Sunday, November 10, 2019

Pašteta od prosa



Treba mi re-fresh. Neki sopstveni F5 da kliknem. Na mnogim poljima, pa i na prehrambenom.


Dugo nisam pravila neki zdravi namaz tipa humus, namaz od patlidžana, paštetu od celera...

Ni zdrave hlebove kao što su integralni sa orasima ili krekeri od heljde ili pita od prosa...

Proso baš retko koristim, baš.

Imam kesicu griza od prosa kupljenog odavno sa kojim ništa nisam spemila i na koju naletim svaki put kad zakopam dublje po kuhinjskom elementu gde inače stoje brašno, šećer i to.

Pre neki dan na poslu jedem sendvič iz "zdrave hrane", super ukusan. Lepinjica od heljde, burger je ječam+heljda+šargarepa, pa tu još dođe neki namaz i sveža salata između. Čitam deklaraciju, piše da je korišćen namaz od prosa. Hmmm... Nikad mi ne bi palo na pamet da od prosa pravim namaz.

A realno - što da ne?



Pa sam se setila da imam taj proseni griz koji čami čekajući i smućkala sam neku svoju, nazovimo, paštetu od prosa koja mi se zaista dopala. Nije to prava pašteta, više je kao gusti pire, ali lepše mi je da je proglasim paštetom :)

Obično kad tako nešto pravim prvi put i totalno iz glave, dok radim zapisujem u svesku bar ugrubo mere i sastojke, za slučaj da uspe i dopadne mi se dovoljno da poželim da objavim recept. Inače, kad ne bih zapisala, već sutradan ne bih znala koliko sam čega stavila. Čudo jedno koliko više ništa ne pamtim...

Pa pošto se dopalo i meni i deci (a i Milkici sam ponela deo kad sam pošla kod nje na sleepover, i njoj se svidelo) - evo, pišem recept.

Računajte da su ovakvi recepti beskrajno prilagodljivi, naročito u pogledu začinjavanja. Samo zadržite osnovne dve komponente - kačamak od prosa i pire od jabuke, i putera dodajte.


Pire od jabuke vam se može učiniti kao sulud sastojak u slanom namazu, al' to samo znači da niste nikada probali paštetu od pileće džigerice na način na koji ja pravim. Jabuka toliko pripitomi celu stvar da reči nemam. A proso ume da ima neku gorčinu, pa i njemu malo pripitomljavanja dobro dođe.

Idemo na recept, javite utiske ako budete probali :)


Pašteta od prosa

recept za štampu

Sastojci:
100 g griza od prosa
300 ml vode
300 g slatkih jabuka (zlatni delišes)
30 ml maslinovog ulja
30 g putera
1 kašičica soli
3 kašičice senfa
1 kašičica suvog origana
1/2 kašičice kurkume
1/3 kašičice bibera
1/3 kašičice ljute aleve paprike
2 čena belog luka (opciono)

Postupak:
1. U manju šerpu sipati 300 ml vode, 100 g griza od prosa i 1.5 kašičicu soli, promešati i staviti da se kuva uz povremeno mešanje. Kad provri i krene zgušnjavanje kuvati kao kačamak, par minuta na niskoj temperaturi ringle, mešajući sve vreme (pažnja, hoće da prska!). Izmaći sa ringle i umešati 30 ml maslinovog ulja i sve ostale začine - senf, origano, kurkumu, biber i ljutu alevu papriku.

2. U tiganju otopiti 30 g putera pa prodinstati očišćene i na kockice isečene jabuke, oko 5 minuta, da omekšaju, a onda ih ispasirati štapnim mikserom.

3. Pomešati obe smese i dodati dva čena belog luka protisnutog kroz presu ili veoma sitno iseckanog. Prebaciti u odgovarajuću posudu i čuvati u frižideru.

Napomena:
Probala bih drugi put sa prosenim brašnom ili kuvanim pa pasiranim celim zrnom. Pošto kačamak koji se skuva od griza ne bude skroz gladak.

update, februar 2020:
Napravila od kuvanog zrna. ODLIČNO JE! Glatkije nego kad sam pravila od griza.

Proso sam potopila u 300 ml vode i ostavila neko vreme, stavila da provri, smanjila i kuvala na nižoj temperaturi poklopljeno dok proso nije omekšalo, ali pazeći da je ostalo još malo vode. Zatim ostavila sa strane 5 minuta, dodala ulje i začine i propasirala štapnim mikserom. U to dodala prodinstane jabuke (koje nisam prethodno pasirala) i zajedno izmutila da se sve sjedini.





komentara: 4

  1. Majo, oduševila sam se! Uopšte nisam očekivala takav ukus! Mada priznajem neke začine sam izostavila.… liznula sam malo da bih probala koliko je glatko kad ono, strefio me vatromet dobrih ukusa i ja dalje nisam htela da dodajem a plus sam nešto lenja tako da je ostalo samo sa biberom, senfom i origanom.
    I još jedna stvar, pravila sam sa celim kuvanim zrnom prosa u to bućnula omekšale jabuke, izmiksala štapnim i lepo je, glatko je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja baš danas ponovo, na poslu, jedem sendvič iz istog izvora kao što je bio onaj koji me je inpirisao za ovaj recept, i razmišljam kako bi trebalo da ponovim ovu paštetu, samo sa celim zrnom...

      I ti se javljaš :)

      Pročitala si mi misli, HVALA TI!

      Jesi iste razmere prosa i vode koristila?

      Delete
    2. [mesec dana kasnije...]

      Napravila i ja od kuvanog celog zrna.

      Potopila 100 g u 300 ml vode i ostavila pola sata, posle kuvala na tišoj vatri dok proso nije postalo meko ali da nije sva voda uvrila.

      Ispasirala proso sa uljem i začinima, pa dodala prodinstane jabuke i zajedno ispasirala (nisam jabuke pasirala posebno).

      Ispalo je SUPER! Sad je čvršća i glatkija nego kad sam pravila od griza.

      Delete
  2. Izvini, ja tek sad... I na fejsu sam nešto pisala ili delila pa sve čekam da mi tamo kao stigne obaveštenje... I naravno sad već ne mogu da se setim kako sam kuvala proso, znam samo da sam ostavila potopljeno preko noći pa tek onda kuvala, negde sam pročitala da treba da li na kesi ili netu, ne znam. Al' sad više nije ni bitno kad si i ti rešila stvar ��

    ReplyDelete