Wednesday, July 18, 2012

Punjeni paradajz


"Paradajz punjen pirinčem?! Mhmmm... Ne zvuči bog zna kako." - bila je moja reakcija kad sam prvi put čula za ovaj recept pre par godina. Sreća, pa nemam uvek dovoljno poverenja u sopstvene napamet-procene, te sam ipak napravila ovo jelo, i baš ostala prijatno iznenađena kako je lepo u svojoj jednostavnosti.

Ovde je ključno da pirinač ne ostane bezukusan i posan, dakle treba lepo da se naulji, posoli, pobiberi, ali i malo zasladi. Svakom jelu u kome ima paradajza prijaće malo šećera. Molba za sve koji ikad reše da probaju ovaj recept - kad budete pripremali fil, izmešajte sve sastojke osim šećera, i takvim filom napunite jedan ili dva paradajza. Onda dodajte šećer u fil, prema receptu, i napunite ostatak. I javite mi  utiske.

Prijatno!


Punjeni paradajz
recept za štampu

Sastojci: 
1.2 kg paradajza (8 komada od oko 150 g)
120 g pirinča
40 g šećera
1.5 ravna kašičica soli
2 ravne kašičice celerove soli (ili još 1 obične)
1/2 ravne kašičice bibera
1 veza peršuna
50 ml maslinovog ulja
1 krompir

Postupak: 
1. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Naći odgovarajuću posudu za pečenje, takvu da kad se poređa sav paradajz ne ostaje mnogo prostora između.


2. Paradajzu iseći poklopce i sačuvati ih. Izvaditi unutrašnjost paradajza koristeći kratki nož za opsecanje i kašičicu za dubljenje i vađenje. Ako imate butter curler, upotrebite ga, zgodan je za vađenje sredine.


3. Čvrste delove sredine paradajza naseći i sačuvajti za neko drugo jelo, ili zamrznuti. Sok ostaviti u dubljem tanjiru.


4. Dodati pirinač, šećer, so, celerovu so, biber, sitno iseckan peršun, maslinovo ulje. U nedostatku celerove soli, zameniti je upola manjom količinom obične. Izmešati.


5. Izdubljeni paradaz složiti u posudu za pečenje. Puniti paradajz, ali ne do vrha, jer će pirinač da nabubri. Vratiti poklopce na svaki paradajz, a u šupljine poređati komadiće krompira. Poprskati sve sa još malo ulja. Peći na 200°C oko 1h.



Isprobala Dunja.

komentara: 45

  1. Prekrasne su ti fotke. Sviđa mi se što je i cijeli postupak prikazani. Iako možda ne zvuči nešto posebno, kako i sama kažaš, vjerujem da je jako ukusno.

    ReplyDelete
  2. Hm... Ne znam da li bi se nama dopalo. Ali verujem tvom ukusu pa mozda i probam. U stvari, meni bi se vise dopalo od punjenih paprika jer njih ne volim nesto (same paprike, punjenje volim...)...
    Ali bas dobro izgleda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, kako je moguce da se ovo nekome ne dopada..?

      Delete
    2. Miki, razumem sumnju, i ne garantujem da će se svima dopasti, ali toliko je jeftino po sastavu da jedino košta vremena, da se proba. Od ovih sastojaka ne očekuješ mnogo, a ispadne bolje od očekivanog :)

      Delete
    3. Javicu utiske kad probam, a probacu sigurno. Kao sto sam napisala, ne volim nesto punjene paprike, a Aca ih obozava. Ovo je, cini mi se, kompromisno resenje...

      Delete
  3. Ovo deluje tako primamljivo, baš pravo, lagano jelo za ove tople dane...

    ReplyDelete
  4. Sta da ti kazem..? Ovo je jedno od mojih omiljenih letnjih jela, imas pravo...prakticno isti recept kao onaj koji ja pravim !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, malo je drugačije začinjeno, ali to je to :)

      Delete
  5. Prekrasno je ovo, treba dodati dosta arome paradajzu, istina, ali zbilja vjerujem da je okus super, a i volim takvu hranu. :) Jako dobar ručak!

    ReplyDelete
  6. Meni ovo jako dobro zvuči i još bolje izgleda ! Odlično ljetno jelo koje ću baš sa zadovoljstvom pripremiti.

