Thursday, August 01, 2013

rawgust i puding


Mota mi se duže vreme ova misao po glavi. Da se jednog celog meseca hranim isključivo sirovom, presnom hranom. Izbor jer pao na avgust zbog izobilja voća i povrća, pa se radni naziv ovog eksperimenta, rawgust, sam nametnuo :) O osnovnom motivu neću sada. Ukoliko istrajem, očekujem da ću ili videti ili neću videti neke promene na sebi, stoga govorim o "eksperimentu".

Planiram da svakodnevno u kratkim crtama beležim šta jedem, kako se osećam, neku promenu ako je ima, neko novo saznanje ako ga ima. Mislila sam isprva da načnem novi blog i beleške vodim kroz sitne postove, ali neću. Nema tu ničeg stvarno interesantnog za čitanje. Beleške će ići u neki interni doc. Koga zabole uvo za to što ću petog dana krizirati kad kolege na poslu krenu da poručuju roštilj, ili što ću se trećeg dana oduševiti kad mi proklija pšenica ili što... Bez recepata, bez slika, takav sadržaj bio bi prilično šupalj. Potencijalnom čitaocu, ne meni. Meni je potreban da bih u septembru imala materijal za sumiranje bilo koje vrste.

Dobro, kad je tako, zašto onda uopšte pišem ovaj post i najavljujem sve ovo? Samo iz jednog razloga. Ako nikom ne kažem, ili ako šapnem samo na jedno (tuđe) uvo, ostavljam više prostora za odustajanje. Ovako, iako nikom ništa ne obećavam, pa ni sebi, jednostavno imam osećaj veće odgovornosti prema sopstvenoj odluci.

E, tako. Pošto sam, jel'te, zloupotrebila vašu pažnju u lične svrhe, a vi potrošili svoje vreme da biste pročitali ovaj prazan tekst, u znak moje zahvalnosti primite jedan maleni recept za puding od banana, borovnica i tikvica. Da, da, tikvica! Puding je sirov, skroz letnji i osvežavajući. Kombinacija je nastala nedavno i slučajno, pa mi se dopala, pa sam je ponovila, pa tako već tri-četiri puta.

Neobično mi je to što se ova smesa stvarno ponaša kao puding. Tek izblendirana je gusta, ali obično, tečno-kašasto-gusta, a čim odstoji par minuta, čak i bez hlađenja, postaje čvršća i po teksturi podseća na puding ili žele. Zato je baš zgodna za modlice - lako sklizne iz njih i spolja bude lepo glatka. Ukus je fin, sladak, banana je glavna, iako boja lažno navodi da su borovnice. Tikvica se ne oseća, ona je zaista neutralna skroz, a najverovatnije je baš ona odgovorna za puding-teksturu.

[ update, dva dana kasnije ]
Nije tikvica, nego su borovnice krive za žele efekat. Provereno.

Prijatno!


Puding od banana i borovnica

Sastojci:
2 manje banane
1 malo pakovanje borovnica, oko 150 g
1/2 srednje tikvice, oko 150-200 g

Postupak:
Tikvicu i banane iseckati, pa zajedno sa borovnicama staviti u blender i dobro izblendirati (rogobatan mi je ovaj glagol, trenutno nemam bolji, a da nije izmiksirati, dajte neki predlog...). Sipati u činijice ili modle, ostaviti par minuta. Za to vreme puding će se sam malo učvrstiti, a ako želite hladan dezert, ostavite par sati u frižideru. Prevrnuti na tanjir, ukrasiti voćem. Mera je za 2 srednje ili 4 malecne porcije.

Recept za štampu

komentara: 44

  1. Moja svekrva je veliki zagovornik presne ishrane, tako da o tome slušam već duuugo... :) Jednom prilikom sam čak i pokušala, ali, nažalost kod mene to nije išlo. Mada, iskreno verujem da to organizmu može da donese samo dobrobit. Nego, što se tiče "pudinga", ako tikvica daje tu pudingastu teksturu, je l' može onda bilo koje voće u kombinaciji sa tikvicom ili baš mora banana? Probala sam onaj "sladoled" od samih banana i nikako mi se nije dopao, pa trenutno imam traume od banana u hladnim poslasticama :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam. Probaću ovih dana još neku kombinaciju voća, očekujem da može svašta da se "želira" tikvicom, samo da se utrefi gustina.

