Sunday, October 09, 2011

Štanglice od sira i čajne kobasice


Zbogom leto, hvala ti što si ove godine potrajalo i duže nego što si obavezno. Željno te čekam iduće godine, a dotle ću naći načina da jesen koju ne volim, i zimu koju ne podnosim, nekako preživim. Kupila sam gumene čizme, one ružne, do kolena, maltene k'o pecaroške, sa sve nekim karo dezenom da kobajagi budu manje ružne. Baš me briga, noge su mi suve, i jesen sam zbrinula. Zimu ću malo teže, jer još nisu izmišljene rukavice koje meni mogu ruke zagrejati, ali ima još do zime, da je ne prizivam pre vremena.

Krenula je sezona grickanja, i uopšte, jače hrane. Ovaj recept je jako izdašan, izađe dosta štanglica, pa mogu potrajati i nekoliko dana, naročito ako se dobro raspodele na  bathceve i maštovito posakrivaju kojekude po kući :)

Recept je rođen pošavši od onog opštepoznatog recepta za klasične pogačice sa sirom (koliko sira, toliko putera i toliko brašna), koji meni po pravilu daje previše lepljivu smesu pa ga i ne koristim. Ovde je odnos sira i brašna otprilike 1:1 ali je količina masnoće drastično umanjena. Nije to zbog neke štednje na masnoći i kalorijama, nego je ideja da sir i jaja budu glavno vezivno tkivo, a masnoće tek malo nek' ima. U sve sam dodala malo sitno seckane čajne kobaje. Tek da zamiriše i upotpuni jesen...

Prijatno!


Sastojci:
600 g starijeg slanijeg belog kravljeg sira
125 g putera
2 jaja
1 belance
100 g seckane čajne kobasice
500 g brašna (okvirno)
1 prašak za pecivo

za premazivanje
1 žumance
1 kašičica mleka

Postupak:
1. Sir izgnječiti viljuškom, dodati jaja, belance i omekšali puter. Čajnu kobasicu iseckati na sitne komadiće pa dodati smesi.
2. Sad dodavati prosejano brašno sa praškom za pecivo, malo po malo, mesiti rukom snažno, dok se ne dobije prilično gusto i tvrdo testo. Od vrste sira zavisi koliko će brašna biti utrošeno, okvirno je 500 g. Soli ne treba dodavati ako je sir slaniji, što obično jeste, kad su stariji beli sirevi u pitanju.
3. Testo razvaljati na 1 cm debljine. Za lakše valjanje radnu površinu namastiti i blago posuti brašnom, a testo grubo rastanjiti rukama, zatim pokriti najlonom ili papirom za pečenje, i nastaviti razvlačenje oklagijom, jer se tako se neće lepiti. Iseći na štanglice, poređati na pleh obložen papirom za pečenje, premazati mešavinom žumanceta i mleka pa peći oko 15-18 minuta na 180-200°C, ili dok štanglice ne počnu intenzivno da mirišu a gornja površina postane zlataste boje, dok su ivice i dalje blede. Čuvati ih zatvorene. Od ove mere izađe otprilike 80 štanglica veličine 10x2 cm.

Recept za štampu

komentara: 45

  1. Fantasticne stanglice.Pravicu sigurno:)
    A gumene cizme su ok..da vidis tek moje one bas seljacke:)Da mogu da nadjem opanke i njih bi kupila za rad po basti;))

    ReplyDelete
  2. Uh, kako divno izgledaju!
    Volim ovakva testa (a, opet, kakva testa ja ne volim :D), zahvalna su za rad, narčito s ovakvim odnosom sastojaka :)
    Mislim da bi se kim odozgo lepo složio s ovim štanglicama :)

    ReplyDelete
  3. Sviđa mi se ideja grickanja štangica dok npr. pada kiša. Mogu zamisliti miris dok se peku i baš bih ih voljela isprobati.

    Jedino nisam skužila koji si sir koristila, odnosno da li je to svježi sil ili neki drugi?

