Saturday, June 09, 2018

Voćni tart


tart sa jagodama
Danas vam pišem recept za tart koji možete primeniti na bilo koje voće! Tart od jagoda, tart sa višnjama, tart sa malinama ili borovnicama, tart od kajsija... Ovo je univerzalan recept za voćni tart!

Za mesec dana biće punih 10 godina kako pišem ovaj blog.

Sa jedne strane mi se čini k'o juče da je bilo kad sam na blogger-u registrovala nezgrapnu složenicu mamajacooks koja je do skoro stajala u URL-u, od mamajac, što je bio moj nick na netu u ono vreme, i cooks, što je trebalo da objasni ulogu koju će mamajac tu obavljati.

Prvi recept sam objavila preko mejla, čisto da probam tehnički kako to radi, ne imajući pojma da ću i deceniju kasnije biti tu.

Taj prvi post, koji je načeo ovaj blog, bio je recept za tart od kajsija.

Pređite mišem preko linka i primetite kako se recept (u URL-u) zove "test-post-sa-mejla" :)

jagode

Sa druge mi se čini k'o 100 godina da je prošlo, jer sam pozaboravljala šta sam uopšte pravila i objavljivala s početka blogovanja. Kad god odem da potražim u arhivi nešto ciljano, obično nađem i nešto što me iznenadi u stilu "jaaaao, pa ja sam i zaboravila na ovo, mogla bih da ponovim..."

I tako, dva spiska paralelno rastu. Stari recepti za remake i novi koje tek treba obraditi. Za narednih 10 godina imam materijala, minimum.

A spora saaaaam...

tart sa jagodama

Istina, nikada mi brzina nije bila vrlina, kao ni multitasking. Ali sad sam sporija nego ikada. Imam šta bih, imam ideja, ali dok se ja smislim, nakanim, triput premerim, jednom presečem, napravim, poslikam, sredim fotke, napišem post... Gomila vremena prođe.

Ovaj tart sa jagodama sam smislila još pre prvih jagoda, a evo kad stiže - na samom izmaku sezone!

A i nije da sam ga nešto bog-zna-šta "smislila", već sam upotrebila isti koncept kao za onu gorepomenutu pitu od kajsija. Prhka kora i fil od voća stegnut skrobom. Princip je primenljiv na bilo koje voće, pa zapravo imamo univerzalan recept za voćni tart!

Sa kajsijama je fantastično, zbog onih njenih vlakana, taj fil bude na kraju maltene kao neki džem. Isproban je i sa malinama, višnjama, borovnicama, kupinama, breskvama, pomorandžama...

I evo sad sa jagodama! Ispalo je odlično, otimačina je bila samo takva!


tart sa jagodama

Pre nego što pređem na recept, samo da prijavim nešto.

Postavila sam opciju za e-mail subscribe, pošto je to izgleda jedini siguran način da dobijete informaciju svaki put kad postavim novi post. Fejsbuk ne isporučuje svim pratiocima svaku novu objavu, kao ni Instagram : / 

Ako želite da se prijavite - u vrhu desne kolone je kućica u koju možete upisati e-mail, ili kliknite na ovaj link. Kad stigne prvi email, tražiće vam da potvrdite da ste to vi (biće neki link unutar mejla) i to je to! :)

A sad, konačno - recept! :)

Prijatan dan vam želim!

tart sa jagodama


Univerzalni voćni tart 
recept za štampu

Sastojci:
za testo
220 g brašna
100 g putera
1 jaje
50 g šećera
1/3 kašičice soli

za fil
oko 500 g očišćenog, iseckanog voća (vidi napomene)
150-200 šećera
1 kesica pudinga od vanile

tart sa jagodama, sastojci

za serviranje, opciono
180 g kisele pavlake
3 kašičice šećera
komadići voća
listići matičnjaka ili nane

Postupak:
1. Viljuškom razmutiti jaje sa 50 g šećera i 1/3 kašičice soli.

tart sa jagodama, recept

2. U posudu za mešenje sipati brašno, pa dodati hladan, na komadiće iseckan puter. Rukama utrljavati brašno u puter dok se ne dobije mrvičasto testo. Uliti jaje sa šećerom i varjačom umestiti masno (prhko) testo. Rukama oblikovati lepu kuglu, ubaciti je u veću kesu za zamrzivač (3 l) i rastapkati u početni kružni oblik, onoliko koliko kesa dozvoljava. Kesu sa testom ostaviti u frižideru bar jedan sat.

