Wednesday, October 05, 2011

Slagani kolač


Kolači ovog tipa nisu bili uobičajeni u kuhinji moje mame. Kad sam probala Monikinu medenu pitu na Cool susretu u Koprivnici osvojila me je, a na isti način su mi se dopale i Brankina najlon pita, zatim karamel kocke, Medovik već da ne pominjem... Pošto sam otkrila toplu vodu, tj. relativno nedavno spoznala šarm ove vrste starinskih kolača, meni su još uvek novi i zanimljivi, pa nije čudo što sam se na Snježinom blogu Vrtaljica, po kom njuškamo tokom septembra i oktobra 2011. u okviru igre FBI rukavice, zalepila upravo za jedan takav kolač.

Slagani kolač ima kore od kiselog testa, što mi je zvučalo neobično, jer kod ostalih sličnih kolača koje sam videla i probala kore su ili sa sodom/praškom ili bez ičega. Zgodno je što se kore ne peku pojedinačno, već se ceo kolač složi sa sirovim korama, i onda peče ucelo.

Sledila sam Snježin recept, jedino mi je otišlo za nijansu više brašna, oprilike 50 g sam dodala preko početnih 600, jer mi je testo bilo jako lepljivo. Od masnoće sam koristila puter, jer nisam u tom trenutku imala mast u kući. Pomagala sam se papirom za pečenje prilikom tanjenja i prenošenja kora, a same jufke sam blago nauljila i ostavila malo da odstoje tako, pre razvlačenja, kao pri izradi vučenog testa. Iako je testo sa kvasem, ovde nema potrebe zamešeno testo čekati da nadolazi, čak je poželjno raditi ga što pre, dok nije puno vazduha. Kasnije će nadoći, kad je kolač već složen, dok malo odstoji čekajući da se rerna ugreje, i to je sasvim dovoljno.

Jako sam zadovoljna rezultatom. Mekan, kiselkasto-orašast kolač, lepog preseka. I za njega važi isto što i za slične kolače - bolji je drugog dana, kad malo odstoji. Zaštita od sušenja je obavezna. Prilično je izdašan i toplo ga preporučujem, a Snježi i Zlaji od srca zahvaljujem na receptu :)


Sastojci:

za testo
250 ml mleka
80 g šećera
1/2 kocke svežeg kvasca
250 g putera
1 jaje
600-650 g brašna
1/2 kašičice soli

za nadev
džem od kajsija
200 g mlevenih oraha
250 g šećera
strugana korica jednog limuna

Postupak:
1. Pomešati 200 g mlevenih oraha sa 250 g šećera i struganom koricom limuna.
2. Toplo mleko pomešati sa šećerom. Kvasac rastopiti sa kašikom tog mleka, pa spojiti sa ostatkom.
3. Od 600 g brašna, soli, jajeta, omekšalog putera i mleka sa kvascem umesiti glatko testo. Ako je jako lepljivo dodati još malo brašna, da testo počne da se odvaja od zidova posude za mešenje. Testo podeliti na četiri jednaka dela, svaki blago nauljiti spolja i ostaviti pokriven desetak minuta.
4. Od papira za pečenje iseći dva pravougaonika, veličine tepsije (kod mene 26 x 36 cm). Malo nauljiti radnu površinu, pa "zalepiti" papir preko nje. Uzeti prvu jufku i rastanjiti testo, prvo rukama pa oklagijom, preko cele površine papira. Preneti koru u pleh sa sve papirom koji ostaje na dnu.
5. Sirovu koru namazati sa tri kašike ređeg džema od kajsije, pa posuti četvrtinom mešavine oraha i šećera. Razviti drugu koru, preneti uz pomoć papira (kora je zalepljena uz papir i može se nositi bez bojazni), spustiti preko prve pa polako odlepiti papir. Filovati na isti način. Tako učitniti i sa terćom korom. Četvrtu koru ne filovati, tj. tek posle pečenja.
6. Kad je ceo kolač složen uključiti rernu na 180°C. Peći oko 30 minuta. Preko pečenog kolača premazati 3 kašike džema od kajsije i posuti poslednjom četvrtinom nadeva.
7. Kad se ohladi seći na štanglice. Kolač dobro ušuškati da se ne suši, ili ga iseći i prebaciti u kutiju sa poklopcem. Bolji je kad odleži bar 24h, jer postane mekši i kompaktniji.