    Vidim da su u modi te ukrašene gumene čizme, ali meni je puno draža opcija goretex obuća. Gumene čizme me asociraju na vrijeme kad smo bili prvašići, još samo kabanica fali :)

    ReplyDelete
  4. Džoli, druga je priča kad imaš kuću, baštu... To onda jeste namenska obuća. Meni je "namenska" jer sam expert da smočim noge, nakon čega obavezno navučem upalu jajnika, tako da sam čas posla prebolela izgled ovih čizama :))

    Tina, može šta voliš, i spolja i unutra, ja kim ne volim, pa ga, logično, i ne stavljam :)

    What's for dessert, nikako da shvatim, a nisi prva koja me pita, za taj pojam svežeg sira. Kod nas je sir, kad se ne specificira nekim pridevom, onaj sir koji se kupuje od seljaka na pijaci. Delimo ga na kravlji/ovčiji/koziji, i mladi/stari. Sad po nekoj logici, ovi stariji sirevi možda baš i nisu SVEŽI jer mogu da stoje i po nekoliko meseci u kofama gde se menja presolac. A s druge strane, mislim da ipak spada u SVEŽE sireve, u smislu da nisu žuti, topljeni itd.
    Evo ovde imam sliku sjeničkog sira koji spada baš u te starije/slanije/jače, i koji obično koristim za kiflice.
    Obuća koju pominješ mi nije poznata, sad sam malo pogeldala, sigurno je super, vidim da je koriste i planinari, ali pretpostavljam da nije ni jeftina. Ovi gumenjaci su 10-20€, plafon. A kabanicu da znaš da sam prošle godine tražila, baš bih volela da imam jednu :))))

    Pozdravi!
    Maja

    ReplyDelete
  5. Zbogom ljeto, jedva sam čekala da dodje jesen jer je kod nas bilo neizdrživo. Ne pamtim ovakve vrućine. Od jutra do mraka smo bili u klimatizovanim prostorijama, a napolju čovjeka ne možeš da vidiš. Ljudi su samo dahtali, nalivali se tečnostima i onako usporeni čekali vikend da pobjegnu na more, a od ponedeljka sve ispočetka: klima, posao, dahtanje, nalivanje :)))

    Štanglice me baš podsjećaju na hladne dane napolju, a tople u kući. Ne mogu a da ne pomenem tvoje snalaženje u prostoru (čitaj: plehu), ove štanglice, kao i sva ostala peciva na blogu, su tako precizno posložene i prava je milina gledati tu tvoju simetričnu vještinu!

    ReplyDelete
  6. Hvala ti Majo.
    Jeste, bilo je vrelih dana i ovde, ali nekako mi se uvek čini da mi je lakše rashladiti se, nego ugrejati se. U poslednjih par godina sam postala ekstremno zimogrožljiva što nikada nisam bila, menja se čovek, a vala i godine idu :)
    Štanglice sam naravno merila, tj na razvučenom testu označila zareze na 10 cm, a po drugoj osi na 2 cm. Inače nisam talentovana za odokativno, ali koliko toliko ujednačeno sečenje. Čak sam i testo tanjila tako što sam stavila dva odstojnika (dve letvice debljine 1 cm) sa strane, pa oklagiju vozila po tome, a sve da izbegnem pojavu tanjih primeraka koji će brže zagoreti. Sve to uporava izradu, znam, mada ipak na kraju budem zadovoljna.
    Konkretno ovi štapići mogu i gušće da se ređaju, jer ne rastu mnogo, maltene uopšte ne rastu. Ovako sam imala za tri ture pečenja, a verujem da je moglo da se strpa sve i na dva pleha.
    Pozdrav imenjakino :)

    ReplyDelete
  7. ooo, pravi recept sezonski, baš kao što pišeš: eto nama sezone grickanja :) Joj ti si ko' i ja, meni je uvijek hladno i još nije izumljen kaput niti kapa niti rukavice koje bi mene zarijale i zapravo zato ne volim zimu, jer mi je uvijek jako hladno.

    ReplyDelete
  8. Joj,bas su ti dobre ove stanglice!!I one ce biti isprobane:))

    ReplyDelete
  9. Mislim da kod nas nema takvog sira. Liči na ono što se kod nas zove svježi sir, ali zapravo nisu isti. Probat ću napraviti sa svježim sirom pa javim rezultat.