tart sa jagodama, recept

3. Dok se testo hladi, pripremiti voće. Iseckati na komadiće i pomešati sa šećerom i puding prahom. Ja sam štapnim mikserom ispasirala jagode, ali mislim da je to bilo suvišno i da je još bolje ako jagode ostanu delimično u komadićima. U svakom slučaju - lepo izmešajte sve sastojke za fil na koji god način, samo da ne ostane skroba u grudvicama.

tart sa jagodama, recept

4. Radnu površinu posuti brašnom, položiti ohlađeni disk testa pa posuti brašnom i sa gornje strane. Oklagijom rastanjiti na krug prečnika 30+ cm, tj. bar nekoliko cm više od prečnika okrugle tepsije u kojoj će se tart peći (ova je 25 cm). Namotati testo na oklagiju i odmotati iznad tepsije, ujednačiti ivice potiskujući ih naniže i "zadebljavajući" ih, ako treba, da ne štrče mnogo uvis i da budu iste visine celim obodom. Uliti fil i staviti na pečenje. Peći oko 40 minuta na 180°C. Fil će pred kraj nabubriti, ali i splasnuti tokom hlađenja (tako i treba).

tart sa jagodama, recept

5. Pečen tart ostaviti da se potpuno ohladi pre sečenja, a kad se to desi, iseći na 8 parčića. Za serviranje - promešati jednu čašu rashlađene kisele pavlake sa tri kašičice šećera i ostaviti bar 15 minuta u frižideru, da se šećer rastopi. Neposredno pre serviranja na svako parče sipati brdašce ovog belog krema, pa ukrasiti svežim voćem i listićima matičnjaka ili nane.

tart sa jagodama, recept


Napomene:
  • Za fil nam zapravo treba oko pola litra pasironog voća tj. voćne kaše, tako da je koncept primenljiv i na drugo voće. Sa kajsijama je božanstven, sa višnjama isto predivan, kao i sa malinama, borovnicama, pa i pomorandžama! Ovo je pravi univerzalni letnji voćni tart!
  • Količinu šećera prilagodite korišćenom voću i naravno, svom ukusu. Za višnje sigurno treba više šećera nego za jagode ili breskve. U proseku to je oko 150-200 g, ali može i manje, naravno.
  • Kiselu pavlaku nemojte sipati na sve parčiće unpared, već na svako parče pojedinčano, neposredno pred služenje. Ova kiselo-slatka pavlaka hoće da pušta "vodicu", što se i vidi na slikama, pa zato. Ipak, ne bih zbog toga odustala od kisele pavlake i prešla na klasičnu slatku pavlaku (umućenu u šlag) - ovo je ukusom daleko bolja i komplementarnija opcija, garantovano!
  • Vreme pečenja, kao i temperaturu, uzmite kao okvir. Za moju rernu ovo je dobro vreme, a recimo, u maminoj bih po ovim instrukcijama sigurno dobila jedan fini, ugljenisani tart! :)
tart sa jagodama



komentara: 26

  1. Oooo, pa srećnu okruglu brojčicu ti želim! To mu dođe baš fin povod za ovakav tartić. Onako kako ja volim, svedeno a preukusno i kvalitetno! Bravo, darling. Rekoh da ću da isprobam. To i dalje stoji. I meni bi valjalo da malo požurim ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nale! Ako ne uhvatiš jagode, tart možeš napraviti i sa višnjama (upravo sam ispekla jedan takav!) ili malinama, borovnicama... I naravno kajsijama :) Koncept je isti - na pola litra voćne kaše ide 150-200 g šećerai , jedan puding.

      Kiss!

      Delete
    2. Tu sam... Pročitala :) Muchas gracias. Besos
      Viš' ti šta mi učiniše par epizoda "Kasandre" u ono vreme?! ;)

      Delete
  2. Lijepa brojka tvog bloga a ja se nadam da I dalje uživaš u ovoj našoj sve većoj blogo zajednici

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala!

      Uživam dok stvaram sadržaj, a ponajviše kad kliknem na "Publish", pa narednih par sati ;)

      A blogozajednica je odavno postala prevelika, za moje ograničene resurse :D

      Pozdrav!

