Monday, May 21, 2018

Večera sa humusom - povrće na sprat

u saradnji sa Ribella-om


U ovom postu očekuje vas recept za povrtnu večeru koju će Vaša rerna spremiti umesto Vas. Pečeni kolutovi svežeg kupusa, batata i patlidžana, složeni jedan preko drugog, uz humus kao vezivo - jednostavno, zdravo i ukusno!


Ne znam za vas, ali kod nas je hleb ili nešto na bazi hleba i dalje glavna (ili backup) opcija kako za doručak tako i za večeru.

Svež hleb sa domaćom paštetom, majonezom i jabukom.

Tost sa puterom i belim lukom.

Prženice.

Popara.

Dvopek ili brusketi.

Topli sendviči iz grill pekača ili iz rerne.

Nastavite niz...

A dokaza da mi testo ne prija, naročito uveče, imam minimum koliko i gore pobrojanih hlebnih obroka. Nego taj kult jedenja hleba i generalno, opšteprihvaćena piramida ishrane u čijem su dnu žitarice kao najpoželjnija vrsta hrane za čoveka, učinili su svoje. Navike se veoma teško menjaju, čak i kad novija istraživanja, razum i logika nalažu drugačije.

A nije da ne može večera i skroz bez hleba da bude. I pritom da je konkretna, i da nije “samo salata”, a da je povrtna!


Recimo, većina nas kad pomene kupus, prvo pomisli na sarmu, ili na sladak kupus kao varivo, ili na kupus salatu. A kupus je mnogo dobar i ukusan kad se ispeče ili uprži - jer postaje slatkast poput karamelizovanog luka. Ko je ikad probao flekice sa kupusom, zna na koji ukus kupusa mislim!

Onda, plavi patlidžan je takođe preukusan kad se ispeče. Ima ukus nečeg mesnog, pečurkastog, moćnog.

Batat ili slatki kormpir je na žalost kod nas na tržištu još uvek relativno skup, ali ljuuudi - taj ukus, ta slast, to je posebno nešto! Kolut ispečenog slatkog krompira je poput nekog debljeg šnita paštete - gust, skrobast, slasan, maziv, preukusan!

Iskombinovala sam upravo to troje, pa pošto su različitih veličina tj. prečnika, ređala sam ih uvis, nanoseći dobar sloj humusa između spratova, kao vezivo.

Ispalo je - SUPER! :)

I batat i patlidžan su, pored humusa, dobili svojstvo paštete tj. "namaza" preko osnovne podloge od kupusa. Ključno je začiniti povrće po svom ukusu, ali tek nakon pečenja da ne bi puštalo previše vode, i ova kombinacija je zaista bingo za porodičnu večeru. Ne traži ni mnogo vremena za pripremu, glavni posao obavi rerna.


Humus možete napraviti sami, nije teško uopšte. Imate ovde provereno dobar recept za domaći humus, jedino što se ne može praviti "sad za odmah", jer ima faza koje zahtevaju čekanje, poput namakanja ili kuvanja leblebija. Kao prečicu uvek možete koristiti kuvane leblebije iz konzerve ili kupiti gotov namaz.

Na našem tržištu sinonim za humus je - Ribella, brend koji je uspeo da tvrdokorne srbijanske navike malo izmesti u smeru ka inovativnijem i zdravijem. Oni se zaista trude da proizvedu zdraviju alternativu hrani i ukusima na koje smo navikli.

Navikli ste na paštete? Izvolite humus, čuveni bliskoistočni namaz na bazi leblebija, susamove paste, limuna i belog luka, maziv je poput najfinije paštete, a bije ga glas najzdravijeg namaza na svetu!

Navikli ste na rezane suhomesnate proizvode poput šunki i salama? Izvolite Tunino, prvi "suhomesnati" proizvod od čistog mesa tune!

Probala sam i jedno i drugo, i sviđa mi se. Ali još više mi se sviđa prosek godina u Ribella tehnološkom i marketinškom timu. To je meni za respect, kad si mlad i ne krećeš utabanom stazom, već stvarno želiš i grizeš da napraviš nešto novo, da pomiriš i savest i profesiju i "leba da jedem".

