Thursday, February 14, 2013

Integralni banana kolač


Možda nije baš najprikladniji kolač za današnji dan... A možda baš i može da bude. Ljubav je bazičan, jednostavan osećaj, koji treba pažljivo osluškivati, neprestano negovati, slaviti ga svakodnevno i diskretno. U redu su mašne, srcaste torte, pokloni, ako ne postanu sami sebi svrha. Srećan vam Dan zaljubljenih!

U neko ne baš tako davno vreme često sam mesila peciva od integralnog brašna i pravila zdrave kolače. Šta je kome zdravo, relativna je stvar, i ne bih ulazila u tu priču. Razlog što kolač ovog tipa stiže sada, u vreme kada već godinama pripadam strogo gurmanskoj religiji, nema veze sa današnjim praznikom, već sa činjenicom što je u toku malo sređivanje bloga, pa osvežavam neke starije recepte koji se za to kvalifikuju. Hvala blogu što sve "pamti", pa mi je sada i zabavno i interesantno zaviriti u staru sebe i ono šta sam nekada zaista volela.

A izgleda da sam volela (iz sadašnjeg ugla pomalo blesavu) ideju da se kolač napravi bez trunke šećera ili sa minimumom minimuma. Ima na blogu par kolača od te sorte, recimo kolač bez šećera ili sočni kolač od bresaka i krušaka. I ovo je jedan iz te serije. Sa bananama je, od integralnog brašna, bez belog šećera, a sa malo čokolade.

Pravila sam ga pre neki dan, i mogu reći da se meni to i dalje dopada. Ne na način na koji mi se dopada medovik ili ledene kocke, već potpuno drugačiji. Treba znati šta očekivati od ovakvog kolača, pa neće biti razočarenja. Kolač je sasvim blago sladak, sem kad pod zub dođe komadić čokolade, pun, težak, vlažnjikav, sa grubljom teksturom testa zbog upotrebe integralnog brašna. To je kolač koji se žvaće, koji ne izaziva "hoću sad i hoću sve" efekat.

Nisam očekivala da će deca hteti, a ispostavilo se da je 50% htelo, čak tražilo za školsku užinu da se spakuje!

Sastojci:
3 veće ili 4 manje banane
2 jaja
250 g integralnog pšeničnog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica mlevenog đumbira (opciono)
80 ml ulja
100 g čokolade za kuvanje

Postupak:
1. Uključiti rernu na 200°C.
2. Banane ispasirati, trebalo bi da se dobije oko 350 ml kaše.
3. Jaja blago umutiti mikserom.
4. U vanglu sipati brašno, dodati prašak za pecivo, sodu, đumbir, jaja, kašu od banana i ulje. Izmešati da se dobije ujednačena smesa.
5. Čokoladu iseckati na kockice okvirne veličine 1x1cm, ili koristiti chocolate chips ako je dostupan. Umešati čokoladu u testo.
6. Duguljasti pleh, u mom slučaju 23x13x8 cm, obložiti papirom i uliti testo. Peći na 180-200°C oko 40-45 minuta.
7. Izvaditi kolač iz kalupa, osloboditi ga papira i sačekati da se potpuno ohladi, pa seći na kriške.

Recept za štampu

komentara: 12

  1. Sviđa mi se , to je super kolač za doručak. Ne osjećaš grižnju savijesti što teoretski jedeš desert za doručak, a fino je.

    ReplyDelete
  2. ja zapravo dosta često jedem ovakve kolače i zbilja su mi fini. Istina, nisu šećerne ili čokoladne bombe, ali su jako dobri za doručak ili kad ti fali malo slatkog, a ne želiš se prejest. Zato je meni ovo jako dobar recept :)

    ReplyDelete
  3. volim ovakve kolačeke, krasan recept

    ReplyDelete
  4. Ovakvi kolači kod mene uvijek prolaze i rado ću ga isprobati ! I mislim da je sasvim prikladan Dan zaljubljenih, iako se meni sviđaju i razna izdanja srca nije ih niti kod mene bilo već je završilo na baklavi :)

    ReplyDelete
  5. I ja pravim banana hleb. Moj je sa grozdjicama i malo ruma... Svu slatkocu mu daju banane . I moja deca hoce sve sto je u "hlebastom" obliku pod uslovom da nema spanac!!

    ReplyDelete
  6. Divan je! Nedavno sam po prvi put pravila banana hleb i baš mi se dopao.Zasladila sam ga urmama a za zvakaću zanimaciju dodala orahe. Čokoholičara u sebi, podmitila kakaom ali mi se sada mnogo dopala tvoja ideja da se doda seckana čokolada.

    ReplyDelete
  7. I meni se baš dopada. I inače volim banana hleb a kontam da je ovaj još bolji jer je integralni.
    Ukus po pitanju slatkiša mi je već godinama sličan mada ja i nisam neki slatkaroš:) Pre nisam ni jela slatko al ovaj moj Miljanče je teški zavisnik pa sam i ja počela i navukla se:):):)(zvuči stvarno kao neka droga!?)
    Sad sam na rehabilitacija pa kontam da bi mi se baš uklopio. I onaj sočni od kruške i breskeve isto!

    ReplyDelete
  8. Pravila sam nešto slično skoro. Meni se sviđa. Tako da verujem da bi mi se i tvoja verzija dopala.

    ReplyDelete
  9. Evo, sad pijem kavu in kako bi voljela imati jedan komadič ovog kruha pored mene.. :).

    ReplyDelete
  10. Hvala za odličan recept! U pet dana smo slistili dva ova kolača, s tim da sam dodala još bitter čokolade drugi put. Ne znam da li zloupotrebljavamo termin dijetalni ali čokoladu sigurno da ... ;)
    Imenjakinja

    ReplyDelete
  11. Izvanredan kolac bez secera. Majo samo citam tvoj blog i isprobavam recepte. Ovaj me bas razveselio - da li zbog triptofana iz cokolade ili cinjenice da ukusan kolac moze da se napravi bez secera, stevije ili suvog voca.
    Veliki pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala što probaš recepte i što si se javila :)
      Mada kod mene teško da ćeš naći još kolača koji zadovoljavaju taj kriterijum "bez šećera", ali dobrooo ;) Pozdrav veliki! :)

      Delete