Wednesday, November 30, 2011

Nana-Anine kiflice sa sirom


Malo je falilo da zovnem Tanju sa bloga U džaku brašna, da je pitam za porodično stablo i utvrdim nije li nana-Ana sa mojom mamom nešto u srodstvu. To sve nakon analize recepta za kiflice, izglasanog za temu novembarskog izdanja igre kuVarijacije, kad sam shvatila da je moj omiljeni recept za kiflice sa sirom  maltene u dlaku isti. U par mikronijansi se ipak razlikuje, te mi je bilo baš zanimljivo da se na poznatom terenu bavim, uslovno rečeno, novitetima.

Odmah da vam kažem, kiflice su božanstvene. Bukvalno.


Recept sam pratila do detalja. Taci insistira na mekšem testu, tj. nepreterivanjem sa količinom brašna. Meni je otišlo 440-450 g, i još mrvica za posipanje radne površine.

Noviteti, tj. razlike u odnosu na uobičajeni postupak pravljenja kiflica, za mene su bili spajanje po dva diska testa od kojih je jedan premazan margarinom, i premazivanje kiflica umućenim belancetom, spolja. Mislila sam da ću se više petljati sa tim mazanjem, spajanjem i tanjenjem jufkica, ali prilično je to išlo lagano. Masnoća zapravo pomaže kod razvlačenja testa.


Navikla sam da kiflice uvek premazujem žumancetom, tj. žumancetom razmućenim sa malo mleka, jer je čisto žumance mnogo gusto, a u ovom receptu kiflice se premazuju - umućenim belancetom! Baš me je to zanimalo da probam, i probala sam na jednoj turi kiflica da pola namažem ovako, pola onako, da bih jasnije uočila razlike. I mogu vam reći razlike su samo u izgledu, ništa se posebno ne menja u nekom drugom smislu.

Kiflice premazane žumancetom su sjajnije i brže tamne na tom delu. Ove sa belancetom ostaju mat, i ravnomernije cela kiflica poprima boju. Evo ovde primera kako to izgledaju obe vrste. Imala sam neke predrasude da se belance ne koristi kao premaz, jer menja kvalitet korice i stvrdnjava je. Tako sam negde čula i sebi zapisala. Sad, evo, demantujem da je to istina, bar kad se radi o umućenom belancetu. Neumućeno nisam probala (niti ću :)


U svakom slučaju, recept je za preporuku. Hvala Taci na detaljnim objašnjenima i detaljno uslikanom postupku.

komentara: 26

  1. Kao što sam i napisala kod Mihaele, baš mi je krivo sada što ih nisam napravila....toliko imama planova i želja a ne uspevam sve da ostvarim....
    Fantastično izgledaju a verujem i da su jako ukusne!
    Belancima ulupanim u ne baš čvrst sneg je moja mama premazivala slatke kiflice pa je na njega stavljala krstal šećer, odličnog je ukusa (imam utisak da sam već pisala o tome, pa ako se ponavljam izvini)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  2. U potpunosti se slazem s tobom, kiflice su odlicne!
    Meni je ovo prvi susret sa ovim ili slicnim receptom i jako sam zadovoljna. Testo je fino masno i meko, milina za raditi (ja cak nisam imala potrebu da sto posipam brasnom, super se razvijalo), verovatno cu ga isprobati i u nekim drugim varijantama.

    Jedino sam, izgleda, zeznula nesto sa savijanjem. Jesi li ti savijala po Tanjinim uputstvima? Ja jesam ali su izostali ti zaobljeni krajevi kao kod vas dve. Kontala sam da su, kod Tanje, nastali zbog vece guzve u plehu (ja sam pekla u dve ture) ali sad, kod tebe, vidim da i nisu preterano nagurane. Moracu jos jednom prostudirati to motanje :)

    ReplyDelete
  3. Kiflice stvarno izgledaju božanstveno i uvjerena sam da bih mogla barem pola količine smazati još vruće, direktno s pleha :) Jako mi se sviđaju fotke pripreme kiflica, baš su posebne!

