Friday, April 27, 2018

Čokoladni mafini


cokoladni mafini

Mlečni i slatki, sočni i meki, sa lepo raspoređenim komadićima čokolade, sveži čak i drugog ili trećeg dana, po sastavu jednostavni, po utrošku vremena i novca obzirni - eto, tako za mene izgledaju najbolji čokoladni mafini! Recept je pred vama, izvolite!


Ahmm... Ne znam odakle da počnem da pišem ovaj post!

Pre nekoliko meseci na fejsbuku sam vas pitala za preporuku za dobar recept za čokoladne mafine. Osnovni zahtev je bio da nisu suvi i da mogu da se jedu i sutradan. Jer je većina onih koje sam do tada pravila ili negde probala postajala nekako suvkasta i nezanimljiva relativno brzo.



Stiglo mi je toliko recepata, što u komentarima, što u porukama, što mejlom... Da sam stala i pomislila - oooh, kako sad obraditi ovu količinu materijala?! Ako krenem jedan po jedan da isprobavam, završiću za dve godine! Moram smisliti kako dalje...

Potraga za naj mafinima - tri, četiri, sad!


Svaki recept sam pročitala, na svaki link kliknula, napravila neku sistematizaciju, jer bilo je tu i istih ili maltene istih. Najzastupljeniji recept u toj gomili bio je, ajmo reći, Najdželin ili neka varijacija na njega. Krenula sam odatle, pa sam nadalje cickala tamo-vamo količine i vrste tečnih sastojaka i generalno količine osnovnih sastojaka da smese bude za tačno 12 mafina (američki kalupi su veći, pa kad u njihovom receptu kaže da je za 12 mafina, to ne stane u naših 12 kalupa). Kasnije sam probala jedan Martin kapkejk u dve tehnike i još neke skroz drugačije recepte... I sve beležila u jednu radnu tabelu.

Šerujem tabelu, za radoznale, iako je malo konfuzna :)

Tamo sam pisala do broja 18, nekoliko kasnijih nisam ni unela u tabelu, ostali su negde po papirima.

Slikala sam sebi za referencu većinu tih prvih testova. Da bi ih kasnije na fotkama razlikovala zabadala sam u svaki pozirajući mafin onaj broj čačkalica pod kojim je taj recept bio zaveden u tabeli.

cokoladni mafini


Kad je postalo tesno za tolike čačkalice, uzela sam olovku...

cokoladni mafini

U jednom momentu mi je trpezarija ličila na radionicu, a sto bio pokriven mafinima skroz...

cokoladni mafini


Jedan recept se izdvojio, to je ovaj najtamniji mafin pod brojem 11, od Radilice sa Coolinarike. On je za preporuku, ali samo ako niste zapeli kao ja da želite komadiće čokolade u testu. Sirovo testo je prilično retko, pa čokolada pada na dno, ali je pečeno testo veoma fino, verovatno baš zato što je u startu bilo retko i nije suvo ni sutradan.

Uglavnom, svi eksperimentalni mafini su se pojeli, ali ni jedan nije bio baš onakav kakav sam zamislila. A zamislila sam nešto idilično, bajkasto, bemliganeznamnisama...

cokoladni mafini


Dok sam još bila u tom radoznalo-istraživačkom modu, kupila sam jedan mafin u McCafe-u. Htela sam da vidim šta je to što oni prodaju, a svi znamo da promet imaju.

Ljudi moji, taj mafin je jednom rečju - bljak! Volim ukus hrane iz meka (na stranu zdravo-nezdravo, pričam samo o ukusu) i zaista sam svaštojed, ali ovo je doslovno bljak!

Nisam mogla da se fokurisam na vlažnost/suvoću testa od intenziteta neke sintetike u njima, a naročito NA njima! McCafe mafin ima komadiće “čokolade” samo po vrhu, a ti komadići imaju retko odvratnu aromu i ukus. Namerno sam stavila navodnike jer to i nije čokolada, to je neka termostabilna čoko tvorevina. Ova reč koja vam na prvu zvuči kao nešto poželjno, zapravo označava poželjna svojstva sa aspekta profi korisnika! Njima treba “čokolada” koja ne menja oblik ako je u rerni ili “džem” koji ne curi ni kad je vreo i slične neprirodnosti. A sad, što su žrtvovani osnovni ukusi, ko-te-pita...

mccafe mafin

I tako.