    ReplyDelete
  7. Ne znam da li je zbog tvojih fotki, ali meni se ovaj recept jaaaako dopada.:) Kad kuvam pirinac obavezno stavim i ravnu kasicicu secera (isto tako i corbice, variva itd.:), tako da cu ovaj fil odmah spremati po tvom receptu.:)) p.s. prvu fotku sam "pozajmila" za pinterest...;))

    ReplyDelete
  8. meni ovo djeluje jako zanimljivo, inače volim rajčicu u svakojakim kombinacijama :)

    ReplyDelete
  9. Šećer u paradajz, uvek! Volim ova bezmesna letnja jela i nekako mi baš prijaju sada, što je i logično. Ja uvek kad pravim ovakvo nešto pirinač prvo propržim na jakom vrelom ulju da se zacakli i obloži pa ga tek onda stavim u sve što punim. E, omiljene su mi crvene paprike punjne pirinčem sa čajnom kobasicom i dodatcima...Čekam sezonu.

    ReplyDelete
  10. Potpuno se slažem da je lepota u jednostavnosti....i lakoći. Meni meso nije presudno kao takvo, ali daleko bilo da bih mogla biti vegetarijanac. Prosto, recimo da bih 5 dana nedeljno mogla da jedem ovakva jela, a dva - nešto sa mesom. Možda sam ja, ustvari, licemerni vegetarijanac? Odličan predlog za ove letnje dane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisi.

      Svakog dana oko 11-12h u kancelariji se vode najživlji razgovori sa najviše strasti - ŠTA JEDEMO DANAS?! :) Pošto nas je u kancelariji desetak, sa raznim navikama u ishrani, vrlo mi je zabavno posmatrati ljude kroz ono što o hrani pričaju i misle. I mogu ti reći da se utisci stečeni kroz normalnu poslovnu komunikaciju neverovatno uklapaju sa gastro profilom. Zaključak - ko jede sve, razmišlja šire, ko je isključiv za određene grupe namirnica, užeg je pogleda. Poput levka pri vrhu i pri dnu...

      Delete
  11. Čula sam da neki stavljaju u jela s pumidorom šećer, a evo sad znam da se može i riža pošećeriti u slanim jelima. Stvarno treba probati. Inače pumidore obožavam pripremljene na sve načine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šećer je dodat ne zbog pirinča, nego zbog paradajza, jer popravlja ukus ovom današnjim poluplastičnom koji manje više kupujemo. Ko ima sreću da ima način da nabavi onaj stvarno prirodno sladak paradajz, onaj što kad ga presečeš, a tebi neprijatno koliko te slasti napadne mirisom, taj neka preskoči šećer u receptu :)

      Čeri paradajz, ali onaj koji je stvarno veličine kao cherry, to je bezobrazno slatko i bolje i ne probati, posle toga svaki drugi paradajz je bezukusan. "Srećom" kod nas čeri po dimenzijama više vuče na plum nego na cherry, a ukusom se često ne razlikuje od velike braće, pa ne treba brinuti da ćemo razmaziti nepce...

      Delete
  12. Isprobala sam recept!
    Napravila sam polovinu navedene količine i sve sama pojela :B
    Nisam uspela da fotografišem, pa imam dobar izgovor da ga ovih dana pravim ponovo...i ponovo.
    Jelo je jako ukusno, sve preporuke!

    ReplyDelete
  13. Divno izgleda ovaj lonac s paradajzima, pravit ću sigurno, jako me privlači ova kombinacija riže i paradajza.

    ReplyDelete
  14. pravim danas kao prilog pečenoj prasetini, imam svoj domaći paradajz - mislim da će biti savršeno! inače, obožavam ovaj blog, s nestrpljenjem očekujem nove postove!!! lijep pozdrav!!

    ReplyDelete
  15. jao što je fino bilo, evo i za večeru nam ostalo, a i hladno je ukusno!!! savršeno ljetno jelo...odsad pravim duplu mjeru!

    ReplyDelete
  16. Bree, hvala na probi i dojavi :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  17. super recept, izgleda jednostavno za pripremiti, jeftino i lagano za letnje dane.

    Blog pratim i super je, sve pohvale, od recepata, objašnjenih postupaka i predivnih fotografija!

