Wednesday, November 07, 2012

Outsourcing 3: Testa i peciva


Od kako imam jednog pravog i jednog pred-školarca, imam i novu dnevnu nedoumicu - šta im spremiti za užinu. Šta vaši đačići nose za užinu?

Zbog nedostatka vremena, ideja, ili sastojaka, neretko ujutru završimo u pekari. A tamo je večito blagodramatično. Vuk nikad ne zna šta će, iako repertoar pekare zna napamet. U stanju je da razgleda pola sata dok cupkamo i ja oni koji stoje iza nas. Onda se on smori od sopstvene neodlučnosti i izjavi da neće ništa, što samo pospeši opštu napetost. Pavle, sa druge strane, nije neodlučan. Vrlo je istrajan u odluci da svaki put traži rol-viršlu. Ne šljivi on moja objašnjenja da to ne može svaki dan da se jede. Njegovo je da proba, a moje je da drvim stalno jedno isto. One devojke koje rade u pekari mislim da znaju naše konverzacije napamet. Sa domaćom hranom nije uvek sjajno, nekad im se svidi šta im spremim, nekad ne, često su im ukusi različiti, pa dok svima ugodim, osedim. I tako, pošto nisam u stanju da non-stop izmišljam nešto novo, i strepim hoće li se svima svideti, a opet ne mogu da dozvolim da se stalno oslanjamo na pekaru, krenula sam da isprobavam recepte uglavnom za neka peciva, pite ili suve kolače, da bih došla do koliko toliko sigurnog repertoara, u čijem okviru kasnije mogu da se vrtim bez glavobolja.

Pravila sam najpre Milkičinu empanadu, pošto mi je ostala u sećanju sa Ade kao nešto fino. Pa sam pravila Snežaninu proju sa Ade. Pa Jeleninu fokaču sa tikvicama, takođe sa Ade. Pa razmišljala o onom Neveninom povrtnom tartu... Pa shvatih da se nesvesno kačim upravo za recepte one klope koju sam probala na Adi, što valjda i nije neobično, pošto mi je sveža u memoriji. I tako dođoh na ideju da u ovoj misiji "Šta za užinu?", između ostalog, isprobam po jedan recept od svake blogerke koja je bila na poslednjem okupljanju i spojim sve to u jedan post. A ko je bio u septembru na Adi?

        gore: Nevena, Ivana, Snežana, Senka, Jelena, Milica, Vesna i ja
        dole: Sanja, Milkica, Ana, Marija, Tanja

Negde u blizini je i Dragana, ali u momentu slikanja nije bila tu. A šta sam po njihovim receptima pravila? Krećemo sa slanim, pa prelazimo na slatko.


Empanada

by Milkica, Mimi's kingdom
Meni je testo malo podivljalo pa ispade pogača ili štaveć... Ali je odlična, stvarno. Punjenje koje je Milkica osmislila je ono što me je privuklo, spoj patlidžana i tunjevine je lagan a opet ima mesni šmek, a paprika, paradajz i luk daju svežinu i slast. Deci se dopalo. Par dana kasnije punjenje istog tipa smesila sam u formu kiša tj. tarta. I to je prošlo vanredno dobro. Toplo preporučujem ovaj recept, a tart moram da doradim i obradim kroz zaseban post, kad-ikad.


Proja
by Snežana, Magična oklagija
Svako obično ima neki proveren recept za proju-projaru, kojem se uvek vraća. Imam i ja, ali ova Snežanina mi se baš jako dopala kad sam je probala na Adi, jer je bila sočnija od svih koje ja inače pravim. Poredila sam mere i sastojke, sve to meni deluje slično, a opet moja projara bude suvlja. Dečaci inače nisu ljubitelji proje, pa sam mislila da će im se ova možda dopasti. Njima nije, ali ko ih šiša. Mogu valjda i ja iz ovog ekseprimenta namenjenog prevashodno dečijim potrebama da izvučem neki bod za sebe :)


Fokača sa tikvicama, susamom i pirinčem
by Jelena, f o o d f o r t h o u g h t
Ovo nisam stigla da probam na Adi, ali sećam se tog recepta od ranije sa Jeleninog bloga, i pozitivnih komentara. I od nas jedan ogroman pozitivan komentar za ovaj recept. Tikvice i pirinač su fina i blaga osnova za fil, ja sam još dodala malo belog mesa iseckanog na kockice (ostale šnicle od ručka), lepo začinila, i milina. Deci se dopalo, iako mi se omaklo malo više bibera pa je bilo malo ljuće nego što sam planirala, čak je Pavle uveče tražio da večera "isto ono što je nosio za užinu" :) Ne mogu da ne naglasim i ekonomičnost ovog recepta - brašno, ulje, pirinač, tikvice, jaja, začini...