Posle dvestotinak ispečenih mafina, ostavila sam sve sa strane na neko vreme, jer sam se malo smorila. Od sebe same, od činjenice da sam postavila nerealan cilj, da sam umislila da od običnih mafina mogu stvoriti ne znam šta...

Da budem realna, većina tih mafina koje sam ispekla su zapravo bili sasvim OK, svega par tura je bilo baš bezveze. I šta koj moj ja više hoću?! Šta fali da mafini budu "samo" sasvim OK? Zašto sam toliko zapela da naučim prvo sebe pa onda i vas kako se prave mafini? Kao da to već ne znate? Kao da već nemate neki svoj naj recept?

Kako da mafini budu sočni?

Griza sam se setila dosta kasnije, posle duže pauze. Ustvari, setila sam se jednog hleba, običnog belog hleba, koji sam davnih dana napravila tako što sam deo brašna zamenila grizom, a griz prethodno zakuvala sa vodom. Ideja je potekla od recepta za hleb sa palentom, i taj hleb je stvarno zadržao svežinu duže od običnog. Čak sam isti princip jednom prilikom primenila i na testo za štrudlu, za koje sam takođe večito imala zamerku na brzinu prelaska iz svežeg u suvkasto stanje i pomoglo je (stići će i hleb i štrudla na blog, pre ili kasnije).  Pa sam pomislila - tako ću i sa mafinima! Ne znam kako se nisam toga ranije setila. Valjda sam tu griz-tehniku vezala za hlebna testa, za testa sa kvascem, ne znam...

U čemu je trik? U tome da će kuvana, krupnije mlevena žitarica sačuvati vlažnost, jer će sirovo testo u startu moći da “ponose” veću količinu tečnih sastojaka nego što bi moglo klasičnim postupkom gde se suvi i tečni sastojci samo pomešaju!

Da stvar bude jasnija - pomešajte 180 g brašna i 20 g griza sa 300 ml tečnosti i dobićete veoma retko, tečno testo. A onda skuvajte 20 g griza sa 150 ml tečnosti, pa tek onda dodajte drugih 150 ml tečnosti i 180 g brašna - i dobićete gušće testo, a sastav je isti! Gustina nam treba da komadići čokolade ne propadnu na dno, a vlaga je zarobljena, pa samim tim i svežina produžena!

cokoladni mafin, presek


Oduševljena prvim rezultatom, potrčala sam da vam svima javim da sam na putu da iskrojim najbolji recept za čokoladne mafine i pozvala dobrovoljce da mi pomognu tako što će testirati recept.

Jer umem ja ponekad da umislim neku eureku u trenutku, a posle se pitam šta mi bi! :)

Tu je tek nastao haos, jer ste se odazvali u baaaš velikom broju! Ja sam mislila biće par dobrovoljaca, pa ćemo mejlom da se dogovaramo i razmenjujemo utiske, ali zbog broja zainteresovanih ispostavilo se da je najlakše da objavim na mrežama taj recept u beta fazi, pa sad, ako i nije konačna verzija, nema veze, tu je negde blizu, sigurno!


Zaista sam bila zbunjena koliko vas je bilo spremno da testira recept, da sačuva komad-dva za drugi dan, da proveri koliko se jesu ili nisu osušili, da uslika rezultat, da mi javi...

Isprva sam krenula da beležim u jedan doc ko mi se javio, preko koje mreže, skidala slike, čuvala u posebnom folderu, a sve to u želji da nikoga ne preskočim da pomenem jednog dana kad bude došlo do blog posta. Ali sam se totalno pogubila i sad više i ne znam tačno koliko vas mi se javilo, ko u FB inbox, ko u Instagram DM, ko komentarom, ko mejlom, drugarice SMS-om, ko sa slikom, ko bez, ali preko 30, sigurno! Nadam se da nisam nikom propustila da odgovorim lično i da se zahvalim.

Još jednom - VELIKO HVALA svima koji ste probali ovaj recept u beta fazi, ni sanjala nisam da će vas biti toliko! :***

cokoladni mafini


Finalna verzija ima svega 30 g brašna više nego beta, ostalo je sve isto.

