Sunday, March 20, 2016

Pita od prosa, heljde, lana i sremuša


Smućkala malopre, za sutrašnji (hrono) doručak. Al' čapnula sam parčence odmah, i mnogo mi se dopalo, pa dođoh brzo i vama da javim :) Pita je fina, mekana, nije suva, milina! Crni luk sladi, sremuš daje svoj karakterističan šmek na beli luk, i sve zajedno je baš dobro, kao neka veeelika, debela američka palačinka.

Laneno brašno je nešto što koristim često u poslednjih nekoliko meseci. Nema jak ukus koji bi pokrio ili pokvario druge ukuse, zahvalno je za mešanje sa svim i svačim. Laneno brašno se zapravo dobija od ostataka semenki lana nakon ceđenja ulja, tako da je prilično obezmašćeno u odnosu na običan samleveni lan. Fino i sitno je mleveno (nisam uspela lan sama da sameljem), i  ima ono čudesno vezivno svojstvo koje lan, zbog obilja vlakana, generalno ima. Ako ste ikad namakali semenke lana da biste ih dalje upotrebili za neki recept, znate kako ono zgusne vodicu oko sebe, i ispušta neku sluz. To isto radi i obezmašćeno laneno brašno, i ova njegova osobina naročito dobija na značaju kod pripreme bezglutenskih testa i peciva, koja znaju da budu ili suva i mrvljiva ako imaju praška za pecivo, ili zdudana i vlažna ako nemaju podizača.

U Beogradu lanenog brašna ima u većim hipermarketima i po prodavnicama zdrave hrane, pakovanje na koje nailazim je od 200 g, košta oko 90 dinara, proizvodi Lučar. Ima još jedan domaći proizvođač, Ecovital, koji pravi hladno ceđena ulja i ostatke melje u brašna, ali njihovih proizvoda nema baš na svakom ćošku, evo spiska maloprodajnih objekata koji ih imaju.

Tokom pečenja ova pita dosta naraste ali dobrim delom i spalsne nakon izlaska iz rerne. Ivični parčići su najlepši i najšupljikaviji. Mislim da bi ovde tehnika naopakog hlađenja, kao kod naopake gibanice, bila vrlo poželjna, i probam sigurno za koji dan, pa ću javiti da l' je prognoza bila dobra.

Od ove smese bi bili odlični i mali formati, kao mafini, jer je testo takvo da voli da "puzi uza zid", koji ga dalje drži da ne splasne, a mafin kalupi imaju puno zidova.

No, pitica je i ovako je sasvim dobra, i dosta više priče, idemo na recept!

Update, 24/03/2016.
Verzija sa "naopakim" hlađenjem - ima smisla! Ovde je bilo zelje umesto sremuša - može, komotno...



Pita od prosa, heljde, lana i sremuša
recept za štampu

Sastojci:
100 g prosenog brašna
100 g heljdinog brašna
50 g lanenog brašna
250 g crnog luka
150 g sremuša (1.5 veza)
100 ml maslinovog ulja
5 jaja (A ili B klase, ili 4 jaja S klase)
1 ravna kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
1/3 kašičice bibera
300 ml vode

Postupak:
1. Crni luk iseckati srednje-sitno i prodinstati na 100 ml maslinovog ulja uz dodatak jedne ravne kašičice soli. Ostaviti sa strane da se prohladi.

2. Sremuš iseckati popreko na tračice.

3. U posudi za mešenje kratko umutiti jaja mikserom, dodati sve tri vrste brašna, prašak za pecivo i biber, sve dobro varjačom promešati da nema grudvica. Zatim dodati prodinstan luk sa sve masnoćom, i iseckan sremuš, promešati dobro. Dolivati vodu iz 2-3 puta, i polako mešati varjačom da se testo razredi ravnomerno. Ostaviti testo da odstoji 15-ak minuta, za koje vreme će se malo zgusnuti.

4. Smesu izliti u manji četvrtasti pleh (20 x 30) postavljen pek papirom i peći na 180°C oko pola sata. Ostaviti da se malo prohladi, služiti toplo.


komentara: 27

  1. Ima li na pijaci da se kupi sremuš? Ako ne nađem, šta bi moglo da bude zamena?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima, ima, sad mu kreće sezona. Obično se prodaje na vezu, i obično jedna veza ima 100 g. U drugo doba godina, ja bih ovde stavljala zelje ili blitvu. Pozdrav!

