Saturday, May 19, 2012

Sladak kupus


Kupus. Šta vam prvo padne na pamet kad izgovorite ovu reč?

Glavica svežeg kupusa? Sarma od kiselog kupusa? Pečena sarma? Podvarak? Flekice sa kupusom? Kupus salata? Ili možda varivo od kupusa sa mesom poznatije pod imenom sladak kupus? Meni - ovo poslednje. A volim i sve prethodno pomenute kupus-inkarnacije.

Kupus je jedna od onih biljaka koja jako dobro boji vodu ukusom. Poput povrća koje najčešće koristimo za supu, tipa luk, šargarepa, koren peršuna, paškanata, celera... Varivo od svežeg kupusa je jedno od najjednostavnijih mogućih jela za pripremu, traži minimum začina, upravo iz razloga što je kupus sam po sebi začin.

Sladak kupus sam davnih dana naučila da pravim prema maminim instrukcijama. U najkraćim crtama - sve se složi u lonac i kuva, kuva, kuva... I na kraju začini. Dakle, nema predradnji tipa posebno dinstanje mesa ili luka, nema nikakvih zaprški, čak nema ni dodate masnoće, sem one iz mesa. Što sve zajedno, prema mojim merilima, sladak kupus svrstava u slow fast food, u smislu da oko pripremnih radnji ima minimalno angažmana, a samo kuvanje traje koliko traje, ali ne zahteva nikakvu posebnu pažnju i nadzor, stoga to vreme računam kao slobodno vreme.

Stvar je ukusa da li volite da kupus bude al dente ili skorz mekan. Ja ga volim u ovoj drugoj verziji, kad se preda potpuno, i kad je skoro na granici da postane raskuvan. I meso najviše volim u toj formi. Svinjski vrat je moj izbor za ovo jelo, jer je po prirodi stvari jako mekano meso, a oni beli delovi, koji su u presnom izdanju prilično žilavi, ali u kranjem bilansu daju na ukusu i gustini jela, samo dužim kuvanjem prestaju da pružaju ikakav otpor pri žvakanju, a meso se naprosto topi u ustima... Prijatno!


Sastojci:
oko 1.3 kg kupusa (jedna srednja ili dve male glavice)
1 glavica luka
500 g svinjskog vrata bez kostiju
100 g slanine
2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
200 ml soka od paradajza
1 kašika pikantne marmelade od paradajza (ili 1-2 kašičice šećera)

Postupak:
1. Kupus prepoloviti, odstraniti središnji, korenasti deo, a ostatak naseći na srednje krupne komade. Glavicu luka iseckati sitno. Meso iseći na komadiće srednje veličine, slaninu takođe.


2. U veliku šerpu ređati - trećinu kupusa, polovinu mesa, slanine i luka, drugu trećinu kupusa, ostatak mesa, slanine i luka, pa ostatak kupusa. Sve naliti sa 1.5 l vode i dodati dve kašičice soli. Staviti na najjaču vatru, kad provri smanjiti na srednju vatru i kuvati oko 1.5-2 sata, poklopljeno. Na kraju dodati 200 ml soka od paradajza, kašiku marmelade od paradajza (u nedostatku dodati 1-2 kašičice šećera), ¼ kašičice bibera, kuvati još malo. Probati, dosoliti ako treba.


Recept za štampu

komentara: 49

  1. Kupus poprilično ne volim i zato ne pitaj za moju prvu pomisao na reč "kupus" ali zato tvoje fotografije obožavam, šerbica mi je preslatka a slike pripreme me uvek iznova oduševe :)

    ReplyDelete
  2. Sad ćeš mi se nasmijati, ali ja sam bila uvjerena (s obzirom na naslov posta) da u ovaj recept ide šećer :D Kupus obožavam i prva asocijacija mi je sarma, a zatim salata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa i ide, malo, kao začin, zaista je bolje sa malo šećera nego bez :)

      Delete
    2. Ja ga pravim isto, sem sto ja izdinstam crni luk, sta znam, da mu neki smek i na kraju obavezno dodam i 2-3 cesnja belog. Obozavam sladak kupus!

      Delete
  3. ja isto vrlo slično pravim, samo što sve spičim u lonac o'ma, a gotivim kad se ima prava regularna domaća slanina (ono -mi napravili(a to je = meso u NaCl soli x dimljeno na bukovini)). onda na sitne kockice slaninu, i proprzim luka' i meso i ostale džidabidžice. i ove spratiće od kupusa - ne naseckam kupus tako ko ti nego velikom nožekanjom naseckam parčad (šnitice) kupusa. -ono spratić je praktično iz jednog velikog kruga od kupusa, i ono još malo sa strane da popunim rooošu. i naravno krKnem bar jednu otrovušu papričicu (i još par komada kad ceca okrene leđa) :)
    i isto sam iz tog fazona - da sve bude mekano, a da ništa ne bude raspadnuto (dakle dugo i na maloj vatrici).

    ReplyDelete
  4. Osim onog mog bosanskog lonca mogla bih i na ovaj tvoj način probati. Mi svi volimo kupus. Samo nek ima zeleniša.
    A volim i tvoje slike,maš i predivne ruke. Ali, ko te slikao?

    ReplyDelete
  5. Meni je na kupus prva asocijacija bas varivo sa kupusom i puno ga volim. Ovo tvoje odlicno izgleda, svidja mi se serpica, puno je lijepa.

    ReplyDelete
  6. Meni prvo na pamet padne sarma kad se sjetim kupusa :) Ali ovo jelo me podsjeća na baku, samo ona nije stavljala meso ali ovako mi se više sviđa! :)

    ReplyDelete
  7. jako dobar način za pripremu. ja sam primjetila kako godine prolaze to ja sve više volim čorbasta jela i variva ovakvog tipa :)

    ReplyDelete
  8. Ja od djetinjstva znam samo za ovakav nacin kuvanja kupusa....sarma se tu ne ubraja :)Ozbiljna sam moja mama ga je znala ili htjela samo ovako praviti,mi jeli i danas volim da pojedem tanjur pun kuvanog slatkog kupusa !!!

    ReplyDelete
  9. Ma, ja sve dinstam, počevši od luka, mrkve, mesa i na kraju kupusa. Mogla bih da probam ovako, ali ko će jesti, sestra i djeca neće ni slučajno a muž i ja ne možemo četiri dana jesti jedno te isto. Probala sam jednom da zamrznem par porcija i može, ništa mu ne fali.
    Inače dok sam radila slatki kupus u fabričkoj kantini je bio jedna od boljih stvari, dok su paprikaš i pasulj bili čist horor.
    Kupus, prvo mi padne na pamet kupus salata, pa onda kuvani slatki kupus. Kiseli kupus je kategorija za sebe.

    ReplyDelete
  10. Moje najomiljenije jelo . Spremam ga isto ovako s tom razlikom sto ide i malo belog luka, svez oljusteni seckani paradajz i persun kada ugasim ringlu. A mogla bi ga jesti svaki dan. Nemam svinjski vrat u frizderu inace bi sad ja to ocas posla skuvala po ovom receptu. Ovako, cekam do sutra, mada ne sumnjam u to da ce biti odlican :) !

    ReplyDelete
  11. Evo jedne osobe koja ne voli kuvani kupus :)
    Kao mala sam mnogo volela da jedem baš ovakav, sladak kupus, ali sada više ne :(
    Bolje rečeno, sada još jedino jedem kupus salatu, sve ostalo ne mogu, više nije to - to :P
    Ranije, dok sam ga spremala, obavezno sam dodavala malo aleve paprike, to mu je davalo i finu boju i finu pikantnost :)

    ReplyDelete
  12. Moje omiljeno kuvano jelo, slatki kupus sa teletinom! Mogla bih stalno da ga jedem.
    A tvoj kupus, Majo je baš onakav kakvog ga volim! :)
    Predivne fotografije kao i uvek!
    Ti si moja omiljena food blogerka iz Srbije. Uvek imaš savršen izbor recepata i nenadmašive fotke.
    Puno pozdrava od Andrijane iz Beograda!

    ReplyDelete
  13. Ja ga malo drugačije spremam (prvo malo dinstam meso, pa onapda dodajem zelen i kupus, pa kuvam, maltene bez dodavanja vode). Mada, kako ga dugo nisam spremala, moguće je da sam i zaboravila postupak :-)
    Što je slatka šerpica... I slike, naravno. Pozdrav.

    ReplyDelete
  14. Volim u svim kombinacijama, baš kao i ti. I kao i ti, nemam predradnje jer mislim da ih i ne treba. Odlično jelo. Slikice k'o slikice, ali vidim krasne, duge, elegantne prste. Jedino ne znam kako uspiješ bilo što raditi s prstenjem, ja sve skidam čim kročim u kuću:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Ja kad skinem prstenje k'o pola ruke da mi fali. Jako dugo nosim ovo prstenje, preko 15 godina, svaki ima svoju priču, ne skidam ih nikada, ne menjam ih nikada. Skinula sam možda par puta kad se to izričito zahtevalo, tipa kad sam otišla u porodilište, i sl. Ne skidam ih ni testo kad mesim, sve se lepo opere, kako sa ruku, tako i s prstenja.

      Delete
  15. Divno, obožavam jela ovakvog tipa . Momentalno sam ogladnela kad sam videla slike. :)

    ReplyDelete
  16. volim kiseli kupus, slatki baš i ne osim sa krpicama
    kad se ipak odlučim napraviti ovakav kiseli kupus radim nešto drugačije, sa dinstanim lukom i zaprškom

    ReplyDelete
  17. jaaaako volim kupus!
    prvo što mi padne na pamet je kupus napravljen sa suhim mesom, malo domaće pancete i krumpirima. To mi je zimsko brzinsko jelo. Sve ubacim u lonac i dok se to kuha zamotana u dekicu gledam neki film i onda navalimo kad je gotovo kao da nismo jeli danima :)

    Volim sva jela s kupusom, a ovo tvoje izgleda fantastično!
    srećom, dobro sam se najela za večeru pa sad nisam uspjela ogladnuti gledajući slike :)

    ReplyDelete
  18. i ja najvishe volim ovo jelo od kupusa. ni salata ni podvarak mi nisu tako slatki, kao kupus mandža.

    ReplyDelete
  19. Ja bas danas kuvala pa sam videla ovde post,skoro identicno sam spremala.Dragi jede i svidja mu se,meni je to dovoljno

    ReplyDelete
  20. Slatki kupus mi je vazda bio omiljeno jelo (bar na vrhu spiska) i mogu da ga jedem bar jednom nedeljno. Na svu sreću, deca su se isto tako primila, pa mogu da uživam:) I kod mene je obavezna ljuta papričica, na šta me je navikao moj pokojni deda-ujak.
    Meso mora da bude masnije, pa ja stavljam od rebara, jer ovde u SAD ne mogu da nadjem vrat(grrrrr). Čim mi zamiriše, odmah se raspilavim. Kako se komšije osećaju ne znam, niti me briga:)
    Kod nas je uvek bilo zastupljen u letnje doba, a leto je uveliko u Kaliforniji.
    Ne znam kako si uspela da ga načiniš ovako fotogeničnim, ali sam vrlo impresionirana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Lana. Znajući da sladak kupus nije naročito zahvalan za slikanje, probala sam da ga oživim okolinom, otuda ova kombinacija karo+karo+tufne. Kod kupusa sam, nakon što sam presula u ovu šerpicu za slikanje, malo kašičicom izvukla par komadića mesa da izviruju, da ne bi bilo sve onako ravno i dosadno, i zabola onaj peršun uz ivicu da malo preseče opšte crvenilo, a da ne bude u centru pažnje.

      Delete
    2. Znaš šta, ova tufnasta šerpica je baš prava:) Nigde nisam naišla na tako lepe sudove kao kod nas. Živeo Metalac! A papričica samo ulepšava dojam:)

      Delete
  21. Krasno izgleda. Jako volim slatki kupus na čušpajz. Mene mama naučila da se kupus skuha posebno pa se onda umiješa. Koliko mama toliko recepata ;)

    ReplyDelete
  22. Jao pa ja nisam znala da se ovako lako pravi kupus corba!! ja bi to dinstala prvo 45min pa dolivala vode pa gnjavila se..KAd je ovako lako mislim da ce biti redovno na jelovniku. (jako je zdravo)

    Prva asocijacija na kupus: miris u hodnicima stanbenih zgrada, onako svuda taj jeftin miris i jos kuci teraju da te da jedes to a ti bi knedle sa sljivama.:;)

    ReplyDelete
  23. Sladak kupus u ovom obliku za mene baš i ne mora da postoji:-))) Al' kuvam ga šta da radim i to slično.
    Kad su deca bila mala a mama skuva sladak kupus kad dođem sa odmah s vrata kažem da me boli glava i da neću ručati. Provalile su me očas posla:-)))

    ReplyDelete
  24. Odlicno jelo i fotografije!
    Jako volim sladak kupus i pravim ga slicno. Kada je sezona paradajza onda umesto soka redjam redove paradajza secenog na kolutove (oljustenog). Od mesa takodje koristim svinjski vrat ili svinjska a nekad i juneca rebra i volim malo persunovog i celerovog lista da dodam. .. i da se kupus lepo skuva ne volim da krcka.
    Serpica na tufne je ko bombona. Ja sam skoro bacila moj zeleni loncic na tufne, dusa me boli ali mu nije bilo spasa.

    ReplyDelete
  25. A ja se ne moram izjašnjavati o kupusu :) Opće je poznato da ga na sve načine volim.
    I slatkog i kiselog.
    Samo ne volim kad dođe do zabune između zelja i kupusa, pa mi uvale nešto raštikasto ;)
    Super izgleda, ne bih imala ništa protiv jednog tanjura u ovo doba dana. :)

    ReplyDelete
  26. I ne manje važno! Konačno ga je i Timna počela jesti. :)

    ReplyDelete
  27. probao sam kupus kuvan na ovaj nacin i mogu reci da je fantazija, s tim sto sam ja na pocetku kuvanja dodao pola govedje kocke,kasicicu vegete i u kuvani paradajz razmutio jednu ravnu kasicicu aleve paprike pa to zajedno sipao dvadesetak min pred kraj...

    ReplyDelete
  28. Sviđa mi se recept, smazali smo ga u istom danu, jedino mi je kupus nakon sat i po kuvanja onako malo raskuvan... Pretpostavljam da taj osećaj imam zato što sam navikao na recept gde se kupus kuva upola kraće. Inače recept dušu dao za one dane kada hoćemo kuvanje, a nemamo snage stajati u kuhinji...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može biti i da si uzeo mlad kupus, kome treba manje vremena.

      U principu, kuvanja kupusa prekineš onda kad ti se sviđa mekoća-tvrdoća. Svinjsko meso, vrat naročito, biće kuvan i za manje od sata. Jedino ako bi pravio kupus sa junećim mesom, a voliš varijantu da je kupus malo čvršći, onda rizikuješ da meso ostane tvrtkasto.
      Hvala na probanju i javljanju, pozdrav!

      Delete
  29. Zasto se paradajz dodaje na kraju? Hvala ukoliko nadjes vremena da mi odgovoris. Inace sladak kupus obozavam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam sa sigurnošću, pretpostavljam da je zato što paradajz tj. valjda njegova kiselina, usporava kuvanje bilo čega.
      Pozdrav!

      Delete
    2. Kada sam kupus kuvala 7 decembra greskom sam sipala paradajz na pocetku, zbog cega sam ti postavila pitanje. Danas sam uradila kako treba i razlika je u ukusu. Pradajz je isti (ista tura soka od paradajza, letos kuvanog) i kolicina je ista. Kada se jela sa paradajzom dugo kuvaju kiselina se pojacava i gubi se ukus svezine, a dobija neki neobican smek. Eto sta sam zakljucila. Hvala ti sto odgovaras na pitanja. Puno te pozdravljam.
      p.s. I marmeladu od paradajza sam pravila po tvom receptu, ali sam zabrljala. Nisam dovoljno ukuvala. Bice bolje sledeci put. Bogatija sam za jedno iskustvo. :D

      Delete
    3. Ako nije dovoljno ukuvano, može i naknadno da se dokuva. Ja sam to pravila jednom i više ne, i skoro se ničeg u vezi toga i ne sećam. Sreća pa blog pamti :)
      Hvala i tebi na javljanju svojih utisaka o uticaju paradajza!
      Pozdrav!

      Delete
  30. Do sada sam ne znam ni ja koliko puta pravila sladak kupus po ovom receptu.. s tim sto ja dodam i po koji krompir (jer moje dete i nije bas neki ljubitelj hrane, pa joj ja tako na kvarno poturam krompir na razno razne nacine i naravno kuvan u svemu i sa svim i svacim)..
    Do sada sam pravila sa dodatkom secera.. ali danas sam sluvala i marmeladu od paradajiza (naravno po vasem receptu), pa cemu sutra videti sta smo uradili i kompletirati utiske. Sto marmelade (koja ce se napokon potpuno ohladiti do sutra) sto slatkog kupusa sa dodatkom iste.

    ReplyDelete
  31. Akos'ti šta kuvala u životu, onda sam ja Dragan Stojković Piksi. Glavica kupusa od 1,3 kg je veoma mala, a dve duplo manje su teniske loptice. Kakav, bre, šećer spopo u kupusu!?

    ReplyDelete
  32. Ja sam napravila po ovom receptu,sve kako pise (sa secerom) i ispalo je SAVRSENO! Inace obozavam slatki kupus i nikada ovako dobro nije ispalo. Inace sam po Majinim receptima pravila sve i svasta (i slastice i glavna jela i tijesta) slijepo slijedim upute i sve mi je uvijek ispalo savrseno. Respect i samo tako nastavite!!!!

    ReplyDelete
  33. Svi vaši recepti su zaista provereni I savrseni, tako i ovaj, ni dodati ni oduzeti, već sve taman I po meri I po ukusu, zato uvek I iskljucivo trazim samo vase recepte.

    ReplyDelete
  34. Volim Vaše recepte... Kupus obično kuvam sa jagnjećim mesom, probaću i ovako, samo bih voljela da mi odgovorite da li ste koristili suvi ili svježi svinjski vrat, isto i za slaninu...Takođe, može li pasirani paradajz umjesto soka, ako može koja količina?..Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala veliko :)
      Vrat svež, slanina suva dimljena, pasirani paradajz može (još bolje), količina ista.
      Pozdrav!

      Delete