Inspirisana ultrapozitivnim feedback-om, snimila sam svoj prvi video recept sa konačnim merama i okačila na Fejsbuk stranicu.

Oooooooh, koliko je to posla za onaj minutić završnog proizvoda, to je posebna priča!

Ipak, prilično sam zadovoljna učinjenim, a rekla bih da ste i vi, obzirom na broj pregleda, share-ova, komentara... Evo, kačim i na YouTube, iako za sada nije realno da nastavim da snimam, ali nek’ stoji :)



Usput sam se prijavila na jedan konkurs, tj. nagradnu igru koju je baš u vreme kulminacije mog mafin-ludila organizovala Idea. Slučajno sam ukačila momenat kad se tražio najbolji recept za mafine. Inače, ja sam vam osoba koja apsolutno ne prati medije ni dešavanja, na mrežama uglavnom prelećem i ne obraćam pažnju na sve te giveaway i slične akcije, mislim da je ovo bio drugi konkurs ovog tipa na koji sam se prijavila u životu. Zapravo uopšte nisam neki takmičarski karakter (takmičim se ja stalno, ali sa sobom), ali ovo kad sam videla, vrisnuh u sebi  “Ja, ja! Ja imam recept za najbolje mafine!” :)

Hvala svima koji ste glasali za moj recept tom prilikom, bila sam baš uzbuđena i nadala se pobedi, ali s druge strane, šuma recepata je prijavljena, jest’, baš će moj...

Nekoliko dana kasnije stiže poruka od Idee - pobeda! :) Jeeeee! Osvojila sam BerlingerHaus BH-9031 stojeći mikser, mnogo mi se sviđa, nije preglomazan, deluje kvalitetno, sve super!


Eto.

Izvinite ako sam vas udavila, ali retko mi se dešava ovoliko prometa oko nekog recepta i to u vreme dok još nije ni stigao na blog, pa sam morala sve to da vam ispričam :)

Pre nego što pređemo na recept, htela bih samo da izvedem nekoliko zaključaka koji važe i za “obične” mafine (bez griza):

  • Za mekoću i manju "sipljivost" biskvitnog testa, a mafin jeste neka vrsta biskvitnog testa, ulje je bolja masnoća od putera!
  • Jaja generalno isušuju testa ovog tipa, mafini sa jednim ili nijednim jajetom će ostati duže sveži od onih sa više jaja a manje druge tečnosti.
  • Kad osnovnu tečnost u mafinu, koja je obično mleko ili jogurt, zameni kafa, ukus se menja - kakao tj. čoko ukus postaje naglašeniji, a slast manja, iako nismo promenili količine ni kakaa ni šećera, a sama kafa se najčešće ne oseća izolovano.
  • Čokoladni mafini sa komadićima čokolade u sebi su duplo bolji od istih tih, bez komadića, ma kako testo bilo lepo samo po sebi. OK, ovo je možda stvar ukusa, ali vi ste ovde zato što vas zanima moj ukus, pa zato kažem. I mnogo je lepše kad ti komadići nisu jako sitni/tanki, poput onih manjih čokoladnih kapljica, već kad se lepo osete pod zubom - ali za taj ugođaj treba dozvoliti mafinima da se skroz ohlade i čokolada ponovo potpuno stegne, ona je meka čak i nekoliko sati nakon pečenja.

A sad idemo na recept, konačno :)

Prijatno!


Čokoladni mafini 
recept za štampu

Sastojci:
180 g brašna
180 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
20 g kakaa
20 g griza (ili palente, vidi napomene)
150 ml mleka
150 ml jogurta
1 jaje
50 ml ulja
150 g mlečne čokolade

cokoladni mafini, sastojci
upsss, fali mi jaje na slici!

