Sunday, November 11, 2012

Pita sa mesom


Pita sa mesom, ovde gde sam ja odrasla, sinonim je za pitu od vučenog testa, što je opet u današnjici sinonim za kupovne kore, u koje je umotan fil od mlevenog mesa. Dakle, pite su kod nas rolane pite od kora. Najpoznatije od slanih su pita sa mesom i pita sa sirom, a od slatkih sa jabukama, višnjama i bundevom. Zato ne znam kako ovu pitu da nazovem, a da se odmah po imenu zna o čemu se radi.

A da ne bude neki naziv u tri reda. Mislila sam prvo da bude "lenja pita sa mesom", ali ne valja ni to. Za lenju pitu testo je mnogo više prhko. Ovde je testo neko dizano-lisnato. Pa ostavih samo "pita sa mesom". Ko ima neki savet kako da je prekrstim, neka javi, razmotriću svaki.

Ova pita je pogodna i za one prilike kada imate goste, kao i samo "za po kući". Fina je topla, lepa je i hladna, meni se čak najviše svidela drugog dana, kad testo malo odstoji. Prvog dana testo je više kao hleb, drugog je nekako... Pitastije :)


Sastojci:
za fil
80 ml ulja
300 g crnog luka
100 g šargarepe
50 g mesnate slanine
500 g junećeg mlevenog mesa
2 jaja
1 čaša kisele pavlake
1 kašika griza
so
biber

za testo
250 g putera ili margarina
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke)
500 g brašna
1 puna kašičica soli
1 jaje
250 ml toplog mleka

za premazivanje
1 žumance
1 kašika mleka

Postupak:
1. Prvo pripremiti fil. Na 80 ml ulja, na srednjoj vatri, dinstati sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu sa kašičicom soli oko 15 minuta. Dodati sitno seckanu slaninu i propržiti zajedno još par minuta. Umešati mleveno meso, dodati pola kašičice bibera, dinstati još 20 minuta, poklopljeno, uz povremeno mešanje. Kad se malo prohladi, probati, dosoliti ako treba, pa umešati jaja, pavlaku i griz.


2. Puter/margarin podeliti na 50, 100 i još 100 g. Najmanji deo otopiti, a druga dva dela ostaviti na sobnoj temperaturi da omekšaju.


3. Kvasac rastopiti sa pola kašičice šećera i malo toplog mleka, ostaviti da zapeni i poraste.


4. U prosejano brašno dodati kašičicu soli, toplo mleko, nadošli kvasac, jedno jaje i rastopljenu masnoću. Umesiti testo i ostaviti 10 minuta da odmori.


5. Podeliti testo na dve kugle, spljoštiti svaku u disk. Na brašnom posutoj radnoj površini jedan disk razvaljajti u krug, premazati sa 100 g razmekšale masnoće, pa uviti u rolnu. Levu i desnu trećinu rolne preklopiti preko srednje.


6. Dodati još brašna na radnu površinu, ako ga nema. Istanjiti testo prvo rukom, pa oklagijom, na dimenzije nešto veće od pleha (pleh je u ovom slučaju 25x35 cm). Posuti malo brašna po gornjoj strani testa. Testo namotati na oklagiju, preneti u pleh i malo podići ivice. Ravnomerno rasporediti fil. Od drugog diska testa razviti drugu koru (na isti način kao prvu - rastanjiti, premazati masnoćom, urolati, preklopiti, rastanjiti), spustiti je preko fila, pa joj spojiti ivice sa donjom korom.


7. Testo premazati žumancetom razmućenim sa kašikom mleka. Izbockati viljuškom površinu pite. Ostaviti je preko šporeta dok se rerna greje na 180°C. Peći dok ne dobije tamniji braon ton, oko 45 minuta, ali vreme pečenja može biti i kraće i duže, zavisno od rerne.