    Goretex proizvodi općenito nisu jeftini, ali vrijede uloženog novca. Prošle godine sam si kupila visoke nepromočive cipele u kojima je noga topla do -17 stupnjeva. Idealne za kišu i snijeg jer možeš gacati kuda želiš, a noge ostaju suhe i tople. Koštale su 100 eura i mirna sam sigurno 5-6 godina, ako ne i više.

    ReplyDelete
  10. Prekrasno izgledaju štangice. Poredane su kao po špagici.

    ReplyDelete
  11. Predivno izgledaju i ne sumnjam da su jako ukusne. Sutra se bacam na posao :)
    Hvala na divnom receptu.
    Snezana

    ReplyDelete
  12. Štanglice, uh, kada krenu ove zanimacije, znam da je zima tu ili na pragu. Ova kombinacija mi je inače jako draga, mogu misliti kako se prelivaju ukusi u fino, hrskavo, pečenom testu.. ddddd:)

    ReplyDelete
  13. Interesantno... cajna kobasica kao sastojak. Ne mogu nista da pravim sto trazi malo vecu fokusiranost, mada mozda i mogu ovaj recept. Nista ne brini za gumene cizme, ovde su hit vec poslednjih pet godina, nose ih cak i leti, i ja ih imam jedne, u raspadu su ali nikako da ih bacim.
    Bas sam pricala sinoc sa muzem kako kad smo ziveli u Srbiji nismo se nesto radovali jeseni i zimi, a ovde skoro da se radujem... a isto mrzim hladnocu. Ima puno aktivnosti, pa jos pristigli mladunci, pa sa njima sve je nekako drugacije i sveze.

    ReplyDelete
  14. Mogu li ja pojasniti koji sir?
    U Hrvatskoj bi to bi sir iz salamure kao npr. grabencijaš ili slično. Ja bih npr. stavila travnički (vlašički) sir! A ako u Hrvatskoj kažeš svježi sir to je u Srbiji koliko mene pamet služi švapski sir!
    Mislim da sam blizu i nadam se da se ne ljutiš na moje pojašnjenje.
    A o štanglicam i tvojoj preciznosti odnosno pedantnosti nemam što dodati osim jako, jako mi se sviđa!

    ReplyDelete
  15. Ako ja mogu da pomognem u izboru sira, mislim da je sasvim fina zamena feta. Ja je koristim u ovim pecivima gde je odnost sir, brašno, masnoća isti.

    Ove čizme Goretex su super. Mislim da ih moja mama koristi. Ja sam se ogrejala evo treća godina u Cat čizmama. Još su od prevrnute kože a ja gacam li gacam po snegu i kiši i ništa. Od kad ih imam na nogama mi je toplo. Bile su nešto manje od 80 evra, ali vredne svake pare.

    Ovaj dodatak čajne je super. Onako pikantno.

    ReplyDelete
  16. Snježo, hvala na dodatnom objašnjenju, ja ne znam kakav je sir koji navodiš, ali verujem da je to to. Treba da je suvkast, kad gnječiš viljuskom da se mrvi ali da ima masnoće. Feta bi bila blizu toga, samo feta je kiselija i malo mekša od tih starijih belih sireva.

    Švapski je kod nas sir kremaste teksture, ne baš gladak kao krem sir kupovni, ali tako, da kažem, maziv. Verujem da bi mogao i takav sir za štanglice, samo treba naći meru za brašno. Inače švapski je kod nas prilično obezmašćen i nakiseo, ja ga lično ne volim, ali sremski, koji je punomastan i kremast obožavam. Je l' bi to bio svež sir u HR, neki beli kremast sir, ne sir u kriškama?

    ReplyDelete
  17. Tamara, razumemo se :)

    Majo, hvala, radujem se unapred tvojim štangicama :)

    What's for dessert, evo Snježa je pomogla i Jelena predložila fetu, možda je feta i najbolji izbor ako nemaš ovih "naših" starih sireva, dobra je jer je masna, samo da nije baš mnogo kisela.

    Snezana, hvala i pozdrav!

