Monday, February 09, 2009

Kefir od tibetanske gljive

Koleginica sa posla priča o tibetanskoj gljivi. Kaže kako je svi u kući piju, i kako se mami i baki u potpunosti sredio visok krvni pritisak od onda. Zainteresovala me je priča, jer nisam mogla da dočaram sliku proizvodnje kefira a ni same gljive. Ja odmah zamislila neku pečurku "šampinjonastog" oblika i nikako od toga da stvorim sliku šolje belog napitka :)

Gljiva je krenula da se širi po firmi ;) Znate ono "dve žene - pijaca, tri žene - vašar", tako da je gljiva ubrzo postala jedna od redovnih tema za razgovor medju ženskim delom zaposlenih u firmi (a ima nas, bogu hvala). Ja sam nasledila praunučiće od gljive koju gaji koleginica od koje je sve počelo, nakon što je ona dala drugoj, a ova trećoj...

Na upit "tibetanska gljiva" se na Google-u može naći svašta (link1,link2...). Gljivu zovu još i kefirna zrnca. Uglavnom, tekstovi liče jedan na drugi, i svi se slažu oko blagotvornog dejstva koje kefir ima na organizam. Višestruko je lekovit, tako bar kažu, a i čuvar je vitalnosti. Ja ga pijem oko mesec dana, i dopada mi se. Ukus je kao kod kupovnog kefira (valjda i on potiče od ovoga?) i veoma blizu kupovnog jogurta. Ko voli ovakve napitke ne bi trebalo da mu ukus bude nov. Čitajući, nalazim da se neki izjašnjavaju kako je ukus odvratan, ali to je valjda individualno. Ne mogu da govorim o učinku na zdravlje ali verujem da ne može biti štetno.

Sumiraću - kefir od tibetanske gljive je blagotvoran, naročito se ističu njegova dejstva na rešavanje problema sa probavom i želudačnim tegobama, pa čak i čirom. Pospešuje snižavanje nivoa holesterola i triglicerida u krvnim sudovima. I još svašta nešto.

Gljivice se zalivaju mlekom, drže na sobnoj temperaturi i nakon 24 h kefir je spreman. Procedi se i popije, a gljiva ispere i nalije novim mlekom. Malo mi je prvih dana bilo prekiselo, dok nisam našla balans u količini gljive i količini mleka. Ako se gljiva ne procedi posle 24 sata, što se meni desilo, dobije se nešto nalik na kiselo mleko. Malo se teže cedi ali nije nemoguće. Ja sam cedila samo da bih spasla gljivu i nisam znala da li ću to moći da popijem/pojedem ili ne. Ali mogla sam, za moj ukus je bilo prihvatljivo kiselo.

U nastavku je proces dobijanja kefira.

Tegla sa "ukefirenim" mlekom. Gljiva se uvek skupi po površini.

Kroz plastučnu cediljku, a uz pomoć male drvene varjače cedim kefir u šolju. Navodno, metal ne bi smelo da dodje u dodir sa gljivom, jer joj umanjuje dejstvo. Rukama isto ne sme da se pipne, ne znam zašto, ali ne bih da me gricne pa nisam ni probala ;) Pazim sve vreme da mi ništa ne ispadne preko cediljke u šolju da ne bismo posle delić gljive popili, jer se svuda navodi da ne bi smelo. Ja baš vodim računa da nigde ništa ne izadje a u glavi pravim slike velike pečurke koja raste u stomaku ukoliko bi mi se desilo da je progutam =)

Gljiva se onda ispira pod mlazem hladne vode. Ja to radim nad sudoperom u koju sam podmetnula plastičnu vanglu, da mi se ne desi da deo gljive završi u slivniku. Jer, ni to ne bi smelo da se desi. Iako se ne navodi tačan razlog, moja mašta opet dozvoljava da stvarim sliku pobesnele gljive koja raste i zapušava moju kanalizaciju a zatim se širi po komšiluku i kroz nedelju dana opseda grad... ;)))

Oprana i procedjena gljiva ima izgled najsličniji belancetu koje je iscurelo kroz pukotinu na ljusci od jajeta dok se kuvalo. Neko kaže da liči na karfiol - možda, kad bi gljiva bila u jednom većem komadu, ovako sitni delovi mene ne asociraju na karfiol.

Postupak cedjenja i ispiranja ponavljam nekoliko puta, jer ne mogu sve da procedim odjednom.

Opranu gljivu stavim u čistu teglu.

