Saturday, March 26, 2016

Koko-susam-muskat namaz


U fazi sam isprobavanja kokosovih proizvoda. Nekako, kad se pomene kokos, ja pomislim na strugano kokosovo "meso", koje na ovim prostorima svi (pogrešno) zovemo kokosovim brašnom i koristimo za kolače. Kokosovo mleko, ulje i (pravo) brašno, su sve za mene relativno nove namirnice. Ulje je baš neobično, ali lepo. Kad ne bi bilo onoliko skupo kao što jeste, mislim da bih ga trošila nemilice.

Kokosovo ulje spada u izuzetno zdrave masnoće, i zasićeno je. To je retkost u svetu biljnih ulja, koja se u najvećoj meri sastoje od mono ili polinezasićenih masti, ali - zasićene masnoće nisu za izbegavanje, kao što se dugo verovalo. Ovo ulje je lako probavljivo, ne opterećuje jetru, ubrzava metabolizam, deluje protiv virusa, bakterija i gljivica, jača imunitet... Sve super nešto.

Drugo, uprkos (ispravnom) imenovanju ove masnoće kao ulje, kokosovo ulje je čvrsto, i više liči na puter. Topi se, tj. postaje ulje na 20 i kusur stepeni celzijusa, tako da je na sobnoj temperaturi često u međustanju, gde se vide i čvrsti delovi, i otopljeni.

Dalje, kokosovo ulje ima visoku tačku dimljenja i pogodno je za sve namene, pa i prženje. Nisam ga još koristila na taj način, ali treba znati da može.

Čitala sam da ih ima raznih, pa i onih bez mirisa. Dva koja sam ja do sada probala, Beyond i GranumFood, imaju divan miris na kokos, i sasvim blag, pozadinski, slatkast ukus. Potpuno bez ičega može da se iskonzumira kašičica ulja, i da ne bude bljak :)

A može i da se iskombinuje sa tahinijem, medom i muskatnim oraščićem, koji daje divnu aromu i koji nam je Marija, sa bloga Mirisna teka, zadala kao temu igre ajme, koliko nas je! - i dobije odličan sladak namaz. Koji je jak i kaloričan, nije za mazanje u debelom sloju niti za bogato filovanje palačinki. Tanko namazan preko kriške nekog finog hleba, a stići će jedan baš takav u nekom od narednih postova, uz šolju čaja od đumbira, mmmmm... Greje sva čula...



Koko-susam-muskat namaz
recept za štampu

Sastojci:
80 g ekstra devičanskog kokosovog ulja
80 g tahinija (paste od samlevenog susama, zove se još i taan)
40 g meda
1 ravna kašičica sveže nastruganog muskatnog oraha



Postupak:
Izmešati tahini sa medom, pa dodati otopljeno kokosovo ulje i jednu kašičicu sveže izrendisanog muskatnog oraščića, pa dobro promešati da se sve lepo sjedini. Izliti u teglicu i čuvati na umereno hladnom mestu. Ako je namaz mnogo stegnut, ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata pre upotrebe.



Napomene:
- Namaz je najbolji na temperaturi od 20°C. Tada je u kremastom stanju, lak i za zahvatanje i za razmazivanje. Na samo par stepeni niže je potpuno čvrst, a na samo par stepeni više je tečan poput meda.

- Mogao bi se izbeći med i namaz zasladiti stevijom. To ću idući put da probam. Količina stevije je kritična, jer mrvica više od "koliko treba" i ode sve dovraga, zato treba baš baš tačno naznačiti količinu, što bez probe ne umem. Cenim na 2 kapi tečne stevije, ali videćemo.

Update, nedelju dana kasnije: Probala sam, dve kapi tečne stevije je taman!


komentara: 2

  1. Jako zanimljivo izgleda. I slažem s tobom, da je skupo bome je.

    ReplyDelete
  2. Ovo je super! Tek sam ga napravila i bas mi se svidja. Mislim da probam i sa puter od lesnika!

    ReplyDelete