Postupak:
1. Čokoladu iseckati na kockice srednje veličine (1-1.5 cm)

mlecna cokolada

2. U manjoj šerpi zagrejati 150 ml mleka do vrenja, dodati 20 g griza i kuvati na nižoj temperaturi par minuta dok se ne zgusne. U još uvek vruću griz kašicu dodati 150 ml jogurta, jedno jaje i 50 ml ulja, pa sve dobro promešati žicom, da ne ostane grudvica od griza.

cokoladni mafini, postupak

3. U drugoj posudi pomešati ostale sastojke - brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i prosejan kakao. Dodati tečnu smesu i izmešati u što manje pokreta, tek da se sve sjedini. Na kraju umešati 100 g iseckane mlečne čokolade i opet ovlaš promešati.

cokoladni mafini, postupak

4. Sipati smesu u mafin kalupe do 2/3 visine, pa posuti sa preostalih 50 g iseckane čokolade. Peći na 180°C oko 20 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade pre jela, a ono što pretekne ostaviti na sobnoj temperaturi (čak ne mora ni u kutiji) - biće lepi i sočni i sutradan. Od ove mere dobije se tačno 12 komada.

cokoladni mafini, postupak


Napomene:
- Čokoladu sam namerno koristila mlečnu, jer sam želela klasičan ukus, koji deca vole. Uzela sam "Najlepše želje" u tablama od 90 g, seckala tako da od jedne kocke dobijem 4 kockice, ta mi se veličina sviđa kad dospe pod zub jer se lepo oseti, čokoladne kapljice su sitnije, bar ove koje ja imam. 150 g čokolade sam stavila ukupno, od toga 2/3 u testo, a 1/3 odozgo. Mnogo mi se dopada kako izgleda kad ima tih četvrtastih komadića i po vrhu :)

- Ako više volite ukus crne čokolade i generalno volite manje slatke kolače - umesto sa mlekom, griz zakuvajte sa vodom u koju ste dodali jednu kašičicu instant kafe, pojačajte kakao na 30-40 g, a mlečnu čokoladu zamenite crnom. Količinu šećera ne treba smanjivati, kafa i dodatni kakao će učiniti mafine manje slatkim.

- Moram probati još jednu stvar, a to je da povećam količinu jaja sa jednog na dva, a da smanjim količinu jogurta. U "običnim" receptima jaja isušuju testo i zato su najbolji primerci mafina koje sam dobila u onim prvim testovima, pre griza, imali jedno ili nijedno jaje. Ali u ovim uslovima, gde već imamo griz koji zaista drži dosta vlage, moguće je da bi bili još bolji sa dva jajeta i manje jogurta. Dopisaću ovde utiske kad i to obavim, sebi samoj i vama najupornijima, koji ste stigli sa čitanjem dovde ;)
[edit: probala, nisam primetila razliku...]

- U dva-tri navrata mafini su mi ispali malo "gumeni". Od vas koji ste isprobali recept sam stotine komentara da su mafini super uspeli, ali i dva-tri sa istom zamerkom da su ispali gumeni. Ne znam sa sigurnošću kako to sprečiti, jer ipak, radila sam po istom receptu baaaš veliki broj puta, i osim u ta dva-tri navrata bivali su odlični. Palo mi je na pamet da gluten iz griza (u nekim slučajevima?) napravi tu nepoželjnu osobinu. Pa sam se prebacila na palentu, umesto griza. Dakle, sve isto, samo umesto 20 g griza stavim 20 g kukuruzne palente i nju zakuvam u mleku, pa dalje sve po receptu. Nekoliko tura takvih mafina ispekla i super su bili. Pa sam zato i dopisala ovu napomenu, a to je sve bilo septembra 2018. godine. Ali, stigao je još jedan komentar koji kaže da su ispali gumeni, a sa palentom su bili. Tako da - izvinjavam se na pogrešnoj pretpostavci.

Septembra 2020. godine imam novu teoriju. Opet prst krivice usmeravam ka pšenici i glutenu, a znamo da se glutenska vlakna razvijaju mešenjem (ili mešanjem), pa sve mislim da do te gumenosti dođe zbog previše mešanja. Ispočetka je u receptu pisalo da se suvi i tečni sastojci DOBRO izmešaju. Sad sam to izmenila, jer ipak mislim da ih treba OVLAŠ izmešati, tek da se sve sjedini. Čak i kockice čokolade možete dodati odmah u činiju u kojoj ste izmešali suve sastojke, kako biste izbegli naknadno mešanje nakon ubacivanja čokolade. Za sada su mi svi mafini smućkani ovim postupkom bili uspešni, pa se nadam da sam i ovom problemu doakala. A ako se ispostavi da nisam - ćeraćemo se još... :)

 

komentara: 79

  1. Cestitam Majo , od tebe dolazi samo najbolje. Recept ce biti isproban , sigurno. Veliko postovanje i pozdrav :)

    ReplyDelete
  2. Živela! Evo i ja da se pridružim čestitkama ovde, pre nego što nastane gužva :)

    ReplyDelete
  3. 👏👏👏👏👏👏👏 moj duboki naklon 😘😘😘 svaka čast...

