Saturday, April 27, 2013

Slatki humus


Ideju mi je dala Mirjana, koja je napravila namaz od susama i meda. Mleveni susam u obliku paste je zapravo tahini ili taan, a kad ga pomešate sa šećerom ili, još bolje, medom dobija se neka vrsta meke alve. Taj ukus. Jako i slatko i onako, malo rapavo. Ako u sve to dodamo i kuvanih mlevenih leblebija, eto razblaženog namaza, tj. slatkog humusa :)

Ja sam se odmah razmaštala pa pomislila da ću dodavanjem malo kakaa u jednu polovinu dobiti ultrazdravi Eurocrem, što se ispostavilo kao netačno ili bar nepotrebno. To malo kakaa ne menja ukus, ni boja koja se dobije nije nešto ubedljiva, a zapravo najveći promašaj je stvaranje asocijacije na te neke poznate crno-bele namaze, jer ovo veze s tim nema, i može samo da razočara nekoga ko stvori takva očekivanja.

Dakle, ajd' da probam da opišem ovaj namaz što realnije. Ukus je kao alva, ali blaga alva. Tekstura je rapava, ali ipak malo glatkija od humusa, jer u humus ide tek malo tahinija, a ovde ide bogme malo više. Kao da ste narpavili pire od pasulja pa pomešali sa dosta alve i sve ispasirali koliko je moguće. Ja ga jela ovako klot, kao slatki zalogaj uz kafu, i kao namaz za prženice i palačinke. Meni se dopada u svakoj ulozi. Možda najviše u ovoj solističkoj, gde se konzumira bez ičega. 

Deca nisu oduševljena, zeznula sam se sa tom asocijacijom na Eurocrem, kažem vam. Dragi je uspeo da eskivira probu, ljubazne krivine hvata kad ga podsetim da još nije probao, rekla bih da mi ne veruje da cela stvar ima ukus na alvu, koju obožava. No, ko ga šiša, ponuđen k'o počašćen ;)

Recept šaljem Tanji, koja je, izgleda mi, dobrano inspirisala blogere ovog meseca zadavši leblebije za temu igre ajme, koliko nas je!

Update, par sati kasnije
Dragi probao. Rekao ovako:
- E, dobro ti je ovo!


SLATKI HUMUS

Sastojci:
100 g sirovih, suvih leblebija, tj. 200 g kuvanih
100 g tahinija
100 g ređeg meda

Postupak:
1. Suve leblebije naliti vodom i ostaviti 12-24h sada da se namoče. Zatim ih kuvati dok ne postanu meke, oko pola sata, otprilike.
2. U električnoj seckalici samleti leblebije sa medom, dodati tahini i samleti sve zajedno.

Napomena:
Po želji, u jednu polovinu može se dodati malo kakaa, da se dobije dvobojni namaz. Ne utiče puno na ukus, bar ova jedna kašičica kakaa koju sam ja stavila nije uticala. Ili možete dodati neki začin, možda cimet ili kardamon, ili šta već volite...

Recept za štampu

Sweet humus

Ingredients:
100 g dried chickpeas, or 200 g cooked
100 g thick tahini
100 g runny honey

Directions:
1. If using dried chickpeas - soak them in lot of water for 12 to 24 hours, then cook until soft, about 30 minutes.
2. Put cooked and dried chickpeas and honey into food processor, blend until smooth, add tahini and blend a little more.

komentara: 14

  1. evo vec drugi put dolazim i pokusavam da uoblicim svoj komentar a da ne zvuci grubo...ali ne mogu :( ovo mi ne djeluje ni najmanje privlacno. zapravo podsjeca me one varijante kolaca lafo sa kestenom, a u stvari sa slatkim pire-krompirom. Not My Cup Of Tea - definitely!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma, hej! Sasvim je u redu da ti nije privlačno i da to kažeš i obrazložiš! Ukusi su navike, navike su razne, ljudi su različiti... Grubo bi bilo da dođe do vređanja, prozivki i slično, a dok toga nema, sve ok. Usput, tvoje komentare uvek cenim jer su iskreni.

      Ja recimo volim i slatkiš od pasulja. Naprosto na to ne gledam kao na podvalu i zamenu za kesten, i objektivno ne nalazim razlog da mu išta zamerim, jer meni to jeste ukusno. Al' kontam da ko ne voli - ne voli, i bože moj! :)

      Pozdrav!

      Delete
  2. Ja jedem mešavunu tana ,meda i kakaa kad mi se jede nešto slatko a nema ništa drugo u kući. :) Meni je to mnogo ukusno. Verujem da je ovaj tvoj slatki humus odličan. Bravo za ideju.

