Sunday, September 30, 2012

Cinnamon pull-apart bread ili
razlistana cimet pogača


Volim kad me osećaj ne prevari. Sve što je Maxivida napisala o ovom kolaču, a ja imala osećaj da onoliko oduševljenje nije preterivanje - tačno je.

Imajte u vidu da nisam neki obožavalac cimeta. Nemamo cimet i ja nikakvih prećutnih nesporazuma, nego se on meni u detinjstvu uglavnom pojavljivao rasut po nekim mlohavim površinama poput griza i sutlijaša, čega sve nisam ljubitelj, pa ostade ni kriv ni dužan dugo ignorisan s moje strane. Cimet u kolačima, a naročito u pecivu, je totalno druga priča. Što reče Maxivida, on je izgleda i nastao zato da bi dospeo jednog dana u ovaj kolač, a on u kuVarijacije.


Mlečno testo sa puterom, to je i samo samcijato dobro, još sa cimetom i šećerom, koji se istopi u puteru i pari od vlage iz testa, pa stvori neki meki karamel po dnu, i sve to u nekom još toplom stanju - to je zaraza potpuna. I hladan hleb je lep, ali mlak, pa uz čašu hladnog mleka je... Uhhh.

Minimalno sam skalirala mere do nekih okruglastijih brojeva. A i formu hleba sam zaokruglila, u nedostatku duguljastog kalupa. Sve preporuke.


Sastojci:
za testo
20 g svežeg kvasca
400 g brašna
1 ravna kašičica soli
30 g šećera
150 ml mleka
60 g putera
2 jaja
1 kašičica vanila ekstrakta

za nadev
60 g putera
200 g šećera
2 kašičice cimeta
1/2 kašičice muskatnog oraha

Postupak:
1. U činijici razmutiti kvasac sa kašikom mleka i pola kašičice šećera, pa ostaviti da zapeni i poraste.


2. Ugrejati mleko. Otopiti puter. U posudu za mešenje prosejati brašno, dodati kašičicu soli i 30 g šećera, promešati. Dodati mleko, nadošli kvasac, 60 g otopljenog putera, dva jaja i kašičicu vanila ekstrakta, pa umesiti testo. Biće meko i lepljivo, što je ok. Preručiti ga u čistu vanglu zamašćenu sa par kapi ulja, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 15-ak minuta da  odmori.


3. Za nadev pomešati 200 g šećera sa dve kašičice cimeta i pola kašičice muskatnog oraha.


4. Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo pa ga i odozgo posuti brašnom. Premesiti ga u kuglu skupljajući ivice testa ka sredini, okrenuti šav na dole, pa rukama formirati početni pravougaoni oblik. Oklagijom razvaljati testo na debljinu oko pola santimetra, odnosno na veličinu 35 x 45 cm, okvirno.


5. Otopiti puter i njime premazati testo i posuti nadevom. Iseći testo na četiri trake, složiti ih jednu preko druge. Za lakše prenošenje, preklopiti ivice traka ka sredini pre podizanja, pa ih otklopiti kad stignu na cilj. Ovako složeno testo iseći na osam delova. Ređati u okrugli kalup prečnika 22 cm obložen papirom za pečenje, počev od oboda ka sredini.


6. Uključiti rernu na 180°C. Kalup ostaviti preko šporeta oko pola sata, da testo poraste. Peći oko 40 minuta. Ako je potrebno, u drugoj polovini pečenja zaštititi folijom gornju površinu, da ne bi previše potamnela. Inače treba imati u vidu da boja korice relativno brzo poprima tamniji ton, zbog cimeta, pa to ume da zavara i navede na zaključak da je kolač gotov i pre nego što je zaista ispečen iznutra.


Recept za štampu

komentara: 31

  1. Znaci, ubices sa ovim slikama!
    Btw. kolac izgleda savrseno! A i po sastavu bih rekla je bingo!
    Moja sestra je fun cimeta i ovo joj spremam kad se vrati sa mora za par dana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mora da je mnogo dobro biti tvoja sestra :)
      Jedva čekam da čujem šta će tvoja istančana čula reći :)

      Delete
  2. Još jedan odličan kolač. Nisam veliki fan cimeta ali ovako u kombinaciji putera i oraščića - super!

    Šta misliš da se ispečen tanko premaže zagrejanim i eventualno razređenim džemom od pomorandže? Mislim da bi bila prava perverzija:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Džem od pomorandže je super stvar, al' nešto mislim da bi se ovde potukao sa cimetom za vodeći ukus, pa ne bih ja toj svađi prisustvovala ;)

      Delete
  3. Jako lepo si ga napsravila a posebno mi se sviđaju slike pripreme (one me svaki put oduševe) :)

    ReplyDelete
  4. Kakav originalni recept! Sigurno cu ga isprobati.