    ReplyDelete
  4. Jako lijepo mi izgledaju tvoje kiflice, pogotovo na zadnjoj slici sve zajedno poslagane. I ja sam oduševljena receptom i kiflicama !

    ReplyDelete
  5. Heey, evo Nana Anine kiflice i ovdje! :)
    Super su ti ispale Majo, bas kao i kod Branke i kod Mihaele. :)
    Ja samo imam jedno malecko pitanjece. Naime, zbog cega kazes da nisi kiflice mazala neumucenim bjelancetom, niti ces ih ikada? :)))
    Ja svoje kroasane uvijek, ali uvijek mazem blago razmucenim bjelancetom. Ne bude to kao pjena, vec da se samo malo razbije i da postane tekuce, dakle pogodno za razmazivanje cetkicom. Kroasani mi nikada nisu bili tvrdi, a i prvi puta cujem da bjelanjak moze imati takav utjecaj na tijesto.
    Kada radim mamine kiflice ili kiflice "Brzo i fino" (recept sam prepisala sa casice kiselog vrhnja - Dukatovog), uvijek ih premazujem za razmucenim zumanjkom, uz dodatak par kapi mlijeka i ulja.

    ReplyDelete
  6. Uglavnom i meni je žao što ih nisam pravila ovoga puta ali ima vremena. Ne mora sve biti u okviru igrica. Kada malo bolje zahladi i kuća se ispuni čeljadi napravit ću ih, sigurno. A sada samo skupljam vaša iskustva i uživam u ovim prekrasnim sličicama i vašim utoiscima!

    ReplyDelete
  7. Uh, uvek volim da vidim kiflice pod konac, sve iste :))

    ReplyDelete
  8. Joj, sto volim ove tvoje fotke pripreme, pa sve kiflice onako fino "ususkane" u pleh... odmah sam se setila i onog tvog receptica za kiflice koji sam isprobala, bas su oba dobra.:)))

    ReplyDelete
  9. Prekrasne su. Ovaj mjesec nas je stvarno puno sudjelovalo u KuVarijacijama. Baš super. Izgleda da je bilo teško odoljeti kiflicama.

    ReplyDelete
  10. A da... krenula sam da gledam postove o ovim kiflicama unazad i ovo je sigurno deseti ako ne i neki kasnije i da... prva fotka osvaja, najlepša fotka kiflica koje sam danas videla :)

    ReplyDelete
  11. Kiflice na sve strane... ko ce im odoleti, jooj...mmm. Inace jako dobar receptic.

    ReplyDelete
  12. Tanjina nana je sigurno danas bas ponosna! :) Na sve strane ove famozne kiflice... Pozdrav, Majo!

    ReplyDelete
  13. Danas je dan za kiflice. Mame sa svih strana.

    Iznenadilo me koliko si kiflica posložila na pleh. Ja to uvijek ziheraški sa dosta razmaka između kiflica, ali sljedeći put ću probati na tvoj način.

    ReplyDelete
  14. Ja nikad ne premazujem samo sa žumancetom, jer kao što kažeš brzo potamne ako ih ne paziš, ali ne stavljam melko već hladnu vodu i zaista mi nikada nisu potamele, kiflice niti bilo koje pecivo. Žumance i voda i to je to. Belance je nešto drugo, a ja istini na volju nisam ga nikad amutila u šam čvrst i jako mi se dopaga ovako.

    ReplyDelete
  15. Ja ih vec tri puta pravila i nesmem vise:)) Jedina greska,nisam cekala kraj meseca za objavljivanje utisaka.Drugi put cu biti strpljivija:))Poz

    ReplyDelete
  16. Ni ja ih nisam nikad do sada premazival s snijegom od bjelanjaka ali učimo dok smo žive i to je dobra stvar zar ne..
    Ova zadnja slikica ,obara.

    ReplyDelete
  17. I još jedne kiflice, skačem s jednog bloga na drugi, i ne znam kako sad da izdržim da u ova doba ne isprobam ovaj recept? Draga Majo, kiflice izgledaju fenomenalno, a slike su me totalno oduševile!!