Tart sa povrćem
by Nevena, Hleb i lale
Na Adi, na stolu prepunom svakojakih đakonija, ovaj tart mi je prvi privukao pažnju. Zbog živih boja i neobične a jednostavne dekoracije u vidu tankih kolutova crvenog luka. Nevena je tart pravila od mešavine povrća koja se prodaje pod imenom "meksički mix". U meni najbližoj radnji ne beše toga, pa ja uzeh "balkanski mix". U balkanskom miksu skoro sve povrće je skrobasto i slatkasto (kukurz šećerac, grašak, crvena paprika, šargarepa), što čini fil prijatno osvežavajućim. I ovo je odlično prošlo kod malih momaka. A dragi me je, nakon što je probao tart, a u vreme kad sam već bila na poslu, zvao telefonom samo da dâ kompliment :)


Hleb od spanaća
by Ivana, by Nastasja
Ni ovo nisam probala na Adi, ali sam ponela par isečenih parčića kući. Pavlu i meni se dopalo jako, ostali nisu probali tada. Izuzetno jednostavno i brzo se pravi, one-pot recept i odmah u rernu. Ukusno za deset. Opšta prolaznost u familiji, 3 od 4. Jogurt uz ovo, i milina.


Slane kiflice
by Milica, Poljubi kuvaricu
Ne znam zašto moji momčići neće u pekari da odaberu neka obična peciva tipa kifle, đevrek, slane perece... Ali neće. Iskoristila sam recept za fine kiflice kojima nas je Milica poslužila na Adi, napravila sam ih malo buckastije da bi poslužile kao pecivo za sendvič, i sveže ispečene zaledila. Naravno, nekoliko smo morali da smažemo odmah jer su neodoljive onako tople. Zgodno je imati spremno pecivo, makar i zamrznuto, ujutru izvučem i časkom odledim u mikrotalasnoj, macnem omiljenu im kombinaciju majonez+jabuka+čajna kobaja. Ponekad pregovaramo i o drugim kombinacijama prema stanju u frižideru, ali ova je sigurica. Obavezno se tom prilikom rvamo da mi ne pojedu ta peciva odmah, onako prazna i još mlaka. A u pekari i dalje neće da uzmu kiflu ili đevrek. Ko razume decu, blago njemu.


Slani tart
by Senka, Na pikniku
Ovo nije bilo na Adi, nego sam odabrala sa Senkinog bloga, imajući u vidu da su slične tvorevine imale dobru prođu kod dece. Tako je bilo i sa ovom. Posebno bih naglasila da je ovo testo veoma ukusno, nije tipično prhko, a opet je u toj kategoriji.


Posna pita od lisnatog testa sa filom od šampinjona
by Tanja, U džaku brašna
Odmah da se izvinim Tanji, i vama da kažem da ova pita ne treba da izgleda ovako. Previše sam je rastanjila i predugo pekla. Pojela se pita i tako, ali Tanjina je bila bar tri puta bolja, i to ona koju sam probala na Adi, a za koju je tvrdila da joj baš i nije uspela. Inače kad joj uspe onda je pet puta bolja od ove moje sirotice :) Fil je super i podseća na pizza fil, a to je deci uvek primamljivo.


Slatke kiflice
by Ana, Prstohvat soli
- Je l' mogu rol viršlu? - pita Pavle u pekari.
- Ne, naravno. Istrošio si limit za ovu nedelju još u ponedeljak.
- A je l' mogu one kružiće sa džemom? - pita i pokazuje na vanilice, s nekom očajnom marmeladom gotovo smeđe boje. Ali ajd' sad, u odnosu na rol-viršlu, ovo je mila majka.
- Može - rekoh ja, i u mislima već motam ove Anine kiflice, koje smo probali na Adi, kao buduću alternativu kupovnim vanilicama.
Kiflice su vrlo fine, dopale su se svima. Testo je sa mašću (usput, šokirala me cena masti u radnji - 330 din/kg!!!!), a fil domaći džem od kajsija. Isplati se praviti ih odmah od pune mere tj. od kilograma brašna. Dobije se dosta kiflica i mogu da stoje dugo. Slatka užina, svi srećni :)


Prezburške kiflice
by Vesna, Nešto kipi, ništa strašno
Ovo nije bilo na Adi, nego među prvim postovima sa Vesninog bloga, i dugo čeka na probu. Priznajem, ovo sam pravila više s namerom obezbedim užinu za sebe nego za decu, pošto od njih nisam očekivala da će im se svideti. Vuk je još i hteo, Pavle nikako. Ali zato sam ja danima nosila po par komada na posao i grickala uz kafu, ničeg lepšeg mi nema od toga. Ove su kiflice zapravo kao malecne štrudle. Testo sa finom puter aromom, a fil, orah u mleku, nešto predivno samo po sebi. Divan starinski kolač.


