Monday, April 09, 2018

Čorba od lišća rotkvica


corba od lisca rotkvica

Lišće rotkvica je jestivo i bogato gvožđem, a obično završi u kanti! Sirovo je blago ljutkastog ukusa, dok kuvano podseća na spanać. Može se upotrebiti u salatama, pitama, projama ili ovako, "na kašiku". Recept za ekonomičnu, zdravu i hranljivu čorbu od lišća rotkvica je pred vama!


I ja sam bacala lišće rotkvica jer naprosto nisam ni razmišljala da se ono može, i treba, upotrebiti. Bacala sam i drške od karfiola ili brokolija, stabljike blitve i zelja, a sve se to može iskoristiti. Imam jednu kesicu u zamrzivaču u koju dodajem takve stvari, pa kad se nakupi izvučem i skuvam super ukusnu povrtnu supu, recimo.

I perca mladog luka sam ranije bacala. Znate ono, veza luka - pola metra, a više od pola odmah ode u kantu, još pre pranja. Sad ja to podelim, odvojim deo za grickanje, a ostatak doooobro operem, otresem, isečem, umotam u kesicu,  smesim u frižider i trošim po potebi.

Od zelenog dela mladog luka pravim namaz/salatu koja savšeno ide uz gibanicu (najbolji recept za gibanicu) ili uz klasičan roštilj - sitno seckana perca mladog crnog luka se posole, da bi malo omekšala, pomešaju sa kiselom pavlakom i the-end. Koliko čega? Otprilike, na dve veze luka, jedna čaše pavlake. Može i sa gustim jogurtom.

Dalje, omlet je dušu dao da ugosti mladi luk, a i mleveno meso će mu se takođe obradovati (bolonjeze sos, fil za sarmice od zelja, fil za musaku od tikvica ili krompira itd.).

Onda, seckana perca možete koristiti prilikom serviranja - pa bukvalno svega! Sendviča, pizze, krompir pirea, špageta, pečenog mesa...

lisce rotkvica

Lišće rotkvica sam za sada probala samo na ovaj način, u kombinaciji sa korenastim povćem kroz finu gustu čorbu, a sledeći put planiram da ga smestim u pitu od prosa ili u neki smuti. U čorbu su otišla i perca mladog crnog i belog luka u nezanemarljivoj količini, tako da je dosta zeleniša spašeno :)

Ideju mi je dala prijateljica i odlična kuvarica Tanja Vuleta tokom neke prošlogodišnje food-waste diskusije i priče o reciklaži. Trebalo je samo dočekati novu sezonu i ne zaboraviti (šta ono beše dobro utiče na pamćenje, to meni treba!).

I evo je, čorba od rotkvica! Pardon, čorba od listova mladih rotkvica je tu!

Prijatno!

corba od lisca rotkvica

Čorba od lišća mladih rotkvica
recept za štampu

Sastojci:
200 g lišća rotkvica, oko 4 veze
200 g peruški mladog luka, oko 4 veze
200 g krompira, 2 manja
200 g kelerabe, 1 manja
200 g celera, 1 manji koren
200 g šargarepe, 2-3 srednje
1.5 kašičica soli
malo bibera
3 kašike maslinovog ulja
100 ml slatke pavlake (neutralne)

Postupak:
1. Krompir, kelerabu, celer i šargarepu oguliti, iseći na krupnije komade, preliti litrom vode, dodati jednu kašičicu soli, kuvati do vrenja, pa na tišoj vatri još 45 minuta, poklopljeno, dok povrće ne postane meko.

2. Za to vreme sitno iseći perca mladog luka, ugrejati tri kašike maslinovog ulja i propržiti ih sa pola kašičice soli i malo bibera, dok ne uvenu. Lišće rotkvica grubo usitniti nožem.

3. Kad je povrće u šerpi omekšalo dodati prodinstan luk i iseckano lišće rotkvica, vratiti sve na kuvanje još pet minuta. Zatim sve ispasirati štapnim mikserom zajedno sa tečnošću koja je ostala, doliti slatku pavlaku i sve promešati.



Napomena:
Lišće rotkvica i peruške mladog luka treba dobro oprati, na njima se zadržava najviše nečistoća. Najlakše je sav zeleniš okupati u "bazenu" (sudopera ili veća vangla) i na kraju dobro isprati.

lisce rotkvica


komentara: 19

  1. Draga Majo, ja nemam prave reči da ti se zahvalim na lepim rečima i poverenju koje si ukazala i probala da iskoristiš lišće rotkvice. ❤
    I hvala ti na putokazu do moje kuhinje. Divna si!
    Tebi samo vrcaju ideje, da znaš da ću probati svoju gf pitu od prosa sa ovim lišćem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti ali... Meni je mnogo veći uspeh kad si ograničena izborom namirnica, a opet ti ne manjka ideja - što je tvoj slučaj! ❤

      Delete
  2. Ne mogu da verujem da se ovo ne zna. Koliko smo samo čorbe bacili!

    ReplyDelete
  3. Ja pravila pesto, ali moram da probam i čorbu. Ubedi me sa onim sa gvožđem... :-/

    ReplyDelete
  4. Listove mladih rotkvica sam do skoro koristila samo u salati. Međutim, ovo bi mi bolje pasovalo. Hvala obema za ovaj predlog. Što se mladog luka tiče, meni nikad dosta njegovih perca! Ja to tamanim, a i dodajem u sve. Najlepši mi je soparnik sa mladim lukom i zeljem. Pozdravček! ♥

    ReplyDelete
  5. Listove mladih rotkvica sam pre par godina počela da koristim u čorbi po nečijoj preporuci, možda od prodavaca sa pijace :). Odlična ideja da se ovi listovi iskoriste i napravi jedan ukusan i zdrav potaž.

    ReplyDelete
  6. Joj sad me sve sram koliko sam tog zelenog od luka bacila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa dobro, ali nadalje nećeš, to je važno! :)

      Delete
  7. Odlično izgledaju! Super recept! :)

    ReplyDelete
  8. Baš danas počnem da pravim salatu čiji je sastojak i rotkvica.Odvojim crveno og zelenog i gledam u zeleno i pitam se da li se može iskoristiti?Jedva čekam da probam čorbu ali danas i zeleno ide u salatu 😃 Hvala na receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Molim i drugi put!

      Ako inače voliš zelene čorbe, svideće ti se i ova, sigurno :)

      btw, ovog proleća smo pojeli više zelenila sa rotkvica nego samih rotkvica :))

      Pozdrav!

      Delete
  9. Sjajno! Slučajno sam naletela na ovaj Vaš recept, tražeći nešto vezano za listove rotkvice! I isprobaću za vikend. Hvala Vam! 😊

    ReplyDelete
  10. Zeleno lisce jako jako dobro za corbicka salatica ne sum znaela vlagodaram mnogu!!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Spremala danas čorbu za ručak.Moji anđeli oduševljeni.Hvala za divan recept.Svako dobro i hvala puno

    ReplyDelete