Saturday, November 05, 2011

Piletina sa dunjama


Stigle su dunje. Nemam neku naviku da ih kosristim, a nije da ih ne volim. Prva asocijacija na dunje je jedan divan kolač koji je pravila moja baka i zvala ga torta od dunja, a zatim slatko i kitnikez. Dakle, sve slatka jela. Dunja naprosto traži šećer, ali to ne znači da se neće lepo snaći i u slanim, mesnim jelima.

U Velikom narodnom kuvaru, izdanje 1967, strana 197, vidim dva recepta za piletinu sa dunjama. Odabrala sam drugi, sa simpatičnim uvodom.


Došlo je do dve izmene. Iako po receptu ne ide, ja sam stavila vezu zeleni, to mi je nekako obavezno kad se kuva čorbasto jelo od piletine. Ta izmena je bila planirana. Druga, neplanirana, desila se nakon što se zaprška, napravljena na masnoći gde su se dinstale zašećerene dunje, jer tako u receptu kaže, nekako zgrušala i gumirala. Pa sam napravila novu, na čistom ulju, klasično.

Inače dunje prilično brzo omekšaju dok se dinstaju, ne znam da li to zavisi od vrste dunja ili je naprosto tako, pa sam polovinu dinstanih karamelizovanih dunja ostavila sa strane, tj. sačuvala da dodam na samom kraju kuvanja, ili čak prilikom serviranja, da se ne bi raspale, i da bi se ipak raspoznavale. Ona druga polovina dunja koje sam sastavila sa mesom i još malo kuvala se uglavnom raspala ili samo što nije. Ni to nije loše, dobije jelo na gustini pa i zaprška može da bude tanja ili da se izostavi.

Ukus je jako fin, jelo je slatkasto od šećera u koji su dunje umakane pre dinstanja, a začinjeno klasično kao neki paprikaš. Same dunje se jako lepo osećaju, naročito ove kriške koje ostanu ucelo.

Napominjem da se klincima nije dopalo, oni su jeli meso i čorbicu a dunje gurkali. Dragi i ja nismo imali zamerki, čak bili jako zadovoljni klasičnim-neklasičnim ručkom. Za preporuku, u svakom slučaju!

I još nešto. Pogledajte kod Sanje (knjiškog moljca) recept za pileće pečenje sa dunjama, takođe po receptu iz Narodnog kuvara!


Sastojci:
jedno veće pile, oko 2 kg
4 srednje dunje, oko 700 g
veza zeleni
dve kašike masti
šećer
so
biber
malo svežeg peršuna

za zapršku
dve kašike ulja
jedna kašika brašna
ravna kašičica ljute aleve paprike

Postupak:
1. Pile istranžirati pa uzeti batake, karabatake, belo meso i krilca. Staviti u lonac sa vezom zeleni, naliti vodom da pokrije meso, pa kuvati dok meso lepo ne omekša.
2. Za to vreme dobro oprane dunje iseći na kriške, odstranjujući središnji deo sa semenom, ali ne guleći koru. U šerpi ugrejati dve kašike masti, dunje ovlaš umakati u šećer i spuštati na mast. Dinstati ih 5-10 minuta ili dok lepo ne omekšaju. Polovinu dunja izdvaditi sa strane, njih ćemo dodati na kraju kuvanja, da bi ostale cele.
3. Drugu polovinu dunja spojiti sa kuvanim mesom, šargarepom i supom od kuvanja (ako je ima mnogo nemojte sipati sve). Napraviti zapršku od dve kašike ulja, jedne navršene kašike brašna i ravne kašičice ljute aleve paprike, dodati jelu. Dodati i punu kašičicu soli, i trećinu kašičice bibera, pa ostaviti sve da se krčka još malo bez mnogo mešanja da se dunje što manje raspadnu. Probati jelo, dodati soli i bibera ako treba. Na samom kraju ili prilikom serviranja dodati ostatak dinstanih kriški dunja i malo svežeg peršuna.

Recept za štampu


Update, oktobar 2015: Recept šaljem Kristini sa blog Domaćica za vas, kao ulaznicu za igru ajme, koliko nas je!, u kojoj su tema - dunje.

komentara: 24

  1. Sta reci Majo, nego samo bravo. Uvod u kuvaru me podsjeca danas na ono 'ma nisu svi presli na cheescakes, i ostalo...'
    Sve isto, uvijek ima nesto 'starinski' i nesto novo...

    A ja sam gledao dunje prije neki dan, ovde ih ima vrlo kratko i 95% ljudi i ne zna sta su, moram medju njima da ubrojim i moje klince...

