Saturday, July 07, 2012

Pikantni sos od višanja


U prošlom postu sam rekla da ću u narednom pisati o susretu blogera na Adi, ali izgleda da sam vas slagala. Prošlo je skoro mesec dana od tog okupljanja, mene melje vreme tj. nedostatak istog a slobodnog, već se malo prašine nahvatalo na mojim utiscima, pa bi me pisanje o tome sada navelo da se osećam otprilike kao da vam serviram mlako izvetrelo pivo, uz široki osmeh. Tanja, druga Tanja i Bjanka su pisale o Adi, i koga je interesovalo sigurno je već pročitao. Ukratko, bilo je fino, srela sam se sa nekolicinom starih i upoznala tri nova lica, krkala naizmenično slano i slatko skoro čitav dan, pijuckala pivo (naizmenično crno i crno) takođe skoro čitav dan, a vala i škljocala klopu skoro čitav dan. Evo nekoliko slika, tek da me manje grize savest što neću pisati detaljniji izveštaj o svemu.

Zato sledi kratak izveštaj o mom novom najomiljenijem sosu u poslednje vreme, a to je pikantni sos od višanja. Spremala sam ga jedno tri puta u poslednjih mesec i kusur, jer mi se baš-baš jako dopao. Kraljica višnja - dirigent i vodeći ukus. Kiselo, slatko, slano i ljutkasto - balansirano kontrastni kvartet koji se pokazao kao izuzetan saveznik mesnim ukusima. Jako dobro paše kao preliv za šnicle od, recimo, svinjskog vrata. Biftek bi se isto radovao ovom sosu, pa čak i šnicle belog mesa. Takođe mislim da bi čučnuo super uz neki kineskoliki stir fry. A odličan je i preko dvopeka na koji je namazana domaća pašteta od pileće džigerice, što sam i poslužila ekipici na Adi.

Prijatno!


Pikantni sos od višanja
recept za štampu

Sastojci:
300 g očišćenih višanja
100 g šećera
100 ml crvenog vina
1.5 kašičica soli
2 kašike tabasco sosa
10 g gustina

Postupak:
Višnje pomešati sa šećerom i ostaviti bar pola sata da puste sok. U šoljici razmutiti gustin sa malo soka od višanja. Višnjama dodati vino, so i tabasco, kuvati do vrenja, a zatim na srednjoj temperaturi još 5 minuta. Dodati razmućen gustin i sve zajedno kuvati još par minuta. Skloniti sa vatre i poklopiti. Služiti kao preliv za šnicle, ili kao dodatak mesnim sendvičima. Ova količina sosa dovoljna je za oko 1 kg šnicli. Šta pretekne, čuvati u frižideru, u teglici.

komentara: 20

  1. Ja baš ne volim višnje, pa me zanima da li bi ih mogla i s kojim drugim voćem zamijeniti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zameniti - ničim, ovde je sve u njima. Ali ne sumnjam da bi se na sličan način moglo napraviti nešto i od drugog voća. Možda sa malinama, ali da se propasiraju?

      Sad nešto mislim, moglo bi biti zanimljivo i sa kajsijama, onim jaaaaako zrelim što su vlaknaste potpuno. Moraću da probam. Tu bih stavila belo vino i čili sos umesto tobasca, da ne narušim boju kajsijama. Javljam ako ovo isprobam u ovoj sezoni kajsija!

      Pozdrav!

      Delete
  2. Jako mi se sviđa što je s crnim vinom i tabascom, odmah sam zamislila fini okus :)

    ReplyDelete
  3. Sosic je divan, ja sam onu teglicu sa Ade odma' sutradan spremila, sa svinjskim vratom. Olizali smo teglu :)

    ReplyDelete
  4. Ua, a recepat za paštetu? Vodi računa da ona džiga u zamrzivaču specijalno posvećena toj pašteti nema "neograničeno" rok trajanja.... Sve u svemu, za ostale: probala sam sosić uz paštetu za koju kamčim recept i moram reći da mi je to bio slani pogodak dana! Sos je savršen, mislim da bi i oni koji nisu ni pomislili da mogu jesti voće uz meso bili zatečeni zanimljivim ukusima. Eto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))) Pašteta je u osnovi ova, ali sam je posle malo izmenila (izbacila supu i želatin), i u komentarima zapisala taj moidfikovani recept, pa eto ako ti se žuri, imaš tamo :) A biće i post poseban, hoću lepo da obradim taj recept, uslikam postupak itd (ali svašta ja hoću, pa ne postižem). Biće nekad.

      Delete
  5. Majo, ovo je stvarno stvarno fenomenalno!!!

