Wednesday, June 20, 2012

Kockaste lešnik vanilice


Klasične vanilice stvarno mnogo volim, i to one najobičnije, bez orašastih plodova u sebi. Ono što me uvek pomalo nervira kad ih pravim, to su restlovi testa između kružića, pa to treba premesiti, pa opet vaditi kružiće, pa se testo greje i masnoća izdvaja, pa tako u krug dok mi ne ostane testa u veličini jedne vanilice. Rekoh sebi, moram jednom da probam da ih napravim kockaste, tj. da rastanjeno testo samo isečem unakrst na sićane pločičice, da bih imala manje restlova i ponavljanja.

Lešnik vanilice koje sam probala kod Kokija, gde je gotovo svaki slatkiš savršen (a cene izuvajuće), su mi nešto neverovatno dobro i ukusno. One imaju lešnik u testu, a i cele su uvaljane u mleveni lešnik, i prhke su do bezobrazluka. I to mi je negde lebdelo u svesti, da probam ja da napavim nešto slično.

I evo ih. I kockaste, i "lešnikaste", da ostvarim obe namere. Nisu ukusom kao Kokijeve, to priznajem, ali ni ove moje uopšte nisu ispale loše. Možda bi mrvicu trebalo slađe da budu, idući put ću staviti recimo 200 g šećera, sad je bilo 150 g.

Lešnik? Mislim da je jako važno da se sam lešnik dobro ispeče, a to znači da opna tokom pečenja postane jako tamna, maltene crna. I nije uopšte bitno ako neće sva da se sljušti kasnije. Ono što mi kupujemo na pijaci kao pečen lešnik, to je super za grickanje, ali prava aroma lešnika se u kolačima oseti mnogo bolje ako se lešnik jače ispeče. Zato ja kupim sirov lešnik, prospem pola kilograma na jedan pleh i pečem ga oko 20 minuta na 180-200°C. Ovo je okvirno, zavisi od rerne, merilo je da opna jako potamni, kao i da sam lešnik unutra bude vidno taman, nikako beo ili bež.

Sečenje na kockice? Paaaa, verovatno nisam ništa vremenski ućarila, jer sam merila i špartala testo k'o za tehnički crtež, što mi je naravno uzelo vremena. Nadala sam se da ću sve strpati na jedan pleh, ali ipak je moralo iz dve ture da se peče. Kao jedina prednost ostaje to što su (mi) simpatične oblikom, jer su baš ispale kao kockice - testo sam razvukla na 1 cm debljine, a sekla sam ih na kvadratiće 2x2 cm, i kad se takve dve pločice zalepe, stvarno se dobije kockica :) Malene su, taman za zalogaj, i izađe ih dosta, preko 130 komada od ove mere.

Spremila sam ih za okupljanje food-blogera na Adi, o tome nešto više u sledećem postu, a sada evo recepta.

Sastojci:
250 g masti
150 g šećera
2 kesice vanilin šećera
prstohvat soli
2 jaja
500 g brašna
250 g pečenih mlevenih lešnika

i još
džem od kajsije za spajanje keksića
oko 150 g pečenih mlevenih lešnika za valjanje

Postupak:
1. U posudu za mešenje staviti mast, šećer, vanilin šećer, so i jaja, i mikserom umutiti. Dodavati brašno i lešnike iz par puta, mesiti varjačom dok je moguće, nastaviti rukom. Smesu ovlaš oblikovati kao pravougaonik A5 formata, umotati u plastičnu foliju ili kesu za zamrzivač, pa ostaviti najmanje jedan sat u frižideru.


2. Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo, posuti ga brašnom i sa gornje strane. Razvaljati testo oklagijom na debiljinu od 1 cm. Seći na kockice dimenzija 2x2 cm. Za pravilne oblike - nožem označiti razmake na svaka 2 cm pri ivicama dve paralelne strane testa, pa dužim lenjirom spajati te tačke da bi lenjir držao pravac tokom sečenja, sve isto uraditi i po drugoj osi. Pločice testa prebaciti na pleh obložen pek papirom (potrebna su dva pleha) i peći oko 15 minuta na 180°C. 


3. Prohlađene keksiće spajati dva po dva uz pomoć vrlo malo džema od kajsija. Ostaviti ih par sati da ih džem stegne i učvrsti (tek zalepljene klize jedna sa druge). Nakon toga, obilno uvaljati svaku vanilicu u pečeni mleveni lešnik.


