Friday, November 30, 2012

Plazma torta sa bananama i kivijem


Nepečene torte na bazi keksa sam kao mala obožavala, a sad... Onako. Mogu da jedem, ali nije mi to baš nešto što bih zvala tortom. Od tih nepečenih smesa uvek pre vidim neke bombice ili sitne kolače.

Činjenica da je baš ovakva torta izglasana da bude tema igre kuVarijacije je ono što me je navelo da potražim razloge da je napravim. I nađoh. Čitava dva. Prvi je taj, što deca generalno vole ovakve tvorevine, dakle, prebrinula sam izbor torte za rođendan mlađem klincu, koji je bio u novembru. Drugi je taj, da je Plazma torta ipak neki klasik u zemlji Srbiji, i dugo opstaje i često se sprema po kućama, pa iako lično nisam neki fan, poštujem sve recepte koji su se ukorenili među ljudima, takve stvari se ne dešavaju slučajno. Ima Plazma torta neku svoju vrednost, ne mislim naravno na zdravstveno-nutritivnu :) i zaslužila je da joj posvetim malo pažnje i jedan post na blogu.


Generalno ne volim vraćanje gotovih industrijskih slatkiša nazad u domaće kolače i torte. Tipa oni rolati sa krem bananicama, ili torte sa celim jafa keksima, to mi je nekako naopako i nelogično i ne želim to da radim. Keks mi je neki granični proizvod, a mleveni keks više u rangu sirovine nego gotovog proizvoda, pa kao, može.

Kad smo kod mlevenog keksa, a nebitno za ovu priču - znate li da u Crnoj gori postoji keks tipa Plazma, koji se zove Đetić. Mlevena varijanta istog keksa se, logično, zove - mljeveni đetić :D

Uglavnom su recepti za Plazma torte slični. One koje sam viđala uvek su mešavina keksa, neke masnoće tipa puter ili margarin, neke tečnosti tipa mleko ili gazirani sok od pomorandže i nekih dodataka tipa žele bombone ili suvo grožđe. Ne znam kome je palo na pamet da sipa gazirani sok u kolače, i zašto su svi to prihvatili kao nešto najnormalnije, meni je to malo bizarno i prilično besmisleno, pa sam se odlučila za običan sok od pomorandže. Elem, to je sav sastav, sve se sjedini, formira torta, ukrasi šlagom i the-end.

Recept sa Draganinog bloga je nešto finiji, keks smesa je u svojstvu kore, preko koje dolazi žuti fil i voće u njemu. U principu sam krenula od mera datih u receptu, pa tokom pripreme ipak od nekih malo odstupila. 


Sipala sam 400 ml soka na onu količinu keksa i putera. Da sam sipala svih 600 ml, imam utisak da bih dobila keksolino. Znam da ne upija svaki keks jednako, ja sam radila baš sa Plazmom, i sok sipala malo po malo, i nakon 400 ml smesa beše već kompaktna. Mislim da je 125 g putera, koliko po receptu ide na 600 g keksa, nedovoljno. Drugi put bih verovatno stavila više putera, a manje soka. Nekako, bez dovoljno masnoće, ta keksasta smesa postaje malo žilava.

Putera u fil sam stavila najpre 125 g, po receptu, promutila, pa dodala još 75 g, jer mi pod jezikom fil još nije bio gladak. Moglo je i celih 250 g, ali stala sam na 200 g putera.

Osim banana, u fil sam stavila i kivi, i sve sam iseckala. Banane, onako ucelo, su po mom mišljenju loša opcija. Jednom prilikom, isto rođendanskom, i za isto dete, na repertoaru se našla voćna torta u koju sam stavljala cele banane i polovine kivija, misleći samo o tome kako će presek sigurno biti lep. Ali ćorak. Umuljala sam tortu tokom sečenja, a i nije baš bilo neko uživanje seckati kašičicom velike komade voća u tanjiru. Ostalo mi je u sećanju da je to dobra kombinacija voća, pa sam zato sada išla na isti duo. Samo banana, u slatkom filu, na slatkoj kori... Mislim da bi ukus bio suviše pravolinijski. Ovako, kivi je dao malo kontrasta, kako ukusu, tako i boji. Mada zaista malo. Moglo bi i više kivija da bude.