Nalijem mlekom. Gljiva otprilike prekrije dno tegle u debljini jednog (debljeg) prsta, a mleka sipam oko pola litra, odokativno. Probala sam i sa manje mleka, ali onda mi bude prekiselo. Negde sam pročitala da treba da se drži otvoreno, a negde poklopljeno. Koleginica od koje je sve poteklo drži teglu pokrivenu gazom, kaže nikako ne treba da se drži zatvoreno. Tegla se drži na sobnoj temperaturi.

Ja ovo radim uveče. Dobijem jednu punu veliku šolju kefira koju stavim u frižider, to deca podele ujutru uz doručak. Preko te šolje dobijem još polovinu druge, i to ja popijem odmah. Dragi se mršti i neće ni da proba, iako ga ubedjujem da je ukusa kao jogurt i da će mu se dopasti. Ali, jok, neće :)

Šta ako...

- zaboravim i ne procedim gljivu posle 24 h? Ništa, procediću je čim budem mogla, pa krenuti novi ciklus. Procedjeno mleko ću baciti ako mi bude prekiselo i pregusto. Ili upotrebiti kao "kefirno kiselo mleko".

- želim da preskočim jedan dan? Ostaviću teglu u frižideru, gde će se proces zbog hladnoće odvijati sporije. Procediću je nakon 48 h.

- je kefir stalno prekiseo? Smanjiću količinu gljive ili povećati količinu mleka. Zdrava gljiva će uvek rasti, pa se svakako sa vremena na vreme mora regulisati ovaj odnos.

- je mnogo toplo u prostoriji i uvek imam prekiseo kefir? Držaću gljivu preko noći na sobnoj temperaturi a preko dana u frižideru, ili obrnuto.

- idem na more i neću da vodim gljivu sa sobom? :))) Opraću je i spakovati u plastičnu posudu ili kesicu pa zamrznuti.

komentara: 78

  1. Ti na more, a gljiva na zimovanje? Baš si neka...
    DAvno sam čitala da je kefir toliko blagotvoran da može i umesto majčinog mleka da se daje.

    ReplyDelete
  2. :))) gljiva na zimovanje! kako se nisam toga setila :)))

    ReplyDelete
  3. moram priznati da za tibetansku gljivu nikad nisam čula, i nevjerojatno mi je da se od nje može napraviti kefir...ovo je jeko poučan post...reci, gdje se može kupiti ta gljivica?

    ReplyDelete
  4. nikad cula... bas zanimljivo... ma volim da citam kako ti to sve lepo i duhovito ispricas :)

    ReplyDelete
  5. Citajuci po netu videla sam da se pominju radnje zdrave hrane da imaju te kefirna zrnca. Od njih se valjda razviju gljive u ovom obliku, ne znam.

    Na Coolinarici je vodi jedna tema o ovome na forumu, evo linka, pa vidi da li imas nekoga ko ti je u komsiluku da ti prosledi malo :)

    ReplyDelete
  6. A Majo jesi me nasmijala s onim "gljiva opsjeda kanalizaciju i grad" tako bi i ja vjerovatno stvorila film u glavi:)))
    za tibetansku gljivu sam čula i to baš prije nekoliko dana i znam da se ona nemože nigdi kupiti već jedino ustupiti mada stvarno neznam nikoga da je ima.

    ReplyDelete
  7. Zaista zanimljiv post! I ja sam odmah stvorila sliku neke gljive pecurkastog oblika :)))
    Ja bas volim kefir, pa bih volila i ovo probati.
    Naslov me bacio u rebus, nikad cula za tibetanske gljive :)
    Volila bih ovo nabaviti mami, ona strasno pati od visokog pritiska, a ljekovi slabo pomazu...

    ReplyDelete
  8. Ako ja dobijem pelcer od tebe, onda ću postati čukunbaba onima od tvoje koleginice? hi hi I ja sam ovo zamišljala kao "prave" pečurke sa kapicom :)

    Ja baš volim kefir, i domaći jogurt, a probala bih i sa sojinim mlekom da napravim, ko zna, možda uspe.

    ReplyDelete
  9. Moji su pili kefir,ja bas nisam ljubitelj,..gljivu mi nekako moras proslediti da je i ja "zapatim"...

    ReplyDelete
  10. vrlo interesantan post:)
    cula sam da konzumacija kefira ponekad moze pripomoci u lijecenju visokog tlaka, kolesterola i stomacnih tegoba (lactose intolerance). vrijedi pokusati:))
    inace mene zanima koliko se dugo ove gljivice mogu koristiti?

