Tuesday, August 14, 2018

Bela kajgana ili omlet od belanaca



Kad god imam višak belanaca, uvek prvo pomislm na kolač od belanaca, ali razum me nagovara da ne pravim nov slatkiš dok još imamo prethodni, čak ni pod izgovorom reciklaže. U tim okolnostima, omlet od belanaca je idealan za utrošiti viškove i ućutkati savest :)


Nedelja.

Letnje jutro.

Stojim na vratima dečije sobe i gledam moje dve lepe, čupave glave dok spavaju.

Vuk će uskoro napuniti 13. Potpuno je otkriven i zaspao je u čarapama. Džabe moje opomene da bar noću ostavi noge "da dišu". Kaže, udobnije mu je tako. Lepo mi je objasnio, smireno i razložno. Uvek kad mi objasni neku, za mene nelogičnost, duša mi ostane u trepetu od prelepe, jednostavne iskrenosti.

Nedavno mi je pričao o kiši.

Da ne zna zašto svi beže od kiše kao da je neki neprijatelj. Da je kiša dobra i da je on voli. Da ne želi da nosi kišobran. Da ne želi ni pod tuđ ako mu neko od drugara ponudi. Tih dana kiša je često padala i izašli smo jedne večeri u dugu šetnju, bez kišobrana. Bilo je čarobno.

Pavle ima 11 i po, spava ispružen, sa jednom nogom savijenom u kolenu. Gledam ga, izdužio se, čini mi se omaliće mu krevet uskoro, a u duši je mali dečak, još uvek. Zagrlio je čvrsto plišanog krokodila, malo kraćeg od sebe. Sad je krokin red, pre njega je na spavanje vodio tri male kuce, a pre njih porodicu pandi. Menja ekipu na svakih nekoliko dana, da bi svi plišani drugari dobili priliku i niko ne ostao uskraćen za njegovu ljubav.

Dragi je na pecanju. To je njegov hobi. Ne pamtim da je ikada nešto upecao, ali to i nije cilj. Cilj je - pecati. Suština je u nesvršenosti glagola, u sedenju uz Dunav, u satima provedenim u potpunom miru. Išunjao se još oko 6 jutros, pomilovao me po nozi dok je ustajao. Vratiće se tek popodne.


Kuvam sebi čaj. Ne pijem više kafu, počela je da mi smeta, pravi mi aritmije i postajem nekako drhtava. Ponekad smućkam nešto što bi moglo da se zove čaj od kafe, providno i razblaženo do krajnjih granica, tek da mi malo zamiriše. Ali uglavnom pijem čaj, najčešće nanu ili žalfiju.

Ni sama još uvek ne verujem da sam zavolela žalfiju.

Nije ona kriva što ja nju nisam volela, kao ni kiša što nije kriva svima koji je ne vole, nego ja što nisam umela da je skuvam, uvek bi mi bila prejaka i gorka. Takva je OK za ispiranje grla, ali za piće se sprema drugačije. Jedna kašičica usitnjenog lišća, ili jedna kašika celog, na pola litra vode, mora da ključa tri minuta i odmah da se procedi. Ukus blag, divan.


Otpijam gutljaj čaja i gledam šta ću da spremim za doručak, kad deca ustanu.

Hmm, imam nekih belanaca viška, mogla bih nešto sa njima. Juče mi je bio dan za knedle sa šljivama (zarozala sam se i napravila 100+ komada, da zamrznem pa vadim kad se uželimo), a u testo su išla samo žumanca. Kad god imam višak belanaca, uvek prvo pomislm na kolač od belanaca, ali razum me nagovara da ne pravim još jedan slatkiš, pod izgovorom reciklaže. Napraviću belu kajganu, tj. omlet od belanaca. Imam lepu pancetu, imam nekoliko zelenih paprika, biće taman.

Mislim u poslednje vreme dosta o ishrani i zdravlju. Svesna sam da treba da menjam štošta u navikama, ne samo u vezi kafe. Krećem polako u tom pravcu, ali baš polako... Treba se skinuti sa šećera i piva, a navući na više zeleniša i vežbanje. Nabavila sam jedan preparat, koktel "superhrane" u prahu (zove se SF1), zamenu za sveže zeleno povrće, da samoj sebi doskočim u situcijama kad pomislim da se izgovorim sa "nisam stigla do pijace".

Odlazim da uradim seriju vežbica. Nisu bogznašta, ali dok ne krenem na nešto konkretnije, dobre su i ove "za po kući". Završavam, istežem se i čujem iz druge sobe jedno mazno "mamaaaaa" :)

Pavle se smeška, Vuk se meškolji.

Spuštam se do njih, zagrljaji nam se zamrsiše...





Omlet od belanaca
recept za štampu

Sastojci:
12 belanaca
60 g pancete
3 zelene paprike "šilje"

Postupak:
Papriku iseći na srednje krupne komade. Pancetu iseckati i propržiti, čim počne da pušta masnoću doati papriku i pržiti zajedno nekoliko minuta, da slanina postane hrskava a paprika ostane polu presna. Uliti belanca i nastaviti prženje još minut ili dva uz mešanje. Servirati odmah.

Napomene: 
- Ako izostavljate slaninu, posolite belanca. Ja nisam ni malo soli dodavala, jer je panceta bila dovoljno slana.
- Omlet od belanaca se može praviti sa bilo čime - paprikama, lukom, pečurkama, patlidžanom, tikvicama, spanaćem... Sa ili bez sira ili nekog suvog mesa.



komentara: 11

  1. Divna priča o jutru! Raznežila si me skroooz. ❤❤❤

    Saputnice u borbi protiv šećera želim ti da osvajaš dan po dan sa sve više vere u sebe. Kiss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam da ti ovu muku najbolje razumeš! Hvala ti!

      Delete
  2. Topla, dirljiva, nežna priča sa nekom notom sete... Lubim vas ♥♥♥

    ReplyDelete
  3. Prelepa prica! Kad pre 13? Vreme leti, kaze moj decko. (Kad si na raspustu).
    Kajgana od belanaca je sjajna! Obozavam je!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja se pitam kad pre... Veliki pozdrav za tebe i tvoju ekipicu! :)

      Delete
  4. Toliko jednostavan, a toliko divan tekst! Hvala za dijeljenje provjerenih recepata, ali isto tako ovako lijepih pričica koje prate sve tvoje postove i objave! Baš zbog toga si mi draga blogerka! :)

    ReplyDelete
  5. Hvala na divnoj priči i receptu.
    Molim Vas, kako se zovu sudovi u kojima je serviran omlet? I po mogućnosti kako da se nabave? Hvala!

    ReplyDelete