Monday, February 25, 2013

Kod Milkice, od jutra do mraka


FBI rukavice su igra u kojoj se food-blogeri tokom dva meseca ciljano motaju po virtuelnoj kuhinji jednog od njih, njuškaju, istražuju, isprobavaju - i na kraju obaveštavaju javnost o svojim utiscima i zaključcima. Otud i FBI u imenu - skraćeno od Food Blog Inspection :) Tokom januara i februara pod istragom je bio blog - Mimi's Kingdom.

Na osnovu utisaka koje sam mogla steći čitajući njen blog, i skromnim poznanstvom u vidu par susreta na okupljanjima na Adi i par mejlova mimo toga, znam sa sigurnošću da je Milkica jedan biserčić skriveni :) Osim na blogu, možete je pratiti i u Mezze magazinu, gde piše uvek interesantne recepte i tekstove o nekoj od mnoštva biljaka koje uzgaja u svojoj bašti. Moja istraga je tekla principom odabira recepata koji bi sačinili jedan dnevni meni, pa krenimo...


Raspucala peciva i namaz od pečenog luka i origana. Peciva su odlilčna, namaz je bio fin, mada nisam imala svež origano pa nije to baš bilo ono što bi trebalo.

Peciva su me prilično zainteresovala zbog premaza koji izaziva pucanje korice tokom pečenja, a koji se priprema od retkog kvasnog testa napravljenog od pirinčanog brašna. Odmah mi je to bilo čudno, upotreba kvasaca u nečemu  što ne treba da raste, i što u sebi ima pirinčano, dakle bezglutensko, brašno za osnovu. Da me ne shvatite pogrešno - nisam ja sumnjala da taj premaz radi posao, već me je glocnula znatiželja da proverim čemu kvasac u premazu i zašto baš pirinčano brašno.

Ukoliko vas ovo zanima, evo malo više detalja, a ako ne, produžite dalje na ručak.

Ovo je osnovni premaz iz recepta:
1 kesica suvog kvasca
120 ml mlake vode
1 kašika šećera
1 kašika ulja
1/4 kašičice soli
3/4 šolje pirinčanog brašna

Ja sam želela da isprobam osam varijanti premaza, jer sam imala osam lepinjica. Napravila sam osam "malih" premaza na sledeći način. Izračunala sam približno četvrtinu od ovih mera, i napravila četiri premaza bez kvasca koristeći pirinčano, pšenično i kukuruzno brašno kao i kukuruzni skrob. Onda sam svaki od njih podelila na još dva dela pa u jedan deo dodavala kvasac. Izgubila sam cedulju po kojoj sam žvrckala dok sam sve to radila, pa sad pišem po sećanju, ali mislim da sam sve te premaze napravila za nijansicu ređe nego što bi odgovaralo osnovnom receptu.

pređite mišem preko slike, za prikaz sirovog peciva

Zaključak je očigledan - peciva sa premazom bez kvasca ostala su bledunjava, a ova druga su se fino zarumenela. Na pucanje korice utiče pirinčano, a još snažnije kukuruzno brašno, dok kukuruzni skrob i pšenično brašno ne izazivaju nikakve promene u tom smislu. Nije ovo loše znati, jer pirinčano brašno nije svima baš uvek prisutna namirnica u kući, a kukuruzno verujem da jeste, mada treba imati u vidu da kukuruzno brašno menja teksturu korice (još je rapavija i grublja), ali eto...


Brokoli u finom sosu bio je pun pogodak kao sos uz testeninu. Kao i većina dece, i moja vole testeninu na sve načine, a i brokoli baš vole, i tanjiri su bili prazni u rekordnom roku!


Tart od palente, simpatičan, zahvalan, ukusan. Nisam imala kačkavalja, ali sam stavila plavog sira i više nego što je bilo po receptu, i po n-ti put utvrdila da se plavac-buđavac i palentica-žutica izuzetno dobro razumeju i međusobno nadopunjuju.

I za kraj večeri, a to vam je ona slika s početka posta, ginger snaps medenjaci. Mislim da im više paše da budu deklarisani kao medenjaci nego kao keksići, jer nisu skroz prhki i imaju blagu gooey notu, naročito kad poborave malo u zatvorenom. Uz kuvano vino, čist hedonizam.