    Puno pozdrava i ovima sto vole dunje, a i onima mladjim sto ih gurkaju :).

    ReplyDelete
  2. Kad sam vidjela recepte u najavi, odmah sam pomislila da ste se vas dvije dogovorile isprobati isti recepti.

    Svaki put kad spomeneš tu kuharicu i broj stranice, uvijek si pokušam predočiti kako izgleda i koliko je debela. A sigurno ima jako finih recepata.

    Nisam ljubitelj dunja, tako da je ova piletina za mene čista egzotika.

    ReplyDelete
  3. Tako nekako, Zoki :)

    What's for dessert, nismo se bile dogovarale, nego u nekom ćaskanju tipa "šta ti je u planu da spremaš", shvatile da smo odabrale isti izvor i iste glavne sastojke, pa se onda ideja da objavimo paralelno sama nametnula :)

    Narodni kuvar je knjižurda, i najzabavnije je što ova stara izdanja skoro da nemaju slika, tek par stranica u celoj knjizi imaju neke fotke, na kojima je nešto što naravno ne znaš sa sigurnošću kom receptu pripada :) Ali je blago, zaista. Kad god se mašim tog kuvara, uvek je nešto nameski, recimo idem da pogledam šta tamo kaže za Doboš tortu, pošto sam sa neta printala neki recept pa hoću da uporedim. Onda pogledam to što me zanima, pa sledećih pola sata lutam po svemu i svačemu, jer me štošta privlači da probam, pa udaram štrikle, uglavljujem ceduljice, zapisujem stranu sa receptom u neki notes... Jako sadržajno bogat kuvar, zaista, i sklapan u neko vreme kad nije postojalo ovoliko sitnih izdavača i kojekakvih knjižičica na sve strane.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  4. E Majo, zaboravih da ti kazem, ovo je druga knjiga koju imamo i ti i ja, bar da ja znam, prva je ona enciklopedija o cokoladi i kafi, a ovo je druga. Moj Veliki Narodni Kuvar je 22-go izdanje, a ovaj je recept na 178 strani :).

    ReplyDelete
  5. Ova kombinacija mi je nova ali sam vrlo voljna probati.Bar na slikama s aonom tecnoscu ispod nje izgleda mi super;)

    ReplyDelete
  6. Nikad nisam bila fan dunja, nekako me samo vezuju za stajanje na polici i mirisanje (koje mi i nije nešto) a i ukus... Ma bila sam tada "mala" i trebam im dati drugu šansu.
    Što se narodnog kuvara tiče imam ga i ja i volim da ga "konsultujem" za neke stvari :)

    ReplyDelete
  7. Bas ste mi dobre vas dve, bila sam malopre kod Sanje, pa sam morala da vidim sta si to fino pravila sa dunjama, kod nas nekako dunje najcesce zavrse u kompotu, ili ih izdubim, malo zasecerim i ispecem u rerni, e ali ovako jos nisam pravila...eto, sada imam dva nova receptica.:))

    ReplyDelete
  8. Uz dunje sam odrastala ali sam ih kroz celo detinjstvo odbacivala kao nesto skroz nejestivo i neprijatno za mene. Ooooh, koja greška! Do ove godine nikada ništa nisam pripremala od dunja, al' zato sam sada nadoknadila sve:) od slatkog, marmelade, punjenih dunja, i sve su to slatke opcije... sad mi fali nešto "konkretno", kao ovo što si prezentovala.
    Recept sam u NK gledala i ošacovala sam ga, al' preduhitrila si me:) Stvarno izgleda jako privlačno i naročito sam zanteresovana za ukus tog jela...
    Odoh sada kod Sanje, da virnem malo i u njen lonac:) Pozdraaaav

    ReplyDelete
  9. Upravo sam prešla sa Sanjinog, na tvoj blog, i moram priznati da ste me obe oduševile svojim receptima. Imam i ja Narodnog kuvara (kupila sam ga od svoje prve plate), ne znam koje je izdanje, ali ga često otvaram, jer u njemu mogu pronaću ona naša starinska jela. Ove dunje u tvom tanjiru me podsećaju na isečen krompir. Imam dunje i isprobaću ovaj recept, jako lepo deluje u tanjiru...

    ReplyDelete
  10. ovo mora da je dobro! bas me danas prijateljica ugostila na rucku i glavno jelo bila je piletina s jabukaka. To me odusevilo tako da sam sigurna da je i ova kombinacija za prste polizati!