Recept za štampu

Update, decembar 2014: Recept šaljem za igru ajme, koliko nas je, jer je tema lešnik.

komentara: 35

  1. Ove vanilice su (bez preterivanja) apsolutno savrsene, pa sama sam ih pojela neznamkoliko na okupljanju, a i kod kuce.

    Pravila sam vanilice sa lesnikom, samo sam kolicinu oraha koja ide u testo zamenila lesnikom, ali se nisam setila da ih i uvaljam u lesnik, sto im daje poseban smek. To mi je ovde i zanimljivo, pitala sam se kako su tako bogato oblozene lesnikom, bila sam ubedjena da ih "valjas" u lesnik dok su jos tople (mada sad kad razmislim, gde ces ih vruce spajati dzemom :/), pa mi je sad jos cudnije kako ohladjene pokupe toliko lesnika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana, hvala :) Ja videla kod Kokija da taj spoljni lešnik nekako stoji, pa reko' daj i ja da probam. Ako samo zakotrljaš kockicu kroz lešnik, neće se zalepiti skoro ništa. Treba ih malo utisnuti na lešnik, tj. lešnik na njih. A i to dobrim delom posle spadne. Ipak i ono što ostane bude dovoljno da još pojača lešnik aromu. Par komada sam uvaljala u prah šećer, ali ove su bolje.

      Delete
    2. Kad spominješ Kokija, prošla, videla, ušla i njam! Videla sam i neke poznate ličnosti kako odnose pune kese slatkiša odatlee (bilo je vreme slava). Božanstveno sve izgleda.

      Delete
  2. I ja najviše volim one najobičnije vanilice, ali ako moram birati orašaste plodove, lješnjaci su mi na prvom mjestu.

    ReplyDelete
  3. Ovo ti je ispalo savršeno!
    A fotke da ni ne govorim - mrak!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Odlična ideja. I meni uvijek ide na živce kada ostanu krajevi...

    ReplyDelete
  5. Sjajno izgledaju i mogu samo da zamislim kako su ukusne...Vec te zamisljam kako ih seces uz pomoc lenjira...!Ovo cu morati mojoj mami da ispricam, vec znam sta ce da kaze: "Pa naravno....samo Zizina cerka moze lenjrom da sece vanilice!"..Ali imas pravo, to je da poludis kada ti ostaje stalno testa pa se greje, pa se onda mrvi i cepa...
    U ovom trenutku, dok pisem...palo mi je nesto na pamet...a kada bi se od testa napravili pravilni cilindri sirine jedne vanilice i stavili u frizider pa se posle sekli ostrim nozem...? Mislim, ne bi bilo ostataka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Marina. Misliš, da se napravi valjak, kobasica od testa pa dobro ohladi i seče? To ne zvuči loše uopšte, samo mislim da za sečenje bez da se kolutići ulube, testo mora da bude jako ohlađeno, možda i u frizu jedan sat. Pamtim ideju, dobra je!

      Delete
    2. Da, da..tako sam mislila..I naravno, jako ostar noz....Probacemo....

      Delete
  6. Super su! Izgledaju mi čak i bolje nego kada su okrugle:)
    Sigurno su jako ukusni.

    ReplyDelete
  7. Vrlo zanimljivo i mora da je dobro. Vanilice obožavam, ali bez masti i sa sasvim malo šećera u smjesi:) Ove baš zgodno izgledaju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ove su sa sasvim malo šećera. 150 g šećera na preko 1 kg ostalih sastojaka. Mislim da bi ti se dopale :)
      Pozdrav!

      Delete
  8. Potpuno se slažem za pečeni lešnik.
    Ovo je odličan recept

    ReplyDelete
  9. bravo! koja dobra ideja za vanilice, spremam si recept. I ja lješnjake dosta jako prepržim, definitivno bolje aromu istakne

    ReplyDelete
  10. Kao i uvek oduševljena sam i sa nestrpljenjem očekujem sledeći post :)

    ReplyDelete
  11. Odlicna ideja! Moram isprobati! :)
    pozz

    ReplyDelete
  12. Odlicna ideja i prekrasno izgledaju, koliko su ukusne mogu zamisliti.

    ReplyDelete
  13. baš su maleni, bite size, ne izgledaju tako mali na prvoj fotki!

