Tuesday, August 01, 2017

Ražana galeta sa kajsijama



Rustičnog izgleda, zavodljivog mirisa i ne mnogo sladak, ovaj kolač će se svideti svim ljubiteljima zdravijih, domaćih poslastica. 

Kol'ko je u redu sa četrdeset i kusur godina maštati onako totalno detinje, kao da vam je četiri?

Zamišljati život u bajkolikoj, starinskoj kući okruženoj cvećem, obaveznom baštom u kojoj raste od svega po malo i decom koja se kikoću i jure sa psima po ceo dan. Maštariti o predvečerjima u kojima se svi skupe u trpezariji za velikim, masivnim, drvenim stolom, čavrljaju i nestrpljivo čekaju tek ispečen kolač da se malo ohladi, dok cela kuća miriše na cimet i sveže pecivo...

Sme li se tako, makar u mislima, živeti? Ili je obavezno da odrasli ljudi uvek budu čvrsto na zemlji, praktični i realni?

Ja se ponekad tako razmaštam. Čini mi se sve češće, što sam starija. I još dalje odem u detalje - dajem imena psima, čistim grašak iz mahuna, sortiram voće i odvajam mekše za džem, pletem torbu, farbam stare daske za novu foto-podlogu...

Pa me posle savest grize, što trošim vreme na nešto tako nerealno, umesto da se bavim nečim korisnim. U stvarnosti je život u kući retko kad tako idiličan, naročito ne bi bio za nekoga ko je dete sedmospratnice, centralnog grejanja i ljubimaca u kavezima, i ima bračnog druga koji je sve to isto, teško da bismo mi umeli kuću da vodimo, sve to stoji... Ali nikako da odlučim da li je bar maštanje u redu. Čas mislim da jeste, čas si lupam packe i tražim krivce u drugima.

Poslednje što sam optužila je ovaj kolač. Otkako sam ga ugledala, mira nisam imala dok ga nisam napravila.

I šta sad ja da radim, kad to JESTE kolač iz one bajke? Bez sumnje, tamo pripada. Šarmantno nesavršen, mirišljav, blage naravi, punog ukusa, rustično mrvljiv, diskretno sladak...



Ražana galeta sa kajsijama
recept za štampu

Sastojci:
za testo
200 g ražanog brašna
2 kašike prah šećera
1/2 kašičice cimeta
1/3 kašičice soli
125 g omekšalog putera
1 belance

za fil od badema
150 g badema
2 kašike ređeg meda (60-70 g)
1 jaje
1 dr Oetker butter vanilla ampula ili 1 kašičica vanila ekstrakta iz flašice

za voćni sloj
500 g kajsija

i još
1 žumance
3 kašike listića badema (25 g)
2 kašičice kristal šećera
grčki jogurt, za serviranje
listići mente ili matičnjaka, za ukrašavanje



Postupak:
1. U posudi za mešenje pomešati brašno, prah šećer, cimet i so. Dodati omekšali puter pa rukom izgnječiti da se brašno i puter povežu. Dodati belance prethodno malo razmućeno viljuškom, izmešati dobro. Testo će biti meko i donekle lepljivo. Staviti ga u kesu za zamrzivač, malo rastapkati oblikujući testo u disk. Ostaviti u frižideru oko 30 minuta, ne treba skroz da se stegne, tek malčice.


2. Kajsije iseći na kriške.


3. Badem samleti sitno, dodati med, jaje i ekstrakt vanile, pa viljuškom sve dobro promešati. Ako je veoma gusto, dodati kašiku vode.


4. Na papiru za pečenje iskrojenom prema veličini pleha od rerne razvući testo na krug prečnika 30-35 cm. Obzirom da je testo relativno meko, najlakše je prvo ga rastapkati rukama (jedan dlan drži papir da ne beži, drugi radi, pa tako naizmenično), a onda oklagijom istanjiti još malo. Ako se oklagija lepi za testo i cepa ga, ili pospite brašnom i testo i oklagiju, ili položite drugi komad papira (može i onaj najlon u kom je testo stajalo) pa preko njega raditi oklagijom.

Naneti nadev od badema ostavljajući slobodno po 5 cm od oboda. Ako se teško razmazuje, pokvasite dlanove pa rastapkajte rukama. Preko nadeva rasporediti kajsije, pa ivice testa preklopiti ka unutra. Ppomozite se papirom, odižite deo po deo, idući u krug.

