Sunday, October 23, 2011

Kasulet od pasulja


Cassoulet je francusko jelo od pasulja, slično našem prebrancu samo bez ogromnih količina luka, i obično se pravi sa nekim mesom. Sprema se u kupastim zemljanim posudama koje se zovu cassole, otuda i ime ovom jelu.

U Velikom narodnom kuvaru, recept za kasulet (strana 236, izdanje 1967). Pasulj se prvo skuva, a onda složi u dva sloja, između kojih se poređaju kriške svežeg paradajza i neko suvo meso. Ja sam stavila čeri paradajz jer sam taj imala. Gde ima paradajza, volim da dodam i malo šećera, a sad nisam stavila baš šećer, već se umesto njega ušunjala pikantna marmelada od paradajza, dve kašike. U nedostatku pradajz-marmelade stavila bih dve kašike paradajz pirea pomešanih sa dve kašičice šećera i malo nekog ljutog sosa tipa chilli ili tabasco, ili dva-tri režnja ljute paprike sitno iseckane. Suvo meso je bilo zguljeno sa skuvanih suvih rebara, to se našlo u zamrzivaču. Moglo bi biti i nešto mesnatije, neka dimljena butkica, recimo.

Lepo i zasitno.


Kasulet od pasulja

recept za štampu

Sastojci:
400 g pasulja tetovca
350 g svežeg paradajza
300 g suvih rebara
2 glavice luka
2 + 1 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica ljute aleve paprike
jedna veza lišća celera
2 čena belog luka
2 kašike pikantne marmelade od paradajza (ili zaslađenog, zaljućenog paradajz pirea)
ulje

Postupak:
1. U jednu šerpu staviti pasulj da se kuva, kad provri baciti prvu vodu, naliti novu, dodati 2 kašičice soli i kuvati na srednjoj vatri dok ne postane mek, dolivajući vodu po potrebi. Paralelno u drugom sudu skuvati suva rebra, pa zguliti meso sa kostiju. Supicom od kuvanja suvog mesa nalivati pasulj.

2. Na 3-4 kašike ulja izdinstati sitno seckan crni luk sa jednom kašičicom soli. Kad postane mek i staklast dodati biber, alevu papriku, seckano lišće celera, sitno seckan čen belog luka, i dve kašike pikantne marmelade od paradazja. To je gusto ukuvan i blago ljutkast paradajz sa šećeom, poput klasične marmelade, a u nedostatku istog pomešati malo paradajz pirea sa dve kašičice šećera i po želji malo ljutog sosa ili sitno seckane ljute paprike.

3. Skuvan pasulj ocediti od vode skoro do kraja, neka ostane s prsta vode na dnu šerpe. Pomešati sa začinjenim lukom i probati. Dosoliti i začiniti ako je potrebno.

4. Dno zemljanog đuveča podmazati sa 2 kašike ulja, rasporediti polovinu pasulja, zatim 3/4 ukupne količine isečenog paradajza, preko složiti suvo meso, pa drugi sloj pasulja. Rasporediti preostali paradajz, i sve zaliti sa 3-4 kašike ulja, pa peći oko sat vremena na 200°C ili dok se kasulet malo ne zapeče i dobije lepu boju po površini.

Isprobala Miki.

komentara: 31

  1. Joj ja sanjam dan kada cu napraviti cassoulet, ali ko ce pojesti sve te patke iz masti (confit de canard), pa kobasice, pa suho meso, pa spek, pa jos pasuljcic, pa jos onu koricu od prezle...sto je najgore zna se ko ce - ja! Obozavam gravce na tavce, prebranac, pastu fazol & co, a tako si rijetko smijem dozvoliti da to pravim.
    Fotke su divne (a super ti je i ova zemljana posuda)!

    ReplyDelete
  2. Ne bih znala nekog kome se ovo jelo ne bi svidelo.Uz finu zelenu salticu,njami njami;)

    ReplyDelete
  3. Fantastično! Volim ova stara jela puno okusa i šmeka. Ja volim jesti i volim puno jela ali ipak je na prvom mjestu grah. Nažalost sa mojim stomakom nije isto. Sve teže ga podnosim:)

    ReplyDelete
  4. Cap Majo

    Svaka cast, kako na klopi, tako I na slikama.

    Da Sam Blize najavio bih se na rucak :).


    Pozdrav Tebi I tvojima

    Zoran

    ReplyDelete
  5. Pravo zimsko jelo. Obožavam fažol i ovako spremljen je jako ukusan.

    ReplyDelete
  6. fenomenalno izgleda, čula sam za ovo jelo, ali nikad ga nisam probala niti pripremala. Ova zemljana posuda je prekrasna!

    ReplyDelete
  7. Samo ti nama tako fino kuvaj, ali nemoj se posle iznenaditi kada ti tako jednom zakucamo na vrata, recimo negde u vreme rucka, hihih...:)) Salim se, volim jela spremljena u zemljanim posudama, ali ih retko pravim, valjda zato sto je ta posuda koju imamo prevelika za nas 2-3 (mada je sasvim taman za recimo 5-6 gostiju, ne racunajuci tu domace;))... izgleda da cu morati da nabavim neku manju pa da se bacim na isprobavanje.;))

    ReplyDelete
  8. Kakve slike.....Za katalog! A time nisam ništa rekla što već ne znamo... I jelo je odlično, dobra ideja.

    ReplyDelete
  9. Nisam čula za ovo jelo. A deluje tako primamljivo, i kladim se da bi moji kada bi ovo iznela na sto imali komentar tipa: Evo opet je utrpala paradajz tamo gde mu nije mesto.....
    Tako da je ovo "prebranac" po mom ukusu...