Recept za štampu

komentara: 25

  1. Volim ovakve kolače da jedem, ali zazirem od pravljenja :P
    Uvek kažem sebi "Ma nije to ništa", al' nekako uvek odlažem pravljenje.
    Ali čim ide džem od kajsije, mora da je dobro :))

    ReplyDelete
  2. Eh, evo ih ... super su! Iako sam za sutra napravila njihovu omiljenu Bomba tortu njima opet rastu zazubice na ovaj tvoj Slagani kolač.
    Fantastična slika, kad neko zna onda zna!!!

    ReplyDelete
  3. I meni se na prvo citanje dopao ovaj recept ali kako u mojoj kuci samo ja tamanim kolace sa orasima ostao je na cekanju do neke zgodne prilike.
    Inace, pravim nesto slicno samo sa filom od maka i uvek imam problem sa skupljanjem razvucenih kora. Jel se i tebi to desavalo? Na fotkama mi deluje kao da su se pecene kore tek blago povukle prema sredini, kod mene se gornja kora na pecenoj piti maltene prepolovi.

    ReplyDelete
  4. Meni se ovo mnogo dopada .Znam sigurno da cu praviti.Volim takve kolace na vise spratova:) Nema problema da se penjem (osim mozda u kg;)

    ReplyDelete
  5. Ovo je nalik Aninoj štrudli sa orasima i znam, jer sam je pravila, znam da je fenomenalno. Džem se stopi sa orasima i to je odlična kombinacija. Kako stoji, kolač postaje sve lepši i lepši. Super su ti starinski kolači a naročito što ne zauzimaju mesto u frižideru.

    ReplyDelete
  6. Hvala svima :)

    Tina, ti si spretna sa testom, nemoj da se izvlačiš :P

    Snježo, šacnula sam i tu Bomba tortu, kad je nešto takav porodični hit to je zaista preporuka i po.

    Casa de vainilla,
    sve si u pravu, ovo testo ima tendenciju da se skuplja, zato sam radila uz pomoć papira. Kad razvaljam testo na papiru, koji je malo namašćen, kao i samo testo, kora se jednostavno zalepi i ne mrda nikuda. Ona donja je "zakucana", prenela sam je sa sve papirom u pleh i ni milimetar se ne skuplja. Ove naredne kore sam takodđe valjala i prenosila uz pomoć papira, spuštala u pleh, pa polako papir odlepila. Tom prilikom se malo ivice pokupe ka unutra, ali ja ih rukom malo nategnem i vratim, i malo probam u samim ćoškovima da "zalepim" za koru ispod, tek da ostane da stoji tako.
    Na trećoj slici iz kolaža vidiš složen kolač, to gore je četvrta kora, i ide preko celog pleha. Tokom pečenja se ona malo pokupila, što se vidi na četvrtoj slici. Razmišljala sam da li da skidam papir sa četvrte kore, tačno bi moglo da se ostavi ta gornja kora sa sve papirom, onda se ne bi povukla ni malo, a na pola pečenja da se skine.

    Iz mog iskustva, zarad lakšeg rada sa razvlačenjem kiselog testa, treba izbeći prvo kvasanje i odmah oblikovati šta treba, a jufke namastiti spolja, i prilikom razvlačenja raditi na namašćenoj podlozi, a ne "nabrašnjenoj". Plus papir kao "modla" da očuva dobijeni oblik.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  7. Presjek stvarno odlično izgleda!

    Nekako dijelim razmišljanje s Tinom, volim jesti ovakve kolače, ali još nisam napravila niti jednog takvog.

    ReplyDelete
  8. Joj, snimila sam ga ali sam odustala od njega misleci ko zna dal cu uspeti da ga dobro upakujem:) Sada se kajem, gledajući tvoje fotke. Mmmm, odlično deluje!

    ReplyDelete
  9. Ni ja nisam pravila nikad sa kiselim testom ovakav kolač.Sviđa mi se,naročito jer se peče sve zajedno.

    ReplyDelete
  10. Kolace ovog tipa je radila moja pokojna baba koja i nije bila neki majstor za to, pa sam ih kao dete izbegavala, i dugo odbijala i da probam kad odem negde pa me posluze. Zimus sam kod svekrve isprobala nesto slicno, ubij me zaboravila sam ime kolaca, i jako mi se dopao. Ovaj tvoj, odnosno Snjezin, mi deluje kao nesto sto bi mi se svidelo, bas dobro izgleda kolac.