      Delete
  3. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ReplyDelete
  4. Draga Majo imate najinspirativniji blog od svih blogova na nasim prostorima. Kaze vam jedan vrlo strogi kriticar i neko ko voli kihinju i izmisljanje novih jela kolacica... Pogledajte kad stignete moj komentar na vase proslogodisnje krekere od sirove heljde. Puno pozdrava i ostanite tako posebno drugaciji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na ovim divnim rečima podrške, iako su me malo postidele :)

      Idem da vidim komentar za krekere od heljde... (danas uopšte ne stižu notifikacije za komentare, ni ovde pod jagodama ni igde :/ )

      Delete
  5. Izgleda da je kalup za tart sad došao na red :-D. baš jednostavno i lepo, kao što mi treba u ovom periodu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Radujem se! A zaista - jednostavno je skroooz! Evo ja dva dana za redom pravim sa višnjama, mmmmm.... ;)

      Delete
  6. Srećno!!! Eh, da je k'o što nije ili da smo tamo gde nismo, ti bi imala značajan penzioni fond od blogovanja, jer si pravi profesionalac.... Još mnogo recepata i fantastičnih slika ti želim :-*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti!
      Nasmeja me baš s ovim penzionim fondom :) Al' simpatično je bilo makar i na trenutak zamisliti taj scenario!

      Delete
  7. Majo šta misliš koliko bi promenio ukus ako bi umesto praška za puding stavio gustin tj. skrob, da li bi pokvario ukus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne bi. Pravila sam ja ove tartove i samo sa skrobom, i ovako sa pudingom od vanile ili onim od slatke pavlake (tj. ne OD nego SA ukusom vanile ili slatke pavlake).

      Možeš uvek da dodaš malo vanile (tečni ekstrakt ili vanilin šećer), ako koristiš čist skrob. A i ne mora ništa, naročito kad je neko baš karakterno voće poput višanja ili kajsija...

      Pozdrav veliki! :)

      Delete
  8. samo da prijavim da sam isprobala recept, i odlican je.. napravila sam izmene, posto izbegavam secer, tako da sam tart zasladila urmama (pravila sam ga sa kupinama, kojima sam dodala 10ak svezih urmi), a koru sam pravila sa integralnim brasnom, ali je i uz izmene tart bio fenomenalan.. i kombinacija sa kiselom pavlakom je pun pogodak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vau! Kupine i urme - zvuči mi kao super kombinacija, pa još na integralnoj kori! A recept je stvarno univerzalan i može se razraditi u mnogo pravaca, što si već i sama uradila :) Hvala ti!

      Veliki pozrdav!

      Delete
  9. Draga Majo, svaka čast! Toliko je lepo objašnjeno da nema šanse da se pogreši. Interesuje me samo, kako si uspela da tart prebaciš na tacnu? Meni se čini kao nemoguća misija. 😱
    Još jednom, sve pohvale! ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isekla u kalupu, pa prenela parčad na tacnu :)
      A ima i onih kalupa kojima se vadi dno, pa samo push-neš odozdo ceo tart i sklizneš ga na tacnu :)
      Pozdrav!

      Delete
  10. Pozdrav Majo!
    Upravo sam izvukao tart iz rerne i miriše božanstveno :)
    Pravio sam ga i ranije, ali se nisam javio da se zahvalim na receptu. Hvala
    Gde bih mogao da postavim slike da vidiš kako je meni to ispalo. Jel na instagram ili fb i jel treba ono #mamajac, ako može mala pomoć?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Namestio sam, nije mi izbacilo ime prilikom objave.

      Delete
    2. Hvala tebi na mnoštvu isprobanih recepata i dugogodišnjem poverenju :)

      Fotke je najbolje da postaviš na Instagram ako ti je profil javan, i taguješ me sa @maja.babic.provereni.recepti. Ili mi pošalji direktnom porukom na Instagramu, ako ti je zatvoren profil.

      Delete
  11. Evo, kod mene isprobana kombinacija smokva + visnja - odlicno ispalo. A recept za koru je fantastican,nijednom "okrajku" se ne radujem ovoliko. Hvala na uvek preciznim merama koje mi olaksavaju konverziju na moje tepsije, plehove i posude.

    ReplyDelete