Thursday, December 21, 2017

Rafaelo kuglice



Odmah na početku da se razumemo - ni jedna homemade verzija nije slična originalu, uključujuči ovu. Ova je samo meni draža od većine, jer se ne bazira na mleku u prahu. 

Problem sa mlekom u prahu je što ono ima jedan specifičan ukus koji se ne dopada svima, a i prejako je to, da se koristi tako, kao praškasta smesa. Ako ukus i nije problem, jedva se u prodaji nalazi pravo, mlečno mleko (pleonazam?), a sve one biljne zamene su bljaks. Takođe, mleko u prahu je jako procesirana namirnica, centrifugalnim godinama daleko od sirovine od koje je nastalo...

Zato u sastavu ovog rafaela nema mleka u prahu, osnovna smesa se dobija od slatke pavlake, bele čokolade i kokosa.


Ukratko o svakom od sastojaka.

Slatka pavlaka je uvek i isključivo mlečna pavlaka, biljne se ne važe. I nije slatka, ukusom, već je neutralna, poput one za kuvanje. Kod nas je to i dalje samo Imlek Moja kravica, ako se snabevamo u marketima, ili ako kupujemo na pijaci, u mlečnim radnjama, onda bude i drugih, koje se prodaju u rinfuzu.

Bela čokolada je na neki način problematična, naći normalnu na našem tržištu nije jednostavno. Po marketima jedino što vredi su belgijska bela koju pakuje Delhaize i eventualno Milka. Domaće varijante treba zaboraviti. To nije videlo kakao maslaca, ni u najavi. Najgrđe su one posne verzije, koje su obično i vrlo jeftine.

Nedavno sam našla Callebaut belu čokoladu po super ceni od 108 dinara za 100 g. Jedini je problem što se ne prodaje na meru, nego na pakovanje od 2.5 kg! Jer to i i nije namenjeno za domaćinstva, već za profesionalce. Ali isplati se, bar prema nekim mojim merilima, kupiti dobru čokoladu u većoj količini, neće se ona pokvariti taman stajala i godinu dana. Ima i crna 54%, i crna 70%, a sve to u radnji Magica d.o.o. u Kralja Milutina 61, malo iznad Slavije.


Za ovaj rafaello potroši se dosta bele čokolade. 250 g za smesu i 200 za glazuru. Ali i ispadne dosta, u mom slučaju oko 100 kuglica! Realno, glazuru možete i da preskočite i samo uvaljate kuglice u kokos.

Kokos - koristila sam sitno strugano kokosovo meso, tzv. "kokosovo brašno", koje se najčešće koristi u kolačima. Međutim, mislim da bi bilo bolje upotrebiti pravo kokosovo brašno, koje se dobija od mlevenja ostataka kokosovog mesa nakon ceđenja ulja, pominjala sam ga ovde. Ono je sitno i praškasto, na zapadu je to coconut flour, a strugani kokos je shredded coconut. Kod nas se pravo kokosovo brašno može naći u prodavnicama zdrave hrane, a videla sam i u Maxi-ju, na rafovima sa zdravom hranom. Lučar to zove "Kokos u prahu", a Granum "Kokosov protein" (mudro!).

Prvom sledećom prilikom pravim rafaelo sa ovim kokosom, pa ću dodati utiske i mere ukoliko se razlikuju - moguće da pravog brašna treba manje nego struganog kokosa, jer je veoma higroskopno, upija dosta.


Toliko o sastojcima, idemo na recept! :)


Rafaelo kuglice
recept za štampu

Sastojci:
250 ml slatke pavlake
150 g šećera
2 kesice vanilin šećera
250 g bele čokolade
200 g kokosovog brašna (strugani kokos)
oko 100 g badema, sirovih, celih (100-ak komada)


za glazuru
200 g bele čokolade
4 kašike ulja

Postupak:
1. U manju šerpu sipati slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer. Zagrejati do vrenja, izmaći sa ringle, ubaciti belu čokoladu i ostaviti da se otopi. Promešati, ostaviti da se prohladi na sobnu temperaturu pa prebaciti u frižider na sat-dva.


