Sunday, January 05, 2020

Keks perece




Anketiram ukućane, šta bi ko hteo slatko da spremim za NG.
Pavle (13) prilično spremno kaže "Bečke štrudle"!
Ja u zbunu, ne pamtim kad sam štrudlu pravila, ni ovu našu a kamo li neku bečku, al' štajaznam, demencija možda uzanapredovala, pa upitah gde je to jeo i kad.



"Pa ti si pravila, imaš na blogu recept".

Upsss...

U momentu odgledah scenu Maje koja sedi kod doktorke opšte prakse i pokunjeno traži uput za neurologa, jer je vrag odneo šalu.

"Pokaži mi taj recept, ja se ne sećam, stvarno!" rekoh mu.

Laptop, browser, klik-klik i odvede mene Pajče na recept za - češke buhtle :)))

Jest' vala, slično je - strani film, dve reči, ima i Č i Š.

Smeh... 



Vuk (14) bi njujorški čizkejk

Srki kaže da nema specijalnih želja. Al' ako može tulumbe. ;)

Meni se jede pita sa višnjama, mada sam sebe isključila iz ankete, pa nije bitno.

Bitno je da neki plan napravim, spisak za nabavku napišem, da na vreme sve dopremim. Počela sam da ne funkcionišem bez spiska, koncentracija mi je otišla na godišnji.

29. decembra stiže poziv od kumova, čiji je sin Pajin vršnjak, da deca dočekaju Novu godinu zajedno, kod njih. Može? Može, naravno! Ta promena plana je prilično pojednostavila i moje kuhinjske planove - umesto za večeru, plećku ću ispeći 1. januara za ručak, a 31. ću samo čizkejk da zgotovim, da bude spreman za sutradan.

Jupiii, lenji doček! :)

Srki i ja u trenerkama, pod ćebićima, gledamo neki film. Pre toga smo večerali hleb sa mladim kajmakom, čvarke i salatu od prokelja. Ja načela pivo, zaječarca u zidarskoj flaši.

Desa (pas) se izjurcala za teniskom lopticom, pa došla kod mene u krilo, da i ona gleda film. Najslađa je kad je premorena, onda mogu da je gnjavim koliko mi duša ište, inače baš i nije neka mazulja.

Kažem Srkiju kako smo, izgleda, otvorili sezonu dočekivanja novih godina bez dece, a do pre dva dana mi to ne bi palo na pamet kao mogućnost. Porasli momci...

Zadremala sam pred ponoć.

Probudile me petarde, pa se iščestitasmo. Desa se, srećom, ne plaši pucnjave, samo je na tren podigla glavicu, kao da je rekla "hvala, takođe" i ponovo zaspala. Nije mnogo ni pucalo, čini mi se da je ranijih godina bilo gore, sad se brzo sve ponovo utišalo.

Oko keca Srđan ode da dočeka decu. Kumovi su na 200 m od nas, al' dečaci se nikad nisu tako kasno vraćali sami, pa ipak.

Kad je videla da se Srki obuva, Desa poskočila i razmahala se repom, hoće i ona napolje.

Ustala sam da zaključam vrata i obiđem čizkejk koji se polako hladi u rerni.

Nije pukao, dobro je.

Desetak minuta samoće.

Osvešćujem koliko sam srećna.

Što ih imam, što su zdravi, što su dobre duše. Nikad se, u porodičnom smislu, nisam osećala kompletnije i zahvalnije, nego sada.

Hvala vam, Babići! 

Hvala i tebi, Deso-bleso!  

Srećna Nova godina!

Volim vas!



Keks perece

recept za štampu

Sastojci:
250 g brašna
160 g putera
1 belance
80 g prah šećera
1 kesica vanilin šećera

i još
prah šećer, za umakanje

Postupak:
1. U posudu za mešenje sipati brašno, dodati hladan puter isečen na kockice, pa prstima natrljavati da komadići putera nestanu tj. da se dobije mrvičasta smesa. Dodati prah šećer i vanilin šećer i promešati. Jedno belance razumutiti viljuškom pa dodati u prethodnu smesu i varjačom izmešati tek toliko da se sastojci spoje i da se formira testo. Ubaciti testo u kesicu za zamrzivač, rukama rastapkati na početni pravougaoni oblik, ostaviti u frižideru 20 minuta.

2. Na brašnom postutoj radnoj površini razvaljati testo na pravougaonik približnih dimenzija 20 x 26 cm. Preseći ga po dužoj strani na dve trake (10 x 26 cm), a zatim popreko na tračice širine 7-8 mm.


Svaki taj isečak dužine 10 cm prvo razvaljati rukama u “glistu” dužine 15 cm, pa od nje oblikovati perecu. 



Perece treba da su malene, ne veće od 5 cm. Od ove smese ja sam dobila oko 60 komada. 

3. Perece ređati na veliki pleh obložen pek papirom. Peći u rerni zagrejanoj na 160°C oko 15 minuta. Pošto ne staje sve na jedan pleh, biće potrebno peći iz dve ture. Čim se perece prohlade obilno ih uvaljati u prah šećer.



