Friday, August 30, 2013

Zimnica za preporuku


Jelena živi u Aranđelovcu i silom prilika je počela da pravi sirupe, džemove, slatka i ostalu zimnicu, da proba da prodajom malo dopuni kućni budžet. Jer je dobila otkaz nakon što se vratila sa porodiljskog bolovanja za svoje četvrto dete. Koje je rodila planski i namerno, u čast života, želeći da trećem detetu daruje društvo. Jer to treće nije bilo planirano. Jer su Jelena i muž, kao i većina današnjih parova imali dvoje i smatrali da je to to. Dok ih treće nije iznenadilo kako začećem, tako i opstankom u životu, pošto je na rođenju imalo apgar zbir 1...

Sve što pravi, Jelena sprema sa maksimalnom pažnjom. Džem od kajsije kuva iz puno malih tura, od po 1.5 kg voća, da bi kajsijama očuvala boju. Marele koje koristi su domaće, iz roditeljske bašte, neprskane, kao i šljive. Kupine su šumske. Zova je ubrana daleko od prometnih puteva. I sve je bez konzervansa.

A šta je to "sve"?

- sirup od višnje
- sirup od nane
- sirup od zove


- džem od kajsija
- pečeni pekmez od šljiva
- džem od šipka

- slatko od belih trešanja
- slatko od šumskih jagoda
- slatko od šljiva, sa i bez oraha
- slatko od marele
- slatko od kupine
- slatko od borovnice


- kečap
- turšija
- ajvar

Spisak svakako nije konačan. Jelena može spremiti i nešto drugo, što nije na spisku, ako poručite, i naravno, ako je ta voćka-povrćka-biljka tada u sezoni.

Pošto je od svega pravila manje količine, zbog činjenice da joj je ovo prva, probna godina, uspela sam da ulovim poslednje primerke sirupa i nekih vrsta slatka. Ali zato sam se zapljunula za iduću godinu da joj otkupim kompletne količine sirupa od zove, pa računajte da toga neće imati za prodaju!

Šalim se :) Mada, u principu bolje je poručiti, pa sačekati da napravi, jer nije za očekivati da uvek i svega bude na zalihama.


Eto tako. Ako poželite da kupite nešto od domaće zimnice, od srca vam preporučujem Jelenine proizvode. Sve što vidite na slikama probala sam. Bila sam joj i u kući, i videla da je izuzetno pedantna, pored toga što je skromna i draga.

Za kontakt, javite mi se na mejl.



komentara: 21

  1. Hvala! Preporuka mnogo znači....a ja tebi verujem kad preporučiš...

    ReplyDelete
  2. Predivno sve izgleda. Kad god vidim zimnicu, ili nesto domace za kupiti, bude mi uzasno krivo sto sam u inostranstvu. Sok od zove i visnje su moji stari favoriti. Yum!

    ReplyDelete
  3. Zaista divno izgleda sve ovo:) Bravo za Jelenu a i tebe što si nam ovo predstavila! I cene su pristupačne.

    ReplyDelete
  4. Zaista iskrena pohvala za Jelenu! A i za tebe, kao što reče Nale... Držim joj palčeve da što više proda i da očuva kvalitet onog što pravi.

    ReplyDelete
  5. Odlična preporuka! I ako Jelena ovo čita, ne mogu a da ne kažem: i ja sam dobila otkaz posle porodiljskog u čuvenoj Delti. I učinili su mi životnu uslugu: nikada sama ne bih otišla, a gušilo me je do nedisanja. Čim se jedna vrata zatvore, druga se otvaraju, neka to zna. Iz ovog ugla, ne čini joj se tako, ali će vreme pokazati da je ovo sjajna stvar.
    Što se zimnice tiče, i ja se pomalo petljam u istu, ali me najviše muči pečenje paprika. Da li će ona imati pečenih paprika na prodaju? Onda bih ja od toga spremala sama, jer mi to predstavlja još uvek zadovoljstvo. Ne ove godine, jer imam odred majstora u kući, ali dogodine - da se zapljunem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To sa "ne disanjem"mi vrlo poznato:)Hvala ti na utešnim rečima.
      Što se paprike tiče,sve se možemo dogovoriti,naravno, kad ti bude trebalo.
      Mogu je i dostaviti do Beograda...ako si u Beogradu.:)

      Delete
  6. Stvarno prekrasno sve izgleda, i jako mi je žao što sam u Austriji...Jeleni želim puno uspjeha i da što više proda!

    ReplyDelete
  7. Svaka joj čast! Ja odavno govorim mojoj mami da pokuša nešto tako kod nas u Kraljevu jer posao godinama ne može da nađe, ide po Švajcarskoj da čuva decu, užas.
    Cene su stvarno fine a i zimnica, očigledno :-). Nadam se od srca da će da joj krene ! A čuvam kontakt jer će sigurno da zatreba.