2. Smesu koja se osetno zgusnula promutiti kratko mikserom, da posvetli i postane vazdušasta. Umešati kokos, sve dobro sjediniti i vratiti u frižider na još sat-dva.


3. Kad se smesa stegla dovoljno da može da se oblikuje, vaditi po kašičicu smese, na nju staviti jedan badem, zatvoriti ga i oblikovati kuglicu. Ruke prati posle svakih 5-10 bombica, tj. čim postanu lepljive. Neka dlanovi ostanu malo vlažni, lakše se radi. Oblikovane kuglice ostaviti u frižideru ili zamrzivaču da se stegnu.


4. Za glazuru otopiti na najtišoj vatri 200 g bele čokolade sa 4 kašike ulja. Ohlađenu kuglicu postaviti na viljušku, iznad šerpice, pa kašikom zahvatati glazuru i preliti kuglicu jednom ili dva puta. Odčekati malo da otkaplje višak, pa kuglice ređati na veliki poslužavnik postavljen celofanom ili pek papirom. Ako se tokom rada glazura počne da zgušnjava, zagrejati je da ponovo postane tečna. Ostaviti kuglice u frižideru da se glazura stegne, pa prepakovati u kutiju. Od ove mere dobije se oko 100 manjih kuglica.



komentara: 43

  1. odlicno izgledaju.. bas cu isprobati.. ja uglavnom kupujem callebaut cokoladu na veliko, doduse crnu, nisam nesto ljubitelj bijele.. ali stvarno je najbolja i bas dugo moze da traje.. a i po cijeni se isplati kupiti na veliko..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja tako mislim. Uzeću i crnu uskoro, cenovno je u rangu Menaža, a ipak je bolja...

      Delete
  2. Hvala za info za čokoladne kapljice!!! Koliko danas idem tamo po čokoladu. Recept je, kao i uvek, savršen, kao i post, kao i ideja i realizacija fotografija. Svaka čast na istrajnosti da zadržiš kvalitet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Kato :)
      Inače, prodavnica koju sam pomenula radi samo do 16h, čisto da znaš da ne zapucaš predveče.
      Sve najbolje!

      Delete
  3. Ovo su mi najbolje domaće rafaelo koje sam do sada videla! Ja mogu da pojedem i one sa mlekom u prahu jer mnogo volim kokos ali uvek se oseti taj neki bzvz prizvuk :)

    Pravićemo za praznike :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eee, divno, javi ako budeš pravila :)
      Sve najbolje i srećni praznici!

      Delete
  4. Cao Majo, ovo izgleda tako dobro, bice isprobane al pola mjere :) Pozdrav veliki , veliki :):):)

    ReplyDelete
  5. Sto Rafaelo kuglica? Ove na 'grupnoj fotografiji izgledaju savrseno, kao pod konac. Callebaut je jedna od najboljih belgijskih cokolada, pojam za kvalitet. Ja sam koristila samo crnu, belu samo od ovdasnjih domacih proizvodjaca, bila je sasvim OK. Posna bela cokolada, to stvarno postoji? I neko misli da je to cokolada???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko šta misli - ne znam, ali da, postoji. Mada mislim da nisam dobro prenela info, jer ne sme da se zove čokoladom nešto što ne ispunjava bar to-to-i-to, pa se te posne tvorevine zvanično verovatno zovu "bela krem tabla" ili tako nešto, ali dešava se da te prodavac komotno uputi na to, ako pitaš za belu čokoladu.

      Delete
  6. Draga Majo blog je zaista odlican i uvek mu se rado vracam.Interesuje me zasto mislis da domaca cokolada nije dobrog kvaliteta?Ja vec neko vreme koristim crnu cokoladu sa 70% kakao sadrzaja koju pravi Simka.Ova cokolada takodje nije nimalo jeftina, 90gr u Tempu kosta oko 110din. Znam da prave i belu cokoladu a inace koriste kokosov puter u izradi.Da li si probala Simku? Kakvi su ti utisci?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domaćih crnih mislim da ima i dobrih i osrednjih, ali ih - ima. Ja recimo volim Menaž, najverovatnije jer je on ovde standard, i na taj ukus sam navikla odmalena. A volim i Štarkovu 75%. Ali, Callebaut je pojam za čokoladu, pa ako košta slično, ja dilemu nemam. Nisam kupila crnu samo jer nisam mogla da nosim dve kesetine od po 2.5 kilograma, a bela mi je bila hitnija, inače, prvom prilikom, odoh po zalihu crne Callebaut čokolade.