    ReplyDelete
  11. I meni je zanimljivo... zato sto... uprvo uzeh od koleginice gljivu KOMBUHA pa je ovih dana sama gajim i pijem caj u kome ona zivi. Kazu da odlaze starenje. Tako da smo u slicnom filmu ovih dana sa tim gljivama. A bas si me zainteresovala, pa cu da je potrazim u zdravoj hrani.

    Puno pozdrava!

    ReplyDelete
  12. Nisam čula za taj naziv, mi smo to jednostavno zvali "gljivice za kiseljenje". Naime, prije 15ak godina donijela mama od nekoga te neke "gljivice" i ide ona raditi domaći kefir. Meni se uopće nije sviđao, inače nikad ne pijem ni kupovni. Volim jogurt, ali okus kefira ne podnosim - ali kao što kažeš, nekome se sviđa, nekome ne - to je individualna stvar.
    I moja mama je na kraju ubila te svoje gljivice:( Naime, rekli su joj da ih ne smije dirati metalnom žlicom (kao što si i ti spomenula) jer će ih ubiti. A ona zaboravila i gljive "krepale" - one su izgledale isto kao i prije, ali mlijeko se više nije kislo na taj način, nego kao i obično mlijeko kad se ostavi na sobnoj temperaturi.

    ReplyDelete
  13. I ja sam ovo vidjela na forumu coolinarike,
    monsoon nam je pisala o ovim gljivicama na njezinom blogu, samo ja onda nisam imala pojma sto je to.
    http://dalmacijadownunder.blogspot.com/2008/08/kefir.html
    Kada preselim...tada cu ovo gledati svakako nabaviti, pa taman to znacilo da moram kod tebe doc da mi das koji komadic.....

    ReplyDelete
  14. Hvala ti za gljivu,pijem ,meni se svidja!

    ReplyDelete
  15. Može li mi neko reći gde da nabavim te gljivice kefira. Živim u Novom Sadu i imam troje dece i želim da piju pravi domaći kefir pošto imamo domaće mleko. Mislim da će ta kombinacija puno uticati na njihovo zdravlje. Hvala!
    Aladin Žerić, metalcommerce@gmail.com
    ili 063 11 52 801

    ReplyDelete
  16. Odlično si ovo ispričala. Spremam se početi sa proizvodnjom... pozdrav !

    ReplyDelete
  17. ja pijem kefir tri nedelje,,bolje mi je.daje mi snagu,...verujem da ce mi pomoci,2 puta sam operisana,dosta se mucim od tada...vreme je da mi najzad nesto pomogne...

    ReplyDelete
  18. Trazim dobru dusu iz Zemuna ili Beograda koja bi mi poklonila tibetansku gljivu a ja bih je isto tako rado poklanjao ljudima iz moje okoline.

    drale@beotel.net

    Hvala unapred.

    ReplyDelete
  19. imam gljivu ali o njoj ne znam puno. Zanima me postotak alkohola, šta ako se proguta komadić gljive, koliko djeca mogu konzumirati i šta ako neko ima neki oblik karcinoma, a čula sam da sadrži proteine?

    ReplyDelete
  20. Ne bih znala nista od toga, osim da deca mogu piti normalno. Bar su moji pili po soljicu ili pola velike solje. Pozdrav!

    ReplyDelete
  21. Pozdrav svima !

    Moji roditelji su malopre ovo sve čitali...ako treba nekome kome je Subotica blizu neka se javi...mi to poklanjamo svaki put kada se nakupi :)

    tang.po@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Da li neko zna sme li da se koristi ova gljiva sa lekom-AMIODARON??? Hvala!!!

    ReplyDelete
  23. Poštovani, pre par sati sam dobio već korišćenu gljivu, procedio je i prelio mlekom. Sve sam uradio po "protokolu", s tim što sam tek sada uvideo da sam napravio grešku! Pošto sam procedio gljivu, metalnom kašikom sam je prebacio u plastičnu teglu. Da li sam napravio neispravljivu glupost. Molim, odgovorite mi.
    Pozdrav, Ivan

    ReplyDelete
  24. Ivane, zaista ne znam, ali videcete uskoro. Ako gljiva lepo pravi kefir, i ne menja izgled, valjda to znaci da je ziva i zdrava :)

    Nedavno sam procitala da se gljiva cak moze pojesti, a isprva sam cula da nikako ne bi smela da se proguta...

