Sunday, October 30, 2016

Čorba od pečenog paškanata, šargarepe i jabuka



Ukus ove čorbe će biti prilično neobičan za prosečno nepce sa ovih prosora, naviknuto na činjenicu da se krem čorbice obično prave od pečuraka ili krompira. Ali šansa da "neobično je" postane "sviđa mi se" nije isključena. Svi ukusi i sve teksture su tu - slatko, slano, kiselo i ljutkasto, plus kremasto i krckavo! I meni je bilo neobično, ali mi se i dopalo, baš-baš!

Recept šaljem Zorici sa bloga Cooking with Zoki, domaćici igre Ajme, koliko nas je za oktobar 2016, u kojoj nam je za tematsku namirnicu zadala - paškanat, a inspiraciju sam našla na blogu Happy Hearted Kitchen.

Prijatno!


Čorba od pečenog paškanata, šargarepe i jabuka
recept za štampu

Sastojci:
500 g paškanata
500 g šargarepe
250 g slatkih jabuka (dve male)
2 kašike svežeg, rendanog đumbira
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašičica soli
1/2 kašičice mlevenog bibera

i još, za supu
1 litar vode
ostaci paškanata (tvrdi, središnji deo)
1 glavica crnog luka
3 komadića svežeg, oguljenog đumbira (veličine krupnije trešnje)
2 kašičice soli

i još, za serviranje
1 kašika maslinovog ulja
3 kašike sirove golice
1/2 kašičice svežeg, struganog đumbira
prstohvat soli

Postupak:
1. Paškanat i šargarepu oguliti i iseći na komadiće. Ako je središnji deo paškanata tvrd, vlaknast i "drvenast", što ćete videti čim prvi put presečete paškanat na debljem delu, za pečenje odvojiti samo spoljašnje delove (nožem, kao da sečete štapiće) a središnje delove sačuvati za supu. Jabuke oguliti i iseći na srednje velike komade.

2. Ostatke paškanata, glavicu crnog luka i 3 komadića svežeg đumbira naliti litrom vode i staviti da se kuvaju. Dodati 2 kašičice soli. Kad supa provri sniziti temperaturu pa kuvati još 10-ak minuta na tihoj vatri, poklopljeno. Procediti i ostaviti sa strane.

3. U vanglu staviti  seckano povrće, jabuke, dve kašike struganog đumbira, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike jabukovog sirćeta, 1 kašičicu soli i 1/2 kašičice bibera, pa sve dobro promešati da se ulje i začini lepo svuda rasporede. Peći na 200°C oko 30-35 minuta, da povrće omekša i da počne malo da tamni po ivicama. Ostaviti da se prohladi.


4. Prebaciti u blender, doliti  polovinu supe pa napraviti što homogeniju kašu. Presuti kašu u šerpu, dodati ostatak supe i kuvati do vrenja. Skloniti, probati, eventualno dodati soli, bibera i sirćeta, ako treba.

5. Na malom tiganju ugrejati kašiku maslinovog ulja, pa na srednjoj vatri propržiti 3 kašike sirove golice sa pola kašičice struganog đumbira i malo soli. Kad semenke počnu da puckaju a đumbir potamni, gotovo je. Sipati po malo preko svake servirane porcije, i poslužiti uz prepečen hleb.


Napomene:
- Ova čorba je slatka od jabuka ali i od korenastog povrća, pa je treba dobro začiniti solju, biberom i sirćetom, da slast ne bi ostala vodeći ukus. U receptu sam navela količine začina, ali pošto sam tokom pripreme u više navrata dodavala, zapisivala, precrtavala, pa opet dodavala... nisam sasvim sigurna da li su brojevi precizni. Ako vam se, kad probate gotovu čorbu, učini da "nešto fali" - slobodno dodajte još soli, bibera i/ili sirćeta.
- Propržene, osoljene semenke golice sa đumbirom su fantastičan dodatak ovoj čorbi, nemojte ih preskočiti!


komentara: 9

  1. Majo, ovakve čorbice me oduševljavaju a baš to povrće, koje se prvo ispeče, joj daje fantastičan ukus. Od srca ti hvala na ovako lepoj ulaznici.

    ReplyDelete
  2. Jako volim guste juhe od pečenog povrća, a ova je zaista posebna.

    ReplyDelete
  3. Neobicno? hm... -cecina juhica od juce> djumbir, lime leaf, luk crni, lemongrass, green curry, tamarind curry, sweet chilli, kokosovo mleko, fish sauce (to ne zelis da znas kako prave :) ). -kontam da ne postoji opcija da bi moji cale i keva probali. (ja sam meni dod'o jednom prilikom ljutu (moram priznati, stvarno je ljuta, po prvi put u istoriji pijaaca neko ko se predstavio kao leskovcanin - nije lagao - stvarno su ljute papricice, sad mi zao sto se selim iz domovine, pa nisam kupio dzak :) ), a malopre sam iseckao sitno prazilukcich - cisto da mu ga da dodatni "krck" u ustima. a, da, i crni pirinac, ako nisam napis'o.
    b.t.w. mislim da moj cale ne bi prob'o ni tvoju ovu juhicu. on sigurno "zna" da to ne moz' da valja :) :)
    *kontam da ce ceca mozda ovu tvoju juhicu napraviti, ako stigne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihhh, doktore, pa ni ti ni Ceca niste kandidati za "prosečno nepce sa ovih prosora", tako da - sve jasno ;)

      Delete
  4. Stvarno sjajna corbica! Posebno mi je drago sto nema slatke pavlake. Peceno povrce kao baza za corbu je vrh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A razmišljala sam da li da sipnem malo pavlake, al' eto nisam ;)

      Delete