      Delete
  2. Ja podržavam raw ishranu apsolutno, tako da iščekujem rezultate "eksperimenta" :)
    Ukoliko voliš avokado, isprobaj i njega u kombinaciji sa voćkama, ne stegne se kao puding, ali dobro ohlađen je kao neki mousse :)

    ReplyDelete
  3. Bok Majo. Veselim se tvojih crtica o presnoj hrani i konzumiranju te day-to-day. Možda još koga inspiriraš tvojim iskustvima. Samo naprijed i piši nam o tome.. lp ana

    ReplyDelete
  4. Iako tikvice obožavam i uvek me oduševljavaju neki novi recepti, ovog puta to stavljam na stranu:)
    Jako me obradovala tvoja želja da kreneš sa sirovom hranom. Nadam se da ćeš tu željicu sprovesti i u delo, a po onome koliko (malo) te ja poznajem u to netreba sumnjati:) Naročito, što si sada i nama rekla, pa... nema nazad. I, zato pružam ti svu podršku i radujem se tvojoj odluci. Primetićeš promene nakon 7-10 dana, i to kakve! Ima i teških momenata ali samo zbog navika koje smo stekli u ishrani, ništa više...
    Majo, samo napred!
    A, ovaj tikvičasti dezert probam.
    Izblendirati-samleti, povezati u gustu kašu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nale :)
      Jesi li ti imala neki raw period? Zvučiš mi tako, pa zato pitam.

      Delete
    2. Šta da kažem? Kriva sam:)
      Onako, uopšteno ti mogu reći nemoj preterivati sa voćem, može biti problematično, ok. Uveče možeš ponekad pojesti neku voćku ali ujutru baš i ne moraš, mislim, videćeš već. Svaki je organizam drugačiji. Meni voće nije prijalo ujutru. A, kasnije sam čula da i nije preporučljivo, iako se nutricionisti poslednjih 10 godina ubiše da "dan započinjemo svežim voćem". Ukoliko imaš neku hranu koja ti inače neprija (mahunarke npr.) budi oprezna s njom.
      Klice nisam klopala, ali semenke jesam. Ni klice mi nisu prijale, a ti ćeš već videti, po sebi.
      Mislim da ćeš otkriti nešto novo o sebi, nakon ovoga:)

      Delete
    3. Tako dakle! Imala si (ili još uvek imaš?) raw fazu, nadam se da je ishod bio pozitivan koji god da je bio tvoj motiv.

      Danas sam dan provela na voću, od povrća sam pojela samo lubenicu :) I prija mi sve, nisam gladna. Al' tek je jedan dan prošao, videćemo dalje.

      Generalno meni nikakva hrana ne prija ujutru. Jedna sam od onih koji nikad ne doručkuju i uvek imam problem da objasnim onima koji se sablažnjavaju na nejelo do recimo 13h ili duže, da jednostavno ne vidim zašto bih jela na silu. Jedem kad sam gladna, a retko sam gladna pre podne. Naravno, jedem ja i kad nisam gladna al' me nešto privuče pa ne mogu da odolim, ali to je druga priča.

      Pšeničnke klice sam "pravila" pre neki dan probno, i oduševila se. Da je nešto samo po sebi onako ukusno i prijatno, a ukus koji ostaje u ustima satima posle je nešto skroz novo za mene. Vuku su se jako dopale klice, pojede mi više od pola probne ture, on je stavio malo meda i kašiku jogurta, ja jela skroz klot, da se upoznamo prvo nasamo :)

      Čujemo se!


      Delete
  5. i meni se motala takva ideja po glavi , ali sam shvatila da kod mene mora ići postepeno. Izbacila sam preradjevine , grickalice, neke vrste mesa , postim većinom... tako da presna hrana će biti dalji podrazumevani korak . Ne mogu odjednom . Držim ti fige ! Puding fantastično izgleda ... baš ću isprobati.

    ReplyDelete
  6. Moram priznati da nisam zagovornik isključivo raw hrane, mada me možda nervira trenutna pomama tzv. "celebrity" osoba oko toga. Svakog čuda za tri dana, pa će postati demode kao makrobiotika, vegetarijanstvo itd., pa će se tako hraniti samo oni koji u to zaista veruju i kojima to istinski prija (ili zbog zdravlja moraju), a da nije osnovni motiv pomodarstvo. Pozdravljam, bilo koji način osim pomodarstva, naravno.
    Mislim da će se iz ovog tvog eksperimenta svašta pametnog izroditi i jedva čekam nastavak. Povremena promena načina ishrane u nekom vremenskom periodu ima višestruke koristi u smislu čišćenja organizma (prirodni reset).
    Čitam ovaj recept: ništa za želiranje? Šta ga drži u formi, da se ne pretvori u kašicu? Čudesno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam se zbunila kad sam "otkrila" da moja kašica postaje žele a nisam je ni zamolila da to uradi, a kamoli neki želatin dodala... :) Basš sam diskutovala sa jednom koleginicom o tom slučaju :)) i ona kaže, garant je tikvica taj želirajući agent, seti se kako je "ljigava" kad je ljuštiš, nije samo obično vodena, ima neku sluzavost...