    Takodje ja sam usvojila pravilo da se gljiva dobro ispere pod vodom pre novog ciklusa, a na stranim sajtovima se preporucuje da se ne ispira, jer je ta sluz koju ona stvara zapravo zdrava... Ko bi to sve znao sta je bas 100% istina?

    Tako i ovo sa metalnom kasikom, pretpostavljam da ima nekog smisla, ali isto tako verujem da nece bas taj jedan ovlas dodir sa metalom biti smrtonosan za belu zivuljku.

    Javite, ako se setite, bas me zanima ishod.

    Pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  25. Pozdrav svima od Pedje iz NS-a ! Mene samo zanima izvor tvog saznanja da je to "tibetanska gljiva" posto se na netu uglavnom nalazi informacija da je gljiva sa Kavkaza ...mada i tu ima raznih nelogicnosti ,bas bih voleo da nadjem cvrstu informaciju o samom nastanku i prvobitnom mestu nastanka gljive ?! Intenzivno tragam ali jos ne znam da li je ona nastala u mleku ovaca na Kavkazu ,iz izmeta ovaca koje su se hranile solju ,u nekoj sumi ili pak na neki sasvim 16, nacin !
    Hvala i ako budes u situaciji ponudi nam odgovor ...cao ;) !!!

    ReplyDelete
  26. Nemam, Pedja, nista u prilog tvom istrazivanju, ja sam je pod tim imenom dobila, i samo sam ga usvojila. Javi ako saznas :)
    Pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  27. Draga, meni je mama pre par meseci dala kefirske gljivice i bas uzivamo u kefiru. Nisam ih probala zamrznuti, ali pokusati cu sa jednim malim delom pa da vidim sta ce da ispadne od nje. Inace, obicno kiselim dva litra mleka... primetila sam da je jako dobro sa domacim, a malo je redje sa kupovnim... kada je kefir gotov, procedim i operem gljivice, ja ih perem u cediljci hladnom vodom pod cesmom i diram rukama, bas su slatke :) I onda stavim u jednu malu cinijicu sa poklopcem i zalijem nekuvanim mlekom. Bila sam odsutna 10 dana i dalje sam postupala prema uobicajenoj recepturi, tj. isprala ih i prelila ponovo svezim mlekom.
    Jako je koristan ovaj post za one koji pocinju. Bas lepo si sve opisala, pa necu raditi post o tome. Pozdrav!
    P.S.
    I da, na jednom stranom blogu pronasla sam vrlo lep tutorijal, sa slikama naravno i spominje se inox posudje. Dakle, nema veze da li je plastika ili metal.
    Sada sam u razmisljanju da probam sve isto ali sa biljnim mlekom.

    ReplyDelete
  28. Dragi moji ljubitelji kefira .Gljivicu uzgajam već neka dva mjeseca .Držim je u taperver posudi i svako veče uredno ispirem rukama pod mlazom vode.Kefir je divan uopšte ne obara pritisak ,osvježavajući i vjerovatno učinkovit na zdravlje što ćemo vidjeti.Primjetila sam jednom kad sam sipala prokuhani mlijeko malo mlakasto ,kod narednog ispiranja gljivice su bile nekako mlitave i sluzavije nego obično.Vjerovatno im nije godila temperatura.Inače se množe kao lude i često sam prisiljena da ih bacam .

    ReplyDelete
  29. Na ovoj se adresi mogu pročitati zaključci znanstvenog prikaza, ali na žalost nekih, na engleskom je. nisam siguran da se naši "naučnici" bave tako minornim istraživanjima koje ne podupire snažna farmaceutska sila, ali
    sam siguran da se osjećam bolje već nakon 3 mjeseca pijenja napitka. hvala prijatelju koji mi ju je poklonio!
    http://www.fungimag.com/summer-08-articles/7_Medicinal_Final_lo-res.pdf

    ReplyDelete
  30. Imao sam gljivice kefira i nekako mi letos nestale.Dali ima neko da mi posalje.Zivim u Subotici.

    ReplyDelete
  31. Evo moje iskustvo sa gljivom, kad sam pocela da pijem, nakon 3-4 dana dobila sam tegobe u stomaku, kasnije proliv tako da sam prekinula, dok moj suprug to pije i odgovara mu čak i pritisak mu se unormalio posle jedne ispijene ture. Ja ću da probam da zamrznem da vidim dali će biti uredu, jer kažu kada ugine da pocrni.

