Wednesday, September 18, 2013

Uštipci od jabuka


Stigle su dve kese jabuka sa placa. Neprskane su (jabuke, ne kese :), i svaku je načela neka živuljka, pa nisu baš na oko neke lepotice, a i solidno su kisele, pa deca neće da ih jedu u datom stanju. Neću ni ja, da se ne lažemo, ne volim kisele jabuke. Al' me lepo grize savest što dani prolaze a ništa sa njima ne pravim, prekasno dođem sa posla, i jednostavno ne stižem, i već sam par komada bacila jer su počele da trule.

Večeras pade jedna brza selekcija jabuka na one koje će imati strpljenja za moj manjak vremena te sačekati da postanu lenja, američka ili obična pita sa jabukama, i one nestrpljive koje moram da potrošim odmah. Ovih drugih, na sreću, nije bilo puno, i sve su skončale u ovim uštipcima, smućkanim po principu za uštipke od tikvica. Sasvim fin rezultat primorao me je na brzinsko škljocanje, kao i na ovaj brzinski post :)

Prijatno!


Uštipci od jabuka

Sastojci:
500 g izrendanih jabuka, kiselijih
100 g šećera
2 jaja
200 g brašna
1 ravna kašičica cimeta ili mešavine cimet-karanfilić-muskatni orah-đumbir
1/3 kašičice sode bikarbone
ulje za prženje

Postupak:
1. Jabuke izrendisati pa odmeriti 500 g. Dodati 100 g šećera, promešati i ostaviti pola sata do sat vremena da jabuke puste sok.
2. Dodati dva jaja blago razmućena viljuškom, 200 g brašna (možda i malo više, zavisno od količine soka koje su jabuke pustile), začine i sodu.
3. Na ugrejan tiganj sipati sasvim malo ulja, pa spuštati jednu po jednu kašiku smese, koju treba rastanjiti na otprilike 1-1.5 cm debljine. Pržiti sa obe strane dok se ne formira korica i dok uštipci ne poprime lepu boju, otprilike minut-dva po svakoj strani, na vatri srednje jačine. Vaditi na papirni ubrus. Dobije se oko 25-30 komada, a u tiganj stane 5 komada po turi.


Napomena:
Pažljivo sa masnoćom, piju ulja koliko god im se da.

Recept za štampu

komentara: 12

  1. Jabuke i cimet... tako mirise jesen. Zanimljiva ideja.

    ReplyDelete
  2. Stzem na ove fine i tople ustipke od jabuka, tako su mi fino zamirisali preko monitora.:))

    ReplyDelete
  3. divni, meki i sigurno krasno aromatični :)

    ReplyDelete
  4. Mene uvek iznerviraju jer budu masnije nego što bih ja to želela. Inače, volim uštipke od jabuka i dobro je što si utrošila jabuke. Čekam pitu:)

    ReplyDelete
  5. Kaže moj dragi, vidljivo zbunjen, kad sam mu prišla sa ovom tacnom, a pre nego što sam uspela išta da izustim - "Šta se desilo ovim faširanim šniclama?!"
    :)

    ReplyDelete
  6. Aaa.. moze li u testo, da se doda solja ulja, pa da se pece u rerni?;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Padalo i meni na pamet da pečem grudvice te smese u rerni, uz možda koju kašiku ulja sipanu u smesu. Nisam probala, verujem da bi moglo.

      Delete
  7. pravim veceras, deluje njami :) :* i mi imamo neke jabuke s placa sto nam se vuku i niko ih ne jede, sto kazes, svaku je nacela neka zivuljka...

    ReplyDelete
  8. Upravo sam uzela da pravim ove ustipke, pa cu da javim svoje i misljenje mojih probirljivaca. Ali Majo, ja bi volela ako nije problem i taj recept sa merama za te tikvice.. jer svaki put nesto odokativno brljam, pa bi bas nesto provereno.
    Pozdravcic i hvala u napred.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chokolino, nemam mere za uštipke od tikvica, i ja to nešto odoka radim. Kad premerim i utvrdim šta-kako, napisaću, mada verovatno ne pre iduće sezone tikvica.

      Pozdrav tebi i probirljivcima :)

      Delete