      Sa belim čokoladama je problem, jer ih - nema! Ipak je to proizvod koji se daleko manje troši i traži, razumljivo je donekle... I sama retko kad pravim nešto sa belom čokoladom, ali kad god da sam je namenski tražila, jedino sam na Milku mogla da računam. Ja tu Simkinu nikad videla nisam. Nedavno sam kupila neku "Gracija" belu čokoladu... Groza :( A tek ove posne u rinfuzu...

      Delete
    2. Jeste stariji post, ali čitam - zanimljive mi ove kuglice - pa moram da dodam: nedavno sam probala Kanditovu. Piše "bijela čokolada", pa kao računam, oni su EU, valjda je čokoladna čokolada :) Kad ono, cvrc. Ravna najgoroj beloj krem tabli ili kako se već zove. Još ja uzela 600 grama. Pravila sam kolače za slavu, pa mi se nađe.
      Naravno, trčala sam u Maxi po Delezovu belu...

      Delete
  7. Skoro sam probala Galeb od 80%. Mnogo dobra čokolada.
    A sad rafaelo. Ja baš volim kokos, al me onaj ukus mleka u prahu nervira, kiselkasto nešto u pozadini, treba brdo šećera da zabašuri. Ove tvoje bi rado pojela. Jedino što ja volim sa pečenim lešnicima.
    Mislim da sa kokosovim pravim brašnom ne bi to bilo to. Ono nema izražen ukus kokosa. Bolja opcija je u nekom jačem blenderu samleti sirov kokos do kremaste strukture pa sa tim probati. I nekako davi to brašno kad ga ima puno.

    Od kako sam pročitala gde ima Callebaut čokolade, živa nisam dok je se ne dokopam. Samo što ću morati da je sakrijem od sebe ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm, a meni se baš čini da bi bilo bolje sa tim praškastim kokosom, ovaj običan se mnogo "žvaće". To sa mlevenjem kokosa do kakve-takve kremaste strukture nisam uspela nikako, a probala. Ništa, samo leti kokos, vrti se i ništa. Možda je kokos bio suviše obezmašćen i suv, ili ja nešto nisam umela...

      Ja sam upravo danas sakrila kesu sa belom čokoladom daleko i visoko, pošto je deci bilo baš zgodno da zahvate po šaku kad god prođu trpezarijom, a ni meni nije teško padalo... ;)

      Delete
  8. Majo da se i ja zahvalim na tvom "pronalasku" čoko čipsa/kapljica kako god ih zvali, a baš sam skoro pričao da ih je tako teško naći kod nas...tražio sam ih onlajn i našao sam na par mesta, ali su cifre kao za suvo zlato. Što se tiče recepta biće isproban prvom prilikom tj. vec za par dana pa se se javljam sa utiscima.

    ReplyDelete
  9. Caos Majo. Od prosle godine pratim tvoj blog i skidam kapu na sajtu, slikama, nacinu prezentacije, a recepte necu ni da spominjem. Mogu samo da kazem da mi je tvoj sajt prva stranica na koju idem kada zelim da pravim nesto novo, pa cak i staro, samo da vidim kako si ti to uradila :)
    Elem, posto nazalost nisam u prilici da trknem do te prodavnice za belu cokoladu, a nikada navedenu cokoladu nisam ni probala, po tvom misljenju da li bih mogla da metnem bele Toblerone umesto ove tvoje cokolade (da li si ikada radila sa Tobleronama) ili eventualno belu Milku i da li je drasticna razlika u slatkoci izmedju ovih cokolada i tvoje? Ovo pitam posto moji klinci ne vole da kolaci budu preslatki, pa da li bih trebala da smanjim kolicinu secera ako budem pravila sa Milkom ili Tobleronama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliko ti hvala što pratiš blog i imaš to mišljenje koje imaš, ja se i dan danas zbunim i zarumenim kad dobijem ovakav komentar, jer iz mog ugla sve izgleda drugačije, pa mi taj drugi ugao pomaže da shvatim neke stvari :)