    ReplyDelete
  14. jako su mi simpatične ovako kockaste, ali treba i za to imati živce jer su kockice stvarno malene i treba to sve na kraju spojiti i uvaljati u lješnjak, ali izgleda da se na kraju isplati

    ReplyDelete
  15. Pametna ja, nisam ih probala na okupljanju, kući mi je ostala samo jedna da se omrsim. Ja živce ne bi imala to da sečem na kockice tako majušne. Moje bi bile bar 4 puta veće. Lešnik se zaista osećao, predivno, ali iskreno ja bi ovom kolaču dala sasvim novo ime, jer je u kategoriji sam za sebe. Ne liči mi na vanilicu, a toliko je poseban da zaslužuje novo ime.

    ReplyDelete
  16. Majo, ja sma ih jedva probala... :( Primerke koje sam ponela kuci su odmah svi smazali dok sam ja drzala cas. Jednu sam uspela ugrabiti za sebe i odusevila sam se! Ja i inace obozavam lesnik u svim oblicima...
    Meni je delovalo da su i mnaje od 2x2cm. Zaista ti svaka cast na strpljenju... Sto te vise poznajem (a i dalje te slabo poznajem :)) sve vise me odusevljavas...

    ReplyDelete
  17. Super izgledaju. Još uvijek se čudim što kod vas ima za kupiti pečenog lješnjaka. Kod nas toga nema.

    ReplyDelete
  18. Ja sam pametno ugrabila par komada da ponesem a bogme sam ih pojela nekoliko na licu mesta. Mnogo su dobre i pamtim recept. Sve vreme lupam glavu cime bi moglo da se isece bez merenja onako jednopotezno. Bilo do dobro kada bi postojala neka alatka kao ona zica za secenja jaja samo mnoogoo veca. Pa onda udaris jednom i onda samo poreko i eto ga. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. U istom pravcu sam razmisljala :) I do sličnog šablona (u mislima) došla :)

      Delete
  19. Vjerujem da su ti prhke, sa prženim lješnjakom ja radim i vanili kifliće umjesto oraha, jer mi je bolji tek, samo ja u prhke kolačiće uvijek stavljam maslac. Koliko god gotovo sve kuham na masti, kolačiće više volim s maslacem i zlatno pravilo prhkog tijesta i prhkih kolačiča jest omjer 1(šećer u prahu) : 2(maslac) : 3(brašno) Ako se dodaju mljeveni orašasti plodovi, smanjuje se za toliko količina brašna. Ništa jaja, ništa mlijeko niti bilo kakvo vrhnje i moraju ispasti prhko.
    Jaja stavljam samo kad prhko tijesto radim za pite da ga bjelanjak u tijestu drži da se od sokova voća ili nadjeva ne raspadne.
    Što se tiče rezanja, ja i dalje imam svoje kuhinjsko ravnalo i nisam pronašla efikasniji način rezanja, stoga ne mogu pomoći. ;)
    Uglavnom, žao mi je što nisam uspjela doći i probati kolačiće! :)

    ReplyDelete
  20. Izgledaju divno. Mogu li se praviti i sa maslom umjesto masti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mogu, samo uvek zaboravljam da li onda treba staviti malo više ili malo manje u odnosu na mast... Valjda malo više.

      Delete
  21. Pečeš li oba pleha u isto vrijeme ili kako? Meni se čini da tu ispadne hrpu keksića, baš sam brojala na ovoj slici i ima oh preko 200, a ako su dva pleha, ima ih mali milijun, što meni ne smeta, dapače.Stvarno izgledaju divno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko se sećam drugi pleh nije bio pun. Pekla sam odvojeno, jedan po jedan. Jeste malo pipavo kad su kockice tako sitne, ali jesu na kraju stvarno šarmantne tako malene a snažne :)
      Pozdrav!

      Delete
  22. Evo upravo se ispekla prva tura: Izgledaju super, sad kad se malo ohlade ću ih spajati. Nije mi bilo ostalo baš puno lješnjaka za uvaljati, ali sam to što je ostalo sitno zdrobila i umiješala u džem. Mislim da će biti dobro. :)

    ReplyDelete
  23. Recept je odlican! Zanima me kako bi bilo, posto spremam posnu slavu, umesto jaja da stavim 100ml sojinog mleka i margarin umesto masti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tehnički može, ukus će biti malo drugačiji, ali lešnik je vodeći tako da verujem da će biti OK.

      Pozdrav!

      Delete
  24. Kako da uvaljam u lešnik kada se ispeku? Probala sam i sve je spalo, ništa nije ostalo zalepljeno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jest, spadne većina, ali meni ipak ostane malo...

      Delete