Friday, April 29, 2016

Kuglice od urmi i kokosa


U radno vreme Gaga bi držala dirigentski štapić, a kad bi došla kući, ona bi spakovala taj i izvukla neki drugi, čarobni, i s njim se zavukla u kujnu. A mi ostali, mi smo dobili zadatak da se ušunjamo u tu kujnu i probamo bar neke od silnih čarolija koje se tamo rađaju :)

Ja sam se, po običaju, uključila prekasno, pred istek FBI istrage, pa na juriš odabrala nekoliko recepata da probam, a u praksi probala tek dva. I ne znam šta mi je lepše, da li ove kuglice, pravljene već dva puta, ili jedna obična-neobična pita, koju sam pravila tri puta za nedelju dana, ali o tome u nekom drugom postu.

Kuglice od urmi su pravi minimalistički, skladan i zdrav slatkiš. Nema belog šećera, sva slast dolazi od urmi, a od ostalih sastojaka tu su još mleveno koštunjavo voće i kokosovo brašno (rendani kokos, za kolače) i začin po želji. Sve je prilično fleksibilno, kao i inače kod smesa za nepečene kolače, pa možete doterivati gustinu smese, odnos suvih sastojaka i začina po vašoj volji. Ja sam se prijatno iznenadila koliko je ovo bilo lepo, jer inače nisam neki ljubitelj urmi. Zapravo nisam ljubitelj suvih urmi, a drugačije do pre neki dan nisam ni probala. Onda su mi za neki (drugi) recept zatrebale sveže urme, pa sam ih našla, kupila, probala i promenila mišljenje o urmama generalno. Sveže urme su mekane, sočne, pune mednog, lepljivog, slasnog mesa, imaju tanku koricu koja lako puca pri ugrizu...


Morate probati, ako još uvek niste. Nema ih baš u svakom marketu, ja sam kupila u radnji zdrave hrane, pakovanje je od 600 g, uvoz iz Irana, košta oko 220 dinara. Videla sam i na pijaci, na onim tezgama na kojima se prodaje koštunjavo i suvo voće. E sad, iako piše da ima 600 g, u praksi se ispostavilo da ima oko 500 ili malo manje. Možda je i bilo 600 g kad su bile baš baš sveže, pa su posle vremenom kalirale, ili je greška na deklaraciji. Kad povadite koščice ostaće oko 450 g, i tako očišćene urme treba samleti kako god znate i umete, da se dobija gusta, lepljiva slatka kaša, kao osnovna smesa u koju se dodaju ostali sastojci. Ja sam mlela štapnim mikserom iz dve ture, uz dodatak jedne kašike vode po turi, pošto je baš gusta smesa bila, pa da mi mikser ne rikne.

Idemo konačno na recept, koji ćete duže čitati nego što vam treba vremena za pravljenje. Usput, eto ideje za brzinski, posni slatkiš primeren današnjem danu, za slučaj da tek krećete na pijacu.

Zahvaljujem Gagi na receptu i inspiraciji, a vama želim srećne uskršnje praznike, uz toplu porodičnu atmosferu i mir u svakom smislu.



Kuglice od urmi i kokosa
za 50 manjih kuglica
recept za štampu

Sastojci:
500 g svežih urmi
100 g suvog rendanog kokosa (plus za valjanje kuglica, opciono)
100 g pečenog, mlevenog lešnika ili drugog koštunjavog voća po želji
malo strugane korice limuna (1/4 limuna, žuti deo)

Postupak:
Sveže urme očistiti od koščica, nožem ih malo usitniti, pa ispasirati štapnim mikserom. Ako ide teško, možete dodati par kašika vode. Korica urme ne mora biti samlevena do neprepoznatljivosti, kod svežih urmi korica je fina i tanka i ne smeta ako ostanu komadići. U gustu, lepljivu kašu od urmi dodati ostale sastojke i varjačom sve dobro izmešati. Oblikovati manje kuglice, pa ih ili ostaviti kakve jesu, ili ih uvaljati u strugani kokos, a možete i pola ovako, pola onako. Čuvati u frižideru.

Napomene:
- Koricu limuna koristim samo kad stignem namenski da nabavim organski limun (ima u Idei, i specijalizovanim radnjama), inače stavim Dr Oetker Lemon zest, ili kap-dve eteričnog ulja limuna (i jedno i drugo nabavljeno u EU).
- Limunova korica daje fini osvežavajući ton, koji lepo kontrira medno slatkim urmama. Druga varijanta koju mogu napamet da preporučim je bez limuna, a sa kakom i cimetom, i sa manje kokosa a više koštunjavog voća.

Update, dan kasnije:
Napravljena čoko verzija - 400 g očišćenih svežih urmi, 300 g pečenog mlevenog lešnika, 25 g kvalitetnog kakaa, 1 puna kašičica cimeta. Pre-do-bro-je!

komentara: 7

  1. Mi ovdje ne možemo nabaviti svježe datulje, samo sušene, a i one su promjenjive kvalitete. Svježe su super, ali eto! A ovo mora da je odlično. Divna prezentacija!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ima ih u Billi, svježih, pravo otkriće:)

      Delete
  2. Krasno izgledaju! Ni ja nisam baš sigurna gdje bih pronašla svježe datulje.

    ReplyDelete
  3. U Bosni ovih svježih ima kupiti svugdje, a ima ih Iranskih (u kutijama) i Arapskih (vakumski pakovane). Ako nekoga put nanese u Sarajevo ili bilo koji drugi grad u BiH, samo potražite u većim marketima, na pijacama... Recept je super, a od svježih hurmi napravljen slatkiš ne može da ne valja... :)

    ReplyDelete
  4. Hi, hi, sve si "pokvarila" pečenim lešnikom :)))
    Prelepo ti izgledaju kuglice, sviđaju mi se ovako golišave, šarene i vesele, u ukus ne sumnjam.. 🌺 Puno hvala što ti je moj recept bio inspiracija za ovu divotu, a hvala i za lepe reči upućene mom blogu! ♥

    ReplyDelete
  5. Sveze urme otvaraju nove vidike u kuhinji. Jeste klise, ali potpuno tacan. Rasturaju! Te iranske su naj, naj, najbolje.

    ReplyDelete