Banana kolač
by Dragana, Ljubav na prvi zalogaj
Dragana je bila na Adi, ali je nema na slici, pošto je bila na tri fronta istovremeno. Donela je bajadere i meksičku proju, ali ja sam se ipak odlučila na nešto drugo sa njenog bloga - banana kolač. Nisam koristila cela jaja nego samo belanca (ostalo od prezburških kiflica) i super je ispalo. Ovo je malo slađi kolač, vlažan i divan. Jednostavnog je ukusa, i baš se osećaju banane. Prođa kod dece - 50%. Recept idealan za utrošiti višak belanaca kao i par usamljenih, danima ignorisanih banana i to jednim udarcem. Za potpun užitak, šolja jogurta uz ovo. Ne mleko, baš jogurt. I to hladan.


Kuglof sa likerom od jaja
by Sanja, Ultimativni sastojak
Vredelo je napraviti domaći liker od jaja, i čekati par nedelja na priliku za kupovinu likera od limuna. Nisam stavljala kandirane korice limuna i pomorandže (ne nađoh), ali stavila sam osim komadića bele, kako u receptu stoji, i komadiće crne čokolade. Jako volim da naiđem na komadić čokolade u kolačima ovog tipa. Desilo se nešto što nisam očekivala, bela čokolada se rastopila i ostavila rupe u testu, a ona nestala, naprosto se "upila" u testo, dok se komadići crne čokolade, iako se i oni naravno otope u testu dok se kolač peče, posle hlađenja stegnu i ostanu gde su bili. Ako obratite pažnju na fotografiji na ove veće rupe, koje imaju neku žućkastu boju drugačiju od boje testa, e, tu je bila bela čokolada. Koristila sam Milku, čisto da i to dodam, pošto možda neće svaka bela ovako da se preda. Ne znam. No, ako zanemarimo taj estetski bag, kolač je, za mene, savršenog ukusa. Klinci su i ovde bili podeljeni, Pavle nešto nije bio oduševljan, a Vuk je pojeo sva četiri parčeta koja sam mu spakovala jednog jutra, računajući da će nekog ponuditi, pa kao, nek' ima više. A on smandrljao sve sam :)


Štanglice sa džemom od malina
by Marija, Palachinka
Ovo je Marija donela na prethodno, junsko okupljanje, i od onda se spremam da pravim. Kolač je jak kao grom, ali i ukusan isto tako. Preprhko puter testo i domaći džem od malina. Po boji ne deluje, ali malina je. Vuče mi se taj džem od prošle ili čak pretprošle godine, nisam ga cedila od semenki pa krckaju pod zubima i niko ga ne jede ovako, kao namaz. U kolaču prolazi. Moj kolač slučajno ispade dvospratan jer sam uzela manji pleh nego što je trebalo, pa da ne bih dobila lenju pitu, složih ga ovako. Ovo je jedan od boljih kolača koje sam pravila u poslednje vreme, nestalo je sve maltene za jedan dan, ali previdela sam da zbog mrvljivosti nije zgodan za nošenje u školu.

Umesto zaključka...
Okrugle pite su sve prošle jako dobro i ostaju na užinskom repertoatu. Kao i Miličine slane kiflice, i Anine slatke.  A misija se nastavlja. Za još ideja idem prvo do najnovijeg broja Mezze magazina, gde sve miriše na taze iz rerne, a onda ću videti šta dalje...

komentara: 42

  1. Bas super, bas lepa paznja, napraviti toliko jela i lepo ih fotografisati. Evo ja saznadoh za toliko novih blogova.

    Sto se tice uzine za decu, ovde ima ta fora sa lunch box-om koji se nosi u skolu. Tu vec nema pregovaranja, nego stavljas ono sto ti mislis da je dobro za tvoje dete. Btw, moja oba deteta su katastrofa kad je u pitanju hrana.

    ReplyDelete
  2. odlicno si sabrala sve mmmukusne i fine recepte! sto se tice proje, nisam ni ja neki ljubitelj, ali kad se ubace sjemenke (pinjole ili sezamove) mogu da smazem cijeli pleh =) probaj da za svoje decke ubacis neke sjemenke mozda im se to svidi =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaćemo. Ma, moram da nađem proju koju će hteti, lepo ne mogu da pristanem na to da ne vole proju tj. projaru.