Sem ovoga, ranije sam isprobala slane mafine sa pečenim paprikama i empanadu. Pre ili kasnije moraću da se vratim po Damirov pileći martaš i pitu od oraha. A vi, ako još niste, preporučujem vam da zavirite u Milkičino malo kraljevstvo - Mimi's kingdom.

komentara: 14

  1. E bas volim da citam ova tvoja istrazivanja i svaka ti cast sto pored posla i dvoje djece nadjes vremena i za takve stvari. Mogu li kao pirincano brasno da koristim pirinac samljeven u blenderu? Ja sam tako pravila kasice za Lanu kad je bila mala jer nije bas mogla da nadjem pirincano brasno a jednom kad sam ga kupila bilo je kao to samljeveno koje sam ja pravila.
    Kad cujem kako tvoji klinci vole brokoli muka me uhvati jer Lana nece ni da proba a ja ga spremam jednom do dva puta nedeljno ali dzabe.

    ReplyDelete
  2. Lijep izbor i šetnja kroz Mimin blog, posebno mi se sviđa recenzija peciva koja mi tako primamljivo izgledaju.

    ReplyDelete
  3. Draga Majo, puno ti hvala sto si isprobala sve ove recepte! bas si ih prelepo prezentovala. Posebno mi se svidja slika keksica. :) Drago mi je da si isprobala tart od palente... I meni je to super kombinacija. Cak sam te htela jednom zamoliti da mi kazes kako pravis onu palentu sa gorgonzolom sa Ade, tj. koji su odnosi sastojaka...
    Svaka čast za eksperiment sa pecivima. Dobro je znati za kukuruzno brašno, mada, čini mi se (ako me sećanje ne vara) da sam ja jednom probala davno sa kukuruznim i da nisu tako lepo pucala. Mozda nisam potrefila gustinu...
    Hvala jos jednom, na svemu... :)

    ReplyDelete
  4. Savršeno, sve do jednog. međutim, ono što me je zaokupilo, to je ona fotka koja prikazuje sirovo i pečeno. Kako si do toga došla? Molim te, reci, reci ................ Hvala:)

    ReplyDelete
  5. Bravo za trud, peciva i tart su odlični, baš mi je drago da peciva mogu i s kukuruznim brašnom jer ga obožavam!

    ReplyDelete
  6. Odličan odabir. Ovaj tart od palente mi je skroz promaknuo a senzacionalno izgleda!

    ReplyDelete
  7. E, svaka ti cast! Nista ne prihvatas zdravo za gotovo, sve se u praksi proveri i utvrdi, a onda nama velikodusno prenese. Ceo post je sjajan.

    ReplyDelete
  8. Ovo je bilo pravo istraživanje. Peciva su me posebno impresionirala.

    ReplyDelete
  9. Sjajan izbor, najviše me je zaintrigirao namaz od pečenog luka i origana i medenjaci, idem odmah zabilježiti recepte :) Prikaz sirovog peciva mi je genijalan!

    ReplyDelete
  10. kod tebe je svaki post kao seminarski rad. ja ti skidam kapu! sve odradiš tako studiozno. svaka ti čast

    ReplyDelete
  11. Dobar izbor hrane! Najviše mi se svidjaju keksići, odmah zatim peciva. Prikaz je genijalan, kako si to uspela, ako nije neka velika tajna, otkrij nam je ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suzana, Katarina, poslaću vam mejlom primer, da ne skrećemo sa teme ovde. A nije nikakva tajna ni mudrost, iako traži elementarno poznavanje html-a i javascript-a. Ako si nestrpljiva googlaj "img onmouseover", dok ne stigne mejl :)
      Pozdrav!

      Delete
  12. Krasno si prikazala boravak u Milkicinom kraljevstvu i isprobane recepte, sviđa mi se ovaj koncept "od jutra do mraka". Neke od ovih recepata sam i sama isprobala i bili su mi super, a tart od palente mi je bio na listi ali nije došao na red. Kod tebe mi sve tako dobro izgleda, od keksića do tarta , ne bih imala ništa protiv ovako ispunjenog dana.

    ReplyDelete