Tuesday, March 29, 2016

Pita od sira i lisnatog kelja


Da nemam drugaricu koja ima baštu, ne bih ni znala da postoji lisnati kelj. Mislim da ga nikad nisam videla na pijaci. Koliko sam shvatila, lisnati kelj je u srodstvu sa "klasičnim", glavičastim keljom, ali nema glavicu, samo lišće, i to čvrsto, reckavo-kovrdžavo lišće. Ukus mu je blaži od kelja i prokelja, pa svako ko ne voli ovo dvoje, moguće da bi sasvim rado pojeo lisnatog brata.

Lisnati kelj se može koristiti kao i drugo glavičasto ili listnato povrće, za čorbice i variva, kao nadev za pite i slane tartove, zatim kao dodatak omletu, testenini, ili kao sastojak green smoothie-ja...

Prijatno!


Pita od sira i lisnatog kelja
recept za štampu

Sastojci:
500 g kora za pite
500 g mladog sira
50 g mladog kajmaka
350-400 g lisnatog kelja
5 jaja S klase
2 ravne kašičice soli
1/2 kašičice bibera
prstohvat sode bikarbone
100 ml maslinovog ulja
1 l vode, za kuvanje kelja
malo vode, za prskanje kora

Postupak:
1. Lisnati kelj razdvojiti na pojedinačne listove, odstraniti donje, deblje delove drške i oprati ga. Litar vode i prstohvat sode bikarbone staviti da provri, pa ubaciti lisnati kelj i kuvati par minuta, potiskujući ga na dole, dok ne uvene. Prebaciti u cediljku i ostaviti da se prohladi, usitniti nožem.
2. U vangli izgnječiti sir, dodati kajmak, jaja, so i biber. Dodati iseckan lisnati kelj i sve dobro promešati.
3. Kore prebrojati i podeliti tako da ih bude za 5 rolni. U mom slučaju bilo je tačno 15 kora, dakle tri po rolini. Da je bilo manje ili više, neke kore bih cepala na polovine, da dobijem približno jednake količine kora po rolni. Kore okrenuti dužom stranom ka sebi. Prvu koru poprskati maslinovim uljem i kašičicom-dve vode. Drugu isto. Na treću koru staviti petinu fila, u vidu trake, preko jedne trećine širine kora. Umotati i prebaciti u blago nauljenu okruglu tepsiju prečnika 28-30 cm. Ponavljati postupak sa ostatkom kora i fila, ređajući svaku novu rolnu tamo gde se prethodna završila, formirajući "puža". Složenu pitu odozgo poprskati uljem, i eventualno premazati ostacima fila.
4. Peći na 200°C oko 50 minuta ili dok se pita propisno ne zarumeni :)

Napomena:
- Treba potrošiti svih 100 ml ulja.
- Količina od dve ravne kašičice soli je odgovarajuća ako je sir koji se koristi za pitu mlad i sasvim blago slan. Bez ikakve dileme slovim da bi ova pita bila savršena i sa nekim starim, zrelijim sirom, u kom slučaju možda ne treba celih 500 g i svakako ne treba 2 kašičice soli.



komentara: 10

  1. Mi smo ga krstili u Livadski kupus:) Inaće ovde gde živim ima ga raznih vrsta, neke kovrdžave neke nisu. Jako ga volimo. Već sam nekim okorelim baštovankama slala seme odavde prošle godine, a one sad dele dalje. Pita je naravno broj jedan za njegovu primenu.Tvoja super izgleda

    ReplyDelete
  2. Imam kore i već nekoliko dana premišljam što s njima. Sve nešto računam da će mužnabrati mlade koprive, pa ću napraviti pitu s njima. Ako ne, onda radim ovo. Doduše, lisnati kelj nisam vidjela već poduže, ali proljeće je, pa se nadam .... :))

    ReplyDelete
  3. Lisnati kelj je osnova holandskog nacionalnog jela - neka vrsta pirea (ispasiran je i lisnati kelj) koji ide uz kuvanu kobasicu. Klasika za zimu. Ja ga napravim maksimalno dva puta godisnje. Od skora sam pocela da pravim i smoothie od lisnatog kelja i to je to. E, dobra ideja ovo za pitu, bas cu da probam. Naravno, kajmak (suvo zlato) ne stavljam u pitu, takav luksuz ne mogu sebi da priustim :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taj pire koji pominješ, kako se zove?

      Delete
    2. To je tzv. seljacki kupus - boerenkool (izgovor: burenkol), sto je u stvari ime za lisnati kupus. Pravilno je reci boerenkool stampot (stampot je zajednicko ime za sva jela koja se pasiraju).

      Delete
    3. Hvala! Sad sam malo guglala, Boerenkool met worst, mmmmm... :)

      Delete
  4. e, ovo moram isprobati. Samo nikako da se taj kovrčavi kelj udomaći kod nas na tržnici, a taaaako je dobar!

    ReplyDelete
  5. Odlicna pita! Do sa sam koristila kelj samo za salatu ili sam ga kuvala za bebu. Super ideja! Hvala!

    ReplyDelete