Tuesday, November 01, 2011

Sočivo


Spremate li sočivo? Nije baš uobičajena namirnica u Srbiji, bar se kod mojih nije spremalo, niti u nekom našem širem krugu porodice i prijatelja. Kod nas je pasulj zakon, to je mahunarka broj jedan, rekla bih.

Što sve nije razlog da ne date sočivu šansu, ako još niste. Ima ga po rinfuz radnjama, nije skupo. Bar ona klasična smeđkasta sorta. Ovo jednostavno čorbasto jelo od sočiva se svima dopalo. Napravila sam ga po preporuci i instrukcijama svoje drugarice čiji je dečko Grk, a gde se ovo jelo smatra tradicionalnim i zove fakes, tj. Φακές.

Ukus samog sočiva je fin, tekstura prilično "pasuljasta". Nisam imala neka visoka očekivanja od sočiva, a ispalo je stvarno ukusno i zasitno. Hvala Ceci i Dimitrisu :)


Sastojci:
1 dl maslinovog ulja
1 glavica luka
1 šargarepa
1 šolja sočiva (šolja od 2.5 dl)
1/2 šolje soka od paradajza (može i cela šolja)
1 list lovora
so
biber

Postupak:
Na maslinovom ulju izdinstati luk i na kolutiće isečenu šargarepu sa ravnom kašičicom soli, desetak minuta. Dodati šolju opranog sočiva i list lovora i na vrh noža bibera, naliti sokom od pardajza i vodom toliko da tečnost bude par centimetara iznad sočiva. Kuvati na tihoj vatri, poklopljeno, oko 45 minuta. Tokom kuvanja dodavati po malo vode, da je uvek bude iznad sočiva. Kad je sočivo meko, probati jelo, pa ako treba dodati soli i bibera, prema ukusu.

Recept za štampu

Isprobali Jela, dr Bouz, Miki...

komentara: 46

  1. Leća ili sočivo je moje najdraže varivo, od djetinjstva znam taj miris i okus i danas jednako u njemu uživam. Uvijek se razveselim kada vidim da se i drugdje priprema. Drago mi je da se i tebi svidjelo. Recept mi je super, ja ga radim vrlo slično, ne dodajem paradajz. Isprobati ću i verziju sa paradajzom kako si ti napravila.

    ReplyDelete
  2. S vremena na vreme sočivo se nađe na našem stolu... Obaj tanjirić izgleda jako fino :)

    ReplyDelete
  3. Ja sam pre pola godine pisala baš o tome kako me čudi da se sočivo u Srbiji tako malo konzumira. Npr. moj suprug i njegova familija ga nikad nisu jeli, dok ga je moja mama spremala. Interesantno je da ja, koja ranije nisam bila ljubitelj pasulja i uvek sam ga vešto zaobilazila (to se promenilo) uvek sam gajila veliku ljubav prema sočivu. Ja ga spremam samo na malo ulja i obavezan jedan čen belog luka koji sitno naseckam, pa samo pustim dobro oprano sočivo, dodam so ili kocku za supu i to je to. Može se dodati šta voliš od korenastog povrća.

    Ima velike razlike u sočivima kao i u pasulju kada kupiš. Kada nađeš dobar, koji se brzo kuva, koji se slastan, kome ljuska ne otpada u čorbi vrati se i kupi još. Nema baš ni veze sa njegovom cenom, jer sam kupovala u Merkatoru i uvozni skuplji, mada nije to neka cena, i opet nije bio dobar.

    Meni se dopada što je tako brzo gotov, za tili čas. Sočivo se verovatno gajilo u Srbiji, i kao bob nemam pojma kako je nestalo sa nape trpeze. Godinama hoću da napravim bobove pihtije koje jedem kod tetke ali nisam našla dobar bob. Svežeg nema, a prošle godine sam kupila u zdravoj hrani suvi bob koji se kuvao pred Badnje veče 4 sata i na kraju sam ga bacila. E to da boba nema, to mi je misterija. Valjda smo ga maknuli sa trpeze jer je nekada to bilo sirotinjsko jelo. Strašno!

    ps probaj molim te samo sa jednim čenom belog luka a izostavi crni da vidiš razliku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sočivo je toliko zdravo da ga ne treba "kvariti" kockicom za supu!

      Delete
    2. Ja ga kuvam (ne przim nista za socivo) sa crnim, sargarepom, lovorom a na kraju dodam beli izgnjecen, bude sjajno, mi obozavamo. Socivo jako voli kari, probajte.

      Delete
  4. Leću i to svih boja volim u maneštrici s miješanim mahunarkama. Samu ju još nisam jela, a ovo što si napravila izgleda jako primamljivo.