    ReplyDelete
  10. Ni ja nisam čula Kasulet, ali mi se dopada za razliku od Prebranca koji je za moj ukus previše začinjen lukom. Posuda u kojoj si spremala ovo jelo je prelijepa!

    ReplyDelete
  11. Izgleda baš onako pravo domaće :) Jako mi se sviđa i recept, a bome i ova posuda.

    ReplyDelete
  12. kakva fenomenalna posuda i to baš za ovo jelo. Ja i pasulj se nešto ne ljubimo, ali ga Vlada obožava pa sam i ja počela da ga kuvam. Super mi je jer kad ga spremim imam ručak za nekoliko dana, a onda ostatak zamrznem, pa imam još za nekoliko. Moj stomak se nešto ne slaže sa lukom, nadujem se kao žaba, pa gledam da ga smanjim gde god to mogu a ova količina mi se jako dopada. Ja obično bacim nekoliko voda od pasulja i zaista to pomaže. Beležim!

    ReplyDelete
  13. E, ovo sigurno radim, a moj muž i tata biće prosto oduševljeni! Pa i mama koja obožava suho meso. Ma, odlično!

    ReplyDelete
  14. Ovo je pravo jelo za hladnije dane koji su nam stigli, jako mi se sviđa. Super mi je ova posuda, to bih si trebala napraviti. Generalno volim grah, tako da mi je ovo pun pogodak

    ReplyDelete
  15. Posto volim sve zivo sa pasuljem i ovo je bas po mom ukusu! Moram probati! :)

    ReplyDelete
  16. Zemljana posuda je vrhunska! Cassoulet sam pravila prošlog proleća i očarao me ukusom, ali je baš kalorično jelo koje mogu da pustim u kuću samo jednom godišnje:)
    A te dimljene butkice će mi jako nedostajati kad se ovih dana vratim u SAD:(

    ReplyDelete
  17. Obozavam pasulj, ali nisam do sada naisla na ovo jelo. Ti si majstor da iskopas i prezentujes zanimljivo jelo, a koje ne zahteva neke specijalne, 'egzoticne' namirnice.

    Inace kad kuvam pasulj, odmah u prvu vodu ubacim nekoliko lovorovih listova. Sem sto daje odlican smek pasulju, pomaze protiv nadimanja, odnosno pomaze varenju. Tako da je to moj predlog svima kojima pasulj smeta vise nego sto bi trebalo. Posto se voli sa paradajzom, mislim da bi bio savrsen kao dodatak u ovom jelu.

    ReplyDelete
  18. Izgleda i vise nego dobro. Veliki sam ljubitelj prebranca tako da mislim da ce i ovo dobro proci u mojoj kuci :-)

    ReplyDelete
  19. Doma smo trenutno u fazi kuhanja ručka u jednoj posudi. Definitivno isprobavam.

    ReplyDelete
  20. Joj kako je ovo dobro, ne znam što ću ptije pravit glinenu posudu ili grah. Ha, ha...

    ReplyDelete
  21. Ajoj, Majo sto je ovo super. Nisam imala dovoljno suvog mesa, pa sam naseckala malo kobasice koju sam prethodno proprzila, i sve sam na kraju zalila jos malo onom vodom u kojoj sam prokuvala suvo meso. Za paradajz kombo sam pomesala tomato paste sa malo kecapa i dooosta ljutog (tabasco) sosa. I samo sam jos gurnula vise belog luka nego sto ide po receptu. Hvala, puuuno za divan ruckic.

    ReplyDelete
  22. Hvala svima :)

    Sanja, sličan slučaj i kod mene :) kad sam ovo spremala, moj dragi koji obožava pasulj, je bio vrlo skeptičan kad je shvatio da ne pravim klasičan čorbast pasulj, niti klasičan prebranac... Vidno se zabrinuo da će dobiti nešto "alternativno" :))) Ali odahnuo je kad je probao, tj. još dok je video jelo u fazi slaganja u djuveč :) Navike su čudo :)

    Kranjice, ovo baš i nije one-pot jelo, jer se uprljaju sudovi u kome se kuva pasulj, i meso posebno, i tiganj za luk. Ipak nema mnogo posla oko ovog jela, svodi se na čekanje da se pasulj skuva, i posle sve zapeče, ali aktivnog rada nema mnogo, pa dve-tri posude za pranje i nisu neki veliki jedači vremena.

    Dunja, nasmejala si me :))) Lako je tebi kad umeš da praviš ovakve sudove ;) Ja sam ovaj dobila, jeste relativno mala posuda, jedva je stalo 400 g pasulja, ali stvarno je dobra, grnčarija Tešić iz Zlakuse kod Zlatibora, mesta koje je inače poznato po tome što najveći broj ljudi živi od izrade grnčarije, i gde se održavaju kolonije za keramičare iz raznih krajeva.

    Suzo, hvala tebi na probanju i javljanju :)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  23. Pogledala sam sait od grnčarije Tešić, pa to je fenomenalno, u Hrvatskoj više nitko ne radi grnčariju na prirodan i starinski način. Već dugo nisam vidjela da "sagrade peć" od trupaca i sve skupa s loncima zapale i dok sve ne izgori nije gotovo. To je za UNESKO zaštitu etno kulture. Hvala Majo.

    ReplyDelete
  24. Radila, jela, svi oduševljeni! Ulazi mi u standardni jelovnik!

    ReplyDelete
  25. Κάθαρσις, hvala (spremaš novi blog?) :)

    ReplyDelete
  26. prosto fenomenalno! Mora da je pikantno a bez gomile luka. Jedem naš prebranac al' posle uvek sanjam aždaje:-)))

    ReplyDelete
  27. Just DIVINE.........I am an Australian, my mother being from Osijek.........obviously my taste buds are ruled by my genetics !!!!! I look forward to trying more of your cooking. Regards & many Thanks.

    ReplyDelete