Tuesday, August 27, 2013

Boranija sa jajima


Veliki narodni kuvar meni je dovoljna inspiracija za minimum tri naredna života. Nikad mi se nije desilo da ga otvorim, pogledam nešto konkretno što me interesuje, i sklopim. Uvek me privuče neki susedni naslov, pa onda onaj dijagonalno, i tako svaki put, kao da šetam kroz neki lavirint prepun zabave, iz koga nema izlaza, i uvek drugim putem...

Ne sećam se šta sam tačno tražila, tokom jednog prolaska kroz taj lavirint, pa nabasala na ovaj recept. Boranija je u našim navikama čorbasto jelo, pa me je ovaj vid zapečene mlečne boranije sa jajima privukao. U odnosu na recept iz kuvara (izdanje 1967, strana 188), ja sam izbacila zapršku, a dodala malo propržene kobasice, sa namerom da zamiriše.

Utisak - jednostavno, lagano, veselo jelo :) Pri serviranju predlažem kiselo mleko u koje se doda malo sitno seckanog belog luka. Prijatno!


Boranija sa jajima

Sastojci:
1 kg boranije
2 glavice luka
oko 150 g gurmanske kobasice
pola veze svežeg peršuna
1 kašika masti ili 50 ml ulja
3 jaja
300 ml mleka
so

Postupak:
1. Boraniju oprati i odstraniti krajeve. Luk iseckati sitno, peršun takođe. Kobasicu iseći na male komade.


2. Na ulju ili masti prodinstati luk sa jednom kašičicom soli. Dodati boraniju i 1 dl vode i dinstati zajedno dok boranija ne omekša, okvirno 20-30 minuta. Paralelno, na manjem tiganju propržiti komadiće kobasice.


3. U boraniju dodati peršun. Polovinu boranije sipati u đuveč ili drugu odgovarajuću posudu za pečenje, preko sipati kobasice sa sve masnoćom koju su pustile, pa ostatak boranije. Za preliv - tri jaja razmutiti viljuškom i dodati 300 ml mleka i još malo supice koja je preostala od dinstanja boranije, tako da ukupno bude oko 400 ml tečnosti. U to dodati kašičicu soli i preliti preko boranije. Peći na 200°C okvirno oko jedan sat, dok se tečnost ne redukuje i boranija dobije lepu koricu.


Recept za štampu

komentara: 13

  1. Bice isprobano cim ubedim ukucane!!! Bas mi svidja, nikad nisam pravila boraniju na ovaj nacin.

    ReplyDelete
  2. nisam nikad jela baš na ovaj način, odlično jelo i recept!

    ReplyDelete
  3. Zapecenu boraniju jako volim, doduse chef je nekako preskace, pa je zato ne pravim tako cesto... obicno dodam i malo mlevene zacinske paprike, ali ovde su kobasice preuzele tu ulogu, bas je dobro ispalo.:))

    ReplyDelete
  4. mama moja oduvek sprema ovako boraniju i svima se više sviđa od čorbaste varijante :)
    doduše kod nje ne ide peršun i obavezna je slaninica na vrhu umesto kobaja ali mi i ova kombinacija zvuči odlično! ja sam spremala samo par puta u životu jer nismo ni ja ni dečko ljubitelji boranije ali ovako spremljena je fenomenalna!

    ReplyDelete
  5. O hvala za ovaj divan recept.Koristim priliku da zamolim da bude što više ovakvih zanimljivih recepata sa svakodnevnim namirnicama, ali na drugi nači - da malo zaboravimo na stereotipne recepte naših mama. Elem,pravila ga danas,ispao preukusan, dete jelo fino baš,ja takodje, mužu se dopalo ali se namučio tražeći meso :)pošto je za njega ručak nešto u šta mora ići meso..e slatko me nasmejao.Pozdrav i svako dobro. p.s. toliko često imam problem sa večitim pitanjem šta za ručak a da se isti ne sastoji od 28 sastojaka i 2,5 sata seckanja i cupkanja pored šporeta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanja, hvala tebi!

      Moj tempo i mogućnosti spremanja novih postova su takvi da teško da ičega može biti "što više", iako sam i sama naklonjena kako klasičnim receptima tako i onima koji po sastavu spadaju u klasiku, a ipak su malo drugačiji, baš kao ova boranija.

      No, predlažem ti nešto od recepata koje od ranije imam na blogu, a mogli bi upasti u kategoriju koju tražiš.

      Par bezmesnih, a da su prošli i kod mog dragog koji je tu negde po principima kao i tvoj :)

      1) Kosjerićka musaka - tona luka i četvrt tone sira, kajmaka i jaja :)
      2) Tumbet - ima malo petljanja oko pripreme, ali punoća ukusa se ne da opisati
      3) Testenina sa povrćem - deluje prazno, a beše iznenađujuće ukusno
      4) Punjeni paradajz - priprema je brza, brzo se i smaže

      I par mesnih, bliskih klasici, i relativno ekonomičnih...

      1)Pileće faširane - sočne i meke, idealne za iskoristiti kuvanu piletinu iz supe
      2) Paprikaš iz rerne - minimalno petljanja oko pripreme, krilca su jeftina, ukus je poznat a opet ne sasvim klasičan zbog doze slasti (u nedostatku slatka od crvenog luka, samo dodaj kašičicu-dve šećera i kašiku sirćeta u celu smesu)
      3) Letnje faširane - malo sveže crvene paprike unese baš finu svežinu i slast u klasične faširane šnicle

      Inače, veliki narodni kuvar je prepun inspiracije baš za ta klasična-neklasična jela, ako ga imaš, prelistaj obavezno...

      Delete
  6. Super predlozi,zahvaljujem se,ove pileće faširane su mi promakle,ostala jela sa spiska sam videla al sam ih zaboravila.Dakle pileće faširane su prve na redu ;) Nemam veliki narodni kuvar imam nekoliko onih "za poneti" kuvara, i da ti kažem-to uopšte nije loša ideja za kupiti ako ima negde da se kupi uopšte- pa čak i nekome na poklon,hm! Samo provera jel ovako izgleda: https://www.google.com/search?q=veliki+narodni+kuvar&um=1&ie=UTF-8&hl=sr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=zuYkUpqqAojJtAabloDoBw&biw=1280&bih=897&sei=0-YkUvyIMsjEtQbgw4HoAg#facrc=_&imgdii=_&imgrc=37HUofbCrWRRtM%3A%3BL47lJfhf2GnrnM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.antikvarne-polovneknjige.com%252Fslike%252Fkorice%252FDSCF1818.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.antikvarne-polovneknjige.com%252Fpretraga.php%253Fpretraga%253DKuvari%3B1600%3B1200

    ReplyDelete
  7. Nešto ne štima u receptu. 300 ml mleka + 3 jaja imaju više od 400 ml. A druga stvar je distanje kilograma boranije u 100 ml vode, da ne treba malo više?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za dinstanje nije potrebno više vode, jer povrće pušta svoju vodu. Jedno je kuvanje, drugo je dinstanje.

      400 ml nije mleko + jaja, nego mleko plus "supica", jaja nisu u tom zbiru.

      Delete
  8. da li je grumanska kobasica neka posebna vrsta kobasice? nisam to nikad kupovala pa sad ne znam koju da uzmem :)

    ReplyDelete
  9. Gurmanska je obično začinjenija i ljuća od ne-gurmanskih. Uzmi koju god inače voliš :)

    ReplyDelete