    ReplyDelete
  5. Super izgleda i u ovakvoj okrugloj cvetnoj formi. Meni nešto palo na pamet da ga sledeći put savijem kao štrudlu. Jes da se gubi čar kidanja ovih listića i karamela na dnu ali ne bi trebalo da bude loše.

    ReplyDelete
  6. svidja mi se ovako u okrugloj formi, a na slike stvarno ne znam sta da kazem osim - idealna forma za mene koja radje gledam slike u receptu, nego sto citam postupak!!!

    ReplyDelete
  7. Ovo je savrseno, predivno prikazan postupak. Ja cimet obozavam, kazu da je i jako zdrav, citala sam da u Norveskoj u sve stavljaju cimet i u slana i slatka jela :)

    ReplyDelete
  8. Kad sam videla treći po redu isti recept ukapirah o čemu je reč. Nije demencija u pitanju već duže odsustvo sa neta:-)

    ReplyDelete
  9. Ovo je jednostavno prekrasno i hvala na slikama postupka! :)

    ReplyDelete
  10. Skroz originalno, kao rascvetana ruza!:))) p.s. kako su samo dobre fotke pripreme...usvajam tvoju "okruglu" ideju za naredni put.:))

    ReplyDelete
  11. Tvoje slikice kompletnog postupka za mene odličan mamac da ga radim ponovo i to u obliku ovog predivnog cvijeta.

    ReplyDelete
  12. Sjajna ideja da mu daš ovaj oblik. Isto to, a ipak drugačije... :)
    U pravu si, najbolji je mlak sa hladnim mlekom.
    Predivne fotke...

    ReplyDelete
  13. Potpuno ste me zarazili sa ovim hlebom!!!
    Šta će tek biti kada probam!?
    I tebi je prekrasno uspeo i hvala ti na ovim fotkama postupka izrade. Stvarno znače puno!

    ReplyDelete
  14. Kada ti to napišeš i još prikažeš ovoko u foto stripu onda je to post nad postovima! Fenomenalan krug igrice, nije li?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala za komplimente :)
      Krug je odličan. Mislim da je jedan od retkih u kome su baš svi bili baš zadovoljni.

      Delete
  15. Super post, postupak pripreme i na kraju finalni proizvod. Baš mi se sviđa kako si slagala kolač u okrugli kalup, odličan je i atraktivnog izgleda ! Ja jako volim cimet i baš mi je žao što nisam uspjela sudjelovati u ovom krugu igrice, ali vjerujem da će tijekom zime ovaj kolač/kruh zamirisati i kod mene.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ne znam kako ti stižeš sve ono što stižeš, tj. lako mi je da razumem kad ne stižeš :) Igrice za igrice, kolač vredi probanja.

      Delete
  16. i ja sam se putem ovog recepta i pužića s cimetom zaljubila u cimet dodatno,
    krasne fotke!

    ReplyDelete
  17. Kolač izgleda odlično, a verujem da je i ukus fantastičan! Obavezno ću isprobati ovaj recept.

    ReplyDelete
  18. Kod mene je još uvjek užasna vrućina, a ova slatka pogača je pravi vjesnik hladnijih dana za kojima čeznem... Izgledom me podsjeća na zreli i razlistali kupus, svidja mi se recept tako da ću ga sa prvim zahladjenjem isprobati. Djeluje lako za napravit , ali kad ti recept objasniš i onaj najkomplikovaniji izgleda jednostavan za izradu:)

    ReplyDelete
  19. Draga Majo,

    Izvini što tek sad komentarišem. Divno ti je ispao lebac, baš kao što treba. Okrugli je još lepši, izgleda kao rascvetala ruža!

    Još jednom hvala svima koji su pravili "moj" recept u okviru Kuvarijacija, ja nažalost ovih dana za sve imam više vremena nego za blog, ali ni to neće večito tako biti.

    Puno pozdrava!

    ReplyDelete
  20. Recept isproban, pravi se redovno. Hvala najlepe Maxividi i Maji. Goda

    ReplyDelete
  21. Thanks for a great recipe!
    You have shown in detail how to prepare!
    Here is my bread by your recipe:

    http://kulinarenelixir.blogspot.com/2013/02/blog-post_28.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! Your bread looks so nice and gentle!

      Delete
  22. Fantastična ideja i izvedba! Sama slika miriše! :)

    ReplyDelete
  23. Majo moze li se ovde koristiti suvi kvasac? Ako da koliko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na kesici Centroproizvod-ovog suvog kvasca od 10 g piše da je za kilograma brašna, pa recimo da bi 5 g bilo dovoljno za ovaj recept.
      Pozdrav!

      Delete
  24. Divan recept Majo. Pravila sam ga u slatkoj varijanti, ali sam ga pravila i kao garlic bread. Testo isto sem onih 30gr secera, a umesto secera i cimeta posipala sam ga sa vezom seckanog persuna i cetiri cena belog luka. Slatka i slana fantazija.

    ReplyDelete