Sunday, December 01, 2013

Snickers Cupcakes


kuVarijacije su igra za food blogere u kojoj prvo predlažemo recept za jelo koje bismo voleli da napravimo i probamo, ali i da vidimo kako će drugi blogeri napraviti, a zatim zajednički, putem ankete, biramo jedan predlog. Onda svi pravimo to nešto, po tom odabranom receptu, fotkamo, beležimo utiske i objavljujemo zadatog datuma, da bi bilo zanimljivije. Ideja je da se recept isprati u što većoj meri, a suština je u neminovnim varijacijama koje će se desiti uprkos istim smernicama, u učenju iz tih varijacija i tuđih iskustava na istu temu, i najzad, u zabavi i druženju.

A druženje traje već šest godina i živi neki svoj život. Uvek ima bivših, novih, redovnih i povremenih učesnika. Spadam u povremene, učestvujem kada me odabrani recept zainteresuje, i kad za igranje imam vremena.

Sada imamo primer situacije u kojoj pravila prestaju da budu pravila. U ovom, novembarskom, krugu promenjena su pravila igre, a i ja sam promenila uslov za odlučivanje o tome da li ću učestvovati ili ne.

Pravila igre su promenjena jer je predlog koji je dobio najviše glasova, recept za Snickers cupcakes, a koji sam tek nakon što je izglasan uzela da pročitam pažljivo, tražio okvirno dražesnih 1.3 kg šećera u raznim inkarnacijama, kao i simpatičnih 700-ak grama putera, i to sve za 14 (i slovima, četrnaest!) malih okruglastih kolača, tzv. cupcakes.

Ljudi, ja volim slatko, ja jako volim slatko, ali pripala mi je istinska muka od samog čitanja ovog recepta. Da li je moguće da neko troši vreme i energiju da bi napravio nešto onako ubistveno!? Pa valjda tome upravo služi Snickers i slične tvorevine, da kupiš jedan komad od cca 50 grama, i da se rokneš brzinski kad baš prigusti. Da stvar bude gora, recept je napisan izuzetno pedantno i detaljno, svaka sitnica u vezi pripreme je objašnjena do tančina, vidi se lepo da je to koštalo truda. Autorka recepta, i bloga koji se zove SugarHero, iznosi silu argumenata u vezi sa prednostima domaćih cupcakes, tih svojih sa kilo i kusur šećera, nad kupovnim. I ja sad ne znam, da l' se ona zajebava, a ja se primam bezveze, ili je ozbiljna, i svet otišao dođavola...

Da runda ne bi propala, ovog meseca nije bilo obavezno pratiti zadati recept. Nastupilo je rezervno pravilo - narpavite bilo kakvu svoju varijaciju na temu kolača koji ukusom ili sastavom asocira na Snickers. Po bilo kom receptu, ili totalno iz glave, ili odakle god.

I sad, trenutak istine. Odlučila sam se na učešće u ovom krugu samo iz jednog razloga - jer sam i sama glasala za taj predlog. Jer u vreme glasanja nisam ni čitala recepte već samo gledala slike : /

Rešim da napravim doslovno cupcakes. U šoljicama, kolač za pet minuta, plus malo karamela i kikirikija. Neka bude fast-food u pravom smislu, samo sa razumnijom količinom šećera po porciji. Truda minimalno. Ocena - upotrebljivo.


Snickers Cupcakes
za 4 šoljice od 100 ml

Sastojci:
za testo
50 g brašna
20 g šećera
1 kašika kakaa (običnog, gorkog)
1/2 kašičice praška za pecivo
1 jaje
30 ml mleka
30 ml ulja

za punjenje
80 g šećera
60 ml mleka
malo vode
30 g pečenog, slanog, blago izlomljenog kikirikija

Postupak:
1. Od šećera i mleka pripremiti karamel.

Za početnike - ima više načina za pripremu karamela, evo detaljnijih objašnjenja za postupak koji sam koristila ovog puta. 80 g šećera sipati u manju šerpu sa debljim dnom i na jačoj vatri pustiti da se istopi do svetlo braon boje. Kad je veći deo šećera dostigao tu fazu, ali na sredini šerpe vidite da ima još malo neotopljenog šećera, izmaknite šerpu sa ringle, pa kružnim naginjanjem, kao da razlivate palačinku, pomozite ostatku šećera da se otopi. Ovo radimo zato što šećer, ako ga čekamo da se u potpunosti otopi na ringli, uz malo nepažnje može da pregori čak i nakon skidanja šerpe sa vatre. Nakon što se sav šećer istopio, a dok šerpu držimo nagnutu od sebe, dodati jednu-dve kašike vode, i sačekati da prođe prva, burna reakcija. Tačka topljenja šećera je negde oko 180°C i svaka tečnost u dodiru sa njim momentalo počinje da vri i prska. Zato smo namerno prvo sipali malčice vode, jer bi mleko moglo da iskipi ili čak i zagori. Ovde ide malo mleka, pa neće da kipi, ali moglo bi, da ga je više ili ako je šerpa baš mala. Sad tek nalijemo mleko, i vratimo sve na najtišu moguću vatru. Neka vas ne brine što će se karamel isprva pretvoriti u lepljivu grudvu koja štrči iz ono malo mleka, samo kuvajte na tihoj vatri i promešajte povremeno, i na kraju će se sve u potpunosti rastopiti. Ako vam deluje da ima sitnih mrvica nakon što se sve otopi, procedite dobijeni mlečni karamel kroz cediljku za čaj.