    ReplyDelete
  8. Želim Jeleni svu sreću i jako cijenim njezin rad - znam kako je to raditi zimnice, džemove i sirupe od domaćeg voća i povrća i trud je zbilja velik. Zato je ovo što ona radi još i vrednije. I divna gesta od tebe, dobro je oglasiti tako krasne ljude. Imamo i mi u svojoj okolici ljude koji su krenuli takvom domaćom proizvodnjom i, jednom kad se za njih pročuje, posao cvjeta. Tako će i Jeleni :)

    ReplyDelete
  9. Želim joj puno uspeha... !
    Fotke su ti čarobne, druga mi je posebno leeepaaaa...

    ReplyDelete
  10. Pazi kad sam od one činijice za slatko, na prvoj slici, dobila momentalni flash back... kako da ne budem sentimentalna kad je moja baba služila u istim slatko, doduše nisam sigurna da ih je ona pravila:)

    Lepo si se potrudila oko prezentacije Jeleninih proizvoda, slika sa sirupima je sjajna. I priča je potresna, ali i ohrabrujuća, volim kad ljudi uzmu stvari u svoje ruke. I slažem se sa Tanjom.

    Ja mogu samo ovako iz daleka da ih gledam, mada se pravi zimnica i kod nas, da se zna...

    Nego nameračila sam se da pravim onu tvoju čoko pitu sa šljivama, ili kako se već zove, pa sve razmišljam da li danas ili sutra da je pravim... pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, mi i sada imamo takvu činijicu, i tek sam sad primetila :-) !

      Delete
  11. Ja mislim da ću se potruditi da ovaj džem od šljiva nekako dovučem i do Zadra!
    Imam poznate u Beogradu pa ću pokušati :)

    Bravo za ovakvu preporuku i bravo za Jelenu.
    Hrabra majka! I neka joj je sa srećom..da joj krene posao, da procvate, kao i sve njene voćke u vrtu :)



    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako treba da ti dobavim do Beograda, i da predam nekom kome kažeš - javi!

      Delete
  12. Naša stvarnost ali dobro je napisala Tanja jedna vrata se zatvore ad ruga otvore mislim da su u ovom slučaju ova ta druga vrata jer očigledno uživu u tome što radi.

    ReplyDelete
  13. Evo i mene konačno da se oglasim.:)
    Mama mi je bolesna pa ne stižem.Izvinjenje.Majo tebi beskrajno hvala!Vama drage dame hvala na rečima podrške.Znače.
    Svemu je ustvri zaslužan Majin tart od višanja.
    Davila sam je nekim pitanjima o tartu i kad sam ga konačno napravila,pošaljem Maji fotke tarta i sa njima slučajno jednu sliku džema od kajsije.Tako reč po reč Maja dođe,pazari neke teglice......i živeli su srećno do kraja života:))Šalim se... ali biće to dobra priča kad jednog dana prestignem npr.Nektar.
    Za mene je velika čast bila upoznati Maju,a tek dobiti pohvalu i potvrdu od nje da je dobro to što radim-wow!
    Što se same zimnice tiče,trudim se da voće nabavim od malih proizvođača tj.od onih koji imaju baštu za sebe i nešto malo preko.Takvih je nažalost sve manje.
    Danas se mnogi reklamiraju kao proizvodjači organske hrane.Svaka čast izuzetcima ali osim visoke cene šta mi garantuje da je to-to.Ja ne proizvodim organsku hranu ali se trudim da sve što mogu nabavim od pouzdanih ljudi. Višnje.marele.trešnje,šljive kod tate u selu.Garant nije prskano.Kupine-brala sama u šumi.Jagodice takodje.Kajsije kupila na pijaci-sigurno prskane i eto.
    Veliki pozdrav i još jedno hvala!

    ReplyDelete
  14. Sasvim slučajno naleteh na ovaj Majin post i zaista me je duboko dirnula Majina želja i pažnja da pomogne ovoj mladoj mami,kojoj svaka čast da se odlučila da ima 4 dece.Želim ti svu sreću ovog sveta i žao mi je da sam daleko i da ne mogu ništa da kupim od tvojih domaćih specijaliteta,inače bih rado kupila slatko od marelica,džem od kajsija,sirup od zove i još svašta nešto.
    Topli pozdrav i svaku sreću u daljem radu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaista sam imala pravu sreću da upoznam Maju,a Vama hvala na lepim rečima.Ono što mogu da Vam preporučim je sledeće:obavezno probajte Majin tart od višanja i Vama će se sigurno desiti nešto lepo kao meni.:))

      Delete
  15. Majoooo, daj spremi malo i za nas, plaámo u EU valuti!!!

    ReplyDelete
  16. Majo ti samo primi porudzbinu. :)

    ReplyDelete