I poslednja izmena - cele Plazma kekse nisam stavila pod šlag, već na šlag. Čisto da nagovestim sastav i snizim nivo potencijalne neizvesnosti kod onih gostiju koji su se možda nadali da se pod belinom slatke pavlake krije neka druga torta :)


Plazma torta sa bananama i kivijem

Sastojci:
za podlogu
600 g mlevenog Plazma keksa
125 g omekšalog putera
400 ml soka od pomorandže

za fil
600+150 ml mleka
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
150 g gustina (kukuruznog skroba)
4 žumanca
200 g putera
500 g banana
300 g kivija
sok od pola limuna

i još
500 ml slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera
16 komada mini Plazma keksa, dve vrste

Postupak:
1. U posudu za mešenje sipati Plazma keks, umešati omekšali puter, dodati sok, sve dobro izmešati dok se ne dobije masa koja se može oblikovati.


2. Na tacnu za tortu staviti obruč od okruglog kalupa prečnika 26 cm, pa keks smesu rasporediti unutra i dobro je utapkati.


3. U jednoj šerpi ugrejati do vrenja 600 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom. U drugoj žicom razmutiti gustin sa 150 ml mleka, dodati 4 žumanca i promešati. Vrelo mleko sipati preko mešavine gustina i jaja. Vratiti na tihu vatru i mešati žicom ili vajačom dok ne počne da se zgušnjava, a onda mikserom još par minuta. Skinuti sa ringle, površinu fila pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.


4. U prohlađen fil dodati 200 g omekšalog putera i zajedno promutiti dok se ne dobije gladak fil.


5. Banane iseći uzduž na četvrtine, pa popreko na komadiće. Preliti ih sokom pola limuna da ne bi potamnele od oksidacije. Kivi iseći na komadiće slične veličine kao banane. Umešati voće u fil.


6. Rasporediti fil preko podloge od keksa. Pokriti i ostaviti u frižideru nekoliko sati.


7. Tankim nožem proći uz obod kalupa, pa skinuti kalup. 500 ml slatke pavlake umutiti sa jednom kesicom vanilin šećera, pa premazati tortu sa svih strana. Salvetom očistiti tacnu od ostataka šlaga. Ukrasiti mini Plazma keksom poređanim u krug kao obrušene domine.


Recept za štampu

komentara: 51

  1. Majo, plazma torta je idealna za Amerikance, samo se umuljaju gotovi proizvodi, nista pecenje i ostale komplikacije. Ja sam bas htela jednom da je napravim upravo zbog toga. Medjutim zbunjivale su me dve stvari, kako naci alternativu za plazmu u Americi i sta raditi sa zivim jajima, puno recepata to pominje kao sastojak.

    Ovde doduse postoji u nekim malim italijanskim radnjama isti keks ali se zove Plazmon (verovatno smo od Italijana kupili licencu, kao i za mnoge druge slatkise), ali to nije masovan proizvod. Ovde se nasa Plazma prodaje pod nazivom Lane, verovatno zbog tih stvari oko licence.

    Sad znam da jaja ne moraju. Ja bih mozda dodala ananas, neko suvo voce kao kajsiju, ali gumene bombone su mi ipak klasik sa ovu tortu.

    Ti si bas bila vrlo ambiciozna sa postavljanjem novog fila, ja bih se zadrzala na slagu.

    Hvala za jos jedan klasik nase kuhinje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, fil je već bio postavljen u Draganinom receptu, ja sam samo malo prilagodila, voće iseckala i dodala još malo putera.