Napomene:
Na današnji dan prošle godine, jedna od mojih najboljih drugarica, Milkica sa bloga Mimi's Kingdom, i ja smo napravile tematsku radionicu i spremile 10 recepata iz Patinog, tj. Velikog narodnog kuvara. Tema je bila - Božićni kolači!

Bilo je to diiivno druženje i iskustvo za pamćenje. Milkica je doktor farmacije, ja sam informatičar, ali obe imamlo strast ka kuvanju, starinskim receptima i food fotografiji. Tako smo se zapravo i upoznale. A znate već kako to ide kad se opustite u društvu onih koji su vam bliski i iskoračite iz svakodnevice u nešto što volite iz dubine duše...

Priceless! 

Milkica je spremila Mikado tortuŠubertovu tortu i dve vrste sitnih kolača, a ja 6 vrsta sitnih kolača.

Ove perece su bile jedan od njih. U kuvaru se zovu "Mali pereci za posluživanje". Mnogo mi je simpatično što su pereci tamo u muškom rodu. Jednina - perec. Množina - pereci :) U mojim sluhovnim navikama pereca je oduvek bila ženka, a u množini su perece.

Bez obzira na rod, bile su MNOGO dobre.

U suštini ništa fensi, prhko testo zamotano u oblik perece, al' opet nekako vaniličasto i praznično i fino. Deca su prvo smazala njih i ledene kiflice, pa tek onda prešla na ostalo :)



Na tacni iznad su sve kolači iz Velikog narodnog kuvara.

Sleva na desno:
- Mali pereci za posluživanje
- Poljupci Grete Garbo
- Mazurka
- Dadini kolači
- Ledene kiflice
- Šunka od badema
- Mačkin jezik
- Štanglice od kiselih jabuka

Prijatno!




komentara: 13

  1. Jutros gledala blog da vidim ima li sta novo. Nije bilo. Pre koji minut se obradovah objavi na FB :) Srecna Nova Majo tebi i momcima :) Da ste tako srecni, zdravi, veseli na okupu i u ljubavi jos mnogo godina...Perece su predivne

    ReplyDelete
  2. Hihihi i ja danas razmišljala kako mi dugo nije izlazila objava na fejsu, reko moraću da proverim da nisam nešto propustila kod Maje :)
    Ja imam neku odbojnost prema "novoj godini" tj.generalno sam operisana od tih čestitanje i željenja ali me je ove godine zet oduševio sa genijalno smišljenom porukom: Srećan nam svima novi krug Zemlje oko Sunca! Nova tura-nova avantura! 😁 ja bih dodala još samo živeli!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super je ta zetova poruka - samo malo drugačiji pogled, i nema otpora :)

      Živeli, Ljiljo!

      Delete
  3. Raznežila si me maksimalno... Najpre presimpatičnim uvodnim tekstom. Mnogo volim tvoje Babiće, sve sa Desom. :)
    A onda si me dotukla sećanjem na našu radionicu... Ljubim te Majče!

    ReplyDelete
  4. A jel moze recept za sunku od badema i neki provereni za domaci marcipan?
    Jos puno lepih fotografija i slasnih recepata u Novoj 2020!Da nam zivi blog :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joooj, bilo je prilično petljanja oko te šunke i nisam sasvim zadovoljna, zato - mogu da ti napišem recept iz kuvara, ali svoju verziju ne mogu, jer je nisam ni formirala. Ako ti je to OK, javi i napisaću ti.

      p.s.
      Hvala na lepim željama :)

      Delete
    2. Meni se dopalo kako izgleda na slikama, a i sama pomisao na badem u slatkisima obecava... Cekacu formiranu verziju, to mi je onda provereno dobro :-)
      Za marcipan sam se bavila mislju o lepim dekoracijama za torte od fondana koji nema previse hemije. Nesto kao za svedsku princes tortu, ali o tom potom...

      Delete
    3. U samoj suštini, ova šunka od badema je upravo domaći marcipan (badem i šećer u razmeri 1:1), koji je malo obojen u rozikasto, da podseća na šunku, plus glazura.

      Ja sam radila postupkom iz Velikog narodnog, a to znači da sam zajedno kuvala blanširan-osušen-ručno-samleven badem sa šećerom i vodom. Mislim da sam tu zeznula, jer tamo nije bila data količina vode, pa sam ja to proizvoljno.

      A marcipan bi bilo najbolje praviti na način da se blanširan-osušen-ručno-samleven badem najpre pomeša sa prah šećerom i dodatno samelje u seckalici, jer se na taj najčin same mrvice badema još više usitne, a prah šećer sprečava da se badem pretvodi u puter. Onda tek dolazi tečnost (šećerni sirup) u količini "po potrebi", kašika po kašika, do gustine plastelina :)

      Ako ikad budem ponovo pravila Šunku od badema, marcipan ću pratiti na ovaj način. Ali da ne bi mene čekala, dobar recept za marcipan imaš
      ovde.

      Takođe, glazura po receptu iz Velikog narodnog je bila malo čudna, tako da bih i čoko glazuru drugi put radila po drugom modelu, npr 80 g čokolade + 2 kašika ulja, pa kad se prohladi toliko da ne bude veoma retko, onda bih prelila.

      Sve najbolje!

      Delete
  5. Svako dobro ! Uvek me obraduje i prica i recept!

    ReplyDelete