      Delete
  3. He, samo da znas da istu muku mucimo :) Sendvici sa kobajama i salamama ne dolaze u obzir, jer majko mila toliko se osecaju iz ranca kao da se neko ispovracao (tako kazu moji klinci :) ). Najcesce im pravim tvoje kiflice sa sirom, u koje s' vremena na vreme u fil umuvam malo cajne. Druga stvar je banana-bread, mada je drugaciji od ovog tvog recepta. Ima tu jos svakakvih slanih muffins u koje isto mozes svasta nesto da zakamufliras :)
    Ako Vukic i Paja vole voce, to je uvek super resenje. Ma i najobicniji sendvic sa kikiriki puterom i dzemom je pet puta bolji nego ista kupovno.

    Suza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kog su uzrasta tvoji?
      Voće im ne šaljem, ne zato što ne vole, nego što je njima taj obrok koji nose zapravo doručak. Mi ne doručkujemo pre škole. A nemaju baš puno vremena za jelo, ne znam da li je u svim školama sada veliki odmor 15 minuta, nema više onog veeelikog od pola sata, koji ja pamtim. Kad vidim da je Vuk vratio više od pola, i ja pitam što nije pojeo sve, često dobijem odgovor da nije stigao. A jeste on malo smota i trapa, dok on otpakuje i odmota klopu, prođe pola odmora :) Paja nije smota :)) ali i u maloj školici imaju tajming kad se jede i ko koliko pojede za to predviđeno vreme, to mu je, nema razvlačenja pola sata. Tako da ja uvek gledam da to što pakujem bude što konkretnije.
      Da, slani mafini su isto opcija,

      Delete
    2. I opet, isti problem imamo - i moj sin je smotaaaaan ljubi ga majka :-), i NIKAD ne stigne da pojede ni uzinu ni rucak u skoli. Naravno, odgovor je da nije stigao - a ja 'ocu da umrem. A ona, susta suprotnost. Za sve ima vremena, i sve obavi na vreme. Inace su bas u tom uzrastu kad krece da ih bude blam od svega i svacega - ona-9, a on-12 :-).
      Nego zaboravih da ti kazem, a mozda se nisi setila, ja mojima cesto puta spakujem vocni jogurt. Isto tako dave se u onim tvojim krekerima sa susamom i sirom :-). Opet te ja udavih. Izvini :-)

      S.

      Delete
  4. Ovaj post je wow! JAko lijepo složeno. Djecu nemam pa ne mogu reći da doslovno shvaćam problem, ali mogu samo zamisliti kako naporno mora biti pogoditi te zahtjevne ukuse :D
    Nekoliko ovih recepata ću svakako staviti na popis za napraviti, slane i slatke kiflice, kuglof, zeleni kruh...

    ReplyDelete
  5. Ovakav post sam odavno cekala! Osim vecitog pitanja sta skuvati za sutra decija uzina je takodje sledece pitanje na listi prioriteta. Nijedan od ovih recepata do sada nisam probala ali sigurna sam da hocu. Ideja da se svi zgodni recepti za djacke uzine objedine na jednom mestu je stavrno ekstra! Pozdrav, Goca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco, nisu baš svi recepti odavde zgodni za užine, ovo je bilo više isprobavanje nekih mogućnosti i gruba selekcija... Sad idemo u finetuning :)

      Delete
  6. Čoveče, kakav post! Izula si me - ovakav izveštaj sa okupljanja još nisam čitala. Prvo, prozaično s moje strane - neke sam recepte već ranije bila odvojila za probanje, za neke si me sad ubedila; Anine kiflice su mi bile hit prošle zime, a spremaju se i za ovu - prvo pravljenje sam naivno napravila od pola mere, a sada motam i po 1.5-2 mere. Što više stoje, sve su bolje.
    E, sad - užina: ispočetka sam bila mama za primer, pakovala i užinu i voćku, sa obaveznim doručkom. Sada smo došli do samo obaveznog doručka, a užina - ma, daj, blam da nosim :-(. Pa šta si jeo? Kupio sam pljeskavicu sa lukom. Isprva se sablaznem zbog mlevenog mesa sa kioska, a onda razmišljam o ostatku časova i miomirisa koji se širi oko mog mezimca :-)
    Što se užina (dok još možeš) tiče, predlažem: mafine, carske/španske pite, štrudle, pite sa jabukama, gibaničice, tvoje kiflice, pice kalcone, kroasane, cimet leptiriće, medeni venac.... Ako ti je nešto od ovoga interesantno, javi se, pa da razradimo temu i strategiju. Da se iskažem na nekom detetu, kad već moje odbija poslušnost :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaži ti meni, u kom uzrastu počinje da ih bude blam da se nosi klopa od kuće? Jesi ti njemu objasnila da devojke vole momke koji znaju da kuvaju ili se bar interesuju za hranu? Sećam se njegovog interesovanja za gozleme, hoću reći krv nije voda :) pa ako sam nešto spremi, može lako da se desi da poželi da baš to ponese...