    ReplyDelete
  11. jako zanimljiv recept, definitivno za sačuvati i isprobati. Krasno izgleda

    ReplyDelete
  12. Egzotično, a naše! Ne verujem da ću probati, jer i ja imam jednoga koji bi gurkao i još i komentarisao. Svakako je lepo za znati, a i ti si to vrlo lepo izvela.

    ReplyDelete
  13. Nakon što sam maloprije vidjela recept za pečenu piletinu sa dunjama, evo kod tebe nove varijante piletine sa dunjama. Zbilja volim ovakve kombinacije, volim i dunje i piletinu, ostaje mi da isprobam . Odlično izgleda !

    ReplyDelete
  14. Dunje sam nekad znala jesti kao jabuke, kad smo ih imali u dvorištu, stvarno sam ih voljela. Sad sam ih već jako, jako dugo izgubila iz vida, ni mirisa im se više ne sjećam :)) Ono što mi je stvarno novost su ovakvi slani recepti s dunjama, ali ne sumnjam da su se odlično uklopile s piletinom

    ReplyDelete
  15. Dobri stari kuvar, pun je savršenih recepata i ja sam isprobala na desetine. Neobičan spoj koji verovatno nikad ne bih isprobala, odlično izgleda :)

    ReplyDelete
  16. Jako me veseli vidjeti nešto iz starih kuharica, a i napraviti neko zaboravljeno jelo. No na tržnici u Zagrebu nije bilo za vitjet dunju... ne samo da smo ih zaboravili, nego i posjekli!
    Kupila sad ih par komada u nekom velikom megastoru, one stoje, stoje, nemaju mirisa, a kad sam jednu skuhala nema ni boje ni okusa. Idem ponovo u taj dućan i pitam od kud su ove dunje, a prodavačica meni: "Iz Kine". To je da poludiš.

    ReplyDelete
  17. zahvalna sam ti na još jednom receptu s piletinom, a ja sad pravim doručak(obrati pažnju na vreme) po tvom receptu "večera od starog hleba".Pozdrav.

    ReplyDelete
  18. Samo da ti javim: stari hleb za doručak je bio super:kad je zamirisao origano iz rerne, svi se sjatili oko stola i sve pojeli! Super način da se napravi nešto dobro i lepo od hleba koje inače pojedu moji vrapci...

    ReplyDelete
  19. Jako zanimljivo mi izgleda. Mada, ne mogu zamisliti ukus. Mozda bih i ja gurkala dunje, mada... Ne zna se... :)

    ReplyDelete
  20. Hvala svima.

    Jao, Dunja, da znas da sam se zapitala odakle li su ove dunje, ja doduše nisam neki iskusan potrošač dunja, ali ove su bile malo neobične, spolja glatke, bez onih sitnih dlačica, na dodir jako tvrde, ali pod nožem ne baš onoliko kako je meni ostalo u sećanju, i gotovo bez mirisa, spolja. Isečena malo zamiriše, a ukus je bio dobar, mislim, liči da jeste dunja ili neki njen klon :)

    ReplyDelete
  21. Ankice, hvala na javljenim utiscima, veliki pozdrav tebi i tvojima!

    ReplyDelete
  22. Zgodan dogovor da paralelno objavite slične recepte. Krasno izgledaju jedan i drugi.

    ReplyDelete
  23. ja imam jednu staru debelu knjigu koju rado vadim i uspoređujem recepte :)
    imam u planu kupnju još jedne tako stare debele knjige i trenutno sam u potrazi na netu, oduševljavaju me te stare knjige i način na koji su pisane
    dunje rijetko koristim, ne sjećam se da se uopće i koriste u našoj kuhinji, čula za njih jesam ali s njihovim okusom sam se sretal tek kad sam se i sama počela zanimati za kuhanje
    u ovoj varijanti nisam isprobala, samo slatko do sad, ali vrlo privlačno izgleda

    ReplyDelete
  24. Moracu i ovu varijantu da isprobam, mislim da su tako uvaljane u secer pa onda pripremljene odlične!

    Nasmejala sam se sa ovim dunjama iz Kine. Pre neki dan sam kupila beli luk proizveden u Kini uvezen u Holandiju pa tek kod nas. Ktastrofa.Sve nam je iz Kine i to je vec tragikomicno! Moje dunje su bile kupljene na pijaci kod čoveka koji ih je ubro u svom dvoristu i bile su tako dlakave i tvrde. Inace te dlacice su spale kada sam ih obrisala krpom....

    ReplyDelete