      Zaboravila sam na jaja, tj. žumanca koja su često išla sirova u te keks smese. Sigurno je ukusnije sa žumancima, a sigurno mogu i na pari da se skuvaju, ako su sirova problem. Ameri će je obožavati :)

      Delete
  2. Definitivno nisam ljubitelj torti od keksa, a pogotovo ne od plazma keksa. Cim vidim ovaj zdudani sloj keks+masnoca prodje me volja za tortom :(
    Jedini keks-kolac koji volim su oni tipa petit beurre i krema od jaja i cokolade.

    ReplyDelete
  3. odlična i sa kivijem , volim voćne ... u Hrvatskoj ga zovu Lane.Kad sam bila u radnji , zbunila sam se skroz. Prodavac bio ljubazan , pa je rekao da je plazma pravljena za njihovo tržište.

    ReplyDelete
  4. Cula za plazna tortu nekoliko tisuca puta, ali je nikad nisam jela. No, izgleda fenomenalno! I ove ribice su tocka na i.

    ReplyDelete
  5. Ala si je ukrasila - skroz profi!!!
    Da, da, napokon da nađem istomišljenika: ni ja ne volim gotove proizvode u kolačima, meni to nije sportski :-) Daleko bilo da ne volim da jedem, ali mi izgleda kao da se nisam potrudila - red keks iz omota, red puding iz plastične čašice (karikiram, naravno) i eto torte.... To ostavljam za Home alone, teenage edition, a svaka iole pristojna domaćica može bolje. Imam i ja tih recepata, čak i jedan sa seckanim bananicama, ali sam ipak austro-ugarsko-italijanski orijentisana po pitanju poslastica.
    Odustala sam od ovog kruga Kuvarijacija jer me recept nije privukao. Ipak, ipak: ovu tvoju bih baš jela, to je nešto sasvim drugo. Baš je moj drug Paja imao lepu tortu za rođiš. I da: slike su ti čista fantazija!
    Mljeveni đetić - ha!!!!

    ReplyDelete
  6. Ni ja baš nisam bila nešto oduševljena izborom recepta, ali kao što sam rekla pojeo se kolač bez nekog velikog prigovora ali nije baš da je izazvao senzaciju.
    Jako mi se sviđa ovaj kolač u tvojoj interpretaciji, ribice su mi preslatke.

    ReplyDelete
  7. Niko je baš ne ljubi al je izabraste:-) To se u našoj kući izbegava u širokom luku mada je negd pravljeno.

    Celu stvar si mudro popravila sa ovim kremom i odličnim ukrašavanjem:-)

    ReplyDelete
  8. Koliko sam primetila da kad su neka okupljanja ta plazma torta uvek prva ode. Ja sam samo pravila onu Pesak tortu kod koje ide u slojevima u prvom plazma, u drugom orasi, trećem puding sa puterom i sl pavlaka.

    Nego da te pitam za ove čarobne ribice. Jesu li jestive i gde si ih našla ako jesu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. To su svećice, nisu jestive :)
      Kupljene su u radnji Torteco u Pančevu, i koštaju k'o pola torte, al' to nećemo da pominjemo. Tamo sve košta, ali izbor je priličan.

      Delete
    2. Joj i ja bi ovakve svećice. Sad tek vidim da se sasvim lepo vidi a ja eto gladna pomisli da su jestive.

      Delete
    3. Ma, i deca su mislila da su jestive, iako su uredno gorele pred njima, i svi duvali... Pitalo me bar troje dece da li mogu da gricnu ribicu (nakon što sam ih oprala i razdelila im) :)

      Delete
  9. Brutalno! Ja obožavam plazmu u svim oblicima! Torta je vrh i živa istina uvek prva ode! Hvala za recept, ja se ubih od pečenja nekakvih creme caramela itd..., a ovo je stvarno idealno i brzo :)