    Nale, hvala :)

    Dolce fooda, ni mladunci mene ne izvukoše napolje zimi. Imam neki poremećaj mikrocirkulacije pod imenom Rejnodov sindrom, i umeju ruke da mi pobele ili poplave i na +10 ili ako nosim neku kesu od celih 1 kg težine. Leka nema, tj. savetuje se utopljavanje odnosno ne smem da dozvolim da primim imalo hladnoće. Nekad je skoro neizvodljivo, ali kad god mogu, gledam da sprečim. Ne znam 'oće li mi ovo zimogrožljivo stanje ostati trajno, sad je tako, pa mu se prilagođavam :)

    Jelena, kako barataš tim testom, ne bude li ti mnogo lepljivo? Ja sam taj 1-1-1 (sir-puter-brasno) recept pravila u par navrata sa po par godina razmaka, i sve čega se sećam je da se uvek ulepim do lakata i dodajem još brašna. Davno sve to beše, možda mi fali jedno osvežavanje memorije, a tvoji saveti i iskustvo su dobrorošli :)

    ReplyDelete
  18. Ih, ovo ko da sam ja pisala. Ne podnosim kiše, bljuzge i hladneoću. Stalno me zebe za ruke i noge i tumurno vrijeme me dotuče. Štangice su super, odlična ideja za ubacit čmalo čajne.

    ReplyDelete
  19. Majo, sinoć ležim, ne mogu da zaspim i mislim o tvojim štanglama, i onda mi klikne. Moram da procunjam recept danas ali sam 99% sigurna da ja to testo stavim u kesu , malo ga spljeskam, pa onda u frižider. To tije cela mudrost. Između dva papira za pečenje savršeno se razvije i seče. Javiću ti danas koliko dugo ali mislim negde oko sat u frižideru.

    ReplyDelete
  20. Majo, evo pogledala sam recept. Odnos je isti za brašno (piše 250-300g), sir i puter ili margarin, samo što kod mene piše i prašak za pecivo kesica, i da može i 1 jaje da se stavi, ali ne mora. Sa strane mi piše još oko 200g brašna ode da se zamesi ako ide jaje ili je sir vodeniji. Testose malo spljeska, pa u kesu i preko noći u frižider, a onda se tanji između 2 papira za pečenje. Znam da tu fetu koristim,jer je slana, a žao mi je da zlatiborski sir stavim unutra, već ga pre pojedemo. Neko je zaboravio da ti kaže za stavku frižidera ili se izgubilo u prepisu kao što se meni stvari zagube kad prepisujem sto puta iz sveske u svesku. Nadam se da će ovo pomoći.

    ReplyDelete
  21. Jelena, hvala ti. Uopšte se ne sećam da sam ja testo hladila, što će reći da 99% nisam. Ima smisla, masnoća se u frižideru stegne, baš ću probati. Hvala!

    ReplyDelete
  22. Ove stanglice me uvek asociraju na hladno vreme, bas kao sto si rekla, kad se svi zavucemo u kuce i bez bojazni palimo rerne.
    Kod nas je ova varijanta sa svezim sirom u vidu malih pogacica, sto se vade onom najmanjom metalnom, okruglom modlom, a u vidu stanglica se rade od istog testa samo sto umesto belog sira ide kackavalj. Nije ti losa ideja da se ubaci nesto suhomesnato, znam da ti moras da radis child friendly varijantu, ali mislim da bi i pikantani kulen bas dobro legao.

    Svaka cast na strpeljnju da ih sve napravis ovako jednake.

    ReplyDelete
  23. Nisam ja neki stručnjak za testa, ali čitam tvoju i Jeleninu prepisku, pa bih da dodam jedno objašnjenje možda ti pomogne. Verujem da ima uticaja i to hlađenje masnoće, da se testo malo stegne, ali mi se čini da je mnogo bitniji faktor to odležavanje testa preko noći. Skrobu treba dosta vremena da nabubri, odnosno da pokupi svu vodu koja se u takvom testu nalazi. Upravo je to razlog da nakon odležavanja preko noći, testo postanje čvršće i manje lepljivo. To ti je kao knedle od griza. Ako sipaš griz u jaje i ne pustiš bar bola sata da odleži, onda će ti se knedle raspasti kad ih sipaš u supu. Ako odleži, ta smesa postane dva puta čvršća i knedle ostaju cele. Verujem da isti princip važi sa sva testa, mada stvarno nisam baš kompetentan kad su testa u pitanju, pa ovo razmišljanje uzmi sa rezervom.