    ReplyDelete
  3. Draga Majo, bas sam se obradovala, cast mi je sto sam uticala na ovu tvoju ideju, bas dobar osecaj...pogotovo sto jako cenim ono sto radis ovde na blogu. Dodatak kakaa mozda ne menja mnogo ukus, ali namaz cini jos zdravijim...gvozdje...Mora da je dobro na palacinkama...jos kada bi deca htela da jedu, ponekad se bas rastuzim kad nesto nece...

    ReplyDelete
  4. Ovo ti je skroz zanimljivo!
    Imam i ja jednoga koji pokusava izbjeci degustacije kada su 'kemijanja' kako kaze, u pitanju. Ali ne moze daleko pa opet zavrsimo po mome :) Dotucem ga sa: ajde, pa od jedne kasike neces umrijeti! :)
    Veselim se Tanjinoj zbirci..

    ReplyDelete
  5. Postovana Majo,dugo pratim Vas blog i sve recepte koje sam isprobala, sledim u gram. Odlicni su!!! Iskreno, nisam preterano odusevljena sa zadnjih par recepata, ocekivala sam nesto malo vise od Vas, nesto konkretnije,ali cenim i ovakve vrste ekesperimenata! Ja bih volela kada bih medju receptima sledeci bio neki dobar,provereni za domace krofne i baklave!|Ne usudjujem se da ih spremim dok ne sledim Vas recept. Hvala puno na divnim receptima, u ime svih domacica-pocetnica! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bez persiranja, molim! :)

      Kad bih ti rekla šta ja sve očekujem od sebe, pa ne ostvarim... :)

      U planu su i krofne, i baklave, to su stvari koje ni sama nisam još pravila, ali nameravam, kao i štošta drugo od te neke naše klasike, ali kad - iskreno, nemam pojma.

      Mala ili veća skretanja od uobičajenih recepata su generalno pozitivna pojava, gledano iz mog ugla. Naprosto, čovek ponekad mora nešto da uradi drugačije, da promeni, da proba, da se iskuša i malo izvan okvira u kojima najčešće obitava.

      Pozdrav!

      Delete
  6. Bit će da smo na istoj valnoj duljini ovih dana. Ja baš razmišljam kako bih mogla probati napraviti sladoled sa slanutkom, ako mogu Japanci s grahom, možda vrijedi probati i s njim.
    A uspjela sam pripremiti i svoj prvi slatki recept s brašnom od slanutka, keksi... odlični - s kakaom i cimetom

    ReplyDelete
  7. Meni ovo izgleda kao nešto štp bi moj Miljanče smlatio u roku od odmah. On obožava te kombinacije.
    Kad sam bila u Hk-u, jeli smo te slatke leguminozne kremice i meni se baš svidelo. Garant je i ovo odlično.
    E stavrno je Tanja napravila pun pogodak sa leblebijom! Sve čitam blogove i super mi je ta inventivnost koja hara ovaj mesec.

    ReplyDelete
  8. Svakako da o ukusima ne treba raspravljati.Ja licno ne bih jela ni humus ni leblebije,mada znam koliko je sve to zdravo i stvarno hranjljivo :)A opet...
    ...pratim tvoj blog i ousevljena sam;sve sto sam spremala po tvojim receptima bilo je izvrsno.
    E sad i ja imam pitanje:ima li nade za recept za Moskva snit tortu? Toliko tragam za tim receptom,ali nista...Tako sam i videla na Coolinarci da si pokusala da pravis po nekom receptu ali nesto nije bilo kako valja?!
    Pozdrav :)

    p.s.Minjina kuhinjica ima u ponudi 2 recepta,ali mislim da to nije to :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo, Moskvu sam pravila taj jedan put, a to što nije bilo kako treba je sigurno bio moj propust, nisam baš puno torti u životu napravila. Biće i to nekad, ponovo, već je na spisku onoga što bih svakako želela pre ili kasnije da obradim... Inače i meni je jedna od omiljenih torti :)
      I, hvala ti na poverenju.
      Pozdrav!

      Delete
  9. Meni se svidja ova kombinacija i prilično sam sigurna da bi mi se jako dopala... Tahini inače pravim domaći, med i leblebije pojedinačno obožavam tako da je moguće da je sve zajedno odlično... :)
    Hoću i ja recept za Moskva šnit! :) Meni je to jedna od omiljenih torti, ali nemam sreće sa receptima...
    Za Ićin rođendan sam pravila Medovik i svi su bili oduševljeni. Bio je potpuni hit na rodjendanu! Jako mi je žao što nisam slikala...

    ReplyDelete
  10. bas bas volim humus, a vidis nikad mi nije na pamet palo da napravim od njega nesto slatko sve dok kod Milice na tanjiru nisam vidjela mafine i sad kod tebe ovu kremu.. meni bas zgodno izgleda to crno-bijelo kao evrokrem.. vjerovatno bi tu kremu pojela na zlicicu dok si rekao evrokrem =)))

    ReplyDelete
  11. ko voli tahini svidecemuse i recept a stvarno si mu i ukus dobro opisala bravo

    ReplyDelete