    ReplyDelete
  10. Jaoj i ja se pitam za te ribice....BOZANSTVENE SU !!!! Lice na one kamencice koje smo skupljali po plazi pa onda bojili...
    Ni ja nisam ljubitelj nepecenih torti, nekako ih sve asociram na ono sto Opasna kaze....red keksa - red pudinga...moram da priznam da puding u torti bas onako ne volim i ne tolerisem...
    Razumem da je ovo bio izazov i da nista ne moze da se kaze, osim da se oda postovanje klasicnom zutom kremu za tortu...i ja bih isto stavila neko kiselkasto voce pored banane...jagode kada im je sezona na primer.
    U svakom slucaju, bozanstvena rodjendanska decija torta !
    p.s. ona pita je zaista sutradan bila neuporedivo bolje i sece se super ! Jos kada se zagreje 20 sekundi u mikrotalasnoj...dodala bih u recept sledece: obavezno jesti samo i iskljucivo sutradan...
    Caoooooo !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ribice su svećice, a sve su iz Finding Nemo crtanog filma. Tako su mi deca rekla, ne znam ja to :)

      Delete
    2. Majo, pa moraš Nema da pogledaš. Najlepši crtać koji sam videla (posle Ledenog Doba I). Znam da ne gledaš TV ali ovo moraš da vidiš. Dori je genijalna!

      Delete
  11. Super si se setila za kivi, mora da se bižanstveno slaže sa bananama. Ja uopšte nisam razočarana ovom tortom, klasična poslastica za koju ti ne treba puno vremena. Moja deca su bila oduševljena.
    Nije uvek vreme za prave torte.

    ReplyDelete
  12. Eto, kad se ovako nšto malo promijeni, dobije se lijepa torta. Vidim da dosta ljudi ne voli te kekse kao podlogu torte, ne volim ih ni ja, ne volim čak ni takvu podlogu na tradicionalnom cheesecakeu! Ali, krema mi se sviđa, lijepo si ublažila slatkoću kivijem i dobila baš lijepu tortu :) Tako da, trebamo svašta probat da naučimo usavršiti hranu i to je u redu.

    ReplyDelete
  13. Skoro sam na jednom rođendanu odbila sve torte, prva je bila Pijesak torta, bruga izlomljen jeftin keks umuljan u isto tako jeftin puding preliveno odvratnim biljnim šlagom. Da su mi ponudili Plazma tortu smatrala bih je za vrhunski desert.
    Plazma torta mog djetinjstva je oklagijom izlomljen Petit keks(?!), margarin (tad je maslac bio na crnoj listi), žumanci (naravno svježi), sjeckani orasi i suvo grožđe i sve to preliveno snijegom od bjelanaca. Pokušavam da dođem do tog recepta, mislim da i znam ko ga ima ali sam lijena da dignem slušalicu.

    ReplyDelete
  14. Ja ne volim praviti keks torte, ali volim ih jesti. :) Posebno volim onu staru dobru Pesak tortu. Moja mama je Plazma tortu drugacije pravila kad smo bili klinci. Ne secam se kako ali znam da ju tada nismo volele.

    ReplyDelete
  15. joooj, ja obozavam sve sto je vezano za plazmu. Obicn oje kombinuju sa visnjama i slicno, a ovo sa kivijem mi se isto cini primamljivim. U bookmarkse!

    ReplyDelete
  16. Očarana sam fotografijama i izradom torte...a što se sastava tiče ni ja nisam ljubitelj ovakvih torti...

    ReplyDelete
  17. Majo u razgovoru sa jednim poslasticarem sam saznala zasto u ovakve torte ide gazirani sok. U pitanju su krajnje prakticni razlozi....Obicno se za slavlja prave torte u velikim kolicinama pa i ostaje za posle dva tri pa i vise dana.... Sok koji sadrzi izvestan procenat voca pa i vocnih kiselina izaziva vrenje zbog kog torta nakon par dana prokisne.... Slicno je i sa mlekom. CO2 iz soka odrzava tortu u dobrom stanju blokirajuchi te procese....Eto nisam pomiogla ali sam bar zadovoljila znatizelju...Pozdrav i svaka cast....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... S tog aspekta, ima smisla. Što više sintetike, manje bakterija :/ Hvala puno na informaciji, znači mi da znam da ipak postoji neki razlog. Meni je delovalo čudno što se insistira na gaziranom soku, k'o da su mehurići nešto bitni kad ionako ne mogu da prežive :) (sad ide onaj smajli što se stidi, al' nemam ga :)
      Pozdrav!