    ReplyDelete
  32. Da li neko iz Beograda ima malo gljiva na poklon? Imam problema sa kandidom, a čula sam da je domaći kefir dobar, pa bih probala. Hvala!

    ginjinha06@gmail.com

    Inače, Majo obožavam tvoj blog i recepte, možda se uskoro osmelim pa i ja počnem da blogujem! :)

    Pozdrav,
    Višnja

    ReplyDelete
  33. Pozdrav svima,
    vec duze vreme koristim napitak od kombuhe koji sama spremam kao i kefir, imam gljivu kombuhe i i kefirna zrnca tako da svi zainteresovani mogu da mi se obrate na maslacak17@gmail.com

    ReplyDelete
  34. ja sam juce dobila malu kolicinu tih malih gljivica koje mogu i na zimovanje... sad se informisem o njima da nebi nesto pogresila.. imam 2 devojcice i rado bi i njima davala da piju. hvala na svim lepi uputima.. pozdrav...

    ReplyDelete
  35. Uh, malo sam se uplasila a poslije konacno odahnula. Pijem taj kefir petnaestak dana ali na kopiranim smjernicama nije bilo upozorenja tipa da se ne dodiruje rukama. Posto se kefir tesko cijedi, presla sam na metodu vađenja gljivica iz njega a zatim ispiranje pod mlazom vode, pri cemu ih drzim u ruci. Nije bilo ni upozorenja da se ne smiju ni slučajno progutati pa me uhvatio strah, da mozda nisam slučajno, jednom, pojela koji komadic sa muslijem..inace pijem cijedeci kroz zube, haha.
    Inače, na tom uputstvu, koje sam uz gljivu dobila od koleginice-piše da se prelije sa 2,dl mlijeka, da je vrijeme koseljenja 12 sati...
    Inače, nesto mi se sve vise nadima stomak i pogorsava probava, a sada sam to povezala sa pricom o gljivi koja "divlja" u stomaku ..ili sam ipak malo vise ručkila ovih dana

    ReplyDelete
  36. Koliko grešaka u jednom kratkom tekstu..a nije mi svojstveno..očigledno sam pospana, nije mi slučajno to ime prvo palo na pamet a upravo sam se registrovala. Između ostalog, nije 2dl, nego 2,5dl mlijeka a ostalo cu zanemarit.
    I još nešto: Moj "izvor" kaže da se kefir pije 20 dana, pa se pravi pauza od 10 dana. Nisam tražila nikakva druga tumačenja, sada sam pokušala nesto na netu i tako naisla na tvoj blog. Zanimljiv i duhovit tekst. Ako nije problem, zanima me znas li u kakvoj posudi je preporučljivo držati mlijeko, mora li biti staklenka ili može porculan, neka šolja..? Pokriti ili ne? Pošto se preporučuje ta pauza u konzumiranju, šta raditi tih deset dana, kako sačuvati gljivu? Tih detalja nema u kopiranom tekstu kojeg ja imam, a vidim da potiče iz Hadžića (kod Sarajeva), tu su i brojevi telefona,vjerovatno je to neko ko se bavi proizvodnjom ili samo prodajom..nisam previše pitala, kao što rekoh-dobila sam od koleginice a ona od jedne druge-kao što obično biva. Ako nekoga zanima mogu to poslati ili prepisati najvaznije dijelove, brojeve telefona, tekst je loše kopiran, "odsječen" je dobar dio teksta uz lijevu marginu.

    ReplyDelete
  37. Pospana :)

    I ja sam tako došla do gljive, a i svih instrukcija, pa ne bih da te "učim", kad ni sama nisam sigurna šta je ispavno. Ja sam se recimo pridržavala tih instrukcija za temeljno ispiranje pod vodom a posle iz drugih izvora čula da je čak nepoželjno da se spira ta sluz, jer je dobra... Isto sam strogo vodila računa da ne dodje u kontakt sa metalom, posle mi neko reče da najnormalnije koristi kafenu kašičicu za baratanje i da je gljiva živa i zdrava.