    ReplyDelete
  5. I ja volim sočivo i spremam ga isto kao pasulj, samo manje traje kuvanje. I da, negde sam pročitala da se sočivo daleko duže kuva ako se posoli u startu, pa so dodajem na kraju. Ne znam da li je tačno.

    ReplyDelete
  6. Ovo se u mom kraju zove "sacivica";)
    Obozavam je i mogla bih je jesti svaki dan.
    Kod nas se ovakve stvari, kada se posluze u tanjur, obavezno podliju dobrim maslinovim uljem i za mene je to cista uzivancija !!!!!!
    Posto zivim blizu granice sa Hercegovinom, cesto odem u njihove prodavnice da vidim cega sve ima,
    gore sam nasla neku vrstu sacivice jako malog zrna,
    fantasticna je, brzo se skuha i zadrzi oblik i jako je ukusna.

    ReplyDelete
  7. Volimo mi sočivo i često ga spremamo. Ja ga kuvam sa šargarepom, krompirom i svežim paradajzom - takvog ga obožavamo!

    ReplyDelete
  8. Nisam nikada spremala sočivo i mislim da nisam ni jela, ali to ćemo pod hitno da ispravimo pod tvojim uticajem. Tim pre što je to jelo koje se podgreva, što mi je preko nedelje od presudnog značaja.

    ReplyDelete
  9. Kao i Jelena i ja ne znam zasto se kod nas tako malo koristi socivo. Moji ga nikad nisu pravili. Ja sam pocela da ga kuvam kada sam pronasla recept za corbu od sociva moje svekrve. I dan danas ga koristim sa malim varijacijama. Slican je kao tvoj jedino se razlikuje u zaprsci od belog luka. To mu daje fenomenalan ukus. Nekad volim da stavim i kobasice. I sluzim ga uz rendani parmezan. Sto bi rekao moj tata " i mrtav bi ga jeo". Inace socivo je popularno u mnogim kuhinjama. Ja ponekad pravim indijsku corbu od sociva, ali nije bolja od nase. Ima samo vise zacina.

    ReplyDelete
  10. generalno volim leću, ali je kod nas jednako tako zapostavljena, grah je broj jedan. Evo baš je neki dan Damirova mama spremala leću za ručak, ovako kao i ti, na varivo. Tanjur ove leće ti izgleda odlično i baš prija sad u ovim hladnim danima. Ja jako volim takva jela.

    ReplyDelete
  11. Sočivo se upravo krčka na šporetu, a prema tvom receptu :) Moja mama je često pravila sočivo, sa slannicom i sirćetom i belim lukom za kraj. Hvala na inspiraciji!

    ReplyDelete
  12. E, pa da upravo gledam novosti i vidim sočivo. A kod mene na šporetu danas se krčkalo sočivo. Ja ga kuvam polako na tihoj vatri oko 1-2 sata. Stavim unutra šargarepicu, beli luka malo limunovog soka i kad poslužim volimo da stavimo pavlaku unutra. Probajte divno je!

    ReplyDelete
  13. Jako ga volim a koristim i crvenu leću ,meni jako fino i zasitno jelo.

    ReplyDelete
  14. Ja i djeca ga naizmjerno volimo :) ali moj muž ga ne može očima vidjeti. Kaže, traume iz rata...

    Ja ga kuham kao obični grah i solim tek na kraju, jer so ne dozvoljava da ljuska omekša, pa bude onako, tvrdkasta.
    Najčešće ga namočim preko noći i sutradan mi bude gotov za pola sata. Ako to ne uradim ima da ga kuham skoro 2 sata. Voda kod nas je veoma tvrda i puna je kamenca, a to znatno utiče na dužinu kuhanja grahorica.

    Moja mama još posebno nasjecka bijeli luk, doda malo soli, ulja i sirćeta i obično jednu kašiku ove mješavine stavi sebi odozgo, preko sočiva (u tanjiru).

    ReplyDelete
  15. Spremala sam socivo nekoliko puta. Potrudila sam se jer znam da je jako zdravo. Ipak, do sada mi se bas dopalo jedino u nekim polpeticama. Corbasto nije bilo lose, ali nisam bila ni odusevljena. Mislim da nisam imala pravi recept... Probacu ovo grcko jelo...