      Delete
  18. ni ja nemam često naviku raditi ovakve torte sa gotovim keksima (osim cheesecakea, pa za podlogu), ali sviđa mi se ova torta! :)

    ReplyDelete
  19. Ja se izvinjavam sto ovako upadam, a redovno pratim Vas blog. Pored torte koju planiram da pravim, ako nije problem da mi kazete gde ste kupili igru Ne ljuti se covece i to bas sa piratima. Mislim da bi moj sin, malo je reci, bio odusevljen. Hvala i veliki pozdrav!
    Tanjuska

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemoj da se izvinjavaš, i nemoj da mi persiraš :)

      Drveni piratski "čoveče, ne ljuti se" nosi neki brend "Pino", i stigao je kao poklon za rođendan, nismo ga mi kupili. Ali pošto sam se ja potpuno oduševila kako je urađen, sav je od drveta, ali lepo obrađenog drveta, i mnogo su slatke figurice, i kockica je drvena, ma, presladak je - upitala sam darodavca gde je kupljeno, jer hoću da nabavim i ja koji komad da nekog obradujem :) Reče mi, u nekoj knjižari u Vasinoj ulici u Beogradu, i to na potezu od Filozofskog ka Trgu, s te strane. Trebalo bi da u izlogu bude i nekih drugih drvenih igračaka, sem knjiga i štampe i ne znam čega. Ne znam ime knjižare, ali nema tamo puno prostora za promašaj, nadam se da ćeš naći.

      Pozdrav i vama!

      Delete
  20. Lindo y muy bien hecho me encanta las cremas que a puesto y mis frutas preferidas una verdadera delicia,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  21. Mamajac, hvala!!!! Put pod noge pa u potragu za piratima!
    Inace, uz tebe i tvoj blog sam pocela da kuvam i redovno ga pratim. A tek kada cuvenu gibanicu krece cela porodica da okrece, to treba videti! Tortu planiram da pravim za vikend!

    Veliki pozdrav i veliko hvala!
    Tanja

    ReplyDelete
  22. Bez obzira kakvo mišljenje vlada o keks i jednostavnim tortama, moram reći, Majo, puno hvala što si me podsjetila na djetinjstvo. Svi smo uživali u ukusu...

    ReplyDelete
  23. meni ovo izgleda kao nešto što bi ja poj'o.

    ReplyDelete
  24. Mamajac, torta se pokazala kao pun pogodak na rodjendanskoj proslavi moje ćerke :)
    Tražilo se parče više!
    Puno pozdrava i očekujemo nove recepte!

    Zvezdica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago, i puno hvala što si se javila :)
      Čestitke slavljenici :)
      Pozdrav!

      Delete
  25. Njam,njam..ovo pravim i to sto pre!
    http://taanjicabb.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. Bogami, ja našoj Marleni pravim ovu tortu za sutrašnji rođendan. Znam dete od kad se rodila, svake godine joj pravim neku tortu. I odrasli svi padnu u nesvest, deca pojedu po pola parčeta. E, nećemo više tako. Plazma, banane i Jupi, da vidiš kako ima da ližu tanjire.

    ReplyDelete
  27. pino čoveče ne ljuti se... divno, divno.. :))koliko ga već merkam da kupim kjlincima, al sve mi se nešto ne da..:( Obožavam pino toys, a obožavam i plazmu.. što se mene tiče sve je super. sve pohvale za tebe Majo..
    Marija

    ReplyDelete
  28. Juce mi je bila godisnjica braka pa sam pravila ovu tortu: moj muz obozava banane a ja plazmu.Torta je fantasticna!Veoma je i izdasna,lako se pravi a ukus je ocravajuci.Divna,divna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Srećna vam godišnjica! I hvala za probu recepta i dojavu utiska! :)

      Delete
  29. Ovo izgleda odlično, moram da nagovorim Nju da je napravi!

