Thursday, December 28, 2017

Zrna kafe



I miris i ukus, a bo'me i izgled! Fine praline sa ukusom kafe, oblikovane da podsećaju na zrna kafe, retko koga će ostaviti ravnodušnim!

Sećam se kako sam reagovala sa Wooow! kad sam prvi put videla ove kolačiće kod Lane. Lana je maher za sitne kolače, i slatkiše uopšte, nije ni čudo što je reakcija bila takva :)

Pravila sam ih prvi put baš po receptu, ukusni su bili veoma, ali oblikovanje mi nije baš išlo. Prvi primerci su bili OK, a kako se smesa hladila, postajala je teža za rad, mrvila se itd. E sad, imajte u vidu da sam ja jedna prespora osoba u svakom smislu, ko je spretniji i radi brzo dok je smesa topla, ne bi trebalo da ima problema.

Ali, ne odustajem ja! :)

Svaki sledeći put sam po malo menjala recept, smanjivala količinu keksa i povećavala količinu oraha, odustala od špinovanja šećera i dodala jaja kuvana na pari kao vezivno sredstvo, pojačavala aromu kafe... Na kraju došla do totalno druge recepture koja je pogodnija za oblikovanje za nas sporaće, ne postaje mrvljiva kad se ohladi, čak i mora da se ohladi da ne bi bila mnogo lepljiva. Jeste da sam time drastično i poskupela ovaj kolač, ali ajd' sad...

U samoj suštini, možete koristiti bilo koju vašu omiljenu smesu za nepečene kolače, za koju znate da se lepo oblikuje i u nju dodati par kašičica neke kafe. Ja sam upotrebila Nescafe, četiri kašičice sam razmutila sa jednom kašikom vrele vode i to dodala u osnovnu smesu.

Probajte, paline su zaista divne, tope se u pravom smislu reči...


Od srca vam želim sve najbolje u 2018-oj, da vam bude onakva kakvom ste je zamislili, da budete zdravi, srećni i da uživate u svakom danu! Srećna vam nova!



Zrna kafe
recept za štampu

Sastojci:
za praline
2 jaja
200 g šećera
125 g putera
80 g čokolade za kuvanje
200 g mlevenih oraha
100 g mlevenih badema
30 g mlevenog Plazma keksa
4 kašičice tj. oko 8 g nes kafe + kašičica vruće vode

za glazuru
220 g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja
(ne potroši se sve, ali komotnije je za rad kad ima više glazure)


Postupak:
1. Četiri kašičice instant kafe, što je oko 8 g, razmutiti sa kašikom vrele vode.

2. Jaja i šećer sipati u manju šerpu sa debelim dnom, kratko umutiti mikserom (oko minut) i staviti na ringlu, na veoma nisku temperaturu, da se kuvaju uz često mešanje. Otprilike je potrebno oko 7-10 minuta, tj. dok se secer skroz ne otopi i jaja počnu da se blago zgusnjavaju (T ~70°C). Uliti kafu, ubaciti puter i mesati dok se ne otopi. Dodati čokoladu i opet mešati da se i ona otopi. Skinuti sa ringle, ubaciti mlevene orahe, bademe i keks, promešati da se masa ujednači. Smesu ostaviti da se ohladi par sati u frižideru da bi se stegla dovoljno da se može oblikovati, mlaka je previše meka.


3. Kad se smesa dobro rashladila, kašičicom vaditi grudvice od oko 9-10 g i formirati kuglice. Zatim na glatku radnu površinu položiti čačkalicu, pa kuglicu preko nje, pritiskujući je tako da čačkalica sama utisne rez na ravnom delu polulopte. Podići formirano zrnce i još malo proširiti rez povlačeći čačkalicu napred-nazad, pa ga prevrnuti "na ledja". Ponoviti dok ima materijala. Trebalo bi da se dobije oko 80 kolačića.


4. Kad se oblikuju sva zrnca onda idu na hlađenje. Mogu se i zamrznuti u ovoj fazi, pa kasnije samo glazirati.


5. Za glazuru otopiti 220 g čokolade za kuvanje sa 6 supenih kašika ulja. Uzimati jedno po jedno zrnce, postaviti na viljušku iznad šerpice sa glazurom, pa drugom rukom, uz pomoć kašike zahvatati glazuru i sipati preko. Malo sačekati da čokolada otkaplje, pa spuštati na veliki poslužavnik prethodno postavljen listom celofana ili pek papira. Deluje pipavo, ali ide brže nego što zvuči. Kad se glazura stegne prebaciti kolačićce u neku kutiju i čuvati na hladnom mestu.


Napomena:
- Neiskorišćena glazura se može upotrebiti za neki drugi kolač, a može i stajati u frižideru, u teglici, dok joj se ne nadje primena :)


komentara: 18

  1. E ovo mi se bas svidja steta samo sto sam vec odabrala sto cu da pravim za Novu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa i ja sam malo okasnila sa receptom, ali dobro :)
      Srećna ti nova!

      Delete
  2. Draga moja, savršeno kao i uvek :).
    Tebi i tvojima želim sve najbolje u godini koja dolazi... 😘♥

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. 30 g, oko 3 kašike. To sam dodala jer nisam htela preko 300 g orašastih plodova, a falilo je nešto da još malo zgusne smesu.

      Pozdrav i srećna nova!

      Delete
  4. Kako bi rado samljela ova zrna kafe, predivno Majo :) puno zdravlja i srece u Novoj 2018-oj :)

    ReplyDelete
  5. Prelepe su i svaka čast za trud i strpljenje :)))

    ReplyDelete
  6. Prelepe, savrsene, bas kako se i ocekuje od Maje! Za Novu Godinu je mozda kasno, ali ima jos vaznijih dana u januaru, tako da stoji na spisku za isprobavanje!
    Sve najbolje u 2018. godini! Neka ti se sve zelje ispune!

    ReplyDelete
  7. Pravila sam Lanina zrna kafe i jako mi se sviđaju, e sad si me zainteresovala i za tvoja zrna...Imamo mi još praznika u januaru koliko hoćeš, tako da ćemi ovaj kolačić dobro doći za slavu.
    Srećnu i uspešnu Novu 2018 godinu, tebi i tvojima!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Zorice, sve najbolje tebi i tvojoj ekipi :)

      Delete
  8. Ja recept sad vidim:) taman na vreme da vam pozelim sve najbolje u 2019-oj ,Vama i Vasoj porodici...hvala na receptu divan je i hvala jos jednom na Jasenkinoj torti,super je ispalo...biskvit je fenomenalan❤️

    ReplyDelete