    Problem sa korama mozda mozete da resite tako sto cete ih razvuci vece od pleha (tako radim za lenju pitu) mada se onda dobiju ruzni okrajci, ali kada se skupe, docice na pravu meru za pleh.
    Pozdravcic!

    ReplyDelete
  11. Hvala, devojke.

    Taci,
    kore za lenju pitu su drugog tipa, nisu sa kvascem, pa nisu "žilave" i neposlušne na ovaj način. A svakako, ako bi se razvijale i prenosile bez upotrebe papira trebalo bi da se razvuku veće, jer se skupljaju.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  12. Volim ove kolače na katove uvijek su pune okusa i mirisa a da ne pričamo o medoviku ,mađarici i itd iako tu je velika razlika u tijestu koje je pretpostavljam lakše za raditi je ih je lakše vući.

    ReplyDelete
  13. snimam ovaj kolač već neko vrijeme, morat ću isprobati. djeluje odlično, volim peći ovakve slojevite kolače :)

    ReplyDelete
  14. ps. vidi se da ti ovi kolači idu od ruke, sve kocke savršeno izgledaju, baš gledam sad medenu pitu po Monikinom receptu u tvojoj izvedbi-savršeno

    ReplyDelete
  15. U pravu si, a meni kao da je nesto popilo mozak jer znam da pravim testo na slican fazon, mislila sam na testo za krempitu ali tu nemam okrajke ... qq al sam lupila :))))
    odoh da se sakrijem
    pozz

    ReplyDelete
  16. I ja sam ti veliki ljubitelj ovakve vrste kolaca. Bogati su i ukusni, svaki na svoj nacin.

    ReplyDelete
  17. Ja jako volim ovakve kolace... Sve kombinacije su super! Mene ovaj podseca na Zarbo kocke koje obozavam! :)

    ReplyDelete
  18. I mene podseća na Žerbo kocke, osim posipa orasima. Veoma lep, pravi starinski kolač koji odoleva vremenu.

    ReplyDelete
  19. Majo, hvala ti na savetima.
    Uopste nisam razmisljala o tom dodatnom brasnu koje koristim za razvijanje kora, a sad kad si ti pomenula kontam da se upravo u tome i krije ceo problem, em je testo takvo da se skuplja, em ga ja jos dodatno napunim brasnom. Nista, probam sledeci put sa masnocom i papirom, a ako i to ne prodje sa mojim receptom, probam onda ovo testo :)
    Pozdrav

    ReplyDelete
  20. moram priznati da me recept poprilično zaintrigirao. jako volim ovakvu vrstu kolača i često je radim za razna slavlja, ali nisam još vidjela recept za kore s kvascem. to što se cijeli kolač složi, a tek onda peče je isto jako zaniljivo. a rezultat izgleda fenomenalno! moram ga isprobati prvom prilikom!

    ReplyDelete
  21. Ma kolač je fantastičan, a prva fotka osvaja, prelijepa je! Niti ja nikad nisam čula za ovaj kolač, i ja sam tek nakon medovika otkrila ovakve kolače, samo ih ne radim često zbog nedostatka vremena, ili mi je to samo izlika. :) Moram probati ovaj kolač obavezno!

    ReplyDelete
  22. :) ja jos imam trume od medovika, ali mi ovaj kolac izgleda dobro (podsjeca me na jedan slican, samo sa cokolanim preljevom)

    ReplyDelete
  23. i ja sam ga napravila i morala sam da dodam nešto više brašna jer je bilo premekanotijesto
    imala sam problema sa prebacivanjem tijesta u pleh, ali to sam svladala do zadnje kore :)
    ti si se lijepo snašla i sve su ti kore točno jednake debljine što je stvarno zadivljujuče, svaka čast za ovako dobro obavljen posao

    ReplyDelete
  24. Nina,
    kad je kora zalepljena za papir, zaista se lako prenosi. Papir je stvarno zgodan kao ispomoć ne samo pri samom pečenju.

    Inače kore su mi ujednačene debljne jer sam merila testo. Podelila na 4 dela po opet premerila i izjednačila ih. Svaki komad testa je razvaljan na papiru iste veličine, pa su zato kore prilično ujednačene.

    Pozdrav!

    ReplyDelete