    ReplyDelete
  24. ovo zvuci i izgleda savrseno i ide za vikend na probu:)

    ReplyDelete
  25. Ana, sigurno je dobro i sa kačkavaljem, i to nekim dimljenim, da malo zamiriše :) Imam recept za neke krekere koje sam pravila kad i ovo, i tu ide rendani kačkavalj, biće i to uskoro na blogu :)

    Dade, ja nešto verujem da to samo treba dobro da se rashladi, nekoliko sati da bude u frižideru. Skrob... Nemam taj utisak da on nešto sporo upija, griz je ipak krupnije zrno, pa verujem da mu zato treba dati malo fore. Mada, kao i ti, sve samo pretpostavljam :) Inače testo za dotične pogačice je upravo u frižideru, gusto je ali je masno-lepljivo, probaću večeras da ga dovršim, ako ne, onda sutra, pa javljam utiske :)

    Sweet corner,
    veeeeliki pozdrav! :)

    ReplyDelete
  26. Pa kad je već tako, ako ne uspeš večeras, ajde budi drugarica, pa odlomi parče testa i stavi u kesu, i ostavi na sobnoj temperaturi. Sutra proveri, da li se ono iz frižidera ponaša bolje u odnosu na ovo iz kese, pa će mo bar znati :))) Poješće se i jedno i drugo, ubeđen sam, ali bar da utvrdimo ima li moje razmišljanje nekog smisla.

    ReplyDelete
  27. Komad testa na sobnoj a u kesi, biće lepljiv i sutra i kroz tri dana, to ne moram ni da proveravam, a ako će ti baš značiti, hoću. Takav je odnos brašna i ostalih sastojaka. Slično sam doživela i sa Hruščovljevim. Samo hladno može da se radi, i to brzo, inače postaje lepljivo. A to testo ima manje masnoće nego ovo i odležava u frižideru preko noći ili duže.

    ReplyDelete
  28. Mene upravo ta masnoća i navodi na pomisao da se NEĆE lepiti, ali verujem tvom iskustvu, jer ja ga stvarno nemam, tako da ako misliš da je gubljenje vremena, nemoj da praviš taj "eksperiment". Nije lepo da te nagovaram na nešto samo zato što sam lenština, da sam umutim malo testa pa da se igram. Doduše nemam ni sira, pa i da nisam lenj, ne bih mogao. :)))

    ReplyDelete
  29. Majo, koliko se sećam ja sam uvek vadila krugove i razne oblike od tog testa, tako da se famozno radi kada odleži, a papir za pečenje ti možda i ne treba jer je masno. Samo mora malo da se spljeska jer se sutra lakše tanji. Ono što mi ostane premesim, pa teram dalje. Taj odnos sastojaka daje najbolje grickalice, a si mora da bude slan koji god da je. Nadam se da je uspelo.

    ReplyDelete
  30. Jelena,
    upravo sam ih ispekla, pogačice sa sirom, u odnosu 1-1-1 sir-margarin-brašno. Sir je bio sjenički, suvkast mada punomasan.Testo je bilo gusto ali lepljivo.

    Nakon hlađenja postaje pitomije (u pravu si bila, tačno je to caka), krenula da ga valjam između dva lista papira, pa sam preterala, bilo mi mnogo tanko. Pa uzmem da preklopim na pola, da postane deblje, ali sve se zalepilo za donji papir. Nisam baš brzo radila, paralelno deci davala večeru, i testo se malo smlačilo. Ne budem lenja, zgužvam ga opet u džombu i vratim u frižider na još dva sata.

    Osim hlađenja, posipanje radne površine brašnom, kao i samog testa odozgo je SPAS. I umakanje čašice/modlice u brašno pre svakog otiska.

    Ali ovo je bomba nad bombama, mekano, divno, zarazno, čini mi se sama bih mogla da pojedem ceo pleh, a unutra 250 g masnoće! Ali ukus i mekoća, fantazija. Štanglice sa čajnom su ipak tvrđe, keksastije.

    U međuvremenu ja rondala po bakinoj svesci i nađem čak dva recepta za pogačice sa sirom, maltene u dlaku isti, i u oba kaže da se testo zamesi uveče i odleži preko noći u frižideru. E da, ne ide prašak nigde, a fino narastu.