Recept za štampu

komentara: 29

  1. Odlično izgleda, idealan ručak uz salticu ili jogurt.

    ReplyDelete
  2. Ama savršeno! Što bi Šekspir rek'o: šta je u imenu - što ružom zovemo pod drugim imenom isto bi mirisalo (parafraziram, naravno, škola je odavno završena :-))
    Dakle, Luka mi je cupkao iznad glave dok sam otvarala ovaj post i čim je ugledao sliku, uzviknuo je - ovo je mnogo dobro! Već sam viđena kako je pravim, čim pre :-)))

    ReplyDelete
  3. Jaaako volim ovakvu hranu, pun pogodak! :)

    ReplyDelete
  4. ovo predivno izgleda :)
    http://urbanprettygirl.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Da si više puta premazivala bila bi - pita od lisnatog testa. Verujem da je testo fino, volim kad ima dosta masnoće:-)Nisam nikad pravila ovakvo testo.
    Pita je za mene baš intrigantna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije baš nešto lisnata ova pita, a i ja nekako kad pomislim na lisnato testo, mislim na ono testo bez kvasca, kao za žu-žu ili pogačice. U svakom slučaju hvala na sugestiji.

      Delete
  6. Moje poštovanje!
    Ovo je bio prvi recept koji sam planirala da napravim iz časopisa Mezze :-) Ozarila sam se kada sam recept videla i na Vasem blogu danas. Pita je odlična, pravila sam tačno sve po receptu, ukus savršen. Jedino mi je vreme pečenja bilo 25 min (šporet nema ventilator, običan je) i smanjila sam količinu margarina za premazivanje. Htela bih da Vas zamolim da jednom još detaljnije obradite temu premazivanja testa i njegovo razvlačenje nakon toga. Kao što je ovde u receptu, ili receptu za kroasane... Nisam uspela lepo da razvaljam a da mi se na nekim delovima ne ugnjecavi :-) Iz tog razloga nisam uspela ovako idealno da razvučem kao Vi. Ako sam negde propustila Vaše objašnjenje za taj postupak, izvinjavam se.
    P.S. Princes krofne su mi uspele tek posle vašeg posta :-)
    Sve najbolje,
    Bokica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bokice,
      hvala na javljanju i hvala na probanju recepata!

      Nisam se do sada upuštala u avanturu pravog lisnatog testa. Ovo nije lisnato, jer ima kvasca, a i lisnato testo se uvek samo preklapa, nema rolanja.

      Ako ti je testo negde postalo gnjecavo tokom rastanjivanja, to znači da se negde previše rastanjilo pa masnoća probila. Ako se to desi, samo pospi malo brašna preko te masnoće, može i malo više od malo, da se ne desi da se tokom namotavanja na oklagiju testo zalepi. Ako probije sa donje strane pa se lepi za podlogu, to ume da bude nezgodno, ali onda treba probati nekim tankim nožem ili špatulom u sitnim potezima odvajati testo od podloge i tu ubacivati brašno.

      Ako te samo muči oblik, tj. tokom tanjenja nisi dobila pravougaonik nego neki oval ili nešto nepravilno - što je početni oblik pravilniji, to će i krajnji biti pravilniji. Znači, kad se testo premaže, urola, pa leva i desna strana rolne preklope preko sredine, onda se taj oblik još malo dotera da bude kao neka "cigla". Malo odozgo pritisneš, pa bokove ravnaš i tako nekoliko puta, da dobiješ neki kvadar. Onda opet malo tanjiš rukama, čuvajući oblik, i na kraju oklagijom.

      Pozdrav i tebi, i sve najbolje.
      Maja

      Delete
  7. Iskreno ti se divim na svakom, ovako detaljno prikazanom, receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ja tebi na volji i vremenu da radiš video recepte :)

      Delete
  8. Pravila sam jednom sličnu pitu od sira, po Laninom receptu. Bas je divna bila i svima se mnogo dopala. Sad cu probati ovu tvoju, ali ću ju, zbog Ace, filovati pecurkama. Javicu utiske...