      Meni Paja jednom prilikom samoinicijativno rekao da će on, kad poraste, imati restoran :D Pa me pita da li ću ja da dolazim tamo da jedem, i da li je skupo da jelo košta trideset (ne zna čega, a ni brojeve ne zna :)))) Mada hvatam ga kako se radije zagleda u Rudolfa nego u crtani, i moram priznati da mi je puno srce :)

      Kod nas se ne doručkuje rano, tako da nema doručka pre škole, zato mi je i važno da znam da će pojesti to nešto što ponesu.

      Hvala na predlozima. Vidiš, pite nikako ne pravim, mislim one, klasične, od kupovnih kora, pa motane u rolne. Mogla bi da padne neka sa jabukama ili bundevom. Sa sirom znam da neće proći, momčić broj jedan ne voli ništa sa sirom, bar ono gde se sir vizuelno razaznaje ;)

      Gibaničice, da, to imam u planu (tu se sir ne razaznaje, hehe :)) Čim pre moram da ih pravim, i to će da ide u poseban post, bez obzira na "užinsku" prolaznost, jer su stvarno super, i naročito zahvalne za rođendane i tako neke prilike.

      Šta ti je taj medeni venac? Nešto s medom bi verovatno dobrodošlo, vole med obojica.

      Delete
    2. Negde okolo ulaska u pubertet (koji se zbiva sve ranije), dakle - peti, šesti razred najkasnije, što će reći - namesićeš se, ima vremena :-)
      Naravno da sam mu rekla da devojke vole da im se servira - jok. Argument nad kojim se zamislio je bio - a šta kad ja otputujem, pa ti ostaneš sam? E, tu je onda pile moje prihvatio da nauči nešto da kuva - "ali samo ono što volim". Izbor je pao na mafine, krilca iz rerne i palačinke. Nakon tri dana bi dobio skorbut, garant!
      Imao je i Luka fazu da će imati poslastičarnicu, čak je sa dedom napravio biznis plan (ozbiljan, sa sve brojem stolova i stolica). Imao je tada 6-7 godina, a onda je izbacio kompliment - recepte ću od tebe uzeti - a ja se raspilavila....
      A, doručak mora - baulja, buni se, potpuno je bunovan, ali mora da se pojede nešto. U protivnom, kupio bi u školi Snikers i na tome živeo do popodne - ne može. Naravno da slatki doručak smandrlja za 10 sekundi, a da proje i neke druge stvari gnjavi i kilavi, ali mora.
      Medeni venac - spremam se da objavim, pa ćeš da vidiš. Kakva deca - to ćete i vi odrasli da jedete u slast :-)
      P.S. Od moje zaove klinac "ne voli sir", pa mora da se dobro umulja u smesu. Ustvari, jede sve sa sirom, ali da se ne oseti (Vukov je vršnjak).

      Delete
  7. I moja Lana je ove godine krenula u skolu ali mi za uzinu nosimo jedan dan voce a sledeceg dana kroasane-malu kesicu 7 days sa dva fila vanilai visnja i stapice to stalno trazi ili kesicu plazme, cips i sokic. jos nisam probala da joj saljem domace stvarcice ali kad smo kuci voli ove kiflice http://kadjakuvam.blogspot.com/2012/10/roendanski-slanisi.html a one ako se zatvore u plasticnu kutiju mogu fino da se odrze do sjutra to sam isprobala vec par puta jer ih uvijek pravim uvece kad hocu da ih nosim na posao a proju obozava http://www.coolinarika.com/recept/moje-projice/ i ovu sa blitvom http://www.coolinarika.com/recept/proja-sa-blitvom/ a i obicni patispanj u obliku muffina odlicno prolazi bez ikakvih dodataka mada mozes dodati i cokoladu unutra sjeckanu na kockice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako Lana doručkuje kod kuće, pa je užina zaista užina, to onda stvarno može biti bilo šta, pa i plazma, manji je problem, čini mi se.