    Za pauziranje od 10 dana (mada iskreno meni taj savet zvuči nelogično, i nisam našla objašnjenje za ikakvo prekidanje pijenja kefira) - možeš gljive svakako isprati i zamrznuti. A možeš i da ih naliješ mlekom klasično pa držiš u frižideru, usporićeš fermentaciju, pa recimo za 10 dana svega dva puta promeniš mleko.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  38. Ako je neko zainteresovan-imam viška gljiva. Naravno, ukoliko ne živite predaleko od Brčkog ili Bijeljine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako jos imate kefir glivu molim vas da mi javite na perobaja@gmail.com. Pozdrav!

      Delete
  39. Evo bloga gde možete pročitati o kefiru.

    http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/kefir-cudesna-hrana-sa-kavkaza.html

    ReplyDelete
  40. I još jedan post sa tog bloga na kome je objašnjeno kako koristiti i praviti kefir.

    http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/06/prakticni-savjeti-za-vas-koji-pravite.html

    ReplyDelete
  41. Naišla sam na ovo tržeći informacije za "Japanske kristale" koje sam upravo dobila.Kefir imam i ja i iz mojeg iskustva od davnih sedamdesetih i sada ponovo , ova količina zrnaca i omjer mlijeka je previše zrnaca.Ja imam jednu grudicu kao četvrt palca i to je dovoljno za teglicu od litre.Kefir mi bude tvrd i odvaja se lijepo sa žlicom /kao kiselo vrhnje koje se kupi/a gljivu poberem sa vrha plastičnom žlicom i operem ju u tegli dolijevajući novo mlijeko.Funkcionira i dobro je i smanjuje rad.Pozdrav svima

    ReplyDelete
  42. MOLIM vas ko ima kefirna zrnca za prodaju ili na poklon da se jave Veri

    ReplyDelete
  43. Postovani ljubitelji kefira od tibetanske gljive,
    Culi smo puno lepih prica od delotvornost i lekovitosti ovog kefira od gljive tibetanke.
    Siguran sam da deluje blogotvorno na organizam, ali da bih jos vise verovao u njegovu lekovitost (spisak bolesti koje leci je neverovatno dugacak), voleo bih da procitam i neki strani clanak o ovoj gljivi, dali neko zna za objavljeni rad, latinsko ime i slicno (svako zivo bice pa i gljive imaju latinsko ime i klasifikaciju u enciklopediji)
    Hvala vam uz zelje za dobro zdravlje!
    B

    ReplyDelete
  44. Danas sam dobila gljivu,sutra pocinjem da konzumiram,Zanima me dali je neko od vas osetio promene od kad ste poceli konzumirati

    ReplyDelete
  45. EVO DA I JA NAPISEM NESTO,,POSTO JE VRLO INTERESANTNA BILJKA..KAO I OVAJ RAZGOVOR:)PROCITAJTE MALO OVDE O NJEMU,,,ZAISTA IMA ZANIMLJIVOSTI,,http://www.seasonaldeals.com/sejla/kefir/smm_ready_for_drink.jpg http://www.e-zena.com/ A STO SE TICE LATINSKOG NAZIVA,,NACICU I TO POSTO SAM NEGDE VIDELA:)UZGLED JA SAM POCELA SA NJEGOVIM KORISCENJEM PRE ODPRILIKE MESEC DANA,,I VEC SAM ZADOVOLJNA.CEDIM GA,PIJEMO MOJI UKUCANI I JA I SVE KAO VEC STO JE NAVEDENO ,
    DIRALA SAM GA RUKAMA NISTA MU SE NIJE DESILO,,I DIRNULA SAM GA SLUCAJNO METALNOM KASIKOM I OPAT SVE OK:))TAKO DA RAZNO RAZNE PRICE SU U PITANJU ALI VERUJTE DA NIJE TAKO STRASNO.KO VOLI MLECNE PROIZVODE,JOGURT,KISELO MLEKO..STO SE TICE UKUSA OVO JE GOTOVO IDENTICNO.BEZ BOJANJA SAMO NAPRED,,

    ReplyDelete
  46. Tibetanska Gljiva je izuzetno zdrava za pit. Da li neko zna zasto se mora pravit pauza od 10 dana posle koristenja od 20 dana. Verovatno se t odnosi ako se pravi tacno po uputstvu. Uoliko se vise stavlja mleka na manju kolicinu gljive kefir je ukusniji manje kiseo i logicno ne bi trebalo praviti pauzu u tom slucaju. Ako neko zna da li mogu nastati neke kontraindikacije ukoliko se ne pravi pauza obzirom da je kefir kad se doda veca kolicina mleka vrlo ukusan.