    U svakom slučaju hvala puno na savetu za hlađenje, jer jeste ključan momenat, i uz rad na brašnjavoj površini, nema nikakvih problema. Biće i post na blogu.

    Veliki pozdrav!
    Maja

    ReplyDelete
  31. Odlično! Sigurno ti se negde u prepisu zagubilo to ležanje u frižideru ili je neko zaboravio da ti kaže. Ja u receptu imam zapisano još 200g brašna, a to je verovatno za posipanje napisano ili mislim da ipak dodam malo od tog brašna i u testo, pa mislim da mi se nije lepilo. kako god, znam koliko su zarazne i fine. Pravo pecivo koje možeš grickati uz pivo! Problem rešen!

    ReplyDelete
  32. Majo sad sam se dodatno setila da ja koristim margarin ili puter iz frižidera i kao za tartove utrljavam listiće u brašno. Eto ti dodatne cake.

    ReplyDelete
  33. Zaista lep recept, moram probati, i samo da kazem da mi je ovo prvi post registrovan na blogu,jos nisam sigurna ni kako sve funkcionise, bitno je da sam se zbog vas mamajac registrovala

    ReplyDelete
  34. Pozdrav, Katarina2911, dobrodošla, i molim te nemoj da mi persiraš :)

    ReplyDelete
  35. I dalje sam uglavnom pospana, ali sam promijenila ime na blogu..pravila sam ove kiflice već prvih dana po pristupu ovim sadržajima, ali mi nisu bas uspjele..tek vidim ove silne komentare i preporuke pa nagađam da sam izostavila to "odmaranje" u frižideru. Lijepo su izgledale ali nekako tvrde, ili sam ih prepekla ili je tijesto bilo tvrdo, što je manje vjerovatno, obzirom da sam se držala recepta. Inače, nisam neki majstor za peciva, hljeb sam pravila samo nekoliko puta i to uglavnom integralni ali mi nije ovako izdašan kao na tvojim fotografijama, mislim da sam stavljala manje kvasca, u želji da bude što prirodniji.Kiflice i peciva obožavam, ali nikada mi nisu tako prhke i sočne, negdje griješim ali ne znam gdje,kažem, rijetko to pravim, veći sam majstor za "komplikovanije priče", valjda mi je veći izazov a nikada nisam imala obavezu da bilo šta spremam (do nedavno), sve je bilo na fakultativnom osnovu, pa sam preskakala uobičajene stvari, koje zapravo mnogo volim.Hljeb, štrudle i kiflice, u par mojih pokušaja, uvijek budu tvrđe-ako nekada stigneš, napiši šta bi to moglo biti, uz uslov, da se, recimo, držim recepta oko sastojaka. Hvala, pozdrav

    ReplyDelete
  36. Ljubice :)

    Vidiš, to jeste problem sa receptima generalno, što je jedno ono što vidiš na slici, drugo ono što je nečiji subjektivni utisak, a treće recept, a četvrto ono što ispadne nekom drugom... Mislim, nekad je baš teško da se ljudi tu razumeju i da dobiju i ista očekivanja i iste rezultate kao onaj ko daje recept...
    U ovom konkretnom slučaju mislim da nisi ništa pogrešila. Ove štanglice jesu tvrdje. Tj. nisu prhke kao recimo krekeri ili neko testo sa više masnoće a manje tečnosti. Ali recimo meni su i takve skroz ok, baš jer nisu klasične, ni zbog čajne, ni zbog teksture.

    Što se tiče kiselih testa, tj. testa sa kvascem, to je pa nauka za sebe. Meni su svi integralni hlebovi imali tvrdu u debelu koru. Onda sam shvatila da ako je testo mekše, i naročito ako se peče kraće, kora bude bolja (tanja). Da bi se peklo kraće a da ne ostane živo, onda treba smanjiti formate peciva. Zato ja najviše volim hlepčiće/lepinjice, ili kiflice... Ako je tečnost u testu mleko, a ne voda, testo postaje finije, a i korica. I bolje je peći na jakoj vatri a kraće, nego na tišoj duže, tako da ja recimo te lepinjice uvek pečem na 250 i još pustim i ventilator.

    Recept za kiflice sa sirom je retko koga razočarao, eto, ako želiš meko pecivo, tek malo krckavo spolja (dok je toplo), probaj ovo testo.