      Delete
    2. Sa listovima mladog crvenog luka je još lepše!

      Delete
  2. Obožavam ovakve pite, ovu ću sigurno napraviti, ili barem slićnu, jer srijemuš baš ne volim :-)

    ReplyDelete
  3. Pa moraš gricnut, makar jedan ćošak... daleko je ujutro! :) Nisam do sad pekla s lanenim brašnom, dala si mi misliti, dala si recept... nema druge nego - peći! :)

    ReplyDelete
  4. Baš fora izgleda.
    A zato lan koriste kao zammjenu za jaja kad pušta tu sluz pa onda time i veže ostale satojke, ili?
    Nisam neki stručnajka ali u zadnje vrijeme su na foodgawkeru primijetila veliku količinu veganskih recepata a nekako nisam se ni potrudila istražiti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, mislim da vegani koriste lan i zbog toga. Ja sam ga uvela u redovnu upotrebu kad sam počela da pravim (hrono) američke palačinke, iako ide dosta jaja i u njih, slična je smesa kao za ovu pitu, samo malo ređa.

      Delete
  5. Divno! Sezona sremusa traje oko mesec dana. Mi smo juce brali na vikendici i spremali corbicu od sremusa po vasem receptu od pre 3-4 godine. Na pijaci kosta od 30 do 50 dinara veza, zavisi gde i kod koga se kupuje. Ako imate jos neki predlog, ... Srdacan pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sinoć razmišljam, da l' čorbicu, da l' pitu... :)
      Hvala, pozdrav i tebi!

      Delete
  6. Ovde ima svega finog za ovu tvoju divnu pitu!

    ReplyDelete
  7. Ja sam nedavno kupila laneno brasno, 500gr 170 din od proizvodjaca Uvita iz Debljace. Pozdrav i hvala na lepom i zdravom receptu. Moram probati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Još bolji odnos količina-cena!
      Hvala i tebi :)

      Delete
  8. Verujem da je super! Sremus je moja tiha patnja, spada u istu kategoriju kao i visnje i kesten. Obozavam, a n ovde ga nema :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Generalno može bilo koji zeleniš, blitva, zelje, spanać... Ja sinoć pravila ponovo, sa zeljem, odlično je (i pogodnije za poneti na posao ;)

      Delete
  9. Znam da negdje imam neka posebna brašna, pa si me s ovom divnom pitom natjerala da ih malo provjerim i vidim jesu li baš ova ili neka druga. ovdje nemam mogućnost kupiti sremuš, ali može i nešto slično (sjeckani mladi luk, na primjer?). Fino!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, sigurno može svašta umesto sremuša. Sad mu je sezona pa sam ga zato i koristila.
      Pozdrav!

      Delete
  10. Da li bi bilo potrebo zelje bariti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne, samo iseckaš na tračice, i umešaš u testo, kao u ovom receptu. Jedino što se u tamnom testu neće lepo videti zelje, jer i samo zelje dosta potamni prilikom termičke obrade.

      Delete
  11. Majce,jel moze bez jaja? Post je u toku.a probala bih je koliko sutra.Malo povecam kolicinu vode?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobićeš zblebanu debelu palačinku. Ja bih probala ovako - svako jaje bih "zamenila" sa po jednom supenom kašikom lanenog brašna i tri kašike vode. To sam negde pročitala ali nisam probala. Baš javi ako probaš.

      Delete
  12. Ja sam napravila ovu pitu sa spanacem i mogu vam reci da je super ukusna... sledeceg puta sam dodala oko 350 g. feta sira... bila je jos ukusnina! Savet za ovu kombinaciju sa sirom i spanacem je da se stave dva praska za pecivo :) pozdrav svima! Majo, samo nastavi, sjajno vodis blog! Recepti su jasni, precizni, fotkama propraceni... svaka cast za trud! Majo, svaka pohvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spanać i feta, zapravo bilo koji kiselkasti sir od vajkada bili dobri partneri :) Hvala što si pravila i javila utiske i svoje predloge za nadogradnju, i posebno hvala na svim rečima podrške! Uvek znače! :)

      Pozdrav!

      Delete