      To sa šećerom je baš teško prognozirati prema tuđem ukusu. Ja sam pravila ove kuglice prvi put bez šećera, već samo koliko ima u beloj čokoladi, zvučalo mi razumno, ali na kraju mi je bilo onako... Nedovoljno slatko, i ne u duhu sitnih kolača. Kokosa ima dosta, on nekako "ubije i upije" slast. I sa ovom količinom šećera kolačić je manje sladak nego industrijski uzor.

      Sa tobleronom nisam nikad radila, naročito belom. Bela Milka je dobra, pre bih nju koristila nego tobleronu, zbog onih zrnaca unutra, a verujem da je i cena na strani Milke :)

      Srećnu novu i sve najbolje ti želim!
      Maja

      Delete
    2. p.s.
      Ne odgovorih na pitanje o slasti - validno su slatke i Milka i Callebaut, onako na ukus. Sad sam pogleadala deklaracije, na 100 g čokolade Milka ima 64 g šećera, a Callebaut 55 g.

      Delete
    3. Hvala puno na odgovoru :) Puno uspesnih recepata i sve najbolje u narednoj godini :)

      Delete
  10. Hvala puno na odgovoru :) Srecni i tebi praznici

    ReplyDelete
  11. "Ona je umetnik", rece moja zena gledajuci fotku sa kokosovim orahom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliki pozdrav za vas dvoje! :)
      I sve najbolje u novoj godini! :)

      Delete
  12. Za početak da poželim srećnu novu godinu svima :) I kao što sam rekao rafaelo je napravljen i isproban...iako nemam ništa protiv onih sa mlekom u prahu ova varijanta mi više prija (da li je to zbog čokolade ko zna). A tebi Majo pored čestitki za novu godinu želim i da nastaviš sa istim entuzijazmom i energijom da izbacuješ nove recepte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala veliko! I tebi srećna nova i sve najbolje!

      Delete
  13. Jaoj Majo, fotografije su ti stvarno neverovatne, kao iz bajke. Svaka čast! A verujem da su i kuglice takve :)
    Sve najboje za tebe i momke u novoj godini! Pozdrav!

    ReplyDelete
  14. Draga Majo, da li znas i da li mi mozes reci gde se sada moze kupiti callebaut cokolada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dalje tamo gde sam je kupila za ovaj recept - Magica d.o.o. u Kralja Milutina 61, malo iznad Slavije.
      Pozdrav!

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Супер рецепт!Обожавам рафаело. Можети ли ми рећи, да ли ове куглице могу исто дуже да стоје као оне са млеком у праху?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mogu. Kao većina sitnih kolača, i ove kuglice su prilično koncentrovane, mogu da stoje.

      Pozdrav!

      Delete
  17. Majo, upravo ih pravim pa imam jednu nedoumicu. Da li se kuglice, nakon što se rashlade, i dalje čuvaju u frižideru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, ili u hladnoj ostavi, kao i ostali sitni kolači :)

      Delete
  18. Barry Callebaut čokolada i kakao se može naći na Kalenića pijaci u prodavnici Magica. Kakao je odličan. Mnogi ljudi na poslu su počeli da ga piju umesto kafe. Prodaje se u velikom pakovanju u 2 pomenute radnje. Jedino mesto gde može da se kupi na meru je radnja Zdravac, Čumićeva 2, lokal 45.

    ReplyDelete
  19. Meni je jedina lepa bela kandit. Delhaize mi je nejestiva

    ReplyDelete
  20. Predivan recept. Prvu meru smo odmah pojeli, morali smo odmah da pravimo drugu ☺️

    ReplyDelete