      Delete
    2. Samo da se samodemantujem - nije tikvica kriva za žele-efekat, nego borovnice.

      Delete
  7. Meni je izgledao kao čokoladni puding. Da nisam pročitala recept ne bih ni skuzila o čemu se radi. Baš me zanima kako će ti proći sirovi mjesec. Veselim se postu u rujnu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jest' i mene je boja asocirala malo na čokoladu, al' neki put je više ljubičasto, sad poslednji put je više braonkasto ispalo. Mislim da ima veze sa dužinom ili intenzitetom blendiranja, pa banana oksidiše i potamni manje ili više.

      Delete
  8. Drzim ti placeve da istrajes... Sigurno hoces.
    Ne znam, mislim da ne bih mogla jesti samo presno. Da skroz izbacim preradjenu hranu... Svasta bi mi nedostajalo...
    Ovaj puding cu probati jer me zanima kako se to samo od sebe zelira. Bas zanimljivo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne bih ni ja mogla samo presno, zauvek. To niti želim, niti bi bilo realno po mnogo osnova. Mesec dana je dovoljno kratak period i mislim da je izvodljivo, a nadam se dovoljno dug da izvučem nešto dobro iz njega. Nadam se :)

      Delete
  9. Ja tesko da bih to mogla a nekako nemam ni zelju. Mislim jel neko jos vidio presnu pecenu jagnjetinu :-). Salu na stranu to presno odmah znaci i izbacivanje mesa iz upotrebe a mozda i mlijeka i jaja. Kad vegetarijanci to rade onda postoje neke zamjene za proteine koje ne unose a predpostavljam da je to slucaj i u presnoj ishrani. Ja iskreno uzivam u kuvanju i jelu i toga bih se odrekla jedino da sam ozbiljno bolesna. U svakom slucaju tebi svaka cast ipak predpostavljam da imas dobar razlog za to i rado cu procitati tvoje biljeske. Jednom sam citala clanak o nekom covjeku iz Srbije nemam pojma vise tacno iz kog je bio grada i zasto je poceo da se hrani presno hranom ali je bio veliki zagovornik takve ishrane. Mislim da je i trcao svaki dan nesto puno i mogao je to da izdrzi bez obzira na ishranu ali je izgledao tako da bih mu ja odmah malo slanine ili neku finu debelu sniclu dala.

    ReplyDelete
  10. Fantastično!!! Jedva čekam da isprobam, hvala na receptu! Čitat ću sve "sirove" recepte, odlično :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne verujem da će biti recepata, bar ne tokom rawgusta. A puding je šašav skroz, stvarno je za preporuku bez obzira na sirovost :)

      Delete
  11. ee, ako se ne varam, mislim da ti zelatinu daju borovnice, a ne tikvice.. ne znam sta sam nedavno radila i samljela borovnice, a onda ih ostavila po strani da bi ih nasla skroz u zeleu!!! =)

    ovo mi super zvuci i siguurno cu isprobati, pogotovo sto nam je pijaca sad puna tikvica..

    a psenicne klice, ja ih obozavam.. moj suprug ne kuha i malo boravi u kuhinji, ali sto napravi sirove "pljeskavice" od tih psenicnih klica, da prste polizes..

    samo napred sa eksperimentom!!! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudeći po tvom iskustvu, biće da je borovnica zaslužna za žele. Zapravo znam sigurno da banana nije, a onda ostaju dva osumnjičena, pa mi nekako tikvica delovala sumnjivije (nikad detektiv od mene :))

      Daj neke smernice za te "pljeskavice", ako može :)

      Veliki pozdrav!

      Delete
    2. (nešto kasnije...)
      U pravu si! Borovnice su "žele"!
      Malopre sam smutila kašicu od banane, tikvice i breskve - i ništa, ostala je kašasta!

      Delete
    3. evo recept za pljeske, veoma stari recept sa pocetka moje blogerske "karijere" =) vec se neko vrijeme spremam da supruga pratim u tom procesu, ali on ih najcesce spremi dok mene nema..

      http://jovankebashtovankekutlacha.blogspot.com/2012/02/pljeske-od-zita.html

      ja kad ga ovo radim nikad mi ne uspije ko njemu.. :/

      Delete
  12. Da li mogu i zamrznute borovnice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da je samo pitanje blendera, da li je dovoljno jak i da li može da melje zaleđene namirnice.