    ReplyDelete
  4. Ja sam baš juče ispekla ponovo jednu turu :) Trud oko ovog recepta je zaista za divljenje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, hvala ti! I ja sam sinoć pekla ponovo, i to dve ture :)

      Delete
  5. E svaka ti cast Majo, naklon do neba. Cim prije isprobacu, kad ti kazes da su najbolji onda sigurno i jesu. Cestitam na nagradi i da znas obradujem se svaki put kad stavis novi recept, obozavam da te citam. Pozdrav Iva

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, Iva :)
      Najbolji - u kontekstu onoga što sam tražila, da nisu suvi, da. Mimo toga - testo kao testo ništa spec po ukusu, ni bolje ni lošije od drugih, ono je ionako tu samo da bi držalo komadiće čokolade na okupu :)))

      Delete
  6. Pa ovo je doktorska disertacija na temu mafina! Ovo samo Maja moze ;-) Mafini su kod nas jako cesto na stolu, imamo vec isproban recept, ali ovo moramo da probamo!

    ReplyDelete
  7. Video recept je ekstra odrađen i uskoro će biti isproban (sviđaju mi se korpice) btw čestitam na nagradi i verujem da je mikser otišao u prave ruke.

    ReplyDelete
  8. Draga Majo, vec dugo pratim Vas blog i svakim receptom me odusevite. Ovaj postupak sa kuvanim grizom me podseca na tangzhong testo, princip je isti, kuvanjem sprecavamo skrob da se vrati u tzv nativni oblik, a taj oblik je odgovoran za starenje hleba i drigih vrsta testa. Recept ce definitivno biti isproban sto pre :)
    Puno pozdrava
    Sanela

    p.s. cestitam na nagradi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sad kad si pomenula tangzhong, sećam se da je pre nekolicinu godina bio jako popularan taj hleb po blogovima, ali zaboravila sam šta beše njegova karakterističnost. Hvala za info, sad ću da proguglam!

      Pozdrav i hvala na praćenju!

      Delete
  9. Iako se ne javljam, ne znaci da ne pratim sta radis, narocito preko drustvenih mreza! Ostajem pri tome da si stvarno genije u svom sporednom poslu. Toliko truda, sistematicnosti i ljubavi nisam jos srela. Btw, naravno da sam i ja pravila mafine i da su stvarno dobri toliko da nisam stigla da ih testiram ljudski sutradan previse jer su vec istog dana nestali. Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Sanja, hvala ti, po ne znam koji put! To znanje, da ima vas koji se vraćate na ove stranice i posle mnogo godina, baš znači :*

      Delete
  10. Draga Majo ovo je divno. Ja sve popratim, puno toga pravim po tvojim receptima, za puno recepata dobijem osnovnu ideju a dalje odokativno. Tak je i kod mafina, sve utrpam, izlijem, pojedemo i možemo dalje. Ja imam sreću da u mojoj porodici nema cviljenja oko slatkoga, kada mi nešto ne uspije moji bi obično kažu " stvarno ne znamo tko će to jesti" i opet se vse "počisti". Ovaj recept je jedan od onih koji idu na hladnjak s magnetom da budu stalno na oku kada treba nešto brzinsko. Hvala ti za istraživanje, baš mi je drago za mikser, ja bi ti ga poklonila za uložen trud, a pogotovo jer dolazi u ruke osobi koja će ga koristiti, Suzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, Suzana! I ovamo se pojede sve, ili bar 95% svega, a mafini su u jednom momentu pretili da im se smuče ;) Sreća pa je dovoljno napraviti malu pauzu, i opet sve može :))) Veliki pozdrav!