      Probaćemo običan patišpanj, u obliku mafina, pa ili sa višnjama ili jabukama, ili nešto tako. To bi trebalo da prođe, cenim, ovako napamet.

      Pozdrav generaciji :)

      Delete
  8. Kao iskusna mama, preporučam da svakako, koliko god teško, na repertoaru zadržiš tartove, focacce i empande, a izbaciš sve od dizanog tijesta tipa kiflica, slatkih ili slanih, pa masne bureke, pa sendviče. Loše navike stjeću se od djetinjstva i ako djeca tada ne jedu peciva, hamburgere, hrenovke i ostalo smeće, te ne piju slatke i gazirane sokove, neće ni kasnije. Djeca su sve deblja, ne samo zbog malo kretanja. Stoga, veliki dio ovih divnih jela svakako možeš uključiti u njihovu užinu i ujedno im pomoći da stvore dobre prehrambene navike za cijeli život.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tartovi ostaju, to je sigurno. Dizana testa po mom shvatanju nisu ništa lošija, dok god ih ja pravim i znam šta je unutra.

      A navike... Slažem se, svaki roditelj se na neki svoj način trudi da detetu usadi neke navike koje on veruje da su dobre. I tu nema spasa, roditelji tome i služe, i treba da se trude. Ali na žalost, nema tu nikakvih garancija da će se trud isplatiti. Recimo ja nikad nisam pila koka kolu ni gazirano, jer se to u našoj kući nije kupovalo. Onda sam već matora, sa 20 i kusur, kad sam se odselila od mojih, postala ovisnik o koka koli. Skinula sam se posle, al' trajalo je nekoliko godina.

      Delete
  9. Baš si bila vrijedna , koliko recepata u jednom postu. Bravo na trudu da klinci imaju zdravu užinu.

    ReplyDelete
  10. Tako brate, sve na jednom mestu! A ne ja sve bookmark-ujem i posle pojma nemam šta je šta i gde da tražim :) Odličan izbor recepata, nekoliko njih mi je baš zapalo za oko i već danas ću da isprobam barem jedan, ne bih li dodala još koji kilogram na ovih 5 što su mi višak :)
    Bravo, Babiću! Bravo :)

    ReplyDelete
  11. Bas super post! Bila si vredna... Mnogo mi je drago da je empanada prošla kod svih. :)
    Ja još nemam muke sa Ićinom užinom, ali stalno se smišljam za svoju. Izbegavam da kupujem u pekari kad god mogu. Eto, sinoc sam pravila Anine projice. :)

    ReplyDelete
  12. Eto ti ga, čovek misli da je sve probao na Adi, kad ono cvrc. Kuglof sa likerom mi je promakao :/
    Divno ste se vi gostili u prethodnom periodu, zavidim :)

    ReplyDelete
  13. Odlično i originalno si predstavila klopu sa Ade! Velika je muka što nikad nema saglasja među decom a i ukušćana oko hrane:-) To me baš vadi iz kože!
    Prezburške kiflice - verujem da si uživala! Kriva sam strašno što nisam napisala a ni slikala presek:-( Naime fil ne razmazujem po celoj površini testa već na kraj pa onda rolam. Mislim da je to bitna razlika u ukusu kiflica! Izvini Majče molim te!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Kad je fil na jednom mestu, ukus oraha je verovatno intenzivniji, koncentrovaniji, ali ne verujem da to sad pravi neku baš-baš veliku razliku. Jer i ovako su bile divne, zaista.

      Delete
  14. slatko me nasmeja... super si realizovala . Jelenina fokača je bila odlična, ali dok si došla mi je dovršile :D. Ima još tikvica i mogu je dalje preporučiti. Kuglof - samo staviš koru narandže i limuna ...
    Ja kao dete sam bila nemoguća po pitanju hrane ... samo špagete bolonjeze ; kinder čokoladu sa jajima i eurokrem sa lučenim paprikama. Danas jedem skoro sve .
    Ipak bih preporučila aparat za tople sendviče. Znaš šta stavljaš i hit je kod dece. Slane palačinke takodje... a i wafle tj bakin kolač sva deca vole , kao i slane pite . I naravno spakuješ jabuku ili sezonsko voće. :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kako bre eurocrem sa lučenim paprikama!? :) Ili nisam nešto razumela dobro? :)

      Topli sendviči su ok, ali nisu opcija za nošenje u školu, jer neće biti topli. A onda su obični, tj. spljošteni i hladni sendviči.

      Palačinke nisu loša opcija, samo ih napuniti pametno (i slano).