Ostaviti ga da se malo ohladi, pa umešati 30 g pečenog, slanog kikirikija.

2. Dok se karamel hladi, pripremiti testo. U činiju sipati brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo, promešati viljuškom. Dodati jedno celo jaje, 30 ml mleka i 30 ml ulja, i sve dobro izmešati da bude glatko, bez grudvica. Dobijenom smesom puniti do pola četiri keramičke šoljice (moje su od 100 ml, i taman su za ovu meru testa). Staviti ih u mikrotalasnu na 3 minuta i 750 W.

3. Kad se testo malo prohladi, manjim oštrim nožem izdubiti kupaste rupe u sredini, pa u njih sipati karamel sa kikirikijem. Poslužiti odmah. 

Recept za štampu


Savet: 
Kikiriki koji se koristi za bilo kakve poslastice mislim da treba da bude slan. Neće od toga ceo kolač postati slan, a hoće doneti malčice prijatnog kontrasta. Za ovaj recept koristila sam pečeni marinirani kikiriki iz porodice Gud proizvoda koje pravi Marbo. Ako je verovati deklaraciji, od sastojaka nema ničega osim kikirikija i soli, i odličan je. Nema zrnca soli po sebi, već je pre pečenja bio mariniran u rastvoru soli i vode, pa ima samo neki beličasti slani film.

komentara: 16

  1. Kako god bilo da si došla do recepta ili ideje, ovo zaista izgleda odlično. I sviđaju mi se sastojci.
    I iako imam blog na kojem objavljujem samo slatke stvari, to nikako ne znači da ih moramo jesti svaki dan ili da ne tražim rješenja za manje šećera u kolačima. Dapače, svi moji recepti imaju već smanjene količine šećera. I zato se slažem i s uvodom :)

    ReplyDelete
  2. Pratim te vec nesto vise od godinu dana i svaki put me odusevi tvoja iskrenost i skroz jedinstveni stil pisanja. Recepti su kao i uvek bez mane, i poprilican broj je vec bio isproban.

    ReplyDelete
  3. Jako dobra ideja. Svidja mi se snikers varijanta u soljici...
    Kazu, u vreli karamel uvek treba dodavati vrelo, prokuvalo mleko i na taj nacin se izbegava ono prskanje i stvaranje grumena.
    Iskreno, nisam glasala za snikers, nisam neki ljubitelj ali kada sam videla temu i procitala taj recept nisam verovala sta citam!!! Bas kao i vecina nas, verujem. Toliko secera i masnoce ja ne unesem za mesec dana, sestro slatka...A, riba iz ShugarHero je sa razlogom Hero.

    ReplyDelete
  4. izgleda odlicno i ide u bookmarks i ovaj kolacic :)

    ReplyDelete
  5. sa tvojim "tweakanjem" i preradom recepta vjerujem da je zaista ukusan, sviđa mi se ovo

    ReplyDelete
  6. Jeva sam čekala tvoj post o ovim ubitačnim kolačima. Imala sam želju isprobati i to originalan recept ali nekako mi je bila gužva pa nisam stigla. Recept je na to do listi čisto da vidim kako to izgleda kolač sa toliko šećera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam u jednom momentu pomislila da bi trebalo da probam baš u originalu, čisto da vidim da l' je moguće. Posle se mislim, šta ima tu da se VIDI, ama baš ništa ne dobijam potvrdom da je ono smrt u najavi. Čak i da baš poželim da se overdoziram šećerom, pa, i to mogu da obavim kvalitetnije, recimo tulumbama... :)

      Delete
  7. Vidiš mene privukle fotkice a kad ono šipak tek kad sam pročitala tekst i kad sam vidjela koliko šećera ide bilo mi je slabo ali imamo mi tebe pa smo malo ovaj put zaobišle i pravila.Tvoji su slatki i izgledaju i jako fino.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čim sam pročitala recept, jasno mi je bilo da smo svi samo gledali slike - i ti koja si dala predlog, i mi koji smo glasali :)

      Delete
  8. Svidja mi se tvoja varijacija na temu, kolac u soljicama. :) Za kikiriki se slazem. Ne znam zasto sam se u radnji u'vatila za neslani, za svoje kapkejkove, valjda zato sto njega najcesce jedemo. Sad mi je krivo. :)))

    ReplyDelete
  9. Recept nije samo upotrebljiv, kako kažeš, već odčičan!

    ReplyDelete
  10. svaka cast! odlican ti je ovaj recept.. ja ga zapisujem da ga nekad, kad se odlucim u upustanje pravljenja karamele, isprobam.. divno ti izgleda..

    p.s. ovaj kikirik je najbolji kikiriki koji sam ikad probala.. da sam znala koliko je dobar opskrbila bi se sa vise vrecica =))

    ReplyDelete
  11. Jako, jako dobro izgleda :). Samo još trebam mikrovalovku :), hihi.

    ReplyDelete
  12. Ja odustala čim sam počela čitati...Ove šalice me podsjećaju na djetinjstvo, jer smo imali iste. Kolač u njim je mrak!

    ReplyDelete