Pa eto.

Ako vam se ovo čini interesantnim, pozivam vas da osmislite vašu zdravu večeru sa humusom, za specijalne prilikeuključite se u nagradnu aktivaciju i pošaljite svoj recept do petka 25. maja, a moja imenjakinja, Maja Petrović sa bloga Vitki gurman će odabrati pobednički recept i pripremiti ga. Pobednika očekuje i nagrada :)



Povrće na sprat
recept za štampu

Sastojci:
1 srednja glavica kupusa, oko 800 g
1 veći batat (slatki krompir), oko 400 g
1 plavi patlidžan, oko 300 g
nekoliko rotkvica
200 g Ribella humusa, natural ili pikant
maslinovo ulje
so
biber
malo sveže ljute paprike, opciono
sok od limuna, opciono


Postupak:
1. Veliki pleh (od rerne) postaviti pek papirom i premazati sa dve-tri kašike maslinovog ulja.

2. Od kupusa iseći 4 koluta debljine oko 3 cm, koristeći pretežno gornju polovinu glavice da bi izbegli tvrdi koren, i složiti na pleh. Batat i patlidžan takođe iseći na deblje kolutove pa rasporediti na pleh, između kolutova kupusa, dok ima mesta. Uz pomoć četkice premazati povrće sa još dve kašike maslinovog ulja.


3. Peći oko 30-40 minuta na 200°C ili dok povrće ne omekša, a kupus postane blago karamelizovan spolja. Izvaditi iz rerne, posoliti, pobiberiti i poprskati sa još malo ulja.


4. Na tanjir slagati povrće uvis, od većeg ka manjem, mažući po malo humusa na svaki "sprat". Ukrasiti rotkvicom zasečenom pri dnu kao bi mogla da stoji, i/ili kolutićima sveže ljute paprike, ako volite ljuto. Na kraju sve poprskati sa malo limunovog soka, opciono.



Napomena:
Ako ne možete nabaviti batat tj. slatki krompir, poslužiće i običan. Samo proverite viljuškom da li je mek, tj. pečen kad i ostalo povrće ili mu treba još malo.

komentara: 8

  1. Ja jutros potopila leblebije :) Večeras pravim čorbu sa piletinom, povrćem i leblebijama.

    Super ti je večera! Meni njihova pakovanja mala, mi kad krenemo da jedemo humus to je onda za sva tri obroka :)
    Pečeni patlidžan i humus u kombinaciji su meni nešto savršeno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kad mi ruka brža od pameti pa sama sebi odgovaram :D

      Htedoh reći da delimo oduševljenje batatom. Moj favorit je pečen u rerni sa belim lukom i ljutom mlevenom paprikom. Meni je ta povrćka jedna od omiljenih.

      Delete
    2. Razumem te skroz! Ja danas načela jedno pakovanje od 200 g, to je ono veće, i smazala sama pola za ručak, a koristila sam ga kao "sos" za preko mesa, dakle nije čak ni bio glavna komponenta ručka :)

      Delete
    3. Hahaha, evo i meni ruka brža, pa i ja odgovaram u dve poruke :)))

      Ne čudi me da si oduševljena batatom, znajući da smo obe ovisnice od slatkog, a ovo je baaaaš slatko! Idući put spremam sa belim lukom i onom dimljenom paprikom :*

      Delete
  2. Pozdrav Majo dijelim tvoje oduševljenje sa pečnim povrćem, sve mi je super u ovim kominacijama. Batat mi je super i kuhan i pečen i u njokima, ma sve, kod na cijena nešto preko 2 EUR kilogram, a kako mu je proizvodnja vrlo jednostavna cijenu drži to što je in. Probaj ovo pečeno povrće zamotati u neku vrstu pite u vučeno tijesto začiniti i neko vezivo, uz malo jače začine, savršeno a malo tijesta dobro dođe da usreći. Suzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmmm, pita bi bila ekstra, "slatka" krompiruša sa dobro uprženim kupusom, i validno zabiberena!

      Delete