      Bakin kolač - e to vidiš moram da probam. Nikada nisam pravila, nemam onaj kalup, deca i ne znaju šta je to. Hvala za ideju :)

      Delete
  15. Odlično si sve ovo pripremila i prezentirala nam, svaka čast Majo na ovom postu ! Čitam tekst, prolazim po receptima, vraćam se, ...., iako je namjenjeno dječjoj užini , ja ću "uzeti" nešto i za sebe, puno je ovdje finih stvari koje se mogu ponijeti za ručak na posao. Neke sam već isprobala, a neke tek hoću dok su se Anine slatke kiflice već i udomaćile. I uvijek kažem, sve što doma napravimo je sigurno milijun puta bolje i zdravije od kupovnog, posebno onoga iz pekare koliko god tamo dobro izgledalo i mirisalo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branka.
      Sve ovde prikazano je pripremano najviše s namerom da se ispita "prolaznost" tog nečega, a definitivno nije sve pogodno za dečiju užinu.
      Meni lično, tj. za "moju užinu" :) odavde najviše prijaju suvi kolači tipa prezburške kiflice, kuglof i štanglice sa džemom od malina.

      Delete
  16. izuzetan post. toliko dobrih stvari i sve na jednom mjestu, fino popraćeno komentarom. svaka čast majo!

    ReplyDelete
  17. Draga Majo, predivan post. Nista iznenadjujuce kad si ti u pitanju ;) ! Ja cu ti napisati moje iskustvo. Moj decko je veliki ( skoro mu je 15 )ali u Norveskoj deca moraju nositi uzinu u skolu je r da bi otisli od prodavnice / pekare u vreme pauze, moraju dobiti dozvolu razrednog staresine sto je gotovo nemoguce ! Ide se na to da deca uvek u vreme odmora budu u krugu skole gde ih nadgledaju nastavnik i pedagog. Tako sam ti i ja prinudjena da " mozgam " 5 dana u nedelji. Ovom tvom, vec navedenom spisku, dodala bih : pancerote, fritule, mekike, piroske i slane mufine.
    U mom slucaju, uvek deo napravljenog moram da zamrznem jer zivimo samo nas dvoje a ja ne jedem nista od gore nabrojanih stvari, pa se nekada desi da se nakupi peciva u zamrzivacu i budem mirna makar 1 sedmicu.
    Vrlo cesto mu napravim pilece nugate pa spakujem sa npr. 1 paprikom u ovakav box

    http://bloggfiler.no/kristinasinvei.blogg.no/images/899040-8-1347386714922.jpg

    ili pasta salatu, torteline...sa gustim domacim sosom pa spakujem u ovakav box

    http://www.sparkjop.no/Sparkjop/Images/prodMedium/M_511859.jpg

    Ako ove cinije smatras prigodnim, slobodno mi javi, ja ti ih saljem kao poklon u znak zahvalnosti za sav trud, strpljenje i pomoc koju nesebicno delis :) !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mina :)
      Vidiš, sem prženica, nikad ne bih pomislila da neko prženo testo uzmem u obzir za nošenje za užinu, a još manje za zamrzavanje. Probam. Nije sad da sam mišljenja da baš nešto treba forsirati pržena testa, al' jedemo ih i ovako, vikendom su mekike nezaobilazne, pa neka budu rezervna opcija i za užinu.

      O pasta salatama tek nisam razmišljala ni najmanje, a naravno da vole testeninu na sve načine, samo to s viljuškama je malo ograničavajuće, bar za ovu malo smotanu decu, što je u mom slučaju 50% :)

      Hvala ti puno na ponudi za slanje kutija, meni to sve deluje pomalo glomazno u već glomaznim rančevima. Mi užine najčešće motamo u foliju i pakujemo u kesice za zamrzivač, ili ako je nešto osetljivije, onda u plitke tj. pljosnate kutije od feta sira.

      Veliki pozdrav tebi i velikom momku :)

      Delete
  18. Mislim da ce mi ovo postati omiljeni post, znas da su mi peciva slaba strana, vraticu se ponovo da sve detaljno procitam, sad ovako na prvu ruku samo cu reci da je sve po mom ukusu... blago tvojim klincima!:))

    ReplyDelete
  19. I meni je taj dorucak (u mom slucaju je dorucak ,jer moraju da jedu da ih vidim - inace nista nece da jedu) problem. Sada sam se nekako ustalila, ali dala si mi gomilu ideja i jedva cekam da ih isprobam. Ovako je kod mene:
    ponedeljak - mafini sa vocem (koje god je sezonsko, sada furamo jabuke, dunje i tikvu)
    utorak - zelena proja (moji nece da jedu proju ako nema spanac i rendani tvrdi sir tipa chedar)
    sreda - liblum
    cetvrtak - Jelenine holandske rolnice
    petak - bakin kolac (najcesce sa borovnicama)
    subota - americke palacinke
    nedelja - kiflica sa cokoladom

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lep jelovnik, hvala na idejama, na libum sam zaboravila.
      Pozdrav!

