Thursday, March 22, 2018

Kuglice od šargarepe i pomorandže



Pred vama je recept za i ukusom i izgledom osvežavajuće, spolja krckave, iznutra sočne, retro-moderne, blesavo narandžaste kuglice! Svako ko proba prvo oseti pomorandžu, ali glavni sastojak u njima je - šargarepa!

Nije to uopšte neka novotarija, mislim na korišćenje povrća u kolačima, iako mlađe generacije koje se prvi put sretnu sa takvim podatkom obično reaguju ili odbojnošću u vidu spuštenih obrva ili nevericom u vidu izdizanja istih uvis. Koncept je prilično starinski, šargarepa je sama po sebi već slatka, kod termički obrađene je slast još izraženija, pa ova korenasta povrćka samim tim postaje pogodna kao sirovina za neki kolač.

Još kad je taj kolač u deminutivu, odmah posaje još slađi :)

Pa stvarno, recite! Zar nisu simpatične ove kuglice? Meni jesu, i to mnooogo! Nekako su i retro i fensi, a i ukusom mi se baš dopadaju!


Za ove kuglice bitno je da se strugana šargarepa veoma dobro "izdinsta" u sirupu, da skroz omekša i da smesa bude bez vidljive tečnosti. To ume da potraje i do sat vremena, zavisno od količine koju pravite, površine šerpe, temperature itd. Takođe, zbog upotrebe kandiranih korica pomorandže, koje će posle jednosatnog kuvanja omekšati ali ne i istopiti se, smesu bi trebalo malo ostaviti da se prohladi, pa dobro ispasirati u blenderu ili električnoj seckalici. Ne treba očekivati gustinu na koju ste inače navikli kad pravite neke kuglice od keksa i slično, ova smesa će biti osetno mekša.

Nakon oblikovanja kuglice treba ostaviti malo da se prosuše na vazduhu, svaku uvaljati obilno u kristal šećer, pa ponovo rasprostrti na veći poslužavnik i ostaviti da se suše dan-dva-tri, na hladnom mestu. Ako ima potrebe mogu se ponovo prokotrljati kroz kristal šećer nakon tih par dana sušenja. Dužim sušenjem kuglice će dobiti spoljašnju koricu, pa kasnije mogu i u papirne koripice da se ređaju, dok iznutra ostaju meke, vlažne i vrlo sočne.


Od jednog kilograma šargarepe dobije se povelika hrpa kuglica, pa savetujem da za prvi put komotno pravite pola mere, naročito ako će to biti samo jedna od nekoliko vrsta sitnih kolača na tacni.

Ja sam ih pravila kumovima za slavu, bile su baš osveženje na tacni pored klasičnih kolačića kao što su bajadere, vanilice, kokos kiflice, čoko-lešnik kuglice... Pravila sam istom prilikom i zift-crne kuglice sa makom, i one su odskakale u svakom smislu od klasike, ali o njima neki drugi put :)

Prijatno!


Kuglice od šargarepe i pomorandže
recept za štampu

Sastojci:
1 kg očišćene i sitno izrendisane šargarepe
500 g šećera
200 ml vode
sok od jednog limuna
sok od pola pomorandže
100 g kandiranih korica pomorandže

i još
kristal šećer za valjanje kuglica

Postupak:
1. Ušpinovati šećer - u veću šerpu sipati 500 g šećera i 200 ml vode, kuvati do vrenja pa još pet minuta.
2. Dodati izrendisanu šargarepu, sok od jednog limuna, sok od pola pomorandže i 100 g kandiranih korica pomorandže. Kuvati na srednjoj do nižoj temperaturi dok ne uvri sva tečnost, a šargarepa postane sasvim meka, mešajući povremeno, a pred kraj češće. Ovo nije brz proces, kod mene je potrajalo oko 50-60 minuta.
3. Skloniti sa ringle i ostaviti da se malo ohladi, tek da nije vrelo, pa smesu ispasirati u blenderu ili električnoj seckalici.  Od te smese vlažnim rukama oblikovati loptice, ređati na veliki poslužavnik i ostaviti da se suše na vazduhu par sati. Zatim svaku kuglicu dobro uvaljati u kristal šećer, pa opet ostaviti da se suše, na hladnom mestu, dva-tri dana.
4. Kad su se dobro prosušile i spolja dobile koricu, kuglice se mogu ređati u papirne korpice. Čuvati na hladnom mestu. Mogu da traju nekoliko nedelja, nisu lako kvarljive.





komentara: 14

  1. Baš dobra fora.

    Ja sam prošle godine često pravila mafine sa šargarepom. Daju slast i sočnost kolačima. I tikvice su dobre i njih sam probala u nekom čokoladnom lchf kolaču.

    Ove kuglice su baš prave mamilice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mamilice, nego šta! Nije se desilo da prođem pored poslužavnika na kom su se kuglice tri dana sušile, a da ne maznam bar jednu. I onda se vratim još dvaput po repete... :)

      Delete
  2. Mene na one starinske gumene bombone podsjećaju. Valjda zbog ovog šećera izvana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eee, da, po izgledu liče. I po ukusu bi mogle proći kao baaaaš jaka žele bombona, ali nemaju onu glatku-čvrstu žele strukturu.

      Delete
  3. Vrhunski Majo!!! Cim probam podelicu utiske ovde :)

    ReplyDelete
  4. Probala sam ih par puta kao slavske kolače ali nikada ih nisam pripremala. Ove nandžaraste ☺ loptice su više nego upadljive i ukusne! Ako budem pripremala, probaću po tvom receptu pa javim.

    ReplyDelete
  5. Zdravo! Planiram da pravim ove kuglice, medjutim, ovde kod mene ne mogu nigde naci kandiranu koru narandze. Da li mogu da izrendam koru sveze narandze, hoce li to biti dobra zamena, ukoliko uopste imate predstavu da li bi moglo tako?
    Hvala unapred na odgovoru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, kandirana kora je ovde u funkciji pojačavanja arome i ukusa pomorandže. Ako imate neprskane narandže, strugana kora je još bolja opcija!

      p.s.
      Naravno, ne 100 g strugane kore :) Nego npr. strugana korica od 2 pomorandže, ali fiiiino strugana, bez onog belog dela koji daje gorčinu.

      Delete
    2. Evo apdejta: kuglice su savrsene! Ukus je zaista divan, osvezevajuc i vocni, taman fini kontrast klasicnim slavskim kolacicima. I definitivno ko ne zna da su napravljene od sargsrepe, nikada ne bi ni pretpostavio. :) Jedino sto mi se slabo suse, tj. ta korica koja treba da se uhvati se nije bas svugde uhvatila, ali jesu se stegle dovoljno da mogu da se uhvate u ruku. Pravila sam od pola mere, i eto cisto ako nekoga bude zanimalo, od pola mere se naprave 42-3 manje kuglice. Hvala puno na odgovoru i savetu, pozdrav!

      Delete
    3. Hvala ti na utiscima!
      I moji su bili slični, tj. nikako da očvrsnu kako sam ja zamišljala (a biće da sam zamišljala čvrstinu svih onih kuglica na bazi keksa i čokolade i putera...) ali sećam se da sam ih ostavila zaista da se danima suše na hladnom mestu, i da sam ih dodatbo prokotrljala kroz kristal šećer nakon nekoliko dana...

      Pozdrav i srećna slava :)

      Delete
  6. To su kolači log djetinjstva.

    ReplyDelete