      Delete
  13. Oduševljena! Jedva čekam da čitam šta si klopala i kakvi su utisci raw ishrane.
    Često sam razmišljala o raw ishrani i osim slatkiša i salata slabo šta me je vuklo da to ubacim u svakodnevnicu.
    Pratiću redovno tvoju avanturu/eksperiment i želim ti da uspeš!
    Samo napred!
    Nekako imam osećaj da nećeš odustati zbog roštilja&co:)Ustvari, imam osećaj da nema šaje da odustaneš zbog gurmanluka:)

    ReplyDelete
  14. Zaboravih, oooodličan, lagani, letnji desert!

    ReplyDelete
  15. Draga Majo, prekrasan desert si pripremila (iako ne mogu vjerovati da su borovnice dale ovakav želatinasti efekt, pomislih da si ga zamrznula;), i skroz si me zaintrigirala sa ovom odlukom. Ja sam probala biti na raw prehrani jedno vrijeme, ali nisam izdržala mjesec dana, nisam valjda dovoljno bila uporna a i na početku mi je preveliki šok bio pa sam bila često gladna. Kako god, uvrstiti zelene sokove od sirovog lisnatog povrća kombiniranog sa voćem toplo preporučam, oni su me preporodili. Veliki pozdrav i pratim te. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je, evo posle 11 dana najveće iznanađenje što uopšte nisam gladna, a očekivala sam da ću biti. Pritom, uglavnom jedem salate, što voćne što povrtne, i klice i koštunjavo voće, tj. nisam pravila nikakve raw grickalice, krekere i tako to, što spada u jače/zasitnije.
      Zeleno lišće uvodim ovih dana :)

      Delete
  16. Pristalica sam sirove hrane, jer ima mnoge dobrobiti,puno enzima i vitamina kao i minerala.Fantastična mi je kombinacija aronije sa bananom i tikvicom i preporučujem da je probate.Oduševila sam se,kao i svi ukućani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ljiljo na preporuci. Aroniju nisam još probala ni u kom obliku, moraću uskoro :)

      Delete
  17. Ovo je jako neobično, baš me zanima kakav je okus pa ću probati :) Hvala na receptu i sretno sa sirovom prehranom!

    ReplyDelete
  18. Mama je juce donela 2kg svezih borovnica sa Kopaonika, jos banane da kupim i probacu ovaj raw puding veceras. :) Jedino sto ne bih stavljala tikvicu... Je l si probala sa necim drugim?

    Nadam se da raw faza lepo napreduje i da ces biti zadovoljna rezultatima. Ja takodje zelim da pokusam, nekada. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne plaši se tikvice, potpuno je neutralna. Možeš naravno i bez nje, stavi samo banane i borovnice.
      Raw faza je delovala lakše nego što jeste, pa se završila još polovinom meseca. Sad je u toku polu-raw :)

      Delete
  19. Jedan broj pektinskih kiselina pod pogodnim uslovima (prisustvo šećera i kiselina ili sa određenim metalnim jonima ako poligalakturonski lanac sadrži malo metoksilnih grupa) može da stvara gel. Dakle sama kiselina iz borovnice i secer, kao i kombinacija sa secerom iz banane! Ja sutra majstorisem imam sve potrebno u kuci!

    ReplyDelete
  20. A mozda je bolje objasnjenje za pektin: najvise ga ima u kori kiselog voca! Dakle, tu treba traziti zamenu za borovnice... ako nema borovnica

    ReplyDelete
  21. Napravila i super je! Malo me boja nervira, suvise je cokoladna a ne ljubicasta... moram to nekako da resim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, super! :)
      I javi ako uspeš da izvučeš više ljubičaste!

      Delete
  22. Zašto nigdje ne piše da se baš moraju upotrijebiti: i banane i borovnice i tikvice da bi se to stvrdnulo? Piše da se moraju upotrijebiti borovnice jer su one navodno zaslužne za zgušnjavanje. Al za banane il tikvice nigdje ne piše de moraju biti upotrijebljene. Banana nisam imala kod kuće, tikvice sam imala, al ne volim ih ni u slanom izdanju pa me uopće ne zanima kakve su u slatkom izdanju. Zato sam koristila drugo voće u količini od ukupno 200 g + 150 g borovnica. I što sam dobila? Juhu. I nakon 2 sata u hladnjaku – to je i dalje bila juha. Zatim je to preko noći stajalo u hladnjaku jer sam se ja zainatila da se to mora barem malko zgusnuti. Ali ne. I sutra je to bila: normalna, tekuća juha. To je najviše podsjećalo na tzv. smoothie, bilo je kompletno tekuće bez ikakve sličnosti sa želeom ili pudingom. Ok, razlog mog neuspjeha je u tome što nisam upotrijebila: banane i te neke tikvičetine – al u receptu nigdje ni ne piše da se moraju upotrijebiti baš ta ista 3 sastojka da bi se dobio puding.

    ReplyDelete