    ReplyDelete
  9. Javljam utiske. :) Pita je fantastična! Pravila sam sve po receptu, ali sam umesto mesa stavila sveze vrganje (imam ih u zamrzivaču, baka poslala). Testo je fino i sve u svemu - pravice se opet. Hvala Majo! Ako mi Ića dopusti, slikaću ju večeras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehej, ovo je bilo brzo! Hvala :)
      Fil - samo vrganje si stavila ili mešala sa još nečim? Ako nisi mešala, onda koliko vrganja i kako pripremljih? Ako uspeš da uslikaš, javi, baš sam znatiželjna :)
      Pozdrav veliki za vaš trojac :*

      Delete
    2. Nisam stigla slikati. :( Izvini...
      Najpre sam htela da stavim samo dinstane vrganje sa lukom i sargarepom, ali sam na kraju uradila sve kao u tvom receptu. Znači, dodala sam i jaje i pavlaku. Imala sam oko 400g vrganja.
      Pozdrav od nas! :)

      Delete
  10. Ovo je divno. Pravim danas i kao prava Crvenkapa nosim baki sutra. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Zoko :) Javi svoje, a posebno bakine utiske, ako budeš mogla :)

      Delete
  11. Ja bih je nazvala "fina brios pita sa mesom"...sjajno deluje ! Slazem se sa Milkicom i vrganje tu dosto dobro vidim...ili kelj, krompir i slaninica, sta mislis ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Marina :)
      Vrganji i meni zvuče super, ali nekako su oni jakog ukusa, zato sam pitala da li je mešala sa nečim, deluje mi da bi samo oni dali prejak fil. Mada ovim pitama i paše neki jači fil, začinjeniji... Kelj, krompir i slaninica, i to zvuči dobro, samo da se lepo ukrčka fil pre filovanja, da ne pušta vodu tokom pečenja. Slaninica neka dimljena, onako, da zamiriše :)

      Delete
    2. Mogli bi vraganji da se pomesaju sa krompirom...to bi bilo cini mi se dosta dobro !

      Delete
  12. Upravo se premam da je pravim...u objasnjenju kazes da se testo podeli na dve lopte, jednu loptu malo poravnas pa premazes masnocom pa razvuces pa zavijes u trubu i onda je preklopis sa jedne i sa druge strane.....pretpostavljam da si omaskom izostavila da se to isto uradi i sa drugom loptom...jel' tako ?

    ReplyDelete
  13. Da, da, isto i sa drugom polovinom testa treba uraditi (ima u koraku br 6, možda je nejasno, doradiću :)
    Jedva čekam da čujem čime si pitu punila i kako vam se dopala! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sada kada ponovo procitam u stvari pise samo sto moze da se pomisli (ukoliko ti mozak naravno radi na pola, kao meni jutros...)da se razvuce isto kao i prva u smislu da je razvuces i preneses uz pomoc oklagije u pleh...ma potpuno blesavo...ja sam u stvari previdela...
      Fil sam pravila sa sampinjonima i imala sam u frizideru neki ostatak od nekog povrca koje ne znam ni kako se zove kod nas...ovde se to zove "borragine"...to je u stvari neka trava koja divlje raste i sva je nekako rakrecena a u sredini izadje cini mi se maslacak...ono zuto cupavo...listovi su jako cudni, malo cak i sundjerasti i po njemu su neke debele dlacice. Kuva se kao spanac, onako se opere i mokro stavi u tiganj...ukus je fini. U Italiji se jede zaista sve sto raste, to je jako lepo. Mozes da pogledas na google-u...izaci ce ti i slika pa ces ga prepoznati. Kod mene to donosi jedan cika na pijacu.Umesto kisele pavlake koje ovde nema stavicu jako svez stracchino koji je tacno tako malo "kiselkast". Fil sam napravila a testo cu da pravim posle podne jer nam je to vecera...Slikam i saljem sliku i komentare ukucana...ma sta ima da komentarisu, vidi se da je super !