    I ja kiflice obično premažem žumancem, trebam obavezno isprobati i varijantu s bjelanjcima!

    ReplyDelete
  18. Od svih blogova koje sam sad prelistala i od svih kiflica koje sam sad videla,jedino tvoje su ovako fino buckaste.Baš mi se sviđaju!

    ReplyDelete
  19. Uvek se divim tvojoj pedantnosti i kako su ti kiflice u plehu poređane kao na smotri :-) I ja sam poredila tvoj i Tacin recept i češkala se po glavi - osim premazivanja tacnica i time smanjivanja broja kiflica na pola i količine margarina - sve ostalo je bezmalo isto (odmah sam se setila tvog komentara u postu Hruščovljevo testo - čik nađite dva ista recepta za kiflice ili vanilice - e, pa našli smo :-)

    ReplyDelete
  20. Majo, hvala ti sto si pravila kiflice i za eksperiment sa zamrzavanjem, na tome jos moramo da poradimo. ;)
    Probaj jednom da ih zamrznes ispecene, tek ohladjene, pa da ih pustis da se odmrznu na sobnoj T. Mislim da ces biti zadovoljna.

    Kiflice su ti lepotice, sve pod konac. Ova skrivena slicica je odlicna!

    Porodicna stabla mozemo da cesljamo kad god zelis, to je uvek zabavno. :D

    Ljubi klince!
    pozz

    ReplyDelete
  21. Majo, ne znam kako izgleda original ali ove tvoje savršeno izgledaju i prosto mame da se prave.

    Pozdrav !

    ReplyDelete
  22. Kako prekrasno izgledaju ove kiflice, a slike su fantastične, tako čiste, osvjetljene! Ništa, iako nisam u kuvarijacijama, sve mi se čini da ću i ja zasukati rukave :)

    ReplyDelete
  23. Moljac,
    probaj mimo igrice, ove kiflice zaslužuju pažnju - kad god :) Ne sećam se da si pominjala to sa umućenim belancima i kristal šećerom, zvuči logično i odlično!

    Casa de vainilla,
    ja sam motala malo drugačije, kao što sam uslikala ovde, jednostavno tako sam navikla, a svrha je ista kao i kod one Tanjine tekhnike, da fil ne iscuri.

    Monika, Branka, hvala.

    Nataša, ma mislila sam na totalno neumućeno belance, onako "kontinualno", kakvo je kad izađe iz ljuske :) Inače i ja sam mazala ove kiflice meko umućenim šamom.

    Tamara, Snježo, TinaV, Mignonne, hvala i pozdrav!

    Kranjice, i ja sam se obradovala kad sam videla koliko kiflice je osvanulo u sredu. Obično slatki recepti imaju veću popularnost i više učesnika bude, tako da je i meni baš drago kad vidim i blagu promenu tog trenda.

    Maslinka, hvala :*

    Nale, Miki, pozdrav!

    What's for dessert,
    ja sam navikla da pravim 5 jufki od 500 g brašna, i iz svake po 8 kiflice, i svih 40 složim na jedan pleh, baš tako, u pet kolona po 8 kiflica. Tako da mi sada 32 bilo "neobično malo" ;)

    Jelena, Majo, Dilajla, Tanja, Irena, pozdrav!

    Opasna,
    hvala :) U pravu si da su "ovaj i onaj" recept slični jako, ali eto nisu baš baš isti, pa konkurs još stoji :)))

    Taci,
    svakako ću probati to što pominješ, da ih zaledim tek ispečene. Ove sirovo-zaleđene mi se nisu baš pokazale sjajno, ali to je tek prvi pokušaj :)

    Minja, Majo,
    hvala i veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  24. Baš su primamljive ove kiflice, a ti ih još poredjala onako kako samo ti umiješ, pa su još koketnije:)
    Za premazivanje uvjek koristim žumance i mlijeko, jer taj premaz daje sjaj.

    ReplyDelete
  25. mene isto muči ovaj dio sa premazivanjem kiflica, ali još nisam stigla da to isprobam, evo slikovni odgovor sam dobila kod tebe, a ostalo ću sama :)

    ReplyDelete