    Veliki pozrdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  37. Hvala ti Majo puno, ovo mi je baš pomoglo, pretpostavljala sam da je u dužini i načinu pečenja, uglavnom pečem malo duže iz straha da ne ostane gnjecavo..najprije na max. + ventilator, a onda ga ostavim da se pati prilično dugo, za svaki slučaj.Zaboravila u prethodnoj pisaniji, a baš sam te htjela pitati je li ono konačna gustoća, sa fotografije gdje se tvoj šećerko igra kuhara. Ako jeste, moje tijesto je u konačnici mnogo gušće, tvrđe, vjerovatno je i tu razlog...Uvažiću ovo i probati.
    PS. ovog januara sam prvi put(a imam skoro pedeset)pravila slavski kolač i to neku romanijsku varijantu, jer sam bila umoljena da pokušam, i šare (moja jača strana) su ispale super(uz instrukcije kako treba da izgledaju)a hljeb suh k'o barut. Prava bruka kad se prelomio..sreća pa sam sva na svoju ruku i luda k'o struja pa se nisam dala zbuniti, a bilo mi krivo. Pozdrav i svaka pohvala za spremnost da odgovoriš i pomogneš, uz sve obaveze koje imaš, jer sam prvobitno pomislila da možda nisi zaposlena, a onda ukapirala da ipak jesi. Svako dobro.

    ReplyDelete
  38. Nisam shvatila na koju sliku misliš, ovu, za hlepčiće? Iskreno ne sećam se da li je to bilo konačno testo ili sam nakon njegove ispomoći dodavala još brašna, verovatno nisam jer ja obično sručim brašno odjednom, ovako na oko bih rekla da jesto to bilo konačno testo.
    Nikad nisam pravila slavski kolač, a uvek sam bila pomalo zbunjena kako on najčešće lepo izgleda ali je iznutra uglavnom suv.
    Hvala i tebi na vremenu za komentare, uvek mi je drago kad neko od ne-blogera ostavi komentar i mišljenje, pitanje...
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  39. Pravila juče....na samom početku potvrđujem da su odlični i vrlo brzo za napraviti(što je bitno)....ja nisam imala potrebe da stavljam papir gore, ništa mi se nije ljepilo i sasvim se OK razvijalo...Koristila sam travnički sir-naribala na ribež...ali nije to to što se ovdje traži.
    Uglavnom, hvala na receptu :)

    ReplyDelete
  40. I ja sam pravila danas ove tvoje, iako imam neke svekrvine. Bila sam dovoljno komotna da testo umesim u aparatu za pravljenje hleba (program za testenine), lepo se izradilo, ništa se nije lepilo, za čas. Jedino što sam ih ja mnogo više stanjila, pa sam imala 5 tepsija :-) Moji vole da rskaju i da ne budu keksasti, pa sam čitajući komentare shvatila da bi tanko razvijanje dalo efekat koji mi treba. Jeste :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehej! Baš mi je drago! Hvala ti puno i big hug za tebe i tvoju ekipicu!

      Delete
    2. te zaboravih da ti kažem da sam ti čerečila recept: ispale su čajne kobasice, upao je skinny sir, puter i bezglutensko brašno. Upao je kim. I, ništa im nije falilo :-)

      Delete
    3. Onda mi je još više drago! :)

      Delete
  41. Sva sreca da sam naisla na ovaj recept! Nemam srca da mojima pravim sir+brasno+margarin pogacice, osecam se kao pistolj da im u glavu upirem :D Imam neku modlu za perece pa me zanima mogu li nju da koristim, kako se ponasa testo sa modlama, isto kao i ovo gorenavedenoubistveno :)? Koliko stanglica kolicinski ispadne, dva pleha od rerne ili manje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko se sećam (odavno nisam pravila), ovo testo je tvrđe, lepo se radi i oblikuje, mislim da bi i za isecanje oblika modlom bilo OK. Ispadne oko 80 štanglica 10x2 cm, što je bilo 2 i kusur pleha u mom slučaju. Imaj u vidu da su ove štanglice malo tvrđe nego što bi bile od "ubistvenog" testa, jer ima mnogo manje masnoće pa nema prhkost koju (možda) očekuješ.

      Pozdrav!

      Delete