      Delete
  14. Ne, ne, u pravu si. Ako je i na tren zvučalo nejasno - to znači da jeste nejasno, i zbuniće još nekoga. Evo ispravila sam.

    Nemam ideju šta je ta biljka koju pominješ, pogledaću uveče natenane. Prijatna vam bila večera :)

    ReplyDelete
  15. Evo me...napravljena ! Ukus je jako fini i dok je topla testo je hlebasto pa sam radoznala da vidim kakvo ce biti sutra...ti kazes da je sutradan "Pitasta" i sada ocekujem da vidim znacenje tog pojma...Jako sam se namucila sa razvlacenjem testa...mozda bi bilo lakse da se ta "ciglica" stavi malo u frizider..? Na kraju sam je rukama razvlacila jer oklagijom nije bilo sanse da se izvede. Na tvojoj fotografiji je parce nekako urednije ali to moze da bude zaato sto si je mozda sekla hladnu...ja sam je sekla posle jedno sat i po...a i moj pleh je bio nesto malo manji pa je sva visa...Ukucanima se dopala, thank you !
    Nikako nemogu da ti posaljem na blog fotografiju...poslacu ti na mail...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)
      Pitasto, to ti je nešto manje hlebasto :))) Ma, mislila sam na nešto što nema onaj sponge efekat svežeg hlebnog testa. Čim malo odstoji, ovo testo postaje više kao ona testa sa praškom za pecivo, ma zapravo kao hleb drugi-treći dan. Objasnih ga :)

      Moguće da bi bilo bolje da se ciglica malo ohladi, po principu za lisnata testa. Meni je prva kora malo popucala na par mesta, tj istanjio spoljni sloj testa toliko da je probila masnoća, pa se lepilo malo. Za drugu sam obilnije posula brašna ispod, da i ako probije da se ne zalepi za sto. Ali nisam imala problem da razvučem oklagijom.

      Parčići sa slike svakako nisu vrući :) Čak i da to hoću, dok se ja namestim za slikanje, ohladiće se 17 puta. Ček idem baš da vidim po vremenu sa fotki, kad je pita ispečena a kad je slikana...

      Evo me nazad. Da. Pita je ispečena negde iza ponoći. A slikana sutradan popodne. I da, taaaanak nož, tanak i sa tupe strane (onaj što držim gde sečem margarin, mada tu se ne vidi lepo). Tim nožem sva fina sečenja obavljam, najurednije parčiće mi daje. Najviše upotrebljavan nož u mojoj kuhinji.

      Videla sam fotku, baš lepo i sočno deluje. Mislila sam biće tanji fil ali ima ga!

      I ako ovo budem pravila opet, probaću jednostavniju varijanu, bez ovog mazanja, rolanja itd (ionako ne vidim da se testo nešto razlistalo, sem ovih listova na vrhu što se odvajaju), već masnoću krk u testo. Testo bih malo izmenila, da "pođe" da liči na lenju pitu, al' ne baš tako prhko da bude.

      Hvala na probanju i javljanju, nadam se da je večera prijala, pozdrav tebi i tvojima :)

      Delete
  16. Definitivno ciglicu treba krknuti u frizider i lakse bi se razvijala kasnije ali se slazem sa tobom kada kazes da u stvari nema svrhe premazivati i rolati i onda se muciti...i ja sam na to pomislila. trebalo bi pronaci neku varijantu slane lenje pite...meni bi se tu jako dopalo neko testo za slani brioche...sa kvascem ali sa manje masnoce...to moze da se nadoknadi na neki nacin time sto se ne stavi ceo jaje nego napr. dva zumanceta...
    radicemo na tome pa koja prva "porodi" neko resenje - prica !
    Sto se tice fila, stavila sam 2 pakovanja smrznutih sampinjona, to je ovde 900 gr...1/2 kg bi bilo strasno malo imajuci u vidu svu vodurinu koju oni izbace..
    Pozdrav !

    ReplyDelete