    ReplyDelete
  16. Volim socivo i redovno nesto napravim od njega.Pa cu probati i tvoj recept:)

    ReplyDelete
  17. Kod nas se tu i tamo nadje na stolu, ne pravim ga tako cesto jer se samo meni i baki dopada, tata ga stalno izbegava, hehe... ali mu se svidja u obliku cuftica.;)) Dodam jos malo proprzene slaninice, a socivo potopim prethodne veceri i sutradan se skuva za manje od 1h... sa paradajzom jos nisam pravila, ali i to cu da isprobam.;))

    ReplyDelete
  18. ja leću spremam puno češće nego grah. nekako mi je lakša za želudac, a jednako ukusna. osim toga, ne treba ju namakati preko noć i posebno kuhati i to mi olakšava posao tijekom radnog tjedna. eto, baš sam jučer skuhala varivo od leće, poriluka i krumpira, pun lonac. volim ovakva variva jesti par dana za redom, točno se osjeti da je finije što duže stoji. ova grčka varijanta se na oko čini siromašna, ali zapravo je jako bogata okusom i sigurno jako ukusna. bilježim recept!

    ReplyDelete
  19. Maju sam " upoznala " preko savrsenog i meni jedinstvenog recepta za burek ! Sa velikim zadovoljstvom dolazim na ovaj blogg iz vise razloga ! Prvo, Majini recepti su precizni, tacni, savrseno izmereni i provereni, sto je meni jako bitno jer su mere tipa " po potrebi " ili " kasika " vrlo diskutabilne. Drugo, svaki put me odusevi prica tj. uvod u neki novi recept. Vidi se da Maja to radi sa velikom ljubavlju. I trece, pismenost brate. Neko ko vodi blogg ( samim tim komunicira sa javnoscu ) mora znati pravopis i tacka ! Bez preterivanja, draga Maja je kompletna licnost i blago njenoj porodici za nju.
    E sada nesto i o receptu. Volim socivo, rado ga kuvam kao uostalom i vecinu starinskih jela. Veliki sam protivnih gotove i polugotove hrane i " modernih jela " zbog kojih smo proterali nasu staru dobru tradicionalnu kuhinju. Veliki pozdrav iz Skandinavije !

    ReplyDelete
  20. Hvala svima.
    Jelena, obećavam da ću probati i sa belim lukom :) Bobove pihtije sam probala po posnim slavama, ali nikako mi nije bilo jasno što se zovu pihtije, ja pihtije uvek zamišljam kao neki žele, a bobove pihtije su kao neka gusta brašnasta pašteta koja se seče ka kocke, bar to što sam ja imala priliku da probam. I dobro je, ukusno je. Inače i ja sam imala problem da nađem bob kad mi je bio potreban za neko jelo, svežeg nema ni u snu, kao ni zamrznutog, uzela sam suvi ali zbog neiskustva ostao mi je tvrd, bio je deo recepta za jelo iz rerne, i kratko mu je to bilo, trebalo je da ga prokuvam prethodno. Javi ako nađeš bob drgačiji sem suvi u rinfuz radnjama.

    What's for dessert, nikad nisam kombinovala mahunarke sa testeninom, a često sam viđala pašta-fažole i slične stvarčice... Stvar je jedino u tome što ovde u Srbiji nemamo naviku da tako kombinujemo te dve namirnice, koje inače naveliko trošimo. A garant je dobro, ako je dobra testenina sa krompirom tj. grenadir marš, što ne bi bilo dobro i sa pasuljem ili sočivom... Veliki pozdrav!

    Maxivido i Nataša, nisam znala za taj savet sa solju. Ja uvek stavim so na luk koji se dinsta, da brže omekša, a posle dodajem šta već ide... Obično to ne bude dovoljno za celo jelo, pa so dodajem i na kraju kuvanja, kad probam pa procenim da li treba još. Zapamtiću ovaj vaš savet pa ga primeniti sledeći put :)

    Branka, rekla meni i Ceca (od koje sam dobila recept) da se na kraju doda dve kašika maslinovog ulja. Ja sam to, priznajem, preskočila, računajući da ga ima već dovoljno s početka kuvanja, drugi put ću staviti, sad kad si mi skrenula pažnju, i meni deluje da to ulje na kraju dođe maltene kao začin, ne kao sastojak koji je tu negde unutra. Super mi je ime "sačivica" :) Pozdrav!

    Dilajla, ima li razlike u ukusu kod crvenog sočiva? Viđala sam ga, ali nikad kupila/probala.

    Dolce fooda, čim si pomenula kobasice, odmah su mi zamirisale i fantastično se uklopile uz sočivo!

    Kuvarice Jelo, kako je prošlo sočivo kod vas?