    ReplyDelete
  6. Ovo fantasticno izgleda...! I ja mislim da su visnje idealno voce za ovakav sos...u subotu smo pozvani na rostilj kod nekih prijatelja i bas bih ovo mogla da napravim i da ponesem...ALI U RIMU NEMA VISANJA !!!!!! A kada bih probala sa tresnjama...onim crnim....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marina, ne znam, trešnja nema tu kiselost, a ona je ovde itekako potrebna, ali možda bi moglo, uz nešto balzamika ili drugog sirćeta? Lep provod, u svakom slučaju :)

      p.s.
      i baš sam u čudu da tu nema višanja bar smrznutih

      Delete
    2. Niko mi ne veruje da ih nema....nema ih.....!Znam da su tresnje suvise slatke, ali strasno me kopka taj sos...probacu nesto da izvedem..!

      Delete
    3. Ma verujem ti, nego mi čudno zvuči.
      Da, da, u slučaju trešanja, smanjiti šećer svakako, ali neku kiselost dodati, i to ne par kapi nego onako, da ti bude jako kad probaš sos bez ičega!

      Delete
    4. ma meni to cudno zvuci vec 22 godine...!! probacu pa cu da prijavim....da, da, mora da se doda nesto kiselo a da ne prevagne potpuno...

      Delete
    5. Probaj sa baby cveklama :) a u njih dodas malo i soka od visanja ili maline, neki merlot i onda uz neku divljac prepricavas i objasnjavas italijanima sta su visnje! :) E, mucis me sa mocarelom, pa neka ti je Maja zadala neku visnju! Tresnje nema teorije da zamene visnje.... Mogu da ti posaljem na pr. neku teglu kompota od visanja ili da ti spakujemo kad budes dosla u septembru :)

      Delete
  7. Napravih ovo veceras, uz silne izmene, a da bih pobegla od depresije. Zasto izmene? zato sto sam imala marele, a ne prave visnje, imala sam zuti secer umesto belog, i chili sos umesto tobasca. Ne znam koliko sam izmenila ukus u odnosu na original, ali ovo sto sam dobila je FENOMENALNO! Hvala Majo, oteracu depresiju, prizvati kilograme, ali uzivam trenutno u bifteku prelivenom ovom divotom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaoj depresija :( Mene ume da zdrma tako da danima nisam u stanju da osećam bilo šta, a to me, iskreno, plaši (onda kad ipak osećam nešto). No, ono što sam primetila, depresija se strašno se plaši ambicije. Nije bitno šta odlučiš da uzmeš da radiš, ali neka je nešto konkretno, sa početkom i krajem i vidljivim rezultatom, čak i kućni poslovi su dobri, ili pretvaranje 20 kg kajsija u džem (moj slučaj od pre dva dana), ili pretres plakara i izbacivanje viškova pred kontejner. U tim uslovima, kad ja nju svesno ignorišem, depresiji postane dosadno, valjda se oseća zapostavljeno, i krene da traži novu žrtvu. Ona voli tišinu i mir, i ako je pustim da počne da mi postavlja pitanja, a ja da lutam za odgovorima, ode sve dođavola...

      Ugađanje sebi je potpuno u redu, i jako mi je drago što ti se sosić sviđa. Ja sam se baš oduševila, ali opet znam da me drugi gledaju belo kad pokušam da opišem te utiske, tako da me uvek razveseli kad vidim da još neko razume moju radost zbog nekog mnogo lepog ukusa :)

      p.s.
      I da, ja pod višnjom podrazumevam marele :)

      Delete
  8. Joj utisci ... I meni se posle nedelju dana, kada sam pisala, nekako oladilo, splasa sam pa sam morala da sednem i malo ih 'podgrejem'. :))) Najbolje je iskuckati odmah kada je sve sveze, a ovako pola sam zaboravila da napisem a napisala sam dosta. :)

    Sos, sta da ti kazem, fenomenalan! Sa pastetom savrsen, verujem da je i sa mesom moracu da napravim.
    Linkovala sam odmah onu staru pastetu pa ce valdja ljudi i komentare da pogledaju.

    kiss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja stalno razmisljam o ovim visnjama... hvala za recept imam neku ideju da ubacim vino i da pokusam ovo da napravim koliko vec sutra! Super mi je varijanta ljute visnje.... E da i pasteta da ponovim moj favorit :) Moze i bez tosta!

      Delete
  9. ja malo po malo sve više volim ovakve voćne umake sa mesom, iako još nisam uspjela napraviti domaću jetrenu paštetu po svojem ukusu, kad uspjem spojet ću je svakako sa ovim umakom

    ReplyDelete