Žumance koje je preostalo od pripreme testa razmutiti sa kašičicom vode i četkicom namazati rubove galete. Preko toga posuti listiće badema, pa celu galetu sa sve papirom prevući na prevrnut pleh od rerne. Dve kašičice kristal šećera posuti po ivicama, pa staviti galetu da se peče 30-ak minuta na 190-200°C, bez ventilatora.


5. Ostaviti da se ohladi, iseći na 8 parčića, servirati sa malo grčkog jogurta, ukrasiti listićima mente ili matičnjaka.


Napomene:
- U ovim krajevima, galetama se obično smatra jedna vrsta slanog ili slatkog testa pečena u kalupu za bakin kolač. Ali galeta je širi pojam, u francuskoj obuhvata razna okrugla slatka testa, kao i jednu vrstu heljdinih palačinki sa slanim punjenjem, poznatu kao Breton galette ili Galette complete.

- Tip nadeva od badema koji se ovde koristi zove se frangipane i sreće se upravo u galetama i tartovima, kao središnji sloj koji odvaja koru i gornji fil.

- Tek kad testo odstoji u frižideru i bude spremno za rastanjivanje - krenuti sa pripremom kajsija i nadeva od badema. Isečene kajsije oksidiraju i tamne, a nadev od badema stajanjem postaje gušći i teži za razmazivanje, pa ni jedno ni drugo ne želimo da pripremimo previše unapred.

- Iako je podloga za galetu klasično prhko testo, u ovom receptu nije neophodno pripremati ga postupkom koji je uobičajen za prhko pšenično testo - sa kockicama hladnog putera i ledenom vodom. Ražano brašno ima daleko manje glutena od pšeničnog, pa se neće desiti da postane onako elastično i tegljivo kao što bi pšenično testo moglo postati ako se duže mesi i greje od toplote ruku. Ovde je čak belance upotrebljeno umesto vode, da bi doprinelo povezivanju.

- Ako se testo ostavi duže vreme u frižideru, postaje pretvrdo i veoma krto, ne može se razvijati ni pod razno. Meni se testo hladilo skoro dva sata i kad sam shvatila koliko je krto, ja sam ga ostavila da opet omekša :/ Otuda instrukcija koja stoji u receptu - da se testo ne ostavlja dugo u frižideru, nego tek-tek.

- Ukoliko vam kolač nije dovoljno sladak, dodajte malo šećera u grčki jogurt pre serviranja, ili naprosto pospite malo prah šećera preko isečenog parčeta. U svakom slučaju, preporučujem da NE dodajete  šećer na voće pre pečenja - pošećerene kajsije bi pustile više soka i više bi potamnele. 



komentara: 5

  1. Kako ovo dobro izgleda!!!
    I samo da znaš da vreme provedeno u mašti nikako nije "bačeno" vreme ;), a ko zna... možda se i ostvari...

    ReplyDelete
  2. I te kako je u redu kad neko sa cetrdeset i kusur (ili vise godina) sanjari i masta. Cak sta vise, oni koji ne sanjare ili mastaju su vec duhovno mrtvi, bez obzira koliko godina imali :-)
    Sjajna ti je ova galeta. Moj omiljeni (belgijski, tj. flamanski) kuvar cesto koristi frangipane, cini mi se najcesce za 'zimske' poslastice, tj. torte kako se ovde zovu. Frangipane torta koja se pravi za praznik tri kralja je klasika flamanske kuhinje. Iskreno receno, meni se ova tvoja razena varijanta vise svidja :-)

    ReplyDelete
  3. Samo da ti kažem da jeste u redu, čak i poželjno ☺
    Puno morskih pozdrava,
    Tanja

    ReplyDelete
  4. Hej, pa naravno da je u redu! :))))
    A što se to ne bi i ostvarilo jednom? Šta ima veze što ste gradska deca? Život u kući nije idiličan, ali jeste lep. :)

    ReplyDelete
  5. Majo, poslastica iz mojih snova! :) Ja imam donekle sličnu na blogu sa jabukama, ali sam je pravila sa kajsijama i sa šljivama i sjajno je, a ono što me je kod ove oborilo s nogu je ražana podloga. Nisam znala ni da bi bilo izvodljivo! Praviću uskoro, moram! :)

    ReplyDelete