber.

Salata za ručak

Dan smo načele koktelom Bloody Mary, doručkovale američke pogačice koje oni zovu samo biscuits, a za ručak odabrale salatu, jer i Amerikanci to često rade.

Naravno, ne salatu tipa šopska ili kupus salata, već salatu u smislu mešanja od svega po malo u jednom tanjiru. Kob salata je čitav obrok, tu ima i mesa i sira i jaja i povrća i slaninice... 

Recept koji sledi ima dva dela - dressing tj. preliv za salatu i samu salatu.

Kob salata
Kob salata

Volim ovu reč, dressing

U bukvalnom prevodu bi značilo - odeća za salatu :) Meni je to simpatično, jer dresing uvek zamišljam kao neku laku haljinicu, naspram preliva, koji mi zvuči kao iznenadni letnji pljusak.

Ne dajte se zbuniti količinom sastojaka za dresing - to je za teglicu od 350 ml, a za salatu nam treba par kašika. Al' nema smisla da pravimo samo tolicno, kad je već odličan i može da stoji u frižideru i posluži za bilo koju sledeću salatu.

dresing za salatu
dresing za salatu


Desert u najavi

Prelazimo na recept, samo pre toga jednu "insajdersku" informaciju da vam dam - desert koji je usledio nakon ručka me je RASPAMETIO! 

Znate već da sam stara slatkara i nije mi teško da pohvalim kolač, ali ovaj je zaista bio vanserijski! Recept će vam napisati Milkica na svom blogu, a ja ću vam samo reći da sam ga, nakon probanja i zaljubljivanja, pravila još 3 puta! 

Nije light ni najmanje, ali je ludački ukusan i priprema se za tren... 

obrok salata
obrok salata


Kob salata


Sastojci za preliv (dressing):
2 čena belog luka
1 kašika soka od limuna
1 kašika senfa
1 kašika Worcestershire sosa
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
60 ml balsamico sirćeta
180 ml suncokretovog ulja
60 ml maslinovog ulja

Sastojci za salatu:
1/2 glavice zelene salate
50 g rukole
1 komad pilećeg belog mesa, oko 200 g
6 tankih listova slanine
50 g plavog sira
3 kuvana jaja 
2 srednja paradajza 
1 manji avokado
1 kašika soka od limuna
1/2 veze vlašca
so

Postupak:
1. Prvo pripremiti preliv iliti dressing. Beli luk protisnuti kroz presu ili iseckati sitno-sitno-najsitnije i staviti ga u činiju. Dodati sok od limuna, senf, Worcestershire sos, šećer, so i biber. Promešati viljuškom da se smesa ujednači. Dodati sirće, pa ulivati ulje, muteći viljuškom sve vreme. Ispočetka će sve izgledati kao masna čorba, ali postepeno će se stvarati emulzija i na kraju bi trebalo da bude gustine jogurta. 

Od ove količine sastojaka dobije se više od 300 ml dresinga, za salatu će nam biti potrebno tek nekoliko kašika - tako da ostatak čuvajte u frižideru i koristite po potrebi za druge salate.

2. Zatim pripremiti svih 7 sastojaka za odozgo i držati ih odvojeno.
- Belo meso posoliti i izgrilovati, pa iseći na kockice
- Listiće slanine iseći na manje komade, propržiti, izvaditi iz masnoće
- Plavi sir iseći na kockice
- Kuvana jaja iseći na čevrtine
- Paradajz iseći na manje kriške ili na polovine ako koristite čeri
- Avokado iseći na manje kriške i poprskati kašikom limunovog soka, da ne potamni
- Vlašac iseći na tračice od oko 2 cm, pa odvojiti 3 kašike

3. Zelenu salatu iseckati, dodati rukolu i promešati.

4. Pred serviranje pomešati pripremljenu mešavinu zelene salate i rukole sa 2 kašike dresinga i rasporediti na plitak oval. Preko toga, po kraćoj strani, ređati ostale sastojke u trakama. Počnite od sredine i grilovane piletine, pa na svaku stranu postavite još po tri sastojka. Ovlaš posoliti i preliti sa par kašika dresinga.

Napomene:
- Ova količina je za dvoje da ručaju, ili za četvoro-petoro da zameze.
- Ja sam zaboravila da kupim rukolu, pa sam je preskočila, ali vi nemojte!
- Iskrena preporuka da nabavite Američki kuvar, pun je odličnih recepata, uz to je vrlo je pitak i čitak. Podatke o ceni i načinu naručivanja imate ovde.

Američki kuvar
Američki kuvar



napišite komentar

Post a Comment