Sunday, July 10, 2011

Slatko od crvenog luka


Oduševilo me kad sam ga prvi put probala. Dobila sam teglicu ovog slatka od Ane sa bloga Šta ima za večeru, na Cool susretu u Novom Sadu 2009. Od onda hoću da ga spremim pa nikako. Do pre neki dan.

Snažan ukus luka u totalno neobičnom ambijentu, sa puno šećera i dosta kiseline, i tek nešto ljutine. Ovo slatko nije baš za poslužiti goste pre kafe, to je sigurno, ali je prava stvar ako volite neobične, slatko-slano-kisele kombinacije. Jer ja ovo prevashodno vidim kao začin za neka kineskolika jela, ili preliv za dobar komad mesa (izeš roštilj bez luka!) . Evo žlezde mi rade dok ovo kucam i zamišljam taj tanjir, sa mesom koje se još presijava od sokova od pečenja, i kašičicom ovog slatkog kako curi preko ivice. Krilca prosto plaču za malo ovog dodatka, i to ne samo krilca s roštilja nego recimo i ona koja su doletela u paprikaš iz rerne. Takođe, dobro je kapnuti malo preko tosta i nečeg jačeg suhomesnatog...


Recept potiče iz Sale&Pepe časopisa, Ana ga je objavila ovde, a evo i moje verzije, koja se od početne razlikuje najviše u dodatku ljute paprike, i izostavljanju cimeta.

Sastojci:
1 kg crvenog luka
750 g šećera
50 g suvog grožđa
1 sitno iseckana sveža ljuta papričica
2 lista lovora
5 karanfilića
2.5 dl belog vina
2.5 dl vinskog sirćeta

Priprema:
Luk iseći na četvrtine, pa na rebarca. Pomešati sa šećerom, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat (ako neko ima problema sa sinusima, nek duboko udahne kad otvori ovu šerpu nakon sat vremena, provereno otvara sve kanale u roku od odmah :) Dodati sve ostale sastojke i kuvati do vrenja. Sniziti temperaturu pa kuvati još jedan sat. Sipati u sterilisane tegle. Od ove količine dobije se jedna velika ili dve manje tegle.

Recept za štampu

komentara: 34

  1. Baš me je oduševilo ovo slatko, prvi put sad čujem za njega, verujem da je neobičnog i interesantnog ukusa. Baš si me zaintrigirala da ga napravim... javiću utiske... :)))

    ReplyDelete
  2. S marmeladom od kapule smo se susreli u Engleskoj. Međutim, nismo se usudili probati ju. Onako u teglici, uopće nije bila primaljiva. Ali da nam ju je netko poslužio na način na koji si ti poslužila, sigurno ne bi odoljeli.

    ReplyDelete
  3. Odlicno je ovo.I ja pravim.Zovemo relish:)

    ReplyDelete
  4. Da li je ovo taj čuveni čatni koji me već duže vreme fascinira? Nikako da ga definišem. Liči na slatko, liči na marmeladu ali nije. Valjda je i Englezima čudno kad mi objašnjavamo naše slatko od lubenice ili nešto slično. Skupila sam nekoliko recepata iz Sale and Pepe i nikako da ga zakuvam. Prosto nisam znala sa čim da ga jedemo. Valjda čovek treba da proba nešto prvo. Kako Džoli kaže možda je ovo relish, imaju ga Ameri koji nemaju čatni i oni ga koriste uvek kao dodatak uz hot dog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, ovo je chutney. I ja ga pravim od svega i svacega. Najbolji mi je od sljiva, od jabuka budneva.... Odlicno se slaze sa pirincom i sa, kako starim sirom, tako i sa, naprimer, kozijim mladim sirevima. namazanim na kreker ili komadic hleba i preko toga chutney, Od sljiva pravim uvek jako ljut, sa puno feferona. najpoznatiji je chutney od manga, a doneli su ga Englezi iz Indije.
      Pozdrav,
      Sanda

      Delete
  5. Tako si sve fino opisala da sam sada odmah ogladnila!;))) Ne mogu da zamislim ukus ovog nesvakidasnjeg "slatka", dobro mogu samo da predpostavim ali cini mi se da bi sasvim fino islo u ovim kombinacijama koje si navela...mozda se jednom usudim da probam!;))

    ReplyDelete
  6. E, tako mi je drago što si objavila ovaj recept! To je svojevrsni chutney, ja sam znala praviti od jabuka (često se pravi od manga ili nekog drugog voća) i odličan mi je to dodatak za mesa s roštilja! Volim ovakve kombinacije i zaboravila sam već da se može praviti i od luka, definitivno ću napraviti po ovom receptu, odličan je! Čak mi se čini da je ovaj od luka i bolji od onog s jabukama!