    ReplyDelete
  47. Drago mi je da sam sve ovo pročitala o glivicama. Ja imam dugo vremena glivice. koristim i po potrebi. ne treba biti toliko okupiran sa time. Kako kefir pravim. Kupim mleko naravno ne mnogo masno od 2.8. Ne grejem sipam odma u posudu operem glive ispod česme dobro i sipam u mleko. Stoji 24 sati. I to tako stalno. Kada neču kefir ja stavim u plasičnu posudi poklopim i stoji koliko hoču dani.I kad hoču radim isto. A njima nije ništa činimi se su bolje . Zdravo je samo pijte bolje sami pravi te kefir nego kupiti.

    ReplyDelete
  48. Pozdrav svima. Interesuje me da li neko od vas prodaje ili poklanja kristale kefira na teritoriji Srbije? Aleksandra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pogledaj medju komentarima, osoba sa nick-om maslacak je ostavila neki kontakt mejl, pretpostavljam da je i dalje aktivan...
      Pozdrav.

      Delete
    2. www.kefirsrbija.tk

      pogledajte i javite se ako ste zainteresirani.

      Pozdrav Zvonko

      Delete
  49. Cime prekriti na kraju staklenku? Gaza ili plasticni poklopac?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam uvek pokrivala gazom, gumicu stavim oko grla tegle, ako treba.

      Delete
  50. Hvala mnogo.Upravo sam dobila gljivu.Eno je stoji mi u kuhinji u mlijeku.Ja citam sve tekstove o njoj ali do sada mi je vas najbolji ;)Dobila sam je u maloj kolicini mlijeka.Znaci,da je odmah procijedim i stavim u staklenku,nalijem sa pola litre mlijeka,pokrijem gazom i za 24h koristim?Jesam li dobro razumjela? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste. Ja je dugo ne koristim, pa sam malo pozaboravljala, ali da, samo se ispere i nalije novim mlekom. Za par dana naćićete odnos gljive i mleka koji vam prija (da ne bude prekiselo, a da se ipak "ukefirilo" mleko), možda će biti manje ili više od pola litra.
      Pozdrav!

      Delete
  51. ja imam jedno pitanje - da li je bitna masnoca mleka i da li nova kolicina kojom se preliva oprana gljiva treba da bude mlako (ili nema veze da li je iz frizidera)? hvala puno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne bih znala da li tako treba - ali ja sam uvek koristila mleko 2.8% mm, i to hladno, iz frižidera. Pošto stoji napolju, ono se smlači svakako, pa mislim da nije baš naročito bitno koliko je hladno u momentu sipanja.

      Delete
    2. Postovani posetioci ovog bloga, imam neka iskustva o kefiru i podelicu ih sa
      Vama ;

      -Preporucuje se za dobijanje kefira *najkvalitetnije* mleko koje je Vama dostupno
      ( to bi bilo - tek pomuzeno mleko bez kuvanja ), sve drugo je nuzda i treba ga
      prokuvati
      - Preporucuje se da se Kefir ( zrnca - gljivice - karfiolcici -.. ) ( sa tibeta, sa
      kavkaza) stave u u mlako mleko 22- 24 C tu temperaturu odrzavati 24 - 30 sati
      ( zavisi o tome koliko zelite ds vam kefir bude kiselkast )
      - Preporucuje se staklena posuda sa sirim dnom
      -Preporucuje se pokrivanje krpom radi lakseg oslobadjanja ugljendioksida
      ****( kefir je penusav jer sadrzi 2-5% ugljen dioksida zbog fermentacije)
      -Preporucuje se kefir star 24 sata za decu i rekovalescente - nema alkohola
      Stariji kefir 24-72 sata sadrzi i do 2% alkohola

      Delete
    3. -nije bitno da li je hladno ili mlako.. ako je i skoro smrznuto, ne škodi gljivi.. samo joj usporava proces fermentacije... bitno je da se NIKAKO ne sipa vrelo mlijeko jer ju to ubija ( gljiva nije gljiva nego sklop bakterija, gljivica i svega ostalog što na visokoj temperaturi ugiba)....
      -što se tiče mlijeka, po mogućnosti uzimati sirovo nekuhano od nekog, ali ako ne možete onda prolazi i svježe ( nije bitna masnoća mlijeka, jer zrnca prvenstveno fermentiraju saharide tj. laktozu)
      - homogenizirana trajna mlijeka nisu baš pogodna za izradu kefira.. to mlijeko se ionako prekuhava i do 7 puta pa na kraju ima više kemije nego prirodnih tvari..
      - ne treba paziti na metalne žlice, ne treba ga ispirati, ne treba raditi pauzu (ljudi na Kavkazu ga piju svakodnevno skoro cijeli život)... ako ga presipate prije 24 sata, imaćete kefir sa manje alkohola ali sa većim udjelom šećera... ako ga presipate u drugu posudu i tu posudu još držite dan dva tri na toplome... dobićete kiseli kefir, sa malim postotkom alkohola.. ali gotovo bez laktoze.. ( to je bitno za ljude koji su "alergični" na mlijeko)...
      - pijte kefir i svježe mlijeko, bit će te zdraviji :)

      Delete
  52. majo, hvala vam na brzom odgovoru... ako nisam previse indiskretna, zasto ste prestali da pravite kefir?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najiskrenije - izigrala sam se :)
      Ne sumnjam ja u njegove blagodeti, i verovatnu ću ga u nekom periodu života ponovo piti, sada jednostavno nemam motiv da brinem o još jednoj živuljki na dnevnom nivou :)

      Delete
  53. ja sam iz okoline panceva ,ako nekome treba gljva nek mi se javi na mail bigluj@gmail.com

    ReplyDelete
  54. Iz Požarevca sam. Imam višak sveže gljive kefira. jovandob@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdrav,zanima me da li jos uvek imate gljivu koju mozte da prosledite,problemi sa stomakom vec duze,moram da pokusam sa kefirom..

      Delete
  55. Dobila sam gljivu pre par dana, inače ne volim da pijem mleko, ali ovaj kefir mi se stvarno dopada.. pijemo sin i ja.. evo prosledih danas i mami.. imaću gljivu ako kome zatreba...

    ReplyDelete
  56. Veoma lep tekst, zanimljivo i sazeto opisan proces, svaka pohvala... imam visak gljive - ako nekome treba, okolina Novog Sada...

    ReplyDelete
  57. Majo, molio bih te za pomoc da dobijem malo Gljive ili kupim ,pozdrav

    ReplyDelete
  58. super tekst, a I komentari, dosta toga mi je jasnije, hvala!

    ReplyDelete
  59. Hahaha :) Kako sam se slatko nasmejala! :D Inace i ja od nedavno pravim kefir pa mi je nesto u poslednje vreme dosta kiseo pa rekoh da procitam sta ste napisali. I ne mogu da verujem imam isto razmisljanje kao i Vi :D. Sve isto, plasim se da ne ispadne koji komad u procedjen kefir jer zamisljam kako mi u stomaku neobuzdano raste gljiva :D isto pazim i dok ispirem vodom da ne upadne u odvod :D, malisane (zrnca) smatram decicom - kucnim ljubimcima tako da stalno razmisljam da li im je dovoljno toplo ili da li cu ih povrediti dok cedim kefir :D... Sve u svemu vidi se da imamo veliku mastu ;) U svakom slucaju probacu da povecam kolicinu mleka jer verovatno je to uzrok kiselosti kefira :) Hvala! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Morala sam ponovo da pročitam tekst, ko će se sećati šta je pisao pre 100 godina :)

      Veliki pozdrav za "koleginicu po mašti" :)

      Delete
  60. Mlecna zrna se smeju jesti, cak se preporucuju, zrna za vodeni kefir se bacaju http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/02/tibetanska-gljiva-koja-to-nije-kefir.html

    ReplyDelete
  61. "Vrlo brzo (desetak ciklusa) i masa zrnaca se postupno udvostručuje te je potrebno odstraniti dio zrnaca kako bi proizvodnja kefira išla ujednačeno bez značajnijih promjena teksture i okusa. Višak zrnaca možete pojesti (najbolja kombinacija), pokloniti ili osušiti za pričuvu. Ja ih često blendam u mikseru i stavljam u voćni sladoled djeci (smrznuto šumsko voće)." http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/kefir-cudesna-hrana-sa-kavkaza.html

    ReplyDelete
  62. Da li bi neko iz Beograda mogao da mi prosledi malo te gljivice pošto sam ljubitelj kefira :-)? ljiljana.jvnvc89@gmail.com, hvala

    ReplyDelete
  63. Poklanjamo zrna za mlecni kefir, tzv. tibetansku gljivu, kao i za vodeni kefir tzv. tibikos https://www.facebook.com/groups/kefirnazrncasrbija/ Ne kupujte

    ReplyDelete