      Delete
  11. Majo da li si sigurna da bi ova količina stala u onaj pleh za 12 mafina? Čini mi se da su tvoje korpice dublje pa se bojim da mi ne iscuri sa strane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Staje sigurno. Ove moje kartonske su dublje ali uže klasičnog mafin kalupa, a pekla sam i u njima, isto bude 12 kom. Pozdrav!

      Delete
  12. Odlični su, mnogo hvala na receptu. Isprobani su u onom standardnom plehu za mafine, znači sa širim korpicama, rezultat odličan i na izgled i na ukus. Sledeći put planiram da ubacim i dve-tri višnje ili brusnice, čini mi se da bi lepo išle uz ovoliku čokoladu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super! Radujem se nadogradnji i varijacijama :)

      Delete
    2. Isprobane i varijacije, s tim što je sve u originalnom receptu zadržano, pa i komadići čokolade. Dakle, divni su i kad im se doda brusnica ili lešnik, ali najbolje je ispala varijanta kad se u korpice sipa pola testa, pa stavi kašika pekmeza od kajsija, pa onda doda druga polovina i tako se dobiju vrlo ukusne saher-tortice.

      Delete
    3. Uhuhuh, ovo poslednje obećava! :)
      Hvala na nadogradnji!

      Delete
  13. Majo ja ih isprobala, napisala opširne utiske, kliknula na nešto i sve mi se izbrisalo :( 2 nedelje mi je trebalo da se smirim i evo me javljam se :)
    Prvu turu sam isprobala sa čokoladom punjenom karamelom i mogu ti reći da je kombinacija fantastična, još se karamel od gore lepo zapeče pa bude krckav :)
    Druga tura je pokušaj zdravije i jeftinije varijante sa višnjama. To sam probala zbog dece i njima se svidelo (nazvali su me čarobnicom:D) a nama odraslima je falila čokolada.
    Treći put sam pravila duplu meru sa cipiripi čokoladom, znaš onu crno-belo-crno, kao euroblok od SwLion-a i to je isto odlično.

    To bi bilo to ukratko, hvala ti za ovaj recept :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaooo, Ljiljo!
      A ja tek DANAS ukapirala da ne rade email notifikacije za komentare, pa ovaj tvoj nisam ni videla do malopre! Ova blogger platforma jako počinje da zeza, i baš me nervira ponekad, jer može ispasti da ignorišem komentare : /

      I ja sam primetila da bez čokolade nisu nešto. Zapravo ono testo i nije nešto samo po sebi (mislim na ukus), samo je dobro to što se ne suši brzo. Drugim rečima, nikad ne proglasi recept za gotov, uvek ima šta da se dorađuje ;)

      Dobro si mi rekla ovo za cipiripi. Ja sam kao mala obožavala eurocrem blok (to je isti fazon), ali uvek sam mislila da bi se to rastopilo u testu, valjda vođena logikom da mi se bela čokolada totalno rastopila i "nestala". Sad znam da neće, pa ćemo probati i tako jednom prilikom... :)

      Hvala ti na svim isprobanim varijantama i javljenim utiscima!
      : *

      Delete
  14. Rastopi se cipiripi, ne oseća se pod zubima ali se oseti lep ukus :)

    ReplyDelete
  15. Ja ne mesim, posebno ne slatkiše, međutim deca rastu izmišljaju oko jela. Dobila sam gomilu recepata ali vaš mi je zapao za oko. Mogu Vam reci da su savršeni, griz daje tu posebnu mekocu i ako sam zaboravila ulje da stavim, ispali su savršeni. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala veliko što si pravila i što si se javila! Pozdrav i svako dobro!

      Delete
    2. Mafini su sjajni. Napravila sam jednu turu i sutradan odnela na posao da podelim sa dragim ljudima. Svi su oduševljeni!

      Delete
  16. Bravo! Isprobaću ih i ja ovog vikenda. Zanima me gde se u Beogradu mogu kupiti ovakvi papirni kalupi. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam svojevremeno nakupovala dosta u jednoj radnji koja više ne postoji, pa još uvek imam tih zaliha, ali čula sam da se ovaj tip korpica može kupiti kod Kineza.

      Delete
  17. Replies
    1. Desilo se i meni u par navrata, a ostalih nebrojeno je bilo dobro. Ne znam tačno šta-što, dodala sam napomenu i predlog da se griz zameni palentom.