    Inače, po mom mišljenju, ne postoji torta koja je bolja od "standardne" plazma torte (u masu treba naseckati čokoladu, orahe i žele bombone, odozgo samo običan šlag)! Može domaćica ili poslastičar da se muči koliko hoće sa nekim "pravim" tortama, jednostavno ne može da nadmaši plazma tortu :-)

    ReplyDelete
  30. Torta je odlicna! Cak i fil, za koga sam mislila da ce biti problematican, za cas sam napravila :)
    Mali savet: ukoliko budete eksperimentisali sa vockicama, obavezno stavite neku slatku i neku kiselkastu. Ja sam samo stavila ananas od voca ali nedostajala je i neka kiselkasta vockika (posle sam u tanjir naknadno sa tortom posluzila i parce kivija i po nekoliko mandarinica, pa sam se izvukla :) )

    ReplyDelete
  31. Predivan recept, preukusna torta! Jedino mi fil prvi put nije uspio, previše sam ga pustila da se zgusne, pa sam ga ponovila ali onda sam ga preuranjeno sklonila, tako da jeste bio meckaviji nego ovaj na slici, ali zato je tu zamrzivač.:) Bez obzira jedva čekam da ga opet pravim! Hvala na trudu da svaki recept i objašnjenje!

    ReplyDelete
  32. Prelistavam danas tvoje torte, kad ono - Plazma torta! Ne mogu da verujem svojim ocima, Maja ima nepecenu tortu, keks i slicno. Secam se da je Plazma torta bila nekad jako popularna, ali za mene torte sa keksom, jafa keksom, bananicama ili svime time zajedno jednostavno nisu torte. Medjutim, vremena se menjaju, meni pocetkom treba torta koja se lako 3D modelira i oblaze marcipanom u svim mogucim bojama (kojeg srecom ovde mogu da kupim). Razlog mozes da pretpostavis :-) Prosle godine smo napravili Traktor Tom, dovijala se na sve nacine i bilo je OK. Onda cujem da je najlakse da se oblikuje Plazma torta. Posto nece biti fila verovatno cu staviti cokoladne kapljice unutra. Koje ce prevozno sredstvo biti, jos ne znam, ja navijam za brod... Ja nemam problem sa termicki nepreradjenim jajima, znaci jedno dodajem? Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da, jedno jaje, ili dva, ali ako staviš jaja, smanjiš količinu tečnosti, uostalom, tečnost dodaješ po malo dok ne dobiješ čvrstinu koju hoćeš.

      Srećno sa modelovanjem prevoznog sredstva i srećan vam rođendan :)

      Delete
  33. Ispadoh nepismena... Treba mi torta koja se lako oblikuje pocetkom januara. Nestao mesec...

    ReplyDelete
  34. Torta za mene znači pečene kore i kuvani fil na pari ali... Ova deluje tako kremasto I fino. Verujem da bi se deci svidela. Pogotovo u letnjim mesecima kad nam nije ni do pečenja ni do kuvanja, dakle stajanja za šporetom, ova tortica je idealna poslastica. Mislim da bi i jagode i banane bila odlična kombinacija.
    Inače, što se tiče plazma keksa rađenog za strano tržište, ime Lane je uzeto samo iz razloga što plazma zapravo znači krv. Stoga i ne deluje primamljivo kupiti keks sa takvim izmenom.

    ReplyDelete
  35. Majo da li bi maline mogle umesto banana i kivija? bojim se zbog soka a imam malina more u basti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja bih ipak bananu zadržala a maline umesto kivija. Samo malina bi možda previše unela tečnosti u fil...
      Btw - banana i malina su super kombinacija, ja ih koristim za biskvit pitu .

      Pozdrav!

      Delete
  36. hvala. necu maline ipak, puno vode bi pustile

    ReplyDelete