    Miki, a ja sam prvi susret sa sočivom imala kroz neke polpete, ali to je bilo zaista nejestivo. Na neviđeno radila neki recept iz nekog matorog časopisa o mahunarkama, da l' je do recepta ili do mene, tek to me dugo držalo podalje od sočiva. Imam i slike negde na kompu, na fotkama deluje divno, a kad zagrizeš, bljak :) Valjda nije bilo začinjeno, šta li... Kako god, sočivo i ja smo se pomirili, pa možda i dobije oblik polpeta nekad u budućnosti :)

    ReplyDelete
  21. Skandinavijo :) (Mina?)
    Hvala ti za lepe reči, zatekla si me među ovim sočivom, pa ne znam šta da kažem :) Nikad nisam umela da primam komplimente, valjda što često znaju da budu malkice isforsirani, pa tako ponekad kad osetim neki da je iskren, ne znam šta da kažem sem - hvala! :)

    ReplyDelete
  22. Dok sam živjela s roditeljima i bratom nismo prečesto jeli leću jer je volimo samo mama i ja. otkad živim s dečkom ona je jako često na našem repertoaru. Oboje ju jako volimo, na sve načine. bila to gusta krem juha, minestrone sa svakakvim povrćem, gusto varivo od leće, krumpira, pancete, kobasica, mrkve...salata s lećom.

    leća je stvarno genijalna namirnica, hranjiva, laganija od graha, iskoristiva na 100 načina.
    i fotogenična je :))

    ReplyDelete
  23. Majo, imas kod mene recept za bobove pihtije i to bas sa suvim bobom. Mama je pravila proletos za slavu pa sam uspela da uslikam.
    Inace socivo jedem samo ja i to u obliku variva sa mlevenim mesom. Isto se kuva sa paradajzom. Na zalost ne spremam cesto jer me mrzi samo za sebe da kuvam.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  24. eno ja napravio. cool je. ako se setim, turi'u i link na sliku kad je podignem.
    *negde sam isto procitao na nekom amerikanskom sajtu, i na jednom jutjubichu sam isto nedavno video taj podatak "nemojte da solite pasulj". nesto sam kopao da nadjem kako se zove ovaj: http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/18192144/2/stock-photo-18192144-beans.jpg
    (ovaj veliki)(valjda je neki cannellini bean), pa tamo neko kazhe, nemojte da posolite jer che odelce da vam ostane tvrdo.
    ja inache imam obichaj da kad neshto rehidratizujem (pasulj ili pshenicu n.pr.) da ih turim u onako dooobrano slanu vodu. kao se nesto tripujem "onda se posoli i iznutra" :)
    ovaj ogromni pasulj sam obario pre par dana u bljutavoj vodi, i stvarno se skuvo super - svako zrno je celo, a mekano.
    uglavnom ovo sochivce evo sam progutao, i dobro je. jedino shto je meni zajedno shangarepica i zaboravih shta je ono belo, i stavio sam recimo 1 kasicicu pashtrmaka suvog shto sam osushio. so sam koristio so i recimo 1kashichicu fish sos (ostala mi navika iz azije :) ), i naseck'o sam positno zeleni deo prazilukca u tanjirich, t.j. sholjicu.
    ..u bokte koliko sam napisao... :)

    ReplyDelete
  25. Hvala na dijagnozi, doktore :) Drago mi je da je sočivo prošlo na sistematskom :)

    I meni je logično da posolim vodu u kojoj se nešto kuva, a što će upiti tu vodu, a eto čujem sad sa više strana taj savet za mahunarke, da ne treba soliti vodu. Ajd probaću i ja, ali moraću da skuvam paralelno u dva lonca jednake količine iste vrste pasulja, da se uverim da taj savet ima smisla. Pa ću javiti utiske.

    Onaj krupni pasulj sa tvoje slike sam baš pre neki dan gledala kod mog piljara. Piše na džaku "bob-pasulj". Ali to nije bob, nego valjda samo prefix za tu vrstu pasulja, ako sam ukapirala.

    "Ono belo" ti je koren peršuna, ako misliš na drugi sastojak koji pored šargarepe dobiješ kad kupiš vezu zeleni za supu. Liči na paškanat ali nije.

    I da, svidja mi se dodatak sitno seckanog praziluka, super je da nešto sveže/presno krcne pod zubima kod ovakvih variva.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  26. eve gi moje sočivce. znaam znaam, nakrkao sam travicu, al' šta ću kad volem...

    http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/18483813/2/stock-photo-18483813-lentil-soup.jpg

    ReplyDelete
  27. @J e l e n a:
    Što se tiče bobovih pihija, to je bolesno dobro jelo. A još je bolje, ako se preko njih, onako dok su hladne stavi (prelije) u vrelom ulju stavljena aleva paprika. Nešto kao zaprška bez brašna...