      Delete
  18. Probala sam i varijantu sa dva jaja i 100ml jogurta i bolje je, pufnastiji su i manje ljepljivi. :)
    Hvala na receptu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Ja isto probala i nisam neku razliku primetila...

      Delete
  19. Jao koliko varijacija na temu :)
    Ja sam ih do sada samo dva puta isprobala. Prvi put sam htela da budem pravi chef, i da ne radim kao obicno: spremila sam sve sastojke u cinijice, da dodajem jedno po jedno. I tako sam propustila da dodam secer, ali su ih deca smazala jer je bilo dovoljno cokolade za njihov ukus.
    Sinoc sam ih ponovo pravila, ovog puta sa svim sastojcima :D i stvarno su savrseni.
    Moracu da probam i varijantu sa dzemom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro je znati da su upotrebljivi i kad se zaboravi šećer :) Hvala ti veliko na duplom probanju i javljanju!

      Delete
  20. Isprobani sa višnjama i 100g Menaž čokolade, uz pomoć 3-godišnjeg asistenta - dovoljno jednostavno i predivno!
    Hvala za sav trud oko recepata, zaista biste ozbiljno trebali da proverite mogućnost izdavanja sopstvenog kuvara. Imate puno teorijskog i praktičnog iskustva za tako nešto!
    Veliki pozdrav 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. I da, testo je savršeno upilo svu suvišnu tečnost od višanja, nimalo gnjecavo

      Delete
  21. Napravila sam sa 2 jajeta, nisam smanjivala ostale sastojke, dodala sam jos kašiku brašna. Ispekla u pravougaonom plehu i sekla na kocke. Kolač je odličan. Za mene je varijanta sa kuvanim grizom nova sasvim, sigurno ću uskoro ponoviti.
    Hvala na receptu i detaljnom objašnjenju.

    ReplyDelete
  22. Pekla sam ih po originalnom receptu, ali sam po nagovoru muža, idući put dodala po jednu svežu, iransku (h)urmu. Oduševljenje! Toliko su slasni, a one im daju dodatnu mekoću.

    ReplyDelete
  23. Da li ste probali sa nekim integralnim brašnom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam, ali verujem bi integralno pšenično bilo dobro ili pšenično + ražano...

      Delete
  24. Obožavam tvoje recepte. Pošto obično pečem uveče, ostavila sam ih da prenoće i bili su gumeni. Probaću sa palentom. Hvala ti na svemu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grrrr, baš me to nervira, kad ispadnu gumeni!

      Molim te javi da l' je sa palentom bilo bolje!

      Ja i dalje nisam sigurna da li je do glutena iz kuvanog griza ili do glutena uopšte, kad ni sa grizom ne budu uvek gumeni, meni svega par puta od nebrojeno puta, a sa palentom do sad nisu nikad bili gumeni, ali tih primerala sa palentom sam napravila daleko manje od nebrojeno, pa zapravo ništa još nisam dokazala.

      Hvala ti na poverenju, uprkos kiksu!

      Delete
  25. Mafini su odlicni!Pravila sam jutros sa grizom, nisu gumeni. Hvala za recept!

    ReplyDelete
  26. Umutio sam 4 belanca sa puno secera i vanilim secerom do penaste mase i onda dodao 4zumanca, ulje, 200gr kakao praha, 2dl jogurta, 2dl mleka i opet mutio uz dodavanje brasna dok se smesa nije zgusnula do meni prihvatljivog nivoa (slicno kao na slici gore), punio sam kalup za mafine do pola pa dodao pola jednog celog reda od cokolade menaz pa onda napunio do vrha.
    Radio sam ovako jer eto ne brinem puno i volim da eksperimentisem.
    Cekam da se zagreje rerna da ih ispecem :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I kako je ispalo?
      I koliko je ispalo?
      Zvuči kao velika mera!