      Delete
  20. Mnogo mi se dopadaju postovi sa više recepata. Bukmarkujem jedan a ideja za kuvanje više :)
    Moja devojčica obavezno doručkuje kod kuće jer sam i ja od onih što ne izlaze iz kuće a da bar nešto ne pojedu. U školu ne nosi ništa jer ima uplaćen ručak u boravku tako da smo to prebrinuli.
    I mogu ti reći da je ručak raznovrstan i obavezno imaju voće ili kolač.
    Tvoji kroasani sa čokoladom su bili pun pogodak jer sam ih zamrzla i onda smo par jutara imale brzi doručak iz mikrotalasne.
    Hoću da ti se zahvalim na svim divnim idejama koje sam dobila na tvojim postovima :)
    I čestitke na trudu da tvoji malci imaju kvalitetnu užinu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala i tebi na čitanju i izdvojenom vremenu za javljanje.

      To sa boravkom i ručkom je super. Mi ne idemo u boravak, a i ne doručkujemo, pa taj neki obrok oko pola deset postaje bitan.

      Kroasani sa čokoladom - da ne misliš na Lanine kroasane? Ili možda ove moje pužiće? Ja nemam recept za kroasane na blogu. Al' da, sigurno je zgodno imati neko gotovo pecivo zamrznuto. Odoh baš sad da pravim kiflice sa sirom :)
      Pozdrav!

      Delete
    2. Izvini molim te zbog previda jer kroasani jesu sa bloga La cuisine creative a ja sam pobrkala jer jednako dolazim i kod tebe i kod nje po ideje za kuvanje.

      Pozdrav!
      Tanja

      Delete
    3. Ma, nemoj da se izvinjavaš :) Svi idemo kod Lane za ideje i inspiraciju :) Nego sam se zbunila, nekad se i sama iznenadim šta nađem na svom blogu, nešto što sam pravila jednom pa zaboravila na to potpuno, pa sam morala brzo da se preslišam da li sam ikada pravila kroasane... Nisam :)
      Pozdrav!

      Delete
    4. Tačno sam te zamislila kako listaš svoj blog u potrazi za kroasanima :)

      Pozdrav!

      Delete
  21. Hahahha Majo, mogla sam vas zamisliti u pekari:) kako simpa i slatka scena!
    Kad se setim Ade dođe mi da vratim vreme unazad da mogu opet da uživam u onim lepotama što su bile pred nama...
    Jako mi je drago što se tart svideo tebi i dečacima, i malim i velikim:)

    ReplyDelete
  22. Majce, svaka cast! Stvarno si me odusevila sa ovim isprobavanjem, a sto se moje pite tice, pre svega hvala na komplimentima a bitno je da se pita pojela. ;) Fil tu zaista vadi stvar jer ga vecina voli.
    Ako budes opet pravila pitu, mozes slobodno da izostavis kvasac u testu i dobices tanju varijantu socnih masnih listica gornje i donje kore.
    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  23. Draga Majo,
    baš mi se svidja post, kao što reče Nevena, mogu da vas zamislim u pekari pogototovu što sam upoznala dečake:-)

    ReplyDelete
  24. E, znaš kad bi ti ova moja pojela bilo koje od ovih divnih slanih testa... "A šta je ovo? A jel ja to volim?" -"Moraš da probaš pa ćeš da vidiš da li voliš." (To je odgovor koji nije želela da čuje). "Neeeću ja to." U pekari uvek kupuje samo perecu. Bez putera. U nekoliko navrata (to govorim u poslednje četiri godine) je poželela kroasan, nijednom ga nije pojela do kraja i sad više neće ni da ga pomiriše.
    Za užinu joj ja pre neki dan spakujem krekere, jedno kuvano jaje, seckanu papriku i krastavac. Kuvano jaje je bilo suviše egzotično (pojela ga je, ipak), pa je onda tražila da joj se spremi isto to, samo bez jajeta.
    Kad nemaš vremena nešto da spremaš, savetujem ti da im veče pre škole ispržiš štapiće od ribe, pustiš da se ohlade i staviš ih u frižider da se malo stegnu da se ne bi raspali u transportu. U onu standardnu četvrtastu kutiju za užinu taman stanu četiri komada.

    ReplyDelete