    Što se tiče suvog boba... Pa on je uvek suv... I nikad se ne skuva. Fora kod njega je da ga posle kuvanja oljuštiš i da tek tada praviš pihtije...

    ReplyDelete
  28. Sve pohvale za ovaj recept. Jelo je preukusno. Moja varijanta je bila da koristim Tomatino sa origanom i bosiljkom sto mu je dalo poseban ukus.
    Pozdrav !
    Jasmina

    ReplyDelete
  29. Prvo put u zivotu sam jela socivo kada sam pronasla ovaj recept. Ucinio mi se jednostavan i hajde da probam. Od tada socivo pravim veoma cesto. Jako mi se svidelo! I plus sto je jako zdravo! :) Hvala na Majo na ovom receptu! :)

    ReplyDelete
  30. Evo da prekopiram prethodni komentar jer isto vazi i za mene :D nisam ni znala sta je to nego mi eto recept zvucao dovoljno jednostavno. Napravljeno po cetvrti put i odlicno je :) Doduse moje ne lici na ovo sa slike :D bar ne bojom

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. Trazeci inspiraciju za jelo koje moze da se napravi dan unapred, naidjem na ovaj tvoj recept. Socivo, ili leca kako ga ja zovem, je jelo mog detinjstva. Kad god odem kod mojih trazim od mame da ga pravi. U mom rodnom kraju se pravi sa belim lukom i obavezno sluzi sa pecenim crvenim paprikama (opet sa belim lukom i persunom). Pravo savrsenstvo! Danas sam napravila ovako po tvom receptu, probala - super, super, super... Uz paprike, naravno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago i hvala ti na lepom komentaru :)

      p.s.
      I ja sam nedavno pravila sočivo ponovo, nakon nekoliko godina, al' nešto mi se raskuvalo brzo, nije ovako lepo ispalo. Ukus je isti, tako da, pojelo se sve :)

      Delete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. Ja bih ovo probala da napravim i jos razmisljam ako nam se svidi pa sl put napravim duplo pa deo zamrznem. Da li je ok zamrznuti socivo? Ja pasulj zamrzavam, pa valjda moze onda i socivo ili...? Savet?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verovatno može, nisam zamrzavala ni pasulj ni sočivo, ali ne vidim što ne bi moglo. Pozdrav!

      Delete
    2. Sta ce maslinovo ulje kad ionako u kuvanju izgubi svoju vrednost. Cisto rasipanje. Moze i na kraju da se doda.

      Delete
  38. Odem u zdravu hranu i trazim socivo, kaze nema. Hm, pa jel znate gde ima, kaze mi prodavacica, pogledajte u apoteci. U njenim ocima ispade ludak koji trazi kontaktna sociva, mozda me i prepricava kod prijateljica. Eto toliko o zastupljenosti ove namernice koja je genijalna. Naravno nasao sam je i pripremio po ovom receptu. To je i miris i ukus, tako jednosto, a tako dobro. Na mojoj trpezi ce biti stalno, to je sigurno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha :)))) A zamisli da si tražio CRVENO sočivo! ;)

      Delete
  39. Ja sam upotrebljavao ulje o bundeve, manju količinu, mali komad djumbira, šaku kuvanog prosa i limun travu. Za prvi put, vrlo zadovoljan. Hvala na receptu.

    ReplyDelete
  40. Ja sad prvi put pravim socivo, i naravno prvo sam pogledala sta ima kod Maje od recepata. :) Ali sam pogledala sta kazu i na stranim sajtovima generalno o socivu. Poucena iskustvom o pirincu koji treba natapati pa kuvati u 5x vise vode i sl. (to zovu “tradicionalni nacin”) da se iz njega izvuce arsen kojeg ima puno u pirincu zbog nacina i mesta gde raste. U svakom slucaju nasla sam nesto slicno i za socivo. Internet “kaze” da u socivu ima fitinske kiseline, koja otezava apsorpciju gvozdja, kalcijuma i cinka u tankom crevu. Dobar deo te fitinske kiseline ce se unistiti kuvanjem ali preporucuje se i natapanje 30-90 minuta pre kuvanja. To cak pise i na ambalazi nekih proizvodjaca sociva. A koliko videh tako ga tradicionalno i prave u Indiji i sl. Ja sama nisam naucnik pa ne tvrdim apsolutnu tacnost ove info i da vazi za svaku vrstu sociva na trzistu, ali prenosim ako nekome znaci info ili je strucniji da potvrdi ili porekne, ja sam svakako to uradila pre kuvanja. :) Malo “kupanja” nece skoditi.

    ReplyDelete