    ReplyDelete
  18. izgleda super i sigurno ću probati, ali kakva je to celerova sol? Nikada nisam čula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Celerova so zapravo nije baš fer da se tako zove, jer bi značilo da je to nekakva so iz celera, a nije. Celerova so je mešavina sušenog mlevenog celera i obične soli. Za nas koji ne koristimo vegetu i sl, dobrodođe. Inače kupuje se u radnjama zdrave hrane (što takođe nije fer da se tako zovu a zapravo su rinfuz radnje svakakve, često i vrlo nezdrave hrane), u kesicama od 100 g.

      U nedostatku celerove soli, staviš upola manje obične.

      Pozdrav!

      Delete
  19. Meni ovo zvuči kao nešto što apsolutno moram da probam!!!

    ReplyDelete
  20. Meni jedno od omiljenih ljetnjih jela, super super!! Secer nisam nikad dodavala, ali ima smisla, te cu to sljedeci put isprobati...

    ReplyDelete
  21. paradajze sam punila mljevenim i uvijek su mi se dopadali, ovako samo rižom nisam ali ne vidim zašto mi se ne bi dopadali, meni s paradajzom nema promašaja
    slike su i ponovo prekrasne

    ReplyDelete
  22. Voma ukusno!!! Jutros sam pravila.Pošto je vreme vaskršnjeg posta ovo je pravi pogodak.

    ReplyDelete
  23. Majo, ovo je inzvanredno! :))) Pirinac i ja smo u ratu - nikada mi ne ispadne dobro! A to je inace omiljena namirnica mog muza. Uvek se zali kako je jelo bljutavo. Sinoc sam sledila recept i napravila ovo jelo i odusevio se. Morao je da ukrade jedan paradajz pred spavanje :D
    Ovo je drugo jelo koje pravim sa tvog bloga i ispada odlicno, hvala ti!
    Sledeca akcija je pilav, pa javljam rezultate! Hvala jos jednom!

    ReplyDelete
  24. Majo, pošto sam početnik u kuvanju, ovo je jedno od retkih jela koje mi je ispalo savršeno iz prve! Hvala! :)

    Ps. Ako znaš neka vegetarijanska jela ili blog sa dobrom veg. klopom, piši! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na probanju recepta i javljanju! Ja nisam vege, ali jako, jako volim na ovaj način punjen paradajz.

      Za preporuku:
      - Testenina sa povrćem - zbunilo me kako je dobro bilo, a očekivala sam nešto onako, prosečno pa malo niže
      - Taljatele sa kupusom - još bolje od ovog iznad :)
      - Tumbet - savršenstvo bez mane, jedino što je sve baš letnje povrće, možda je kasno sad
      - ako trošiš soju, onda gulaš od soje, skroz je korektno jelo

      Puno, puno inspiracije možeš naći i kod Maslinke, Milkice i Nevene.

      Pozdrav!

      Delete
  25. Uželela sam se ovog divnog jela i konačno je došlo na red pre neki dan, moja preporuka :) ja inace pirinac ne umem da spremam, uvek bude ili prekuvan ili preslan ili bljutav, a ovde bude savrsen.

    ReplyDelete
  26. Imam pitanje u vezi pirinča pošto ne spremam kuvana jela (a usudio bih se da spremim ovo jelo) da li se on pre stavljanja u tanjir potopi u vodu? Pretpostavljam da ne pošto Maja detaljno sve opiše, ali rekoh ajde da ipak pitam?

    Nenad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ponovo sam pročitao recept i lepo piše "Puniti paradajz, ali ne do vrha, jer će pirinač da nabubri" što je ujedno i odgovor na moje pitanje da se ne potapa u vodu pre upotrebe.

      Delete
    2. Hvala što čitaš detaljno i što pitaš :) Pitanje je na mestu, jer nije nelogično pomisliti da će se pirinač lakše skuvati ako se prethodno namoči. Međutim, on skoro da ništa ne upija "na hladno", za razliku od ostalih žitarica. Ali nabubriće tokom zagrevanja/kuvanja, kao što znamo iz drugih jela...

      Pozdrav! :)

      Delete
  27. Napravila sam pre neki dan i odusevljena sam, hvala za recept!

    ReplyDelete
  28. Pravila, s tim sto sam jos dodala mirodjiju svjezu i ispalo je fantasticno!!! Hvala!!

    ReplyDelete