      Delete
  27. Pravila juče prvi put, komšija pojeo 8 komada (tj.pola ture pošto je meni ispalo 16 umesto 12),kaze bolje mafina nisam jeo,kud cete bolju pohvalu 😀! Evo danas ponovo na meni-u Vaši mafini. Zaista su savrseni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, hvala!
      Veliki pozdrav za tebe i za komšiju :)

      Delete
  28. Majce, pravila po ko zna koji put. Svaki put preeeeedobri, ali prekjuce krah totalni. Gumeniiiii, a pravila sam po tvom savjetu sa palentom, jer u zadnjem trenutku shvatih da nemam griz. Tako da nisam uspjela slavljenicu uz tortu obradovati i sa odlicnim mafinima. Hajde de, to cu nekako i preboliti, ali za 10-tak dana moram napraviti 100 komada, tako sam obecala klincima iz jednog kluba i sad ne znam sta da radim. Pomazi. Sad se prosto bojim i pokusati, a kamoli toliku kolicinu.
    Milica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, ne znam! Al- bar znam da palenta nije sigurica tj. da griz sam po sebi nije kriv... Ta misterija mi je ostala nerazrešena :(

      Delete
  29. I moji svaki put gumeni,ništa ne naraste,šta li je u pitanju

    ReplyDelete
  30. Pošto nisam imala kukuruznog griza,pomešala sam pola količine griza i isto toliko kukuruznog brašna. Meni su ispali odlični. Hvala za recept.

    ReplyDelete
  31. Bezveze, nista nije uspelo. Pozdrav za tebe! <3

    ReplyDelete
  32. Odusevljena sam ovim receptom! Ispali su super, a i sada su svezi iako su pravljeni sinoc. Svaka cast!

    ReplyDelete
  33. Moji se upravo peku u rerni, ako je suditi po receptu bice fantasticni 😊

    ReplyDelete
  34. Ja sam pravila juce ove mafine, savrseni su. Koliko dana mogu da stoje, i je l moraju u frizideru biti? :)

    ReplyDelete
  35. Majka i ja smo napravile bar 50 plehova za dve godine! Uvek su sjajni, nezaobilazni za rođendane sa puno gostiju, obavezno ide mlečna čokolada (čak ni menaž i sl ne volimo) jer bude mekša i sočnija i obavezno mešamo ručno, i tako može i po deset dana da ostane sočno u frižideru. Ako se osuše, stavim na par sekundi u mikrotalasnu i budu kao tek ispečeni �� volim i da tako podgrejane jedem sa sladoledom i brzim ganacheom (neutralna pavlaka na pola minuta u mikrotalasnu sa par kockica čokolade i ako ima, kašičicom linolade gold)

    ReplyDelete
  36. Gde nabaviti kartončiće za pečenje mafina, baš kao na vašem videu, da nisu oni tanki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvi put u jednoj radnji u okolini Kalenić pijace, koja ne postoji već odavno.
      Drugi i svaki naredni put - na Ali Express-u :)

      Delete
  37. Prelepi.. Obožavanje od prvog probanjaa, jednostavno ih napraviti uz vaše smernice, a ukus neodoljiv 💕

    ReplyDelete
  38. Ako se peku u silikonskom kalupu jel isto 20 minuta ili možda kraće treba?

    ReplyDelete
  39. Pekla sam 20 min kako i piše. Sve super, ali, gde mi je greška ne znam, moji komadići čokolade su se istopili. A što se svežine i mekoće tiče, u onoj priči kakvi su sutradan, moji sutra nisu dočekali 😁😁😁

    ReplyDelete
  40. Mafini su odlicni! Hvala na ovako detaljnom istrazivanju i pronalasku idealne kombinacije. Pravila sam ih i u varijanti bez kakaa, a onda 20gr vise brasna, da bude zuto testo. Savrseno su ispali.

    ReplyDelete
  41. Majo, kraljice! Ja još nisam naletela na ovako detaljan pristup, sa svim finesama i majstorijama. Skidam kapu i kuvam sve odavde! Lp, Tamara

    ReplyDelete
  42. kazu da ameri ne znaju da naprave dobar hleb a evropljani ne znaju da naprave dobar muffin. Tajna je u brasnu.
    Nikad nisam u Evropi jeo pravi muffin, ovo je vise cupcake nego muffin. Muffin treba da ima hrskav top, bila je jedna epizoda komedije Sinfilda posvecena tome.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uzgred, za muffin pleh mora da bude limeni i tamne boje.

      Delete