Saturday, February 07, 2009

Ruska pita od lososa

U februaru, u okviru igre FBI rukavice, istražujemo Marijin blog Palachinka. Devojka ima puno stila, ne zna se da li bolje kuva, fotografiše ili prezentuje. Kada sam čitala tek par kulinarskih blogova, na Marijin sam nabasala klikćući na linkove iz blogrollova nekih kineskih blogova... Možete misliti mog iznenadjenja kad sam videla naziv Palachinka! Blog mi je odmah postao omiljeni, a tako je ostalo i nadalje :)

Marija je pedantna i studiozna, ne radi ništa napamet, svaka radnja ima pripremu. Ne plaši se komplikovanijih načina pripreme hrane, testira jela za Sale & Pepe, i sve to uredno beleži na blogu. Svaki post je malo umetničko delo, i teško je odabrati jednu stvar kao najinteresantniju.

Ja sam napravila malu istragu, i spisak od nekoliko jela koja bih volela da pravim. Primetila sam da mi izbor pada uvek na nešto jednostavnije u smislu pripreme, mislim da za Domaće raviole sa dimljenim lososom ili Dalaj Lamine momoe nisam još dorasla, iako me jako mame.

Ruska pita od lososa je pravo malo bogatstvo sastojaka i ukusa. Losos, spanać, pečurke, pirinač, jaja, testo... Sa posla sam, u vreme pauze za ručak, izašla do Kalenić pijace da kupim sastojke, a dragom sam javila da mi pripemi kuvana jaja i pirinač, da imam manje posla kad dodjem kući. Kako i šta jedan muškarac na pragu 40-te pita u vezi kuvanja pirinča, možete videti ovde :)

Kad su svi sastojci na gomili, ostatak posla je jednostavan. Na slici nedostaju pečurke - nakon seckanja sklonila sam ih u rernu, hladnu, da mi ne zauzimaju prostor u inače mikronskoj kuhinji dok pripremam ostalo, i zaboravila sam da ih izvučem za slikanje. Srećom, nisam zaboravila da ih stavim u pitu ;)

Losos. Do sada sam povremeno spremala šnicle koje bih kupila smrznute, ukus ove ribe svi jako volimo. Svežeg lososa sam vidjala na pijaci ali nikada nisam kupila svežu ribu osim rečne, jer mi je jako skupa. Kilogram svežih fileta lososa košta 1250 dinara, što je oko 13€. U ovu pitu ide 300 g pa nekako i može da se priušti. Komad koji sam dobila je bio manji a debeljuškast, pa sam ga presekla na dva tanja fileta da bih mogla da ga rasporedim po celoj piti.

Bila sam sigurna da će mi se ova pita dopasti, ali prijatnost ukusa je premašila moja očekivanja. Ničega nije previše ni premalo, osećaju se tri glavna ukusa - riba, spanać i pečurke - u veoma lepom odnosu.

Dragi je bio ravnodušan, a deca su jela radoznalo, trudeći se da raspoznaju šta je riba, šta pečurka, a šta spanać na tanjiru sa iseckanim parčetom. Starijem sinu se baš dopalo, a on je inače probirljiv.

Sve u svemu, prelepa pita!


Sastojci:
1 pakovanje lisnatog testa (sa 2 komada unutra)
300 g fileta lososa
100 g pirinča
200 g šampinjona
400 g spanaća
70 g putera
1 čen belog luka
2 jajeta
1 veza mladog lišća celera (u nedostatku mirođije)
so
biber

Postupak:
1. Jaja tvrdo skuvati, oljuštiti i iseckati sitno.
2. Skuvati pirinač, procediti, posoliti pa pomešati sa jajima i 30 g putera.
3. Pečurke iseckati na listiće.
4. Lišće celera isckati sitno.
3. Kuvati lososa oko 5 minuta (trebalo bi na pari, ali ja nisam našla zgodan način), pa mu oljuštiti kožu, ako je ima.
4. Spanać pržiti oko 10 minuta na jakoj vatri na 20 g putera, sa belim lukom, solju i biberom.
5. Premazati puterom četvrtasti kalup, obložiti rastanjenim delom prvog testa i izbockati viljuškom, pa odozgo poređajti pirinač. Preko rasporediti pečurke, spanać, losos, mirođiju i kockice preostalog putera.
6. Od drugog dela rastanjenog testa iseći pravougaonik malo veći od kalupa. Iz njega modlom za kolače iseći nekoliko rupica (ribica ;) pa prebaciti preko punjenja i pričvrstiti ivice.
7. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30-35 minuta, ili dok gornja kora ne dobije lep zlatan ton.

komentara: 7

  1. pita u tvojoj izvedbi izgleda stvarno fantastično! i meni je zapala za oko i pri vrhu mi je popisa za isprobavanje :)

    ReplyDelete
  2. Krasno ti je ispala! I ja sam je gledala, a kao i ti sa primijetila da tražim među "jednostavnijim" receptima. :)

    ReplyDelete
  3. Baš mi je drago da si zadovoljna pitom :)

    Slike su prelepe!

    ReplyDelete
  4. slike su ti skroz naskroz savrsene a pita je i meni zapala za oko ali cena lososa me onda odbije ili natera da duboko uzdahnem...

    ReplyDelete
  5. odlična je i jako lijepo ti je ispala..i kombinacija sastojaka savršena..biti će sigurno i ovo isprobano..:)))

    ReplyDelete
  6. Odlično izgleda, svaka čast!!! I ja moram priznati da sam gledala da izabrerem neko "jednostavnije" jelo, pogotovo što engleski neznam, a na slikama mi sve deluje komplikovano :)a opet mi je sa druge strane glupo da Mariju zapitkujem non-stop šta je šta...sad od vas ima da kradem recepte, tj. prevode hi hi hi...
    p.s. divna je ona prepiska u vezi kuvanja pirinča :)

    ReplyDelete
  7. Obozavam tu kombinaciju spinat/losos (samo bez gljiva i rize) i cesto pravim lasagne sa lososom i spinatom.

    ReplyDelete