    ReplyDelete
  7. Neobično i sigurno odlično uz meso s roštilja. Kako nisam ljubiteljica tajlanđanske hrane (baš zbog izrazito slatko-kiselog okusa) ne vjerujem da bih ovo koristila za išta drugo. Divno izgleda!

    ReplyDelete
  8. I ja sam jako radoznala sto se tice ukusa! A sigurna sam da uz rostilj ide bogovski.

    ReplyDelete
  9. Jako volim luk ali nisam sigurna za te slatko kisele kombinacije!
    Svejedno mi izvrsno izgleda!

    ReplyDelete
  10. imam i ja neki receptić za ovo slatko, međutim nikako se ne mogu odlučiti da isprobam, ali jako me interesira okus

    ReplyDelete
  11. i ja gledam vec duze vrijeme ovakve recepte, pa nikako da nesto takvo i napravim.. mozda budem uskoro, pogotovo sad kad sam na trznici nasla ljutiku :), odlicno servirano, imam napadaj gladi trenutno i rado bih gricnula :)

    ReplyDelete
  12. Ovako nešto sam baš tražila i tvoj recept mi je došao kao naručen. Sve više volim ovakve marmelade, umake i dodatke kombinirati uz meso pa sam htjela nešto napraviti od luka kojega inače ne volim previše. Meni je ovo fantastično !

    ReplyDelete
  13. Na prvi pogled sam pomislila da to bude baš onaj tip slatkog koji se nudi gostima uz malo vode... Tako mi se ne bi dopalo (možda). :) Ali u slanim jelima malo tog slatkog, pikantnog luka - zvuči jako fino... :) Posebno privlačno deluje ideja da se doda u azijska jela...

    ReplyDelete
  14. Isrpbano i fenomenalno, hvala ti!

    http://bite-my-cake.blogspot.com/2011/07/majino-slatko-od-crvenog-luka-red-onion.html

    ReplyDelete
  15. e, pitanjce, a koje winsko sirche? (mislim ja vazda kupim ono najslabije 4%, a kad nema, a situacija je ili salata ili vech shta sa vinskim sirchetom - ili mreti - ja kupim 6%, pa se onda tu i tamo nerviram :)

    ReplyDelete
  16. *sad gledam komentare detaljno - reko, mozhda je neko ipak napisao koje sirche :) -i kazhu ne bi probali??? ih bre. pa probash, pa lako odmaknesh tanjirich / poklonish teglicu nekom drugaru (kakav sam n.pr. ja) koji otprilike ne bi probao balut (filipinska klopica jedna... well...), i ne znam jel ima josh neka klopa koju ne bi probo.
    u aziji kad sam bio nisam 'teo one bube, ali zato shto su slatke, a ja ne volim slatkishe :)

    ReplyDelete
  17. Ih doktore, nemoj tako teška pitanja da postavljaš, ti misliš ja znam koliko procenata kiseline ima u mom sirćetu. No, nije me mrzelo i išla sam da vidim, piše 6%. Verujem da neće to da pravi baš veliku razliku, moglo bi i sa 4%, iovako je dosta kiselo.

    Ako nećeš slatke bube, šta te privlači slatkom luku? :)

    Pozdrav!

    p.s.
    skoro smo pravili roštilj na placu, slavili klincu rođendan, i poslužila sam i ovo slatko kao prilog, naravno svima objasnila šta je, i jako je dobro prošlo, čak i kod onih koji su bili skeptični ali ipak rešili da probaju.

    ReplyDelete
  18. Ja danas bio kod keve, i prijavio da chu da napravim slatko od crvenog luka, i zhena se uzhasnula :)

    ReplyDelete
  19. To je sasvim u redu :)

    Ja pravila bez konsultacije sa kevom, ali su probali i ona i ćale, dopalo se oboma, a ćaletu (83 god) naročito, kaže neće više meso da jede bez toga :)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  20. eno poshecherio luk. jedino shto se ja zgrazham svetle klope, pa chu da turim crno vino, a i vrlo cepam ljutinu pa nechu jeli bash turiti jednu paprichicu :)
    pa chu szutra da prijavim shta/kako :) (al uvek u zhivotu kad mi je neshto zvuchalo logichno i cool bez da probam - i poshto sam prob'o bilo je logichno i cool - bez izuzetka)

    ReplyDelete
  21. Ajde, ajde, doktore, ja mislila ti odust'o. Podržavam pojačavanje ljutine, i strpljivo čekam izveštaj :) Osim probe sa varjače, savetujem da imaš pri ruci neko lepo meso.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  22. da da, sutra chu da pokidam neko zlo mesance, evo oshtrim ochnjake by onim tocilcetom shto sam kupio od brache azijata (dobroje, realno).
    :)

    e, a turio sam luk u neku ko vanglicu pa ima ruchkice, i ne mozhe da se poklopi - evo po celoj kuchi blago peckanje ochiju obezbedjeno :)

    ReplyDelete
  23. ...neshto kasnije...
    pa simpa je :). malo mi je ona juhica okolo retka (za moje neke pojmove "slatko"), ali u smislu moche za mesance je o.k.

    ReplyDelete
  24. Doktore, hvala na probanju i javljanju utiska. Imam utisak da si više očekivao a sigurna sam da si dobro spremio lukac :) Meni je recimo falilo da ima malo više sirupa, tj. mislim da je moglo i kraće da se kuva, kad god treba da sipam na meso, ja prvo odvadim par kašičica u šoljicu, pa turim u mikrotalasnu, da se slatko malo ugreje, i postane tečnije. Ali dobro, ovo je stvarno nešto zaista neobično, a ukusi su ipak različiti.
    Meni se toliko dopadaju ti slatkasti prelivi za meso, da mi je na šporetu trenutno paradajz, koji će se, nadam se, pretvoriti u jedan fini ljuti pekmez kroz koji sat :)
    Pozdrav dr Bouz, i hvala na probanju i javljanju!

    ReplyDelete
  25. pa prijavi taj ljuti pekmez.
    *ma ok je ovo, baš rekoh, u smislu da poliješ mesance- taman je.
    **ćale za sad nije prob'o, a keva ni neće, mada mislim da je to zato što će da se ispostavi da je "mali" (konj od 42god :) :) ) napravio nešto bolje od maaaše :)

    *sad kad pročitah ovaj ljuti pekmez, 1 moj pajtos bio u bangladešu, i žena tamo nekog kolege u čast njegove žene između ostalog napravila pekmez od čilica i maslina. on je samo probao (devojčica jedna, kažem ja), a ja bi im verovatno pokrao sve teglice :)

    ReplyDelete
  26. Pa, ljuti pekmez je ispao više pekmez-marmelada, sa "greškom" u vidu blage ljutine. Nisam prezadovoljna, nešto mi je nedefinisan kao sos za meso, a tako sam ga zamišljala. Dodatno me razočarao što sam od skoro 4 kg paradajza i cca 700-800 g šečera dobila jednu teglu nečega. Moraću to da doradim naknadno, sad je propisno ukuvano i neka sačeka malo, imam prečih stvari :)
    Ukratko, luk je keva za paradajz :)))

    ReplyDelete
  27. evo moguće da ovo ovde seckam lukčiiiće za ovo slatko:

    http://www.istockphoto.com/stock-video-17926315-food-preparing.php

    primetimo da sam šmekerski naoštrio nož :)

    ReplyDelete
  28. Ej, doktore!
    Hvala na linku, pogledala sam, i to i svašta još iz pozamašnog portfolia. Super su ti slike, ja sam malo ravnodušna prema portretima mada sam se zaustavila na nekoliko slika, ali fotke hrane mi se baš dopadaju, jer mi deluju prilično spontane. Vidim da je lukac više puta pozirao za slikanje, a i seckanje kao radnja... :) Pozdravljam sve u vezi sa tim. Nož ne da si naoštrio, nego je i pravi chef-ovski! Ja ne umem takvim nožem ništa, luk sečem isključivo jako tankim i plitkim nožem. Stvar navike, valjda.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  29. sto ne napise crna majo, da kuca tako smrdi po luku i sircetu dok se kuha!!!!!! odjednom svi imali nekog posla, pa nestali iz kuce....

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))
      Meni reeeetko koji miris kuvanja spada u smrad, ni kelj, ni kupus, ni luk, ni riba... Pa, izvinjavam se, generalno znam da većini smetaju ti mirisi, ali uvek zaboravim.

      Delete
  30. Note to myself:

    Varijanta 2:
    1 kg očišćenog crvenog luka
    800 g šećera
    150 g očišćenih svežih višanja
    1 sitno iseckana sveža ljuta papričica
    2 lista lovora
    5 karanfilića
    2 dl belog vina
    2 dl vinskog sirćeta
    1/2 kašičice soli

    ReplyDelete
  31. I ovo je isprobano pre mesec dana - oduševljena sam! Svi se čude